Yerel Haberler
Sivas
22 Kasım 2024 Cuma - 14:27 Anadolu’nun nazar boncuğunun çevresini yağmur altında temizlediler Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken Gökpınar Gölü’nün çevresinde yağan yağmura rağmen çevre temizliği yapıldı. Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve doğal güzelliğiyle yaz kış doğaseverleri ağırlayan Gökpınar Gölü çevresinde çevre bilinci oluşturmak amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz tarafından çöp toplama etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, belgesel program sunucusu Serdar Kılıç, 200’e yakın lise ve üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı. Anadolu’nun Nazar bocuğu olarak da bilinen gök mavisi rengiyle kendine hayran bırakan gölün çevresindeki atıklar toplanarak doğanın korunması konusunda farkındalık oluşturuldu. Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, en çok çöp toplayan 10 öğrenciye tablet hediye etti. “Asıl olan aslında doğayı temizlemek değil kirletmemektir" Bakan Boyraz, çöplerin bir kısmını öğrenciler ile topladıklarını söyleyerek, “ Bugün güzel bir etkinlik yaptık. Asıl olan aslında doğayı temizlemek değil kirletmemektir. Çöplerin belki de ellide birini birlikte topladık. Emek verenlere teşekkür ediyorum. Burada ki amacımız sadece bir temizlik yapmak değil. Küresel iklim kriziyle birlikte yaşanılmaz hale giden ortamda doğayı çevreyi yarınlara bırakmak için gayret etmemiz lazım. Su kaynaklarının gittikçe azaldığı ortamda doğayı gözümüz gibi bakmamız lazım. Bozkır’ın nazar boncuğu olarak adlandırılan ve Dünyada nadir yerlerden biri olan bu kaynağı da koruyup gelecek nesillere miras olarak bırakmamız herkesin sorumluluğundadır” dedi.
22 Kasım 2024 Cuma - 11:26 Sivas’ta lastikçilerde yoğun mesai Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düştüğü Sivas’ta lastikçiler yoğun mesai harcamaya başladı. Kış şartlarının en ağır geçtiği illerin başında yer alan Sivas’ta hafta sonu için kar yağışı uyarısı geldi. Hava sıcaklıklarının düştüğü ve yüksek kesimlerde ara ara kar yağışının yaşandığı kentte, lastikçiler yoğun mesai harcamaya başladı. Kar yağışı öncesi 1 Aralık’ta denetimlerin başlayacak olmasıyla da kış lastiklerini taktırmak isteyen araç sahipleri, lastikçilerin yolunu tuttu. Lastikçiler, 12 saati aşkın çalışarak araçların lastiklerini değişiyor. “Mesai saatlerimiz artıyor, günlük 12 saati buluyor” Bir firmada çalışan Halil Alan, 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmanın zorunlu olduğunu ifade ederek, “Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’tan itibaren başlıyor. Sadece ticari araç diye bir husus yok açıkçası. Kaza gibi durumlarda önce lastiğe bakılıyor. 4 aylık zorunlu süreç başlıyor. 1 Aralık tarihinden itibaren denetimler başlıyor. Mesai saatlerimiz artıyor, günlük 12 saati buluyor diyebilirim. Sabah 8’de başlıyoruz, akşam 11’e kadar sürebiliyor. Müşterilerimiz işlerinden dolayı geç saatlerde geliyor. Bir, iki aylık süreçte yoğun mesai harcıyoruz” dedi. Kış lastiğinin yol tutuşu için çok önemli olduğuna değinen Alan, “Kış lastiğinde dikkat etmemiz gereken en önemli şey kalite. Önemli olan lastikteki tırtıklar. Kar yağsın veya yağmasın kış lastiği takmak mecburi. Yollarda buzlanma olup kazaya sebebiyet verebiliyor. Zorunluluk 1 Aralık’ta başlıyor ama canınızı ve malınızı düşünüyorsanız o tarihten önce kış lastiği taktırın. Kesinlikle ihmal etmeyin” ifadelerine yer verdi.
Dünyaya pazarlanan somonlar, denize kıyısı olmayan Sivas’ta olgunlaşıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 12:17 Dünyaya pazarlanan somonlar, denize kıyısı olmayan Sivas’ta olgunlaşıyor Denize kıyısı olmayan Sivas’ta üretilen somon adayları, somon olgunluğuna ulaşıp yurt dışına pazarlanmak üzere Karadeniz’e yolcu edildi. Sivas’ta denize yaklaşık 300 kilo metre mesafede bulunan İmranlı ilçesindeki İmranlı baraj gölünde üretilen somon adayları, istenilen olgunluğa ulaştığı için özel tankerlere yüklenerek gelişimlerini tamamlamak üzere Karadeniz’e yolcu edildi. Yıllık kapasite 950 tona ulaştı İmranlı baraj gölünde 49 kafeste üretim yapan Ali Dursun Yıldızay isimli girişimci, yıllık 950 ton üretim kapasitesine ulaştıklarını belirtip, “Burası İmranlı barajı. Burada alabalık üretimi yapıyoruz ve somon adaylarımızı Karadeniz’e gönderiyoruz. 49 kafesimiz ve yıllık 950 ton üretim kapasitemiz var. Üretim olarak da 400 ila 500 ton arasında üretim yapıyoruz. Karadeniz’e gönderdiğimiz adaylar oradaki kafeslerde beslenerek somon olgunluğuna ulaşıyor. Ayrıca İç piyasaya da alabalık gönderiyoruz. 500 ila 600 gram ağırlığa ulaşan balıkları gönderiyoruz, orada somona dönüşüyorlar ve Karadeniz somonu olarak iç piyasa ve yurtdışına ihraç ediliyorlar” dedi. Rusya’ya gönderiliyor Yıldızay, Karadeniz’de somon olgunluğuna ulaşan balıkların özellikle Rusya’ya gönderildiğini ifade edip, “Denizi olmayan bir yerde alabalık ve somon üretiyoruz. İç piyasaya ve ihracata balık veriyoruz, son derece memnunuz. Deniz olmayan bir Sivas’tan denize balık gönderiyoruz. Dünyanın her tarafına balık gidiyor buradan. Özellikle Rusya’ya gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
37 metrelik dev kapı 8 asır öncesinin izlerini taşıyor
12 Kasım 2024 Salı - 11:21 37 metrelik dev kapı 8 asır öncesinin izlerini taşıyor Sivas’ta 2020 yılında temeli atılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama Ve Araştırma Hastanesi, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyor. 37 metrelik giriş kapısı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda bulunan bezemelerle donatılan hastane, 1071 yatak kapasitesi ile kente ve çevre illere hizmet vereceği günü bekliyor. Cumhuriyet’in 50’nci yılında kurulan ve yarım asırdır faaliyet gösteren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 1992 yılından bu yana kampüs alanı içerisinde bulunan Sağlık Hizmetleri Uygulama Ve Araştırma Hastanesi’nde faaliyetlerini sürdürüyor. 2020 yılında temeli atılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama Ve Araştırma Hastanesi inşaatı sürüyor. Selçuklu mimarisinden esinlenilen hastanenin giriş kapısında Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın üzerinde yer alan motifler kullanıldı. 20 bin 380 metrekarelik alan üzerine inşa edilen hastane, Malazgirt Zaferi’nin tarihine atıfta bulunmak amacıyla bin 71 yatak kapasiteli olarak planlandı. 3 ayrı blok ve 9 kat şeklinde tasarlanan hastanenin yatak kapasitesi, olağanüstü durumlarda bin 213’e çıkarılabilecek. “Hastanenin ana girişi, darüşşifadan esinlenerek tasarlanıyor” 40 ameliyathanesi ve bin 301 araçlık otoparkı olan hastanenin mimarisi ile ilgili bilgiler veren Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş, “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama Ve Araştırma Hastanesi, Selçuklu mimarisiyle tasarlandı. Hastane inşaatı şu anda devam ediyor. Yakın zamanda hastanenin inşaatının bitmesi planlanıyor. Sivas için önemli bir yatırım olan hastane binası tasarlanırken tamamen Selçuklu mimarisinden esinleniliyor ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’ndan esinlenilerek cephe tasarımı yapılıyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’ndaki Darüşşifa kısmı bir sağlık yapısı. Anadolu’daki erken tarihli sağlık yapılarından bir tanesi. Önünde bulunduğumuz hastane inşaatında da mimari öykünme söz konusu. Hastanenin ana girişi, darüşşifadan esinlenerek tasarlanıyor. Modern mimaride bu tip örnekleri görebiliyoruz. Tarihi eserlere atıfta bulunularak, sembolik izler taşıyarak yeni binalar tasarlanıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama Ve Araştırma Hastanesi inşaatında da bu durum söz konusu diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
Bel ve boyun fıtığına ameliyatsız çözüm
12 Kasım 2024 Salı - 10:28 Bel ve boyun fıtığına ameliyatsız çözüm Algoloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Cevdet Düger, radyofrekans yöntemi ile yapılan ameliyatsız bel ve boyun fıtığı tedavisi hakkında bilgiler verdi. Sivas Medicana Hastanesi Algoloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Cevdet Düger, bel fıtığının cerrahi dışı tedavisinde en sık uygulanan yöntemlerinden birisi radyofrekans tedavisi olduğunu söyledi. Bu tedavi yöntemi hastalara büyük konforun yanı sıra hızlı iyileşme imkânı sunuyor. Ağrı konusunda hekime başvuran kişilerin en çok bel, boyun, baş, sırt, eklem diz kireçlenmelerine bağlı ağrılar ve yine son dönem kanser hastalarının olduğunu belirten Düger, “Bu şiddetli ağrılarını gidermek için gelen hastalara kullandığımız radyofrekans yöntemi bu rahatsızlıkların tedavisindeki en uygun yöntemlerden birisi. Bu nokta atış yöntem yaklaşık 45 dakika süren ve ameliyathanede uyguladığımız bir işlem. Ardından hastayı 1 saatte gözleyip ardından taburcu ettiğimiz bir yöntem, hastanın konforunu arttıran işlem sonrasında hastayı rahatlatan bir yöntem. Hasta çok şiddetli ağrılarla kıvranırken bize gelip daha sonra rahatlayarak buradan çıkmakta” ifadelerini kullandı. İlaç tedavisi ile radyofrekans yöntemi destekleniyor Gerçekleştirdiği tedavinin ağrılar için yüksek başarı oranı olduğunu kaydeden Dr. Düger, “Bel fıtıklarında fıtığın kendisinde tedavi ediyoruz, bel ağrılarına sebep olan etkenleri ortadan kaldırıyoruz veya boyun ağrılarına sebep olan etkenleri ortadan kaldırıyoruz bu şekilde ağrılı hastaları tedavi ediyoruz. Tedavi yöntemlerimizi ilaç tedavisi ve girişimsel tedavi olarak ikiye ayırabiliriz. Bu süreçte ilaç tedavisini daha çok girişimsel tedavilerin yanına yardımcı tedavi olarak kullanıyoruz” dedi. Kanser hastaları içinde kullanılabiliyor Kanser hastalarının yaşadığı ağrıları azaltmada bu tedavinin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Düger, “Öncelikle kanser hastalarımızda medikal tedavi yani ilaç tedavisi uygulamaktayız. İlaç tedavisi olarak da basamak tedavisini uyguluyoruz onlarda düşük ağrıkesicilerden ilerleyen dönemlerde daha kuvvetli ağrıkesicilere kadar gidiyoruz yani morfin tarzı ağrıkesicilere kadar kullandığımı oluyor. Bunlarda yine girişimsel yöntemleri de kombine etmekteyiz. Bu girişimsel yöntemler örneğin epidural anestezi dediğimiz yöntemi kullanıyoruz kanser hastalarında epidural anesteziyle aylarca hastalarımızın uygulayarak ağrılarını rahatlatabiliyoruz” dedi.
Bir haftada 88 şüpheli yakalandı
11 Kasım 2024 Pazartesi - 16:06 Bir haftada 88 şüpheli yakalandı Sivas İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler bir hafta içerisinde 88 şüpheliyi yakaladı. Sivas İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, kent genelinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Asayiş, kaçakçılık, siber suçlar, göçmen kaçakçılığı ve trafik konularında kent genelinde çalışma yapan ekipler kanunsuzluğa geçit vermiyor. 4-10 Kasım tarihleri arasında il genelinde yapılan çalışmalarda 108 olaya karışan 88 şüpheli şahıs yakalandı. Asayiş suçlarından yapılan aramalarda; 11 adet tabanca, 4 bin 895 adet tabanca mühimmatı, ile 18 adet şarjör, 2 adet kuru sıkı tabanca, 6 adet av tüfeği, 48 adet av tüfeği mühimmatı ile 1 adet av tüfeği mekanizması ele geçirildi. Aynı dönem içerisinde İlçe Jandarma Komutanlıkları tarafından icra edilen devriye faaliyetlerinde UYAP ve KİHBİ sisteminden 49 bin 478 şahıs ve 18 bin 311 araç sorgulandı. Yapılan UYAP sorgusunda 32 şahıs, ASAL sorgusunda 56 şahıs olmak üzere toplamda 88 şahıs yakalandı. Kaçakçılık suçları ile mücadele çerçevesinde; 30 olayda 41 şahsa işlem yapılırken 1 şüpheli şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan çalışmalarda; 176 gram kubar esrar, 5 gram skunk, bin 400 paket kaçak sigara, 64 gram metamfetamin, 3 adet uyuşturucu kullanma aparatı, 5 gram kenevir tohumu, 57 adet tarihi sikke, 63 adet muhtelif tarihi eser, 11 adet muhtelif kazı malzemesi, 5 adet arama dedektörü, 2 adet kurusıkı tabanca, 20 adet tabanca mühimmatı, 2 adet tabanca şarjörü, 2 adet av tüfeği ile 90 adet av tüfeği fişeği ele geçirildi. GBT sorgusu yapılan 245 yabancı uyruklu şahıstan 12’sine toplam 54 bin 502 TL idari para cezası uygulandı. Trafik yönünden il genelinde 6 bin 420 şahıs ve 6 bin 512 araç sorgulanırken 104 araca toplam 286 bin 471 TL idari para cezası kesildi.