Yerel Haberler
Sivas
Sivaslı patates üreticisi aracıları ortadan kaldırdı, kendi üretip kendi satıyor 05 Ekim 2024 Cumartesi - 12:27:26 Patates ticaretinde arıcıları ortadan kaldıran Sivaslı üretici, ürettiği patatesi direk kendisi satarak fahiş fiyat artışının önüne geçti. Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Gümüşçevre köyünde 20 yıldır patates üretimi yapan Abdullah Celep, aracıları ortadan kaldırmak ve fahiş fiyat artışının önüne geçmek için ürettiği patatesleri toptan yerine perakende olarak satışa çıkarttı. Celep bu sayede hem kendisi kazanıyor hem de tüketicilere avantaj sağlıyor. 30’ar kiloluk çuvallar halinde satış yapan Celep, müşterileri ile aralarına üçüncü bir kişi sokmuyor. “20 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum” 20 yılı aşın süredir bu işi yaptığını belirten patates üreticisi Abdullah Celep, “Bu sene şükürler olsun ürünümüz çok kaliteli. Çok verim yüksekliği var. Ama buna rağmen perakende satarak biz bu işlerin içinden çıkabiliyoruz. Şu anda patatesin alım fiyatı 6-7 lira gibi çok düşük fiyat söylüyorlar. 20 yılı aşkındır bu işi yaptığımız için çevremiz, sabit müşterilerimiz olduğu için pazarlamayı İstanbul’da değerlendiriyoruz. İstanbul’daki halkımıza götürerek orada daha kaliteli ürün yemesine çalışıyoruz. Sağ olsunlar oradaki halkımız da aldığı üründen memnun olduğu için her yıl bizim patates götürmemizi bekliyor ve tercihini bizlerden yana kullanıyorlar ”dedi. “40 dönüm ekiyorum kendi ürünümü kendim pazarlıyorum” Kendi ürününü kendisinin pazarladığını belirten Celep, “40 dönümü geçmiyorum. Çünkü ben kendi ürettiğim ürünü perakende satabileceğim ölçüde üretim yapıyorum. Bunun fazlasını ürettiğim zaman, ektiğim zaman perakende satışım yeterli olmayacak, elimde kalan ürünü de toptancıya satmakla hiçbir kazanç elde edemeyeceğim. O yüzden satabileceğim kadar ürün ekiyorum. 15 günde ürünümüzü tarladan tamamen çıkartmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. “Kaliteli ürün yetiştiriyor, direkt perakende satıyor” Abdullah Celep ’in kaliteli ürün yetiştirip, kendisinin pazarladığını belirten Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek de “Her yıl olduğu gibi ilçemizde patates üreticisi çiftçilerimizi geziyoruz. Bu yıl da Gümüşçevre köyünden Abdullah Celep’i geldik, ziyaret ettik. Kendisi perakende satıyor, çünkü kaliteli ürün yetiştiriyor. İlçemizde ihtiyaç duyulan tesis, soğuk hava deposudur. Zara’yı seven iş insanlarına buradan çağrım var. Gelsinler, hep beraber ilçemize bir soğuk hava deposu kazandıralım” dedi.
05 Ekim 2024 Cumartesi - 11:16 Kleopatra’nın güzellik sırrına talep azaldı Kleopatra’nın dillere destan güzelliğini borçlu olduğunu düşünülen kile olan ilgi her geçen gün azalıyor. 3 metre derinlikte bin bir güçlükle çıkartılan şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde alıcı bulmuyor. Sivas Altınyayla ilçesine bağlı Mutubey köyünde yıllardır toprak altından çıkartılan kilin faydaları saymakla bitmiyor. Köy sakinleri toprağın 3 metre altından kazarak çıkarttıkları kilin; saç bakımı, cilt bakımı, egzama ve mantar hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği söylüyor. Binbir güçlükle çıkartılan bu güzellik ve şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde ilgi görmüyor. “Eskiden şampuan yerine kil kullanılırdı” Geçmişte şampuan yerine kil kullanıldığını belirten Köy sakinlerinden Mahmut Danişment, “Kil, saçlardaki kırılmayı, dökülmeyi önleyip saçları korur. Egzama ve mantar hastalıklarını kurutur tedavi amaçlı olarak kullanılır. Eskiden at arabasıyla köylere götürüp satılır ve çokta müşterisi olurmuş. Özellikle kadınlar tercih ederdi. O zamanlarda şampuanların yaygın olmadığı dönemde insanlar kil kullanarak banyo yaparlarmış. Öncelikle bir kaba ıslayıp yumuşayıp dağılmasını beklerlermiş daha sonra da saçlarını yedirirlermiş 10-15 dakika bekledikten sonra saçlarını durulayıp saçlarının yumuşadıklarını gözlemlerlermiş. Üretimi zahmetli olduğu için artık kimse çıkartamıyor. Bazen diğer köylerden gelip kil var mı diyorlar, kilosuna 200 lira vermek istiyorlar ancak bulamıyorlar. Bazen arkadaşlarımız da oluyor veriyorlar” diye konuştu. “Üretimi çok zor” Toprak altından kilin çıkartılmasının zor olduğunu belirten Mustafa Çakmak, “Buranın kilinin meşhur olduğunu bildiğim için gelmişken biraz kil götürmek için uğradım. Bu kilin saç bakımında ve cilt bakımında kullanıldığını biliyorum. Kan değeri düşük olan insanların özellikle de bayanların yediğini biliyoruz. Toprağın altında olduğu için çıkartması oldukça zor. Eskiden buradan çıkarıp satan insanlar varmış, kazılıp değerlendirilse büyükşehirlerde falan alıcısı çok olur” dedi.
04 Ekim 2024 Cuma - 19:17 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
04 Ekim 2024 Cuma - 19:07 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Terapiden sanata
27 Eylül 2024 Cuma - 17:51 Terapiden sanata Sivas’ta Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) bağımlılıkla mücadele eden vatandaşlar tarafından tedavi süreçlerinde üretilen resim, filografi ve kaligrafi eserleri sergilendi. Sivas tarihi kent meydanında açılan sergi, Yeşilay Şube Başkanı Bülent Akın’ın önderliğinde gerçekleşti. Sergide, YEDAM’da psikososyal terapi hizmeti alan vatandaşların yaptığı resim, filografi ve kaligrafi çalışmaları sanatseverlerle buluşturuldu. Sivas Yeşilay Şube Başkanı Bülent Akın, YEDAM’ın kuruluş sürecine dair bilgi vererek, "Yeşilay, alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele amacıyla 2015 yılında YEDAM’ın ilk adımlarını attı. İstanbul’da pilot olarak başlatılan proje, halkımızın yoğun talebi doğrultusunda ülke geneline yayıldı. İlimizde ise YEDAM, 2020 yılında hizmet vermeye başladı. Danışanlara ücretsiz psikososyal terapi hizmeti sunuyoruz" dedi. Bağımlılıkla mücadelede toplum baskısının etkilerini azaltmak adına, merkezlerin yerleşim yerlerinden uzak noktalara konumlandırıldığını belirten Akın, "Türkiye genelinde olduğu gibi, Sivas’ta da YEDAM merkezimizi çevresinde yerleşim olmayan bir noktada konumlandırdık. Danışanlarımız, merkezimize geldiklerinde birbirleriyle karşılaşmıyor, saatler uzman ekiplerimiz tarafından özenle ayarlanıyor. Bağımlılıkla mücadelede gizlilik ve güven ön planda" ifadelerini kullandı.
Şehit Polis Şeyda Yılmaz’ın eşi: "Şehitlerimizi unutmayalım"
27 Eylül 2024 Cuma - 15:45 Şehit Polis Şeyda Yılmaz’ın eşi: "Şehitlerimizi unutmayalım" İstanbul Ümraniye’de silahla vurularak şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın eşi Semih Yılmaz, "Benim yüce Türk milletinden bir isteğim var. O da şehitlerimizi unutmayalım. Bu acılara alışmayalım" dedi. İstanbul Ümraniye’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi ve hakkında 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen Yunus Emre Geçti tarafından tabancayla vurularak şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın polis memuru eşi Semih Yılmaz, Sivas’taki evinde taziyeleri kabul etmeye devam ediyor. Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada Türk milletine seslenerek, "Bu acılara alışmayalım" diye konuştu. "Şehitlerimizin ismini sürekli yaşatalım" Şehitlerin isimlerinin yaşatılmasını isteyen Semih Yılmaz, "Söyleyecek çok şeyimiz var. Ama devletimizin gereğini yapacağından şüphemiz yok. Büyük Türk milletine çok teşekkür ederim. En başından beri gerek arayarak gerek mesaj atarak yanıma gelerek bana destek oldular. Bana güç verdiler. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Benim yüce Türk milletinden bir isteğim var. O da şehitlerimizi unutmayalım. Bu acılara alışmayalım. Şehitlerimizin ismini sürekli yaşatalım. Eşimin tabutu al bayrağa sarılı olarak gitti. Biz öyle geldik buraya. Bizim de üniformamızın, tam kalbimizin üzerinde al bayrağımız var. Ben de bunu kalbimde yaşatıyorum" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Fatih Deveci ise, "Semih kardeşimiz de şehidimize yakışır, dik duruşuyla bizleri onurlandırdı" diye konuştu.
60 yıldır objektifinden hayatları yakalıyor
27 Eylül 2024 Cuma - 12:04 60 yıldır objektifinden hayatları yakalıyor Sivas’ın Altınyayla ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Hamdi Toprak, 60 yıldır elinden düşürmediği fotoğraf makinesiyle hem geçimini sağladı hem de 13 çocuğunu büyüttü. İlerleyen yaşına rağmen mesleğine olan tutkusu hiç sönmeyen Toprak, ilçedeki küçük dükkanında hâlen müşterilerine hizmet veriyor. Sivas’ın Altınyayla ilçesinde yaşayan Hamdi Toprak, mesleğine olan tutkusuyla ilgi çekiyor. Gençlik yıllarında işçi olarak çalıştığı İskenderun’da başlayan fotoğrafçılık serüveni, Altınyayla’ya uzanan uzun bir yolculuğa dönüştü. Eski tip fotoğraf makineleriyle başladığı meslekte, zorluklara rağmen azmi sayesinde başarılı oldu. Askerlikte maddi zorluklar yaşarken askerlerin fotoğraflarını çekerek meslekteki ilk adımlarını atan Toprak, daha sonra iki sekreteri ve bir rötuşçuyla çalışarak işini büyüttü. Günümüzde Altınyayla ilçesinde ufak bir dükkanda mesleğini devam ettiren Toprak, "Hayatımdan ve müşterimden memnunum" diyerek mesleğine olan bağlılığını ifade etti. Siyah beyazdan renkli hayata Fotoğrafçılıktan başka bir iş yapmadığını dile getiren Hamdi Toprak, "Bu tür makineler yoktu. Eski bir makineyle çalıştım. Hem de işçilik yaptım. Sonra Şarkışla’ya geldim. Şarkışla’da 11 yıl fotoğrafçılık yaptım. Rabbime şükür burada da çalışıp gidiyoruz. Altınyayla’da devam ediyorum şu an. Çocuklarımı yetiştirdim. Her biri bir yerde. 2 hanımdan 13 çocuk var. Bu işe askerde maddiyatsızlıktan başladım. Askerlerin fotoğraflarını çektim. İlk zamanlar iki sekreterim bir de rötuş yapanım vardı. Eskiden siyah beyaz fotoğraflara rötuş yapılırdı. Buradan pek bir yere gidemem, burayla meşgulüm. Rabbime şükür başka bir iş yapmadım. Bu fotoğraf işiyle geçimimizi sağladık. Hayatımdan ve müşterimden memnunum. Yaşım 80’i geçti. Dinçliğimi Rabbime borçluyum. Kendime bakarım" dedi.
Sivas’ın kahramanı otobüs şoförü rahatsızlanan kadını hastaneye yetiştirdi
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:31 Sivas’ın kahramanı otobüs şoförü rahatsızlanan kadını hastaneye yetiştirdi Sivas’ta 2 yılda rahatsızlanan ya da yardıma ihtiyacı olan 7 vatandaşın yardımına koşan özel halk otobüsü şoförü Muhammet Cin, yine rahatsızlanan bir kadını hastaneye yetiştirdi. Davranışı ile takdir toplayan Cin, "İyi niyetli bir insan olduğum için bu tarz olaylar hep bana denk geliyor" dedi. Sivas’ta özel halk otobüsü şoförlüğü yapan Muhammet Cin, Yiğitler Mahallesi seferini yaptığı sırada rahatsızlanan kadın yolcuyu fark edince hastaneye götürmek istedi. Hastaneye gitmeyi ilk başta kabul etmeyen kadının durumunun kötüleştiğini gören Cin, güzergahından çıkarak yolcuyu hastaneye yetiştirdi. Daha önce kaza yapan kuryeyi ve kolu kırılan bir çocuğu hastaneye yetiştiren Muhammet Cin, son yaptığı davranışla bir kez daha takdir topladı. Olayı anlatan otobüs şoförü Muhammet Cin, “Yiğitler seferini yaptığım sırada bir kadın rahatsızlandı Yanında 2 tane çocuk vardı. Kendisine ‘Ambulans çağırayım mı?’ diye sorduğumda kendisi bu teklifi reddetti. Ben yolda giderken aynadan baktığımda yolcunun tekrar rahatsızlandığını gördüm. Durumu hiç iyi değildi. Bayana ’Siz iyi değilsiniz’ dedim ve tekrar hastaneye götürmeyi teklif ettim. Kendisi bu sefer kabul etti. O sırada 112 Acil Çağrı Merkezini aradım. Aracımda hasta olduğunu ve yanında 2 küçük olduğunu söyleyerek, sedye ile aracımı karşılaşmalarını istedim. Hastaneye geldiğimde sağlık personeli otobüsü karşılayıp, hastayı içeri aldılar. Güvenlik görevlileri ise çocukları alarak içeri götürdü” dedi. “Elimden geldiğince iyilik yapmaya devam edeceğim” Daha önce de sık sık böyle olaylar yaşadığını anlatan Cin, “İyi niyetli bir insan olduğum için bu tarz olaylar hep bana denk geliyor. Daha öncesinde kolu kırılan bir çocuğu hastaneye götürmüştüm. Yoldan geçerken kuryenin kaza yaptığını görüp hastaneye götürmüştüm. Yaşlı bir teyze evini kaybetmişti, onu evine bırakmıştım. Engelli bir abla ve annesi yanlış otobüse binmişlerdi, benim de vicdanım el vermedi, onlara da yardımcı olmuştum. Ben bu iyiliği elimden geldiğince yapmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
Sivas’ta otobüs şoförü yaptıklarıyla adeta halk kahramanı oldu
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:27 Sivas’ta otobüs şoförü yaptıklarıyla adeta halk kahramanı oldu Sivas’ta Özel Halk Otobüsü şoförlüğü yapan Muhammet Cin, yaklaşık 2 yılda yaptığı 7 yardımseverlikle ilde gündem oldu. Cin bu seferde, rahatsızlanan kadını hastaneye yetiştirip takdir topladı. Sivas’ta Özel Halk Otobüsü şoförlüğü yapan Muhammet Cin, taktir toplayan bir davranışa daha imza attı. Yiğitler Mahallesi seferini yaptığı sıra otobüste rahatsızlanan yolcuyu fark eden yardımsever otobüs şoförü, kadını hastaneye götürmek istedi. Hastaneye gitmeyi ilk başta kabul etmeyen kadının durumunun ağırlaştığını fark eden Cin, güzergahından çıkarak yolcuyu hastaneye yetiştirdi. Daha önce kaza yapan kuryeyi ve kolu kırılan bir çocuğu hastaneye yetiştiren Muhammet Cin, son yaptığı davranışla bir kez daha takdir topladı. Olayı anlatan otobüs şoförü Muhammet Cin, “Yiğitler seferini yaptığım sırada bir kadın rahatsızlandı Yanında 2 tane çocuk vardı. Kendisine ‘ambulans çağırayım mı?’ diye sorduğumda kendisi bu teklifi reddetti. Ben yolda giderken aynadan baktığımda yolcunun tekrar rahatsızlandığını gördüm. Durumu hiç iyi değildi. Bayana ’siz iyi değilsiniz’ dedim ve tekrar hastaneye götürmeyi teklif ettim. Kendisi bu sefer kabul etti. O sırada 112 Acil Çağrı Merkezini aradım. Aracımda hasta olduğunu ve yanında 2 küçük olduğunu söyleyerek sedye ile aracımı karşılaşmalarını istedim. Hastaneye geldiğimde sağlık personelleri otobüsü karşılayıp hastayı içeri aldılar. Güvenlik görevlileri ise çocukları alarak içeri götürdü” dedi. “Elimden geldiğince iyilik yapmaya devam edeceğim” Daha öncesinde sık sık böylesi olaylar yaşadığını ifade eden Cin, “İyi niyetli bir insan olduğum için bu tarz olaylar hep bana denk geliyor. Daha öncesinde kolu bir çocuğu hastaneye götürmüştüm. Yoldan geçerken kuryenin kaza yaptığını görüp hastaneye götürmüştüm. Yaşlı bir teyze evini kaybetmişti onu evine bırakmıştım. Engelli bir abla ve annesi yanlış otobüse binmişlerdi, benimde vicdanım el vermedi onlara da yardımcı olmuştum. Ben bu iyiliği elimden geldiğince yapmaya devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.
Muhtar ve öğrencilerden itfaiye erlerine pastalı sürpriz
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:16 Muhtar ve öğrencilerden itfaiye erlerine pastalı sürpriz Sivas’ta bir mahalle muhtarı, İtfaiye Haftası nedeniyle itfaiye çalışanlarına sürpriz yaptı. Okulda yangın çıktığı ihbarında bulunan muhtar, öğrencilerle birlikte pasta keserek itfaiye erlerinin haftasını kutladı. Sivas’ta Ahmet Turan Gazi Mahallesi Muhtarı Hüseyin Aydın, mahallesindeki TOKİ Ahmet Yesevi İlk ve Ortaokulu öğrencileriyle birlikte İtfaiye Haftası nedeniyle itfaiye erlerine sürpriz hazırladı. 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak okulun ikinci katında yangın çıktığı ihbarında bulunan Hüseyin Aydın, öğrencilerin üçüncü katta mahsur kaldığını belirtti. İhbarı alarak harekete geçen itfaiye ekipleri okul bahçesinde öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı. Yangın ihbarının sürpriz olduğunu anlayan itfaiye personeli, öğrencilerle birlikte kendileri için hazırlanan pastayı kesti. “Büyük bir sürpriz ile karşılaştık” Hazırlanan sürprizin duygulandırdığını ifade eden İtfaiye Müdürlüğü Çavuşu Talip Kozan, “Genellikle çocuklarımız küçükken itfaiyeci olmak istiyor. Çünkü insanların ve diğer canlıların kendi hayatınızı hiçe sayarak kurtarmaya çalıştığınız için çocuklarda öyle bir özlem var. Gerçekten çok kutsal bir meslek canlı hayatı kurtarıyorsunuz. Ben 33 senedir bu mesleğin içerisindeyim. İnsanların hayatını kurtarmaya çalıştık. O yüzden onurlu ve gururluyuz. Biz resmi kurum ve okul olduğu için tedirgin olarak geldik. Gerçekten büyük bir sürpriz ile karşılaştık. Bu sürpriz bizi duygulandırdı” dedi. İtfaiye Haftası nedeniyle bir sürpriz hazırladıklarını ifade eden Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın, "İtfaiyeciler bizim için çok önemli. Çocuklarımızın itfaiyecilere olan ilgisini biliyorduk. Çocuklarımız itfaiye araçları gördüğünüz zaman el sallıyordu. Biz de 25 Eylül ve 1 Ekim tarihleri arasının İtfaiye Haftası olması nedeniyle itfaiyeci arkadaşlarımıza sürpriz düzenledik. Çocuklarımız çok mutlu oldu. İtfaiyecilerimiz güzel karşıladı" dedi. Sürprizin ardından itfaiye personeli öğrencilere araçları tanıtarak itfaiyecilik mesleğini anlattı.
Uçsuz bucaksız arazide yüzlerce işçi ile patates hasadı başladı
26 Eylül 2024 Perşembe - 12:38 Uçsuz bucaksız arazide yüzlerce işçi ile patates hasadı başladı Türkiye’de tohumluk patates üretiminde ilk sıralarda yer alan, hasadın ise en son yapıldığı Sivas’ta hasat başladı. Mevsimlik işçilerin evlerinden uzak kaldığı 6 aylık serüvenin son durağı Sivas oldu. Türkiye’nin patates ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayan Sivas’ta patates hasadı başladı. Hafik ilçesi sınırlarında yaklaşık 4 bin dekar arazide toprakla buluşturulan tohumlar olgunlaşarak toprağın altından çıkarıldı. Uçsuz bucaksız arazide yaklaşık 600 mevsimlik işçi, karınca misali çalışmaya başladı. Nisan ayında evlerinden çıkarak çeşitli illerde çalışan yaklaşık 600 mevsimlik işçinin son durağı Sivas oldu. "Tohumların tamamı yurt içinde geliştirildi" Tohumluk patates üreticisi Mert Ekinci, hasadı yapılan tohumluk patateslerin hepsinin yerli çeşitler olduğunu söyleyerek, "Burada yaklaşık 3 bin 500 dekar üretim alanımız var. Şu anda yerli çeşitlerimizin tohumluk hasadına başlamış bulunmaktayız. Ortalama olarak yaklaşık 4 bin kilo civarında bir verim aldık. Patates dikimlerimiz nisan ayı ortalarında başlıyor. Eylül sonu gibi de hasat etmeye başlıyoruz. Hasat ekim ayının ortasında kadar sürecek. Hasadını yaptığımız tohumluk patateslerin hepsi yerli çeşitler. Bu tohumların tamamı yurtiçinde geliştirilen çeşitler. Bu patatesler sanayilik yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı verimli çeşitler" dedi. "Sivas son durağımız" Sivas’ta patates hasadının yaklaşık iki hafta süreceğini belirten mevsimlik işçi Mahmut Dikeç, "Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden geliyoruz. Arkadaşlarımızla evlerimizden Nisan ayında çıkıyoruz çeşitli bölgelere gidiyoruz. Sivas bizim en son durağımız. Evden çıkınca ilk Konya’ya uğruyoruz. Konya’dan sonra Ege bölgesine gidiyor, domates hasat ediyoruz. Ordu tarafına gidip fındık topluyoruz. Yaklaşık 6 ay evimizden uzak kalıyoruz. Bu serüven ister istemez zorlu geçiyor. Arkadaşlarımızın çoğu çocuklarını alıp geliyor. Okullar başlayalı iki hafta oldu, çoğunun öğrencisi halen burada. Bu aylar yine biraz serin ama genelde güneşin altında çalışıyoruz ve çok sıcak oluyor. Sivas’ta patates hasadı yaklaşık iki hafta sürecek. Burası da bittikten sonra evimize döneceğiz. Evlerimize gidince durmayacağız. Çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Sivas’ta 6 şanslı yetiştirici koyun ve koçlarına kavuştu
25 Eylül 2024 Çarşamba - 17:44 Sivas’ta 6 şanslı yetiştirici koyun ve koçlarına kavuştu Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yetiştiricilere yüzde 70 hibeyle Kangal Akkaraman koyunu ve damızlık koç dağıtıldı. Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde, Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında “Koyun ve Koç Dağıtım Töreni” gerçekleştirildi. Törene Yıldızeli Kaymakamı Altay Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, protokol üyeleri ve üreticiler katıldı. “50 koyunluk sürünüzü 200 koyuna çıkarmanızı bekliyoruz” Törende konuşan Kaymakam Altay Karadağ, yetiştiricileri tebrik ederek, “Hibe almaya hak kazanan üreticilerimizi tebrik ediyorum. Sizlerden tek isteğimiz, aldığınız destekle işletmelerinizi büyütmenizdir. İki yıl içinde 50 koyunluk sürünüzü 200 koyuna çıkarmanızı bekliyoruz. Bu, hem aile içi gelir hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir katkıdır” dedi. “Her zaman üreticilerimizin yanındayız” Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, her zaman üreticilerin yanında olduklarını ifade ederek, "TÜLİP projesi (Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi), kapsamında ilimiz Yıldızeli İlçesinde çekerek nehri havzası rehabilitasyonu amacı ile proje faaliyetleri 2021 yılında başlamış olup, 2022 yılı içerisinde tarla tarımında verim ve kalitenin artırılması projesi ile 175 üreticiye 125 ton arpa tohumu dağıtılmıştır. 2023 yılında 112 üreticiye 87 ton arpa tohumu dağıtılmıştır. 2024 yılı için küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi projesi kapsamında yüzde 70 hibeli hane başı 50 koyun ve 2 koç olmak üzere toplam 300 adet kangal akkaraman koyunu ve 12 adet damızlık koç dağıtımı gerçekleştirilecek olup projenin toplam bütçesi 4 milyon 714 bin 286 TL’dir. Çeşitli desteklerle her zaman üreticilerimizin yanındayız. Projemizin üreticilerimize, ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından kura çekilerek 2024 yılı için küçükbaş hayvancılığı geliştirme projesi çerçevesinde, 6 yetiştiriciye hane başına 50 koyun ve 2 koç olmak üzere toplamda 300 Kangal Akkaraman koyunu ve 12 damızlık koç dağıtımı gerçekleştirildi. Projenin toplam bütçesinin 4 milyon 714 bin 286 TL olduğu açıklandı.