Yerel Haberler
Sivas
Sivaslı patates üreticisi aracıları ortadan kaldırdı, kendi üretip kendi satıyor 05 Ekim 2024 Cumartesi - 12:27:26 Patates ticaretinde arıcıları ortadan kaldıran Sivaslı üretici, ürettiği patatesi direk kendisi satarak fahiş fiyat artışının önüne geçti. Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Gümüşçevre köyünde 20 yıldır patates üretimi yapan Abdullah Celep, aracıları ortadan kaldırmak ve fahiş fiyat artışının önüne geçmek için ürettiği patatesleri toptan yerine perakende olarak satışa çıkarttı. Celep bu sayede hem kendisi kazanıyor hem de tüketicilere avantaj sağlıyor. 30’ar kiloluk çuvallar halinde satış yapan Celep, müşterileri ile aralarına üçüncü bir kişi sokmuyor. “20 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum” 20 yılı aşın süredir bu işi yaptığını belirten patates üreticisi Abdullah Celep, “Bu sene şükürler olsun ürünümüz çok kaliteli. Çok verim yüksekliği var. Ama buna rağmen perakende satarak biz bu işlerin içinden çıkabiliyoruz. Şu anda patatesin alım fiyatı 6-7 lira gibi çok düşük fiyat söylüyorlar. 20 yılı aşkındır bu işi yaptığımız için çevremiz, sabit müşterilerimiz olduğu için pazarlamayı İstanbul’da değerlendiriyoruz. İstanbul’daki halkımıza götürerek orada daha kaliteli ürün yemesine çalışıyoruz. Sağ olsunlar oradaki halkımız da aldığı üründen memnun olduğu için her yıl bizim patates götürmemizi bekliyor ve tercihini bizlerden yana kullanıyorlar ”dedi. “40 dönüm ekiyorum kendi ürünümü kendim pazarlıyorum” Kendi ürününü kendisinin pazarladığını belirten Celep, “40 dönümü geçmiyorum. Çünkü ben kendi ürettiğim ürünü perakende satabileceğim ölçüde üretim yapıyorum. Bunun fazlasını ürettiğim zaman, ektiğim zaman perakende satışım yeterli olmayacak, elimde kalan ürünü de toptancıya satmakla hiçbir kazanç elde edemeyeceğim. O yüzden satabileceğim kadar ürün ekiyorum. 15 günde ürünümüzü tarladan tamamen çıkartmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. “Kaliteli ürün yetiştiriyor, direkt perakende satıyor” Abdullah Celep ’in kaliteli ürün yetiştirip, kendisinin pazarladığını belirten Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek de “Her yıl olduğu gibi ilçemizde patates üreticisi çiftçilerimizi geziyoruz. Bu yıl da Gümüşçevre köyünden Abdullah Celep’i geldik, ziyaret ettik. Kendisi perakende satıyor, çünkü kaliteli ürün yetiştiriyor. İlçemizde ihtiyaç duyulan tesis, soğuk hava deposudur. Zara’yı seven iş insanlarına buradan çağrım var. Gelsinler, hep beraber ilçemize bir soğuk hava deposu kazandıralım” dedi.
05 Ekim 2024 Cumartesi - 11:16 Kleopatra’nın güzellik sırrına talep azaldı Kleopatra’nın dillere destan güzelliğini borçlu olduğunu düşünülen kile olan ilgi her geçen gün azalıyor. 3 metre derinlikte bin bir güçlükle çıkartılan şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde alıcı bulmuyor. Sivas Altınyayla ilçesine bağlı Mutubey köyünde yıllardır toprak altından çıkartılan kilin faydaları saymakla bitmiyor. Köy sakinleri toprağın 3 metre altından kazarak çıkarttıkları kilin; saç bakımı, cilt bakımı, egzama ve mantar hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği söylüyor. Binbir güçlükle çıkartılan bu güzellik ve şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde ilgi görmüyor. “Eskiden şampuan yerine kil kullanılırdı” Geçmişte şampuan yerine kil kullanıldığını belirten Köy sakinlerinden Mahmut Danişment, “Kil, saçlardaki kırılmayı, dökülmeyi önleyip saçları korur. Egzama ve mantar hastalıklarını kurutur tedavi amaçlı olarak kullanılır. Eskiden at arabasıyla köylere götürüp satılır ve çokta müşterisi olurmuş. Özellikle kadınlar tercih ederdi. O zamanlarda şampuanların yaygın olmadığı dönemde insanlar kil kullanarak banyo yaparlarmış. Öncelikle bir kaba ıslayıp yumuşayıp dağılmasını beklerlermiş daha sonra da saçlarını yedirirlermiş 10-15 dakika bekledikten sonra saçlarını durulayıp saçlarının yumuşadıklarını gözlemlerlermiş. Üretimi zahmetli olduğu için artık kimse çıkartamıyor. Bazen diğer köylerden gelip kil var mı diyorlar, kilosuna 200 lira vermek istiyorlar ancak bulamıyorlar. Bazen arkadaşlarımız da oluyor veriyorlar” diye konuştu. “Üretimi çok zor” Toprak altından kilin çıkartılmasının zor olduğunu belirten Mustafa Çakmak, “Buranın kilinin meşhur olduğunu bildiğim için gelmişken biraz kil götürmek için uğradım. Bu kilin saç bakımında ve cilt bakımında kullanıldığını biliyorum. Kan değeri düşük olan insanların özellikle de bayanların yediğini biliyoruz. Toprağın altında olduğu için çıkartması oldukça zor. Eskiden buradan çıkarıp satan insanlar varmış, kazılıp değerlendirilse büyükşehirlerde falan alıcısı çok olur” dedi.
04 Ekim 2024 Cuma - 19:17 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
04 Ekim 2024 Cuma - 19:07 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Bülent Uygun: “Zor bir maç bizi bekliyor”
25 Eylül 2024 Çarşamba - 17:40 Bülent Uygun: “Zor bir maç bizi bekliyor” Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, cuma günü oynayacakları Başakşehir maçına ilişkin açıklamada bulunarak, “Zor bir maç bizi bekliyor tabii bu zor maçların Sivasspor seyircimizle birlikte kendi lehimize çevirmek istiyoruz. Ona göre hazırlıklarımızı yaptık. Tabii ki iyi tarafları, eksiklerini onları tespit etmeye çalıştık. Kendi iyi taraflarımızı sahaya yansıtmak istiyoruz” dedi. Sivasspor, Trendyol Süper Lig’in 7. hafta maçında 27 Eylül Cuma günü sahasında Başakşehir ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam ediyor. Teknik Direktör Bülent Uygun antrenman öncesi, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Uygun, “Sivasspor olarak Başakşehir takımı çok iyi bir kadroya sahip. Zaten Anadolu yapılanmasında İstanbul’un avantajını en iyi şekilde kullanıp birbirinden yetenekli iyi futbolcuları hep transfer edebildi ve bir sistemi bir oyun kurgusunu yaklaşık 10-15 seneden beri sürdürüyor. Ekonomik olarak da Anadolu’da tabii ki bu başarılarla birlikte kendine iyi bir kazanç sağlamışlardı. Dolayısıyla çok iyi bir kadroya sahipler. Genç jenerasyonumuzun başarılı hocalarından Çağdaş Hocamız da oradaki sürecini en güzel şekilde tamamlıyor. Zor bir maç bizi bekliyor tabii bu zor maçların Sivasspor seyircimizle birlikte kendi lehimize çevirmek istiyoruz. Ona göre hazırlıklarımızı yaptık. Tabii ki iyi tarafları, eksiklerini onları tespit etmeye çalıştık. Kendi iyi taraflarımızı sahaya yansıtmak istiyoruz. İyi bir oyun anlayışıyla özellikle topa sahip olan ve yetenekli ayaklarımıza da sonuçları almak istiyoruz. Bu anlamda çok zor bir maç bizi bekliyor. İnşallah kazanan taraf olarak taraftarımızı mutlu edeceğiz” dedi. “Alex’in adalesinde zorlanma oldu” Takımdaki eksik futbolcular hakkında bilgi veren Uygun, “Takımımızda bazı eksikler var. Özellikle Alex’le bugün itibariyle adalesinde bir zorlanma oldu. Maça yetişir mi onu bilmiyorum ama diğer sakatlarımızın yetişmesi biraz zor. Balde’nin kart cezası bitti. O da bizim adımıza sevindirici. Bu maça en güzel şekilde hazırlanarak hem bize yakışanı hem de taraftarımızı mutlu edecek sonucu inşallah almak istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Yurt dışından bir takımla Cumhuriyet Kupası maçı oynayacağız” Bir gazetecinin, “Ligin 7. haftası itibariyle takımın gidişatından memnun musunuz?” şeklindeki sorusuna Uygun, “Elimizdeki kadro yapısıyla yeni gelen arkadaşların özellikle 3’er aylık idmansızlık periyotlaması, takım kurgusunu kurmak gerçekten çok zor oluyor. İlk milli maç arasında bunu biraz da olsa telafi ettik. Şimdi ikinci milli maç arası var iki hafta sonra Göztepe maçından sonra. Orada da tamamen bunları hepsini idman yönünden antre edip eksiklerini tamamen ortadan kaldırmak. Oyun mantığımızı, oyun anlayışımızı da ortaya sergilemek istiyoruz. Hatta ikinci milli maçtan sonra da bir Cumhuriyet Kupa yurt dışından bazı takımlara teklifler götürdük. Eğer olursa yurt dışından da bir hazırlık maçı yapıp Cumhuriyet Kupası’nı inşallah sahada en güzel şekilde oynayarak hem de Cumhuriyet Kupamızı kutlamak, 22.’sini tekrar oynamak istiyoruz” yanıtını verdi. “Allah’tan rahmet diliyoruz” Uygun son olarak, Sivaslı şehit polis Şeyda Yılmaz ve vefat eden Sivasspor’un eski futbolcusu Hikmet Kasap’a Allah’tan rahmet dileyerek, “Son maçımıza taraftarımızdan siyah giyinmesini istiyoruz. Biz de siyah giyeceğiz. Malum kahramanlarımız şehit olduğu zaman canımız yanıyor, içimiz yanıyor. Yüreğimiz yanıyor, Gazi’yi unuttuğumuzda kaybetmiş oluyoruz. Gazilerimizi unutmuyoruz ama Şeyda Yılmaz gibi dünya güzeli bir kızımızı maalesef şehit verdik. Onun da mekanı peygamber efendimize komşu olsun. Bu arada da Kasap Hikmet diye bize yıllarca Sivasspor’umuza hizmet etmiş çok değerli bir futbol adamımızı, onu da kaybettik. Allah onun da mekanını cennet etsin” şeklinde konuştu. Hazırlıklar sürüyor Vali Lütfullah Bilgin Sivasspor Tesislerinde Teknik Direktör Bülent Uygun ve yardımcıları yönetiminde yapılan antrenman 1 saat 30 dakika sürdü. Koşu ile başlayan antrenman, ısınma çalışmalarıyla devam etti. Ardından pas çalışmaları yapan Yiğidolar, son bölümde ise çift kale maç oynadı. Sivasspor, yarın gerçekleştireceği antrenmanla Başakşehir maçının hazırlıklarına devam edecek.
Tatbikat gerçeğini aratmadı, öğrencilerin ‘atla atla’ demesi dikkat çekti
25 Eylül 2024 Çarşamba - 16:50 Tatbikat gerçeğini aratmadı, öğrencilerin ‘atla atla’ demesi dikkat çekti Sivas’ta İtfaiye Haftası dolayısıyla düzenlenen tatbikat, gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği pencereden atlama yatağına atlayacak olan görevliye öğrencilerin ‘atla atla’ diye seslenmesi dikkat çekti. İtfaiye Teşkilatı’nın kuruluşunun 310’uncu yıl dönümü kutlamaları kapsamında, kent merkezindeki Fen Lisesi’nde gerçekleştirilen tatbikatta dikkat çekici anlar yaşandı. Tatbikat senaryosu gereği, trafik kazasında araç içerisinde mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Okul binasında mahsur kalanlar ise açılan hava yastığına atlayarak güvenli bir şekilde tahliye edildi. Tahliye esnasında öğrencilerin görevliye ’atla atla’ diyerek seslenmesi dikkat çekti. Ayrıca LPG yangınlarına ve yağ yangınlarına nasıl müdahale edileceği konusunda öğrencilere bilgi verildi. Sivas İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, tatbikatın amacının çocukları itfaiye çalışmaları ve güvenlik önlemleri konusunda bilinçlendirmek olduğunu belirterek, “İtfaiye teşkilatının kuruluşunun 310. yıl dönümü. Sivas itfaiyesinin ise 220. yıl dönümü. Tehlikeye her an her dakika hazır bir itfaiye olarak bu okulda tatbikat yaptık. Çocuklarımıza itfaiyenin neler yaptığını, güvenlik önlemlerinin nasıl alınması gerektiğini çocuklarımıza göstermek için buradayız. Trafik kazalarına müdahale, yağ ve LPG yangınlarına müdahale ve kurtarma faaliyetlerini icra edeceğiz. Çocuklar bizim geleceğimiz. Amacımız çocuklarımızı itfaiye konusunda bilinçlendirmek, itfaiyenin neler yaptığını göstermek ve bu tip tehlikelere hazır hale getirmek” dedi.
Şehidin kanlı palaskası ismini taşıyan okulda sergileniyor
25 Eylül 2024 Çarşamba - 11:59 Şehidin kanlı palaskası ismini taşıyan okulda sergileniyor 2022 yılında teröristlerle girilen çatışmada şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ömer Yıldırım’ın eşyaları, eşi tarafından isminin verildiği okula bağışlandı. Yıldırım’ın eşyalarını tek tek yerleştiren şehit eşi, duygu dolu anlar yaşadı. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi Köyünde dünyaya gelen Ömer Yıldırım, Irak’ın kuzeyinde başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde görevlendirildi. 2022 yılında bölücü terör örgütü mensupları ile girdiği çatışmada vurularak şehit olan Ömer Yıldırım, ailesinin isteği üzerine köy mezarlığına defnedildi. Ömer Yıldırım’ın da öğrenim gördüğü köy okuluna şehidin ismi verildi. Düğününe 29 gün kalan şehadet şerbetini içen Ömer Yıldırım’ın eşyaları, eşi Düriye Yıldırım tarafından isminin verildiği okula bağışlandı. Şehidin kanının bulunduğu palaska ve birçok özel eşyasını şehit köşesinde bulunan alana yerleştiren Düriye Yıldırım, gözyaşlarına hâkim olamadı. Kanlı palaskasını koklayarak yerleştirdi Düğün hazırlıkları yaptıklarını ifade eden şehit eşi Düriye Yıldırım, “Ömer, 2022 yılının 6’ncı ayında şehadet şerbeti içti. Ömer’le nişanlıydık, şehit olmadan 3 ay önce nikâhımızı kıydık. Düğünümüze 29 gün vardı. En güzel düğünü biz ona yaptık. Eşimin adını unutturmayan herkesten Allah razı olsun. Ben de elimden geldiğince ömrümün sonuna kadar onun adını yaşatacağım. O bizim için canını verdi, bizim için açlığa susuzluğa katlanmış biz bunları yapıyoruz. Bu ne ki? Kemeri Ömer şehit olduğunda komutanının üzerinden çıkardığı kanlı kemeri. Yara bandı ile sarılmış olan kulaklığı çok zor şartlarda düğün yapacağım diyerekten bantladığı kulaklık. Yeni kulaklık almayıp yara bandı ile sağlam hale getirdiği kulaklığı. Cevşeni dedesinin ona yaptığı bir cevşenmiş. Ömer keskin nişancıydı, kulaklığı atış yaparken kullandığı kulaklık. Sürekli dağda, operasyonda, arazide, izne gelince kullandığı gözlüğü ve her zaman canından çok sevdiği beresi var burada. Kemerini bırakmak biraz zor oldu. Onun kanı üzerinde olduğu için kemeri bırakmak zor oldu ama bu vatan için canını vermiş, biz bunları sergilemişiz bu ne ki?” ifadelerine yer verdi. Şehit Ömer Yıldırım İlkokulu öğrencileri de duygularını ifade ederek şehide Allah’tan rahmet diledi.
Bakan Memişoğlu: “Ülke olarak daha çok çalışıp daha çok üreteceğiz”
24 Eylül 2024 Salı - 16:33 Bakan Memişoğlu: “Ülke olarak daha çok çalışıp daha çok üreteceğiz” Sivas’ta bir okulun temel atma töreninde konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Ülke olarak daha çok çalışacağız daha çok üreteceğiz daha güçlü olacağız ve birlikte hareket edeceğiz” dedi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu bir dizi programlara katılmak üzere Sivas’a geldi. Bakan Memişoğlu, kent merkezinde hayırsever iş adamı Hulusi Şahin tarafından yaptırılacak olan Bekir-Latife Şahin İlkokulu binasının temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Memişoğlu, birlikte olunduğu sürece üstesinden gelinmeyecek hiçbir sorunun olmadığını ifade etti. Bakan Memişoğlu, okul açılışında bulunmaktan onur duyduğunu söyleyerek, “Selçuklu’nun baş şehri Osmanlı’nın merkez vilayeti kadim şehrimiz Sivas’ta böyle güzel bir açılışta bulunmaktan onur ve gurur duyuyorum. Şu anda yaptığımız en önemli yatırım, geleceğe yatırım yapıyoruz. Buraya isimlerini verdikleri anne ve babalarından Allah razı olsun. Böyle evlat yetiştirdikleri için mekanları cennet olsun. Biz artık ülke olarak daha çok çalışacağız daha çok üreteceğiz daha güçlü olacağız ve birlikte hareket edeceğiz. Birlikte olduğumuz sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yok” dedi. “Geleceğe yatırım çok önemli” Geleceğe yatırımın çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Memişoğlu, “ Bugün baktığımız zaman maalesef dünyada birçok vahşeti ve kötülüğün olduğunu görüyoruz. Eğer bizler çalışıp üretirsek bu kötülüğe üstünlük sağlar ve iyiliği dünyaya hakim kılarız diye düşünüyorum. Bunun için geleceğe yatırım çok önemli. Ben bu okulda çocuklarımızın en değerlilerimizi emanet edeceğimiz ve 30 yıl ilkokul öğretmenliği yapmış bir annenin evladı olarak bütün öğretmenlerimizden Allah razı olsun. Onların emeklerine çok teşekkür ediyorum. Hakları ödenmez. Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan bütün öğretmenlere ve eğitim camiasına teşekkür ediyorum” diye konuştu. İş adamı Hulusi Şahin, okumanın cehaletten kurtulmak olduğuna değinerek, " Böyle bir coşkuyu görünce hiç durmadan okul temeli atası geliyor insanın. Çocuklarımızla bir arada olmak çok güzel. Aslında okumak; cehaletten kurtulmak, gelişmek, büyümek, öğrenmek demektir. Biz burada bir okul temeli atmıyoruz. Biz burada devletimizi ileriye taşıyacak çocuklarımızın temelini atıyoruz” şeklinde konuştu. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ise okulun hayırlara vesile olmasını diledi. Konuşmaların ardından ilkokulun temeli atıldı.
14 yıllık çalışma sonuç verdi, Türk bilim adamları bir ilki başardı
24 Eylül 2024 Salı - 14:55 14 yıllık çalışma sonuç verdi, Türk bilim adamları bir ilki başardı Sivas’ta yaklaşık 14 yıldır yapılan ıslah çalışmaları sonuç verdi. Türk bilim adamları 3 adet ekmeklik buğday çeşidini geliştirmeyi başardı. Sivas’ta 2010 yılından bu yana sürdürülen tarımsal AR-GE çalışmalarında önemli bir başarıya imza atıldı. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, bu çalışmalar kapsamında ekmeklik buğday çeşitlerinin geliştirildiğini açıkladı. 3 buğday çeşidinin tescil edildiğini söyleyen Karaköy, 2024-25 yetiştirme sezonunda buğday çeşitlerine ait tohumluk üretiminin yapılarak çiftçilerin hizmetine sunulacağını belirtti. “Burada birçok bitki türüne yönelik çalışmalar yürütüyoruz” Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, birçok bitki türüne yönelik çalışmalarının olduğunu söyleyerek, “Bunların başında ülkemiz açısından son derece önemli olan tahıllar başta geliyor. Buğday, arpa ve yulaf başta olmak üzere soya, şeker pancarı ve yem bitkileri olmak üzere burada ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Baklagillerde de yine aynı şekilde nohut, mercimek ve fasulye gibi bitkilerde de yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik olarak çalışmalarımız sürüyor” dedi. “Sivas’ta bir ilki yaşadık” Karaköy, Sivas’ta bir ilki yaşadıklarını ifade ederek, “2010 yılından beri yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında Sivas’ta bir ilki yaşadık. Sivas tarihinde tarımsal AR-GE çalışmaları kapsamında ilk defa ekmeklik buğday çeşitleri geliştirildi. 2024-25 yılı yetiştirme sezonunda tescil edilen çeşitlerin tohumluklarını üreterek 2025-26 yılı üretim sezonunda çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” diye konuştu. “Üç çeşidimiz tescil edildi” Üç adet ekmeklik buğday çeşidinin tescil edildiğine değinen Karaköy, “Üç çeşidimiz tescil edildi. 2-3 yıl içerisinde yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimiz tescil edilerek çiftçilerimizin hizmetine sunulacak. Her şeyden önce, yeni çeşitlerimiz eskiden süregelen yetiştirilen çeşitlerden ekmeklik ve makarnalık bakımından daha üstün olmasına özen gösteriyoruz. Verim ve kalite kriterleri bakımından daha yüksek olmalılar ve un fabrikalarımızın istediği değerlere daha yakın kalite değerine sahip çeşitler üretmeyi ve çiftçilerimizin de özellikle bu bahsettiğimiz kalite kriterleri bakımından daha yüksek ürünler elde ederek daha yüksek kazançlar sağlamasını arzu ediyoruz. Yeni çeşitlerimizi eski çeşitlerimize nazaran daha yüksek kalite ve verim değerlerine sahip olması bizim için son derece kıymetli ve önemlidir” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’dan birlik çağrısı
24 Eylül 2024 Salı - 12:59 Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’dan birlik çağrısı Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Sivas’ta birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, “Hepimiz farklı fikirden de zikirden de olsak birlikte hareket etmemiz gerekir” ifadelerine yer verdi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bir dizi ziyaret ve programlara katılmak üzere Sivas’taydı. Memişoğlu ilk olarak Sivas Valiliğini ziyaret ederek Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’ten brifing aldı. Ardından AK Parti Şehir Buluşmaları toplantısına katıldı. Burada partililere hitap eden Memişoğlu, tüm farklılıklara rağmen birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi gereken bir dönemden geçildiğinin altını çizerek, “Birlik halinde üretmemiz ve çalışmamız lazım. Her bir fert kendisini daha çok üreteceği bu medeniyete ne katacağını hesap etmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın ’Dünya 5’ten büyüktür’ sözü bugün Birleşmiş Milletler’de her liderin söyleyemeyeceği bir sözdür. O bizim için esasında sadece bir lider değil, medeniyetimizin yeniden ayağa kalması için bir semboldür. Hepimiz farklı fikirden de zikirden de olsak birlikte hareket etmemiz gerekir. Bugün birbirimizin ayrıştırıcı taraflarını değil, farklılıklarını değil, onları birleştirerek zenginliklerle kuvvetli hale getirerek birlikte hareket etmemizin zamanıdır. O nedenle çocuklarımıza, gençlerimize örnek olmamız lazım” ifadelerine yer verdi. Memişoğlu sağlık alanında önemli hamleler yapıldığını ifade ederek, “Kovid ve depremde gördük ki hem insan gücü hem de alt yapı olarak Türkiye esasında çok iyi bir sağlık hizmeti sunuyor. Türkiye sağlık konusunda son 20 senede Cumhurbaşkanımızın desteği ile inanılmaz işler yaptı. Düşünün ki şu anda Türkiye’de bütün hastanelerde tek kişilik ve çift kişilik, özellikli yatak oranı yüzde 80’in üzerine çıktı. 2002 yılında sağlıkta senede sadece 2 hizmet alan vatandaşımız, bugün yılda 11.7 kez sağlık hizmetine ulaşır vaziyettedir. Bunların hepsi ücretsiz ve sosyal güvence kapsamındadır. Bugün en büyük teknolojisinden en yeni ameliyat tekniğine kadar hepsini üretebilen, yapabilen bir sağlık sistemi ve insan gücümüz var. Biz bu sağlık hizmetlerini, daha iyi geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.