KÜLTÜR SANAT
11 Nisan 2025 Cuma - 19:55 Fethiye’de Geleneksel Dastar ve Kuzugöbeği Festivali Başladı Fethiye’nin Yeşilüzümlü Mahallesi, 14. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı festivalde, hem yöresel ürünler hem de doğadan toplanan kuzugöbeği mantarları ilgi odağı oldu. Festival, gastronomi, el sanatları ve kültürel mirası bir araya getirerek binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Yeşilüzümlü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde düzenlenen ve bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali, Yeşilüzümlü Mahallesi’nde coşkuyla başladı. Geleneksel dokumalar, lezzetli yöresel yemekler, doğadan toplanan kuzugöbeği mantarları ve kültürel etkinliklerin bir araya geldiği festival, ilk günden yoğun ilgi gördü. Festival alanında kadınlar tarafından dokunan geleneksel "dastar bezi", el emeği göz nuru ürünler, yöresel yiyecekler ve kuzugöbeği mantarları satışa sunulurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası da ikram edildi. Bölge halkı tarafından ormandan toplanan kuzugöbeği mantarları, kilosu 2 bin 500 ila 4 bin TL arasında değişen fiyatlarla tezgahlardaki yerini aldı. Festivalin açılışında yöresel halk oyunları ekipleri sahne alırken, Etiyopya Akrobasi Grubu’nun gösterisi ve delbek sanatçılarının davul zurna eşliğindeki performansı büyük ilgi gördü. Açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, festivale gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti. Yeşilüzümlü Mahalle Muhtarı Cengiz Çatal ise yaptığı açıklamada, "Katılan herkese teşekkür ediyorum. Bölgemizin tanıtımı ve gelişmesi için bu festival çok önemli. Biz de elimizden geleni yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz," dedi. Festival, 13 Nisan’a kadar sürecek ve hafta sonu boyunca on binlerce ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
Marmaris’te turizm acenteleri turizm sezonu öncesi bir araya geldi
11 Nisan 2025 Cuma - 17:05 Marmaris’te turizm acenteleri turizm sezonu öncesi bir araya geldi Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), yaklaşan yaz sezonu öncesinde Muğla’nın Marmaris ilçesinde faaliyet gösteren acentelerle bir araya gelerek, sektörün güncel sorunları ve çözüm önerilerini görüştü. Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya ve TÜRSAB Marmaris BTK Başkanı Suat Esin’in yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin katıldığı toplantıya çok sayıda acente temsilcisi iştirak etti. "Biz sadece tur satıyoruz, ama bizim işimizi herkes yapıyor" Toplantıda konuşan TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin, sektörün uzun süredir çok yönlü bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Pandemi, orman yangınları, savaşlar ve ekonomik dalgalanmanın etkisinin derin olduğunu söyleyen Esin, "Pandemi sonrası toparlanmaya çalışırken büyük yangınlar oldu, ardından savaş patladı. Döviz kuru sürekli değişiyor, fiyatlar birkaç günde artıyor. Biz kendi işimizi yapmaya çalışırken sahildeki stantlar, restoranlar bizim işimizi yapıyor. Yüksek kiralar ödüyoruz ama izinsiz satış yapanlar bedavaya tur satıyor. Bu haksızlığa karşı önlem alınmalı" dedi. "Marmaris keyifli ama kurallı bir şehir olacak" Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya da toplantıda yaptığı konuşmada kamu düzenine vurgu yaptı. Kaya, "Kural tanımazlık, gürültü, korsan faaliyetler artık görmezden gelinmeyecek. Geçen yıl ciddi yaptırımlar uyguladık. EDS kameralarıyla şehir anlık izleniyor. Kimsenin referansı fark etmez, gerekli işlem yapılacak. Herkes kendi işini dürüstçe yapmalı" diyerek kentin huzurunu tehdit eden sorunlara müdahale ettiklerini, bu sezon denetimlerin artırılacağını ifade etti.
Gümüşhane’de 61. Kütüphane Haftası kutlandı
11 Nisan 2025 Cuma - 16:18 Gümüşhane’de 61. Kütüphane Haftası kutlandı Gümüşhane’de 61. Kütüphane Haftası düzenlenen etkinlik ve açılan kitap sergisi ile kutlandı. Gümüşhane İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Mazman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serhat Demiral, İl Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nihal Sürmeli, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sümmani Akhan, okul müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldı. ‘Üreten Kütüphaneler’ temasıyla gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 61. Kütüphane Haftası kutlamaları kapsamında konuşan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sümmani Akhan, "Bilindiği üzere Kütüphaneler içinde bulundukları toplumun kültür, sanat ve fikir eserlerini bir araya getirip belli bir sistem dahilinde kullanıcılarına sunan hafıza kaynaklarıdır. Yaşanmakta olan hızlı teknolojik gelişim ve dönüşüm bu hafıza kaynaklarının sınıflanmasını, sunumunu ve kullanıcısını etkilemiştir" dedi. Kütüphanelerin toplumsal gelişmeye çok büyük katkı sunan kurumların başında geldiğini ifade eden Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, "Kütüphaneler bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılabildiği medya ve bilgi okul yazarlığı eğitimlerinin verildiği elektronik ortamda bilgi kaynaklarına ulaşımın sağlanabildiği insan hayatı, çalışma hayatına, sağlık, iş alanları, insan haklarına dair temel bilgilerin tüm toplum tarafından ulaşılabilir olmasını temin ederek fırsat eşitliğine de çok ciddi katkı sağlar. Bugün kütüphanelerimizi rahat, ulaşılabilir, her türlü teknolojik donanıma sahip, ferah ve konforlu olarak kullanılabilen mekânlar haline getirmemiz gerekir" dedi. Protokol konuşmalarının ardından İl Halk Kütüphanesi ödünç kitap servisinden en çok kitap alarak okuyan, çocuk, genç ve yetişkin kategorilerindeki okuyuculara ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından Gümüşhane Valisi Aydın Baruş tarafından Kütüphane Haftası için özel olarak hazırlanan kitap sergisinin açılışı yapıldı.
Yaşayan miraslar Sivas’ta buluştu
11 Nisan 2025 Cuma - 16:12 Yaşayan miraslar Sivas’ta buluştu Sivas’ta düzenlenen ve 3 gün sürecek olan ‘Yaşayan Miras Festivali’ başladı. Sanatseverlerin dikkatini çeken festivale birçok ilden 50’den fazla sanatçı katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi iş birliğinde düzenlenen Sivas Yaşayan Miras Festivali başladı. Farklı şehirlerden gelen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının katıldığı festivalin açılış töreni Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışa Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi’nin yanı sıra kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, "Bakanlık olarak, geçmişten günümüze kültürel değerlerimizin ve mirasımızın önemli bir göstergesi olan el sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması önde gelen önceliklerimiz arasında. Yaşayan Miras Festivalleri de bu değerleri tanıtmak ve geleceğe taşımak amacıyla birçok şehrimizde düzenliyoruz. Bu festivaller, ülkemizin kültürel ve turistik tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor. Elbette bunun yanında festivallerimiz, düzenlendiği şehirlerimizin sanatsal ve kültürel ortamının canlanmasına ve gelişimine de katkı sunuyor. En önemlisi de yerel sanatçılarımızın ülkemizin dört bir yanındaki sanatçılar ile diyaloglarını ve iş birliklerini artırmaları noktasında büyük bir fayda sağladığının da altını çizmek isterim" dedi. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ise, "Tarihin, kültürün ve sanatın başkenti Sivas’ımızda birbirinden değerli sanatçılarımızın buluştuğu ve el sanatlarımızın tanıtıldığı özel bir etkinlikteyiz. Sivas Yaşayan Miras Festivalimizin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sivas; birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kültür ve tarih şehridir. Selçuklu’nun iz bıraktığı, Osmanlı’nın kokusunun hissedildiği, Cumhuriyetimize can suyu veren bir şehirdir. Aşıkları, türküleri ile aşıklar ve ozanlar şehridir. Bu kadar zenginliği bünyesinde barındıran Sivas, diğer el sanatları ve zanaat dallarında da kendini göstermiş ve adını tüm dünyaya duyurmuş bir şehirdir" dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi. Protokol üyeleri, farklı illerden gelerek uğraştıkları sanatlar ile ilgili stant açan ustalar ile bir süre sohbet etti.
Eskişehir Türk Ocağı’nda Dava’nın Davası kitabı konuşuldu
11 Nisan 2025 Cuma - 16:08 Eskişehir Türk Ocağı’nda Dava’nın Davası kitabı konuşuldu Eskişehir Türk Ocağı’nda, 12 Eylül Darbesinden sonra görülen "MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasının" kaleme alındığı Dava’nın Davası kitabı konuşuldu. Sohbete, kitabın yazarları Mahir Durakoğlu ve Raşit Demirtaş da katıldı. Yazarlar kitabın yazılış öyküsünü anlattıktan sonra, Türk Milliyetçilerinin 12 Eylül (1980) darbe döneminde Mamak Cezaevinde yaşadıkları ve MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasında verdikleri onurlu mücadeleyi anlattılar. Yargıtay Cumhuriyet Savcılığından emekli, yazar Mahir Durakoğlu sohbetinde, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasının hukuki olmaktan ziyade, Türk Milliyetçiliğini ve milliyetçileri suçlamak üzere kurgulanmış bir dava olduğunu ortaya koydu. Darbecilerin ve Savcı Nurettin Soyer’in ön yargılarıyla iddianame oluşturulduğunu, hukuk dışı uygulamaları anlattı. Durakoğlu sohbetinde; savcılık karakolunun MHP ve Ülkücülere düşmanlığıyla tanınan polislerden oluşturulmasını, usulsüz aramaları, akıl almaz işkencelerle alınmış ifadelerle iddianame yazıldığını, hâkim heyetinin ön yargılarını, yargılama sürecinde yapılan usulsüzlükleri de ortaya koydu. Sohbetinin sonunda Av. Şerafettin Yılmaz’ın yazdığı 1454 sayfalık tarihi savunmanın Türk Milletinin, sanıkların ve Mahkeme heyetinin huzurunda okunması gerekirken bunun dahi esirgendiğini anlatarak sözlerini bu savunmanın şu paragrafıyla bitirdi: "O ruh ki bugün de yarın da milletimize lâzım olacaktır" "Bu davanın sanıkları sadece devletlerinin yaşaması ve milletlerinin bekası için çırpınan milliyetçilerdir. Çünkü bu davada yargılanan sadece şahıslar değil Türk Milletinin mukaddesleridir, Türk Milliyetçiliğidir. Bu dava açılmakla Kuva-yı Milliye ruhu baltalanmıştır. O ruh ki bugün de yarın da milletimize lâzım olacaktır." Yazar Raşit Demirtaş ise MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasının insani boyutunu anlattı. Kitapta, Ülkücülerin o günlerde yaşadığı dehşeti yeni nesillere yazıyla bile olsa yaşatmaktan çekindiği için detaylı olarak yazamadığını; sanıkların gözaltına alındıkları an başlayan akıl almaz işkenceleri, C 5 adlı cehennem karakolunda yaşanan vahşeti, kafes denen cehennemi, koğuşlarda, hücrelerde, zindanlarda maruz kalınan sürekli işkenceden sadece sembolik örnekler vererek yazabildiklerini anlattı. Türk Milliyetçileri Mamak’ta bunları yaşarken, dışarıda milliyetçi avukatların arkadaşlarını savunma amacıyla yaptığı takdire şayan gayretlerini anlatan Demirtaş; "ancak kısa bir zaman sonra bu samimi gayretler azaldı, mahkemeleri ancak bir elin parmakları kadar fedakâr avukat takip edebildi. Ancak, davaların tamamını takip edebilen tek bir büro olduğunu, Av Şerafettin Yılmaz’ın bürosunun imkânsızlıklar içinde fedakârane çalışmalarını ortaya koydu. "Büronun hukuk kanadı dışında Galip Erdem’in yürüttüğü ülkücü sanıklara ve ailelerine yardım eden bir sosyal kanadı da vardı." diyen Demirtaş Galip Erdem’in insanüstü yardım faaliyetini anlattı. 19 Ağustos 1981 günü duruşmaların ilk gününü, o diriliş gününü, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasının 587 sanığının okuduğu duygu dolu, İstiklâl Marşı ile destanî bir dik duruş hikâyesine çevirdiklerini anlatan Demirtaş; duruşmaları mahkeme heyetinden önce Ülkücü gençlerin açtığını ve o onurlu dik duruşun yedi yıl sürdüğünü söyledi. Demirtaş, sözlerini Alparslan Türkeş’in: "Böyle bir dava ancak düşman tarafından işgal edilmiş bir ülkede açılabilirdi." sözüyle tamamladı. Büyük bir topluluğun takip ettiği toplantının sonunda sorulan çok sayıdaki soru ve cevaplardan sonra yazarlar kitaplarını imzaladılar. Kitapların imzalamasından sonra Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal’ın şükran beratı takdimi ile gece sona erdi.
Kahramanmaraş’ta kadınlar hem sosyalleşiyor hem üretiyor
11 Nisan 2025 Cuma - 15:48 Kahramanmaraş’ta kadınlar hem sosyalleşiyor hem üretiyor Kahramanmaraş’ta kadınlar, ’Evadan Çiçek Yapım Kursu’nda el becerilerini geliştirirken aynı zamanda evlerinin dekorasyonuna estetik dokunuşlar katma imkânı buluyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, kadınların toplumsal hayatta daha aktif rol alması, sosyalleşmeleri ve ekonomik gelir elde etmeleri amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Gülsüm Hanım Gümüşer Sosyal Tesislerinde düzenlenen ’Evadan Çiçek Yapım Kursu’, kadınlardan büyük ilgi görüyor. Alanında uzman usta öğreticiler eşliğinde sürdürülen kursta, katılımcı kadınlara evadan çiçek yapımı öğretiliyor. Hem sanatsal hem de pratik yönüyle dikkat çeken eğitimler sayesinde kadınlar, el becerilerini geliştirirken aynı zamanda evlerinin dekorasyonuna estetik dokunuşlar katma imkânı buluyor. Kursa katılan kadınlar, edindikleri bilgilerle ortaya çıkardıkları ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Kursiyerlerden Feyza Kılıç, kursun hem kişisel hem de ekonomik açıdan kendilerine çok şey kattığını belirterek, "Ev hanımıyım. Burada evalarla çiçekler oluşturarak hem ev dekorasyonumuzu sağlıyoruz hem de bunların satışını yaparak aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bu kurs sosyalleşmemiz açısından da çok güzel oluyor, yeni arkadaşlar ediniyoruz" ifadelerini kullandı. Bir diğer kursiyer Zehra Ekiz ise kursun sunduğu sosyal ortamdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yeni bir ortama katılmak ve sosyalleşmek için bu kursa geliyorum. Evalarla çok güzel çiçekler yaparak hem evimizi renklendiriyor hem de aile ekonomimize katkı sağlıyoruz" dedi. Kurs eğitmenlerinden Rabia Ardıç da kursun yalnızca bir el işi eğitimi olmadığını, kadınların hayatlarına pek çok açıdan dokunduğunu ifade etti. Ardıç, "Burada eva ile çiçek yapımı eğitimi veriyoruz kursiyerlerimize. Bu kursta hanımlara hem sosyalleşme hem de el becerilerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. Kadınlar kendi ürettikleri çiçekleri hem ev dekorasyonunda kullanıyor hem de satışını yaparak gelir sağlıyor" şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş’ın ’Maraş Fıstık Ezmesi’ coğrafi işaretle tescillendi
11 Nisan 2025 Cuma - 15:38 Kahramanmaraş’ın ’Maraş Fıstık Ezmesi’ coğrafi işaretle tescillendi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan başvuruyla ’Maraş Fıstık Ezmesi’, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek resmiyet kazandı. Böylece Maraş Fıstık Ezmesi, şehrin tescilli yöresel ürünleri arasında yerini aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültürel zenginliğini ve gastronomi mirasını koruma altına alarak ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sürdürmek amacıyla coğrafi işaret başvurularına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda yapılan başvurulardan biri daha başarıyla sonuçlandı ve Kahramanmaraş’a özgü ’Maraş Fıstık Ezmesi’, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek resmiyet kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan 194 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yer alan ’Maraş Fıstık Ezmesi’, artık Kahramanmaraş’ın tescilli yöresel ürünleri arasında yer alıyor. Böylece hem ürünün özgünlüğü koruma altına alınmış oldu hem de Kahramanmaraş’ın zengin mutfak kültürüne bir değer daha kazandırıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, "Yöresel lezzetlerimize ve geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkarak coğrafi işaret tescilli ürünlerimizin sayısını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, tescil süreçlerinin sadece bir belge alma süreci olmadığının, aynı zamanda şehrin kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak stratejik bir adım olduğunun da altı çizildi. Bundan sonraki süreçte de başta gastronomi olmak üzere, şehrin geleneksel el sanatları ve kültürel değerlerinin korunarak daha geniş kitlelere tanıtılacağı belirtildi.
Ortaokul öğrencisinin ‘bağımsızlık’ şiiri ilçe 1.’si oldu
11 Nisan 2025 Cuma - 15:08 Ortaokul öğrencisinin ‘bağımsızlık’ şiiri ilçe 1.’si oldu Samsun’da ‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’na "Bağımsızlık" adlı şiiriyle katılan 6. sınıf öğrencisi, İlkadım ilçe birincisi oldu. Millî Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan protokol doğrultusunda Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, her yıl bakanlığa bağlı ilk, orta ve lise kademelerinde örgün eğitim veren okullarda gerçekleştiriliyor. Bu yarışma ile çocuk ve gençlerin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli bir şekilde yetişmelerine destek vermek; alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını sağlayıp, teknolojinin doğru kullanımının önemini vurgulamak ve daha güvenli, daha sağlıklı bir hayat sürmelerine katkıda bulunarak yeni neslin bağımlılıklara karşı farkındalıklarını artırmak amaçlanıyor. Ortaokul düzeyindeki yarışmaya, Bağımsızlık Şarkısı adlı şiiriyle katılan İlkadım Tepecik 100. Yıl Milli Mücadele Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Nehir Yaren Çak’ın eseri, kurul üyeleri tarafından ilçe birincisi seçildi. Çak’a başarı belgesini Okul Müdürü Gökhan Ömür Özsoy ve rehber öğretmeni Hatice Demir takdim etti. Bağımsızlık Şarkısı şiiri Zincir değil, özgürlük yakışır insana Sağlıkla, umutla bak yarınlara Yeşilay’ın ışığı yolunu aydınlatır Bağımlılıktan uzak, hayat huzur katar Bir sigara dumanı karartmasın düşünü Alkol, uyuşturucu çalmasın gülüşünü Sen en güzel halinle, tertemiz yaşa Güçlü kal, sağlıklı kal, bırakma savaşa Dostlukla, sevgiyle büyüt umutları Yeşilay’ın sesi ol, kurtar hayatları Bağımsız bir nefes, özgür bir zihin Gelecek seninle, umut senin