Son Dakika
|
Trabzonspor ile Fenerbahçe 136. randevuda
Manchester United’da Ruben Amorim dönemi
Beypiliç’in tavuk yüklü kamyonu devrildi: Yüzlerce tavuk telef oldu
Endonezya’da halk yerel seçim adayını karşılarken köprü çöktü: 7 ölü
Marmara Denizi açıklarında çıkan gemi yangınında 2 kişi hayatını kaybetti
Osmaniye’de orman yangını
Bakan Ersoy: "Haydarpaşa Garı projesinde asla AVM ve otel olmayacak"
Tayvan’ı Kong-rey Tayfunu vurdu: 1 ölü, 73 yaralı
MSB duyurdu: Son bir haftada 198 terörist etkisiz hale getirildi
İstanbul’da 200 milyon liralık kaçak ilaç ele geçirildi: 5 gözaltı
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Khartoum’s Humanitarian Crisis Deepens Amid Ongoing Conflict
Trabzonspor ile Fenerbahçe 136. randevuda
Lübnan'dan İsrail’e roket yağdı
Seyir halindeki minibüs alev alev yandı
İsrail Gazze'de yine sivilleri hedef aldı: 50’si çocuk en az 84 ölü, onlarca yaralı
Van’da bir tırda 256 gram metamfetamin ele geçirildi
Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor
Fatih’te yer altındaki kablo bomba gibi patladı
Köyceğiz’de orman yangını devam ediyor
Ekmeğin içinden arı çıktı
KÜLTÜR SANAT
Uşak’ta "Türk Düğümlü Halılar Atlası" projesi semineri gerçekleşti
02 Kasım 2024 Cumartesi - 10:16:53
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen, Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerinin Hikayeleri projesi semineri Uşak’ta gerçekleştirildi. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el dokuma düğümlü halıların kültür içinde korunması, yaşatılması ve bu zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılması amaçlandığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen ‘Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerin Hikayeleri’ projesi kapsamında Uşak’ta seminer düzenlendi. Uşak Müzesi konferans salonunda gerçekleşen seminere Uşak Vali Yardımcısı Önder Can, Uşak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak İletişim Derneği Başkanı Utku Demiröz, "Kaybolmaya yüz tutan geleneksel el dokuma el düğümlü halılarımızın kültürümüzün korunarak yaşatılması ve zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasıdır. Küreselleşen dünyada, yerel kültürlerin korunarak yaşatılması ve evrensel kültürle buluşturulması büyük öneme sahiptir. Tarih boyunca köklü bir mirasa sahip olan Türk El Düğümlü Halı Kültürü, son yıllarda geleneksel değerlerini hızla kaybetmekte ve çeşitli nedenlerle modernize edilerek aslından uzaklaşmaktadır. Proje ile öncelikle tarihte Avrupa saraylarını süsleyen Uşak el dokuma halılarının ve Türklere özgü olan el düğümü tekniklerinin dünyanın birçok bölgesindeki halı kültürümüzün ve desenlere ait öykülerin araştırılarak verilerin tek bir kaynakta toplanmasıdır" dedi. Açılış konuşmasının ardından geçmişten günümüze Türk düğümlü halıların tarihsel önemini Tarih Profesörü Prof. Dr. Muhittin Tuş, çalışmaları hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Dokuyan Eller Halı Kilim Evi Sorumlusu Mesut Kaya, Halı ve kilim motifleri hakkında bilgileri Osman Ünal, Uşak’ta halı sektörün mevcut durumu ve ulusal, uluslararası satış süreçleri hakkında Sümeyra Günay ve Türk düğümlü halıların koleksiyonerler ve ekspertizler nezdindeki önemini ise Umut İbrahim Demiröz tarafından söyleyişi gerçekleştirildi. Seminer söyleyişlerin ardından serginin gezilmesiyle son buldu.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 10:10
Kadim medeniyetlerin mozaiklerinden ilham alan sergi
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Günay’ın yürütücüsü olduğu, bir Avrupa Birliği Projesi olan ve CultureCIVIC: Sanatsal Üretim Destek Fonu kapsamında destek alan “Taşın Söyledikleri: Kem Gözlere Dikkat Et; Neşeli Yaşa! adlı projesinin devamı niteliğindeki In Situ II başlıklı sergi ve söyleşi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mihri Müşfik Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi. Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep’te tarih boyunca varlık göstermiş kadim medeniyetlerden ilham alan projedeki mozaikler, Doç. Dr. Burcu Günay tarafından baskı teknikleri kullanılarak eserlere dönüştürüldü. Proje hakkında bilgiler paylaşan Doç. Dr. Burcu Günay, “In Situ bir şeyin ilk yerinde olma halidir. Kısacası yerinde demektir” diyerek projenin, kendisini yer aramaya ittiğini ve yerinde yapılan kazıların projeye bu ismi vermesine neden olduğunu sözlerine ekledi. Eserlerin depremi ve yaşamın dinamikliğini anlattığını ifade eden Doç. Dr. Günay, mozaiklerin dünya mirası olduğunu ve yaşadığımız toprakların koruyucusu olmamız gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı. Söyleşi sonrasında In Situ II adlı sergi katılımcılardan tarafından ziyaret edildi. Sergi, 8 Kasım 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 10:07
Kitap Fuarı’nda yerel yazarlar okurlarıyla buluşuyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 14’ncüsü gerçekleştirilen Antalya Kitap Fuarı’nda yerel yazarlarda okurlarıyla buluşma fırsatı buluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, “İnsan Olmak” mottosuyla, bu yıl 14.sü gerçekleştirilen Antalya Kitap Fuarı, 8. gününde de kitapseverler tarafından ilgi gördü. Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuar, her yaş grubundan birçok kitapseveri ağırlıyor. Kitapseverler, ilgilerini çeken kitapları alıp, sevdikleri yazarlara imzalatma fırsatı buluyor. Ulusal çaptaki yazarların yanı sıra, fuarda, yerel yazar ve şairler de eserlerini okurlarına tanıtma ve imzalama fırsatı buluyor. Yerel yazarlarda fuarda Vatandaşlarla bir araya gelme fırsatı sağladığı için Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden yerel yazarlar ve şairler, kitaplarını imzalamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Fuarda, Antalya Şair, Ozan, Yazar, Bestekarlar Kültür Derneği (ANŞOYAD), Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN), Akdeniz Üniversitesi, Moskova Hükümeti ve bazı kültür sanat kurumları da yazar-şair üyeleri için tanıtım standı açtı. Hem ev sahibi hem yazar Antalya kitap fuarına ev sahipliği yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, vatandaşlarla bir araya geldi. “Ben Bu Şehre Aşığım” ve “İkinci Yaşam; Siyaset ve İhanet” kitaplarını imzalayıp, vatandaşlarla sohbet eden Başkan Muhittin Böcek, kendisini sevenlerle fotoğraf da çektirdi. Başkan Böcek, vatandaşlara ve fuara katılan yazarlara katılımlarından dolayı teşekkür etti. 3 Kasım’a kadar sürecek 14. Antalya Kitap Fuarı’nın 8. gününde, Fatih Tuncay, Hidayet Karakuş, Burcu Bahar, Muzaffer Özgüleş, Dr. Murat Kemaloğlu, Musa Fırat ve Anooshirvan Miandji gün boyu kitapseverler ile bir araya gelerek, kitaplarını imzaladı. 14. Antalya Kitap Fuarı 3 Kasım’a kadar Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam edecek.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:52
Fransa’nın efsane sesi Mireille Mathieu Türkiye’de
Klasik Fransız chanson tarzının en önemli temsilcilerinden Mireille Mathieu, Türk hayranlarıyla buluşacak. Mathieu, 20 Şubat’ta İstanbul, 22 Şubat’ta ise Ankara’da sahne alacak. Müzik tarihine damga vuran, klasik Fransız chanson tarzının en önemli temsilcilerinden Mireille Mathieu, Türk hayranlarıyla buluşacak. "La Paloma Adieu", "Mon Crédo" ve "Une Histoire d’Amour" gibi unutulmaz eserleriyle tanınan Mathieu, 20 Şubat’ta İstanbul Volkswagen Arena’da, 22 Şubat’ta Ankara Congresium’da 60. Anniversary turnesi kapsamında sahne alacak. Bu konserlerin biletleri Türkiye’nin etkinlik biletleme platformu Biletinial’da satışa çıktı.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
01 Kasım 2024 Cuma- 09:51
Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar
2
30 Ekim 2024 Çarşamba- 14:03
Turgutlu’da Betül Demir rüzgarı esti
3
31 Ekim 2024 Perşembe- 11:37
"Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” başlıyor
4
06 Aralık 2023 Çarşamba- 08:50
Ağrı’da “Sözlük Tasarım” yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi
5
01 Kasım 2024 Cuma- 10:11
Yenipazar’da festival coşkusu başlıyor
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:47
100+1 karma sergi ilgi gördü
DÜZCE (İHA) – Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öncülüğü’nde hazırlanan 100+1 Karma sergisi Düzce’de ilgi gördü. Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Parlark ve Çini Sanatçısı Harun Agah Altay’ın destekleri ile Düzce’de Cumhuriyet’in 101. yılına ithafen 100+1 Şehirlerarası karma sergisi Düzce’de düzenlendi. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Düzce Valiliği’nin destekleri turizm ofisinde ki sergiyi Vali Selçuk Aslan’da gezdi. Türkiye genelinde 15 şehirde eş zamanlı olarak açılan sergiye Düzceliler ilgi gösterdi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:39
Güneşli bir günde kitap okuma etkinliği
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrencileri ile okul bahçesinde mevsimin güneşli günlerinden birinde kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi. Okul Müdürü Doç. Dr. Erkan Güneş etkinliğin anlam ve önemine yönelik, “Sizlerle birlikte bu güzel ortamda olmak, doğanın içinde kitap okumak, bizlere öğrenmenin her yerde ve her koşulda mümkün olduğunu hatırlatıyor. Umarım bu etkinlik, okuma alışkanlığınızı daha da güçlendirir.” ifadelerine yer verdi. Etkinlik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Necibe Şen, “Etkinliğe katılım noktasında tüm okul öğretim elemanlarının ve öğrencilerin göstermiş olduğu ilgiden çok memnunuz. Birlikte okuduğumuz bu etkinlikte, sadece kitaplarla değil, doğa ile de bağlantımızı güçlendiriyoruz. Bugün burada kazandığınız her kelime ve her cümle, geleceğinize atacağınız adımlarda size ilham versin.” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Necibe Şen etkinliğe katılan, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Erkan Güneş ve öğretim elemanları Doç. Dr. Gürkan Alagöz, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Taş, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Akşit, Dr. Öğr. Üyesi M. Çağlar Fırat, Öğr. Gör. İbrahim Erhan Canbaba, Öğr. Gör. Özkan Usullu, Öğr. Gör. Ercan Kan, Öğr. Gör. Jülide Güney’e teşekkür etti. Etkinlik Koordinatör yardımcısı ve Turist Rehberliği 2. sınıf öğrencisi Aysun Kılıçtutan, “Etkinliğin hazırlanmasında görev aldığım için çok mutluyum. Etkinliğe katılan tüm hocalarımız ilgiden çok memnun olduklarını belirtti. Bende Etkinlik Koordinatör yardımcısı olarak bu yoğun stresten uzak bir günde kitap okuyarak verimli bir gün geçirdiğimiz düşüncesindeyim. Etkinlikte öğrencilerimizin yoğun geçen günlerde bir nebzede olsa kısa süreliğine gürültüden, stresten, kalabalıktan uzak bir gün geçirmelerini istedik bunu başardığımızı da düşünüyorum daha sonrasında aldığımız bilgilere göre çoğu öğrencimizden etkinliğin tekrar yapılmasını istediklerini belirtti. Bu şekilde dönüşler almak hepimizi mutlu etti. Teşekkür ederim.” diye konuştu. Kitap okuma etkinliğine katılan Turist Rehberliği Programı öğrencisi Cansu Çağrı, Turist Rehberliği Programı öğrencisi Fatma Tutuş, Turist Rehberliği Programı öğrencisi M. Can Polat, Turist Rehberliği Programı öğrencisi Merve Yeşilöz’de etkinlikte emeğe geçenlere teşekkürlerini ilettiler.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:31
Dünyada böyle sergi görülmedi
Bursa’da yaşayan doğasever Tansel Saylı, doğa yürüyüşlerinde hayvan figürlerine benzeyen dalları biriktirdi. 100’den fazla doğal eseri biriktiren Saylı, Ördekli Kültür Merkezinde sergi açarak ziyaretçilerine sundu. Bursa’da yaşayan 62 yaşındaki Tansel Saylı, emekli olmasının ardından kendini doğa yürüyüşlerine adadı. Doğayla iç içeyken çeşitli bazı hayvan figürlerine benzeyen ölü ağaç dallarını fark eden Saylı, bulduğu dalları biriktirmeye başladı. 100’den fazla doğal eser biriktiren Saylı, daha önce bir örneği bulunmayan sergiyi açarak topladığı eserleri ziyaretçileri ile paylaştı. Ördekli Kültür Merkezinde devam eden sergide birbirinden farklı hayvanlara benzeyen dallar ziyaretçilerini bekliyor. Bursa’da Tabiat Müzesi kurarak biriktirdiği eserleri bağışlamak istediğini belirten Tansel Saylı, “Emekliliğin verdiği imkan ile sahalara çıkmaya başladık. Bursa’mızın ve çevre illerimizin dağlarında gezerken çeşitli eserler buldum. Baktım bu eserler anlamlı hayvan figürleri ve canlıya benzer, bunları ben toplamaya başladım. 13 sene süren bir ortamda 100‘den fazla eserim oldu, bu ikinci sergim. İlk sergimi Konak Kültür Merkezinde açtım. Serginin özelliği şu; dünyada ilk defa böyle bir sergi açılıyor, çünkü ben dağda bulduğum hayvan figürlü eserlerimi sergiliyorum. Yaptığım sanat değil, avcılık ve toplayıcılık. Dağdan toplayıp bunları getiriyorum ve sergiliyorum. Eserlerimin hayvan figürüne benzemesi lazım, mutlaka hayvana benzeyecek. Diğer özelliğimiz doğal olması, hiçbir şekilde özelliğini bozmuyorum. Sadece ölü toprakları ve kabuklarını atıyorum. Amaç doğaya saygınlık, sürdürebilirlik ve gençlere örnek olmak farkındalık oluşturmak. İlk sergimde gelen ilgi beni çok mutlu etti. Gençler geldi, ihtiyarlar geldi. Herkes doğanın varlığına inandılar. Bunlar demek ki bulunabiliyor. Hepsinin ayrı özellikleri var. 100 yakın eserim var, artık benim bunları evde barındırmaya yerim yok. Bunları güzel bir ortamda herkesin görebileceği bir ortamda sergilemek istiyorum. Çünkü burada 1 hafta kaldı ve kısıtlı insanlar gördü. Amacım tüm Bursa hatta tüm dünya tüm Türkiye görsün. Korumak da zor. Ben bunları sergiden sonra toplayıp üst üste bir yere koyacağım. Bunları herkesin görebileceği bir Tabiat Müzesi açılması önemli. Bu müzede insanlar gelip sergiyi gezsin ve katkıda bulunsunlar” şeklinde konuştu.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:12
TİKA’dan 22. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’ne destek
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü anısına, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, TİKA’nın desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Girne Uluslararası Final Üniversitesinde gerçekleştirildi. Programa KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türk dünyasının farklı coğrafyalarından temsilciler, üniversite rektörleri, akademisyenler ve davetliler katıldı. Kongre Cumhurbaşkanı Tatar’ın ve TİKA Başkan Yardımcısı Çevik’in açılış konuşmaları ile başladı. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının merhum kurucusu Turan Yazgan’ı anarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Tatar, bu tür kongrelerin Türk Dünyası’nın birleşmesi ve iş birlikleri oluşturulmasındaki rolüne vurgu yaptı. 2009 yılında Nahçıvan’da düzenlenen kongrede, Türk Devletler Teşkilatı’nın temellerinin atıldığına dikkat çeken Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabaları sayesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 2022 yılında bu teşkilata gözlemci üye olduğunu belirtti. Kıbrıs Türkü’nün Türk Dünyası’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, bu bağların ve ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Türklerin Anadolu’ya 1071, İstanbul’a 1453 ve Kıbrıs’a 1571 yıllarında yaptıkları fetihlerin Türklerin batıya doğru ilerlemesindeki önemine değinen Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak Türk dünyasını temsil ettiğini kaydetti. TİKA Başkan Yardımcısı Çevik yaptığı konuşmada, Türk dünyasının siyasi, ekonomik, iktisadi, ticari, kültürel, bilimsel ve daha birçok alanda gerçekleştirilen iş birlikleriyle her geçen gün gücüne güç kattığını belirtti. Dayanışma içinde sürdürülen ilişkilerin 21. yüzyılda dünyanın alacağı şekle Türk dünyasının müspet tesirini sağlayacağını ifade eden Çevik, Türk dünyasının birliği, beraberliği ve dayanışmasının, 21. yüzyılın durumunu belirleyeceğini, bu açıdan bakıldığı zaman Türk dünyası ile ilgili faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşların ne derece önemli bir misyon taşıdıklarının daha net anlaşılacağını ve kongrenin bu çerçevede önemli bir sorumluluğun yerine getirilmesi anlamını ihtiva ettiğini dile getirdi. 1 Kasım 2024 tarihinde sona erecek kongrede, "Türk Dünyası" ve "Kıbrıs" özel oturumları yer alacak.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:09
92 yaşındaki ahşap oyma ustası, mesleğin son temsilcisi
Samsun’da yaşayan 92 yaşındaki ahşap oyma ustası, mesleğin son temsilcisi olarak dikkat çekiyor. Yaptığı kağnı arabası ve öküzler Japonya’ya ihraç edilen usta, ömrünün son günlerini ağaç oyarak geçirmekten zevk aldığını söyledi. İlkadım ilçesinde dik bir yokuşun kenarındaki evinin alt katını atölyeye çeviren 92 yaşındaki Mehmet Pak, çocukluk aşkı olan ahşap oyma işini emekli olduktan sonra 25 yıldır devam ettiriyor. 35 yıllık memurluğun ardından 12 yıl da tuhafiyede çalışan Pak, son çeyrek asırdır da atölyesinde ahşap oyuyor. Titrek ellerinde bin bir marifet bulunan Mehmet Pak’ın yaptığı minyatür ahşap kağnı arabası ve öküzler, yurt içi ve yurt dışından rağbet görüyor. “Tarihi değerleri canlandırıyorum” Para kazanma kaygısı olmadan, tarihi değerleri canlı tutmak için ahşap oyduğunu dile getiren Mehmet Pak, “Çalışmadan olmuyor. Çalışacaksın ki dinç kalacaksın. Çalışmayıp, oturursan mezara çabuk gidersin. Çalışmak her zaman iyidir. 35 yıl havalimanında memurluk yaptım. 12 yıl tuhafiyecilik yaptım. Çocukken çobanlık da yaptım. Bıçaklarla oynamayı çok severdin. Nerede yumuşak ağaç varsa koyunları orada yayardım. Şimdilerde ise atölyemde tarihi kağnı arabası, öküz ve ahşap malzemeler yapıyorum. Daha çok tarihi değerleri canlandırıyorum. Bu gelenek kaybolmasın istiyorum. Şimdilerde ne at arabasını ne de öküzü bilen yok. Ben de kendimi bunları yaparak oyalıyorum. Para kazanma kaygım yok” dedi. “Öküz ve kağnı arabasını bin 500 TL’den satıyorum” Kağnı arabası ve öküzü, uğraşına göre az bir miktara sattığına değinen Mehmet Pak, “Ahşaptan bir öküz yapmak için odunu en az 13 kez elime almam gerekiyor. Ne kadar sürede şekil alacağı belli olmuyor. Bazen 10 günde bir yapılabiliyor. Birçok parçanın birleşmesi gerekiyor. Öküz yapmak kolay değil. Bunların dışında kepçe, kaşık, yayık, beşik, baston, kesme tahtası da yapıyorum. Ürünlerimi alan oluyor. Öküz arabasını herkes almak istiyor. Karadeniz’de benden başka yapan da yok. Ben de öldüğüm zaman bu iş bitecek. Bir öküzü arabasıyla bin 500 TL’ye satıyorum. O da kurtarmıyor ama gün tamamlamak için yapıp satıyorum. Özellikle Sinop’tan gelip bu öküzleri alıp yurt dışına satan oluyor. Bin TL’ye almak isteyen de oluyor ama en düşük bin 500 TL’ye satıyorum. Eziyeti çok olduğu için çok ucuza da satmak istemiyorum” diye konuştu. “Bakanlıktan gelen teklifi kabul etmedim” Bakanlıktan kendisine gelen öğreticilik teklifini yaşı dolayısıyla kabul etmediğini de ifade eden Pak dede, “Zamane gençleri anne ve babasının eline bakıyor. Dünya değişti. Gençlerin çoğu iş beğenmiyor. Hepsi cep telefonu ile ilgileniyor. Ben zanaatımı başka kimseye öğretmedim. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetkililer geldi. Bana yer gösterip, malzeme verdiler. Orada hem üretip hem de satış yapabileceğimi söylediler. Ben de 92 yaşında olduğumu ve çırak yetiştiremeyeceğimi, orada çalışmak istemediğimi kendilerine ilettim. Gün tamamladığımı söyleyip, kabul etmedim. Bu işi öğrenmek isteyene de ben öğretemem. Artık kafam götürmüyor. Çırak demek, sorumluluk demek. Atölyede tehlikeli birçok alet var. Elektrikli testere, bıçak, torna var. Bir yerde kendini yaralar diye rahat çalışamam. Bu işin son temsilcisiyim. Şu anda kafamı dinleyerek, çalışarak, zaman öldürmeyi keyifli buluyorum” şeklinde konuştu. Mehmet Pak, ömrünün son demlerinde de olsa ahşapla uğraşmanın kendisine güç ve neşe verdiğini sözlerine ekledi.
01 Kasım 2024 Cuma - 22:49
Kütahya Müzesi, kuruluş ve kurtuluş temalı bir müze olacak
Kütahya Valisi Musa Işın ve AK Parti Kütahya milletvekilleri, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergileneceği Kütahya Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. İnşaatın ilerleyişine dair yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Işın, müze çalışmalarının nisan veya mayıs aylarında tamamlanmasının planlandığını ifade etti. Vali Işın, incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, Kütahya Müzesi’nin şehrin tarihini ve kimliğini yansıtan bir müze olacağını belirterek, tasarımın kuruluş ve kurtuluş temalarına uygun olarak yapıldığını söyledi. İstanbul’daki Panaroma 1453 Müzesi’nin uzman ekibiyle çalışıldığını ve müzenin dizaynının bu ekibin katkılarıyla tamamlanacağını vurgulayan Işın, “Bu müzede sadece antik eserler değil, Kütahya’nın kuruluş ve kurtuluş temaları da yer alacak. Ziyaretçiler, Kütahya’nın kuruluş yeri ve kurtuluş şehri olduğunu görecek. Amacımız, Kütahya’nın kimliğini ve kadim medeniyetlerini en güzel şekilde temsil eden bir müze yapmak” dedi. Vali Işın, müzenin Frig döneminden günümüze kadar uzanan tarihi süreci kapsayacağını, Selçuklu’dan itibaren Türk tarihine dair izlerin de yer alacağını belirtti. Vali Musa Işın, ayrıca Dumlupınar’da yapımı süren Dumlupınar Diorama Müzesi’ne de değindi. Müzenin kaba inşaatının tamamlandığını ve iç dizayn projesinin hazırlandığını bildiren Işın, müzenin ziyaretçilerine Dumlupınar ve çevresinde yaşanan Milli Mücadele ve Büyük Zafer’in detaylarını sunacağını açıkladı. Vali Işın ve AK Parti Kütahya milletvekilleri Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı ve Mehmet Demir ile AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önay, her iki müzenin de Kütahya’ya hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ettiler.
01 Kasım 2024 Cuma - 21:49
Edirne’de Rumeli kıyafetlerinden oluşan defile ilgi gördü
Edirne’de Rumeli kültürüne ait kıyafetlerin sergilendiği defile büyük beğeni topladı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yer aldığı tarihi tren garında düzenlenen Gastronomi Festivali’nde "Rumeli’den Esintiler" defilesi gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar neticesinde hazırlanan Rumeli kültürüne ait kıyafetler, festivalde sergilendi. Üniversite öğrencileri tarafından giyilen kıyafetler ve oynan halk oyunları izleyenler tarafından yoğun ilgi gördü. 100. Yıl Marşı eşliğinde bayrak geçidiyle sona eren defile ayakta alkışlandı.
01 Kasım 2024 Cuma - 18:18
Cizre’de kazanlarda pişirilen buğday vatandaşlara ikram edildi
Şırnak’ın Cizre ilçesinde kazanlarda kaynatılan buğday, vatandaşlara dağıtıldı. Cizre Muhtarlar Derneği’nin girişimi ve hayırseverlerin desteği ile Hz. Nuh Nebi Camisi karşısında kurulan kazanlarda yüzlerce kilo buğday haşlandı. Haşlanan buğday tereyağı ve ceviz eklendikten sonra halka dağıtıldı. Bazı vatandaşlar da evlerden getirdikleri kap ve tabaklarını doldurdu. Etkinliğe katılıp, vatandaşlara haşlanmış buğday ikram eden Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, vesile olanlara teşekkür etti. Hz. Nuh Peygamber döneminden bu yana gelen bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Cizre Muhtarlar Derneği Başkanı ve Dağkapı Mahalle Muhtarı Cahfer Ebret, buradaki amaçlarının tarih ve kültürün kaybolmaması için her sene bu geleneği yerine getirdiklerini söyledi.
01 Kasım 2024 Cuma - 18:08
Edirne’deki Gastronomi Festivali renkli görüntülerle başladı
Edirne’de 1-3 Kasım’da Karaağaç Tarihi Tren Garı’nda gerçekleştirilecek ve bu yıl ilki düzenlenen ’Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ renkli görüntülerle başladı. Tarih boyunca kültürlerin buluşma noktası, Anadolu’nun lezzetlerini Balkanlar’a taşıyan bir köprü olan Edirne, ’Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Kent gastronomisinde unutulan lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması için özel çalışmalar yapıldı. Edirne Valiliği tarafından kentte gastronomi turizminin çeşitlendirilmesi ve unutulan yemeklerin tariflerinin toplanması hedefiyle başlatılan çalışmalar tamamlandı. Bu yıl ilk kez düzenlenen festival düzenlenen kortej yürüyüşü start aldı. Bando eşliğinde Edirne Valiliği önünden Mimar Sinan Heykeli önüne kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Mimar Sinan Heykeli önünde son bulan yürüyüşün ardından Osmanlı saray geleneği olarak askerleri sefere uğurlarken ve seferden dönen askerleri karşılarken yapılan bir tatlı çeşidi olan ’Gaziler Helvası’ ve Deva-i Misk vatandaşlara ikram edildi. İkram sırasında renkli görüntüler oluştu. Vatandaşlar ikramlardan alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. İkramlar sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi bir mekanda tarihi bir anı yaşadıklarını ve bu yıl ilki düzenlenen Gastronomi Festivali’ni geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Edirne’nin çok güzel bir festivale ev sahipliği yapacağını belirten Vali Sezer, kentin hem Balkanlar’ın hem Rumeli mutfağının, hem de Saray mutfağının çıkış noktası ve beşiği durumunda olduğunu aktardı. Uzun süredir yapılan çalışmanın meyvelerini vermeye başladığını aktaran Vali Sezer, kültürel ve gastronomi mirasına sahip çıkmayı ve aynı zamanda bunu reçetesiyle birlikte gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Edirne Gastronomi Festivali’nde 3 gün boyunca hem şenlikler, hem müzik hem de yemek ziyafeti olacağını belirten Vali Sezer, bu festivali geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. "Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’dan şeflerimiz var" Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’dan şefler olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Onlar da kendi yemeklerini, kendi gastronomi mutfağını Edirne’ye taşıyacaklar. Ünlü şefler de festivalde Saray ve Rumeli mutfağını kendileri yorumlayarak bir takım yemekleri halkımıza sunacaklar. Festivalimizde yüzlerce çeşit yemek hazırlanacak. Vatandaşlar, Edirne.com.tr adresinden kitaba ulaşabilirler. Kitaptaki tariflere karekod sistemiyle ulaşılabiliyor ve tüm yemeklerin hazırlanışını izlemek mümkün" dedi. Vali Sezer, açıklamasının ardından kazanın başına geçerek vatandaşlara Gaziler Helvası dağıttı.
01 Kasım 2024 Cuma - 17:37
3. Uluslararası Tarsus Festivali başladı
Mersin Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği ’Uluslararası Tarsus Festivali’ başladı. Renkli görüntülerin yaşandığı festival kapsamında Tarsus’un dört bir yanında düzenlenen etkinliklere, her yaştan vatandaş yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesinin ’Tarihin İzinde, Efsaneler İçinde’ sloganıyla düzenlediği Uluslararası Tarsus Festivali, renkli görüntüler eşliğinde başladı. Tarsus sokaklarında gerçekleştirilen etkinlikler, her yaştan vatandaş tarafından yoğun ilgi gördü. Festivalin birinci günü; Nihat Sırdar ve Güçlü Mete’nin Kafa Radyo’daki canlı yayınlarıyla başladı. Söyleşilerden atölyelere, gastronomi sunumlarından dans gösterilerine, konserlerden sergilere kadar birbirinden farklı etkinlikler gün boyu vatandaşlarla buluştu. Tarsus lezzetleri şeflerin tabağında Festivalin kapsamında yöresel lezzetlerin ön plana çıkması ve sürdürülebilir olması amacıyla St. Paul Meydanı’nda ’Coğrafi İşaretli Tarsus Ürünleri’ konu başlığıyla gastronomi sunumu gerçekleştirildi. Tarihi Tarsus Evleri’nin bulunduğu alanda düzenlenen programda şefler Ege Üzrek ve Doğa Huriye Özkaya, Tarsus’un coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan kuşgözü lahmacun ile karakuş tatlısını kendi yorumlarıyla pişirdi. Şefler, Tarsus’a has ürünleri kullanarak da tabaklarını yorumladılar. Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in de katıldığı programda, coğrafi işaret tescili alınan Mersin Kan Portakalı’nın da tanıtımı yapıldı. Mersin Kan Portakalı, şeflerin hazırladıkları leziz tabaklarda da kullanıldı. Kısa süreliğine de olsa şeflere yardımcı olan Meral Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yöresel lezzetlerin hikayeleri anlatıldı Esin Erkoç ve Ayşe Aydın da ’Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri’ konu başlığında kent gastronomisini anlattı. Tarsus Hacıhamzalı köyünden Ayşe Aydın, Yörük kültürünün lezzetli yemeklerinden Leppe’yi katılımcıların önünde hazırladı. Esin Erkoç ise Leppe’nin yapılışını ve malzemelerini paylaştı. Sunumuna soru-cevap şeklinde devam eden Erkoç, izleyicilerle eğlenceli bir sunum gerçekleştirdi. Esin Erkoç ve Ayşe Aydın, söyleşiyi dikkatle dinleyen izleyicilere Tarsus’un yöresel yemek kültüründen oluşan bir seçki sundu. Ünlü çizerler de festivalde Festivali kapsamında Tarsus’a Değer Katanlar (TADEKA) binasında öğrencilere yönelik olarak ’Çizgi Roman Atölyesi’ düzenlendi. Karikatürist ve çizer Güneri İçoğlu, çocuklara önce çizgi dünyasını teorik olarak anlattı, ardından çocukların serbest şekilde içlerinden geleni çizmelerini istediği bir atölye çalışması gerçekleştirdi. TADEKA binasında çocuklara yönelik gerçekleştirilen bir diğer atölye ise ’Karikatür Atölyesi’ oldu. Karikatürist İpek Özsüslü, atölyede çocuklarla bir araya geldi. ’Yünlü eserler’ sanatçısı Coşkun, vatandaşlarla buluştu ’Yünlü eserler’ sanatçısı Seçil Coşkun da Misak-ı Milli Binası’nda ’Sürdürülebilir Yünlü Sanat Atölyesi’ni gerçekleştirdi. Doğal malzemelerle çevre dostu tasarımlar oluşturmayı amaçlayan katılımcılar için dikkat çekici olan atölyede, Seçil Coşkun keçe sanatı üzerine odaklandı. Keçenin nasıl işlenebileceğini ve bu materyalle hangi tür tasarımların ortaya konabileceğini katılımcılara gösteren Coşkun’la birlikte katılımcılar; keçeden yelek, terlik, çanta gibi farklı tasarımlar yapmayı öğrendi. Felsefe meraklıları söyleşide buluştu Tarsus’un ruhunu yansıtan tarihi bir binada her yaştan ve birbirinden meraklı insanın katıldığı ’İnsan Felsefesi’ söyleşisi düzenlendi. Gözlükule Kazı Evi’nde gerçekleşen söyleşiye; Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zehragül Aşkın oturum başkanlığı yaparken, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Çotuksöken, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harun Tepe ve Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Mesut Tosun konuşmacı olarak katıldı. Aristo’dan Platon’a kadar birçok filozofun görüşünün konu edinildiği söyleşi, felsefe severlerin soru-cevabı ile sona erdi. Yarenlik Alanı farklı ülkelerin dans gruplarıyla renklendi Yarenlik Alanı ve Kültür Park’ta ise etkinlikler gün boyu sürdü. Yarenlik Alanı’nda; Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Halk Dansları Topluluğu, İtalya’dan gelen Balarins Di Buje ekibi, Litvanya’dan gelen Müzik Dans Grubu, Slovakya’dan gelen Poleno Dans Grubu ve Bulgaristan’dan gelen Gaitani Folklor Dans ekibi rengarenk dans gösterileri gerçekleştirdi. Çekya Cumhuriyeti’nden gelen Sternovjan Müzik Grubu da konser verdi. Kültür Park’ta kurulan stantlarda ise çocuklara ve yetişkinlere yönelik farklı etkinlikler düzenlendi.
01 Kasım 2024 Cuma - 17:17
Ressam Lazar Binenbaum’a ait Benito Mussolini tablosu Türkiye’de satışa çıktı
Dünyaca ünlü levanten ressam Lazar Binenbaum'a ait Benito Mussolini tablosu Türkiye'de müzayede de satışa çıktı.
01 Kasım 2024 Cuma - 16:53
Niğde 7. Kitap Fuarı Açıldı
Niğde 7. Kitap Fuarı’nda 120 yayınevine ait binlerce eser ve 50 yazar kitapseverlerle buluşacak. Niğde Belediyesi’nin bu yıl 7’incisini düzenlediği Kitap Fuarı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski Valilik Binası Yerleşkesinde açıldı. 120 yayınevine ait binlerce eser fuar alanında kitapseverlerin beğenisine sunuldu. Niğde Valisi Cahit Çelik açılış töreninde yaptığı konuşmasında, geçmişten günümüze Niğde’nin okuma kültürünün önemine değindi. Kültürel çalışmalara verdikleri destek ve bu etkinliğin gerçekleşmesine katkıları için Başkan Özdemir’e teşekkür eden Vali Çelik, “Niğde’yi kültür ve sanatın merkezi haline getiren bu gayretleri, eğitim, sanat ve ortak değerlerin önemini vurgulayarak şehir kimliğimize büyük katkı sağlamaktadır” dedi. Vali Çelik; “Bu fuarın toplumumuzda bilgiye, meraka ve paylaşım ruhuna dair bir meşale olmasını temenni ediyorum. Kelimelerin gücünü onurlandırarak hepimizi bir arada tutan öğrenme ruhunu kutlayalım. Bu imkanı bize sunan Niğde Belediyemize ve burada bulunan tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ederim. Bu kitap fuarının herkes için ilham ve mutluluk kaynağı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 7’sini gerçekleştirdikleri Kitap Fuarı’nın, Türkiye’nin sayılı fuarlarından biri olduğunu belirtti. Önümüzdeki yıl daha büyük bir fuar organize etmeyi planladıklarını anlatan Belediye Başkanı Özdemir, kitapların medeniyetlerin taşıyıcıları, geleceğin en güçlü teminatları olduğunu belirtti. Niğde’nin kitap için önemli bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Özdemir, kendisi de yazar olan Niğde Valisi Cahit Çelik’in de bu anlamda şehrin önemli bir şansı olduğunu vurguladı. Kitap fuarının şehrin hayatında güzel izler bırakıp vatandaşlara yeni ufuklar açacağını kaydeden Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Fuar bizleri bilgi denizinde güzel bir yolculuğa çıkaracak” dedi. Niğde Belediyesi olarak kente son 5 yıl içerisinde 5 kütüphane kazandırdıklarını da hatırlatan Belediye Başkanı Emrah Özdemir; "Şehir merkezine açtığımız yeni nesil kütüphanemiz 24 saat hizmet veriyor. Ayrıca herkesin dilinde olan bir kütüphane daha kazandırdık Niğde’mize. 100 yıldır atıl vaziyette duran eski Rum Kilisesini kütüphaneye dönüştürdük. Türkiye’nin en güzel kütüphanesi oldu. Böylesine iddialıyız” diye konuştu. "Kültür adına önemli adımlar atıyoruz" Niğde’nin her anlamda gelişip dönüştüğünü anlatan Başkan Özdemir; “Türkiye’nin de en önemli projeleri arasında gösterilen Kale ve Çevresi Koruma ve Yenileme Projesi ile geçmişimizi koruyup geleceğe taşıyoruz. Eski Sanayi Sitesi’ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi ile de bölgeyi Niğde’mizin cazibe merkezi haline getiriyoruz. Bu bölge turizm anlamında şehrimize çok büyük katkılar sağlayacak” şeklinde konuştu. Niğde’nin kültür hayatına da çok önemli katkılar sunacak proje ve etkinlikleri de geçirdiklerini ifade eden Başkan Özdemir; "Niğde Belediyemizin bir Kültür merkezi oldu. Burada tiyatro kurduk ve gösterimler yapılıyor. Belediyemize ait koromuz var. Kültür adına önemli adımlar atıyoruz” dedi. 7. Kitap Fuarı’nın açılış töreninde eğitimci ve yazar Vehbi Vakkasoğlu ile yönetmen, senaryo yazarı ve sanatçı Müfit Can Saçıntı da birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. İl Protokolü ve vatandaşlar stantları gezdi. 10 Kasım tarihine kadar açık kalacak olan Kitap Fuarı, her gün 09.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. 7. Kitap Fuarında yazar ve sanatçıların söyleşi ve imza günlerine ilişkin takvim ise şu şekilde belirlendi: 1 Kasım Vehbi Vakkasoğlu ve Müfit Can Saçıntı, 2 Kasım Dilek Cesur, Doç. Dr. Gökçen Çatlı, Cem Arslan ve Sedat Çağlar 3 Kasım Ülkü Demiray ve Sertaç Abi 6 Kasım Işıl Işık ve Yüksel Ercan 7 Kasım Haluk Öztekin ve Mehmet Ali Bulut 8 Kasım Cihat Yağcı, Fikret Eroğlu ve Mehmet Baş 9 Kasım Merve Gülcemal, Aydan Şener, Ali Ekber Yıldırım ve Mehmet Ali Çatal 10 Kasım Hilal Kahraman ve Dilek Özipek
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder