Yerel Haberler
Sivas
05 Ekim 2024 Cumartesi - 12:27 Sivaslı patates üreticisi aracıları ortadan kaldırdı, kendi üretip kendi satıyor Patates ticaretinde arıcıları ortadan kaldıran Sivaslı üretici, ürettiği patatesi direk kendisi satarak fahiş fiyat artışının önüne geçti. Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Gümüşçevre köyünde 20 yıldır patates üretimi yapan Abdullah Celep, aracıları ortadan kaldırmak ve fahiş fiyat artışının önüne geçmek için ürettiği patatesleri toptan yerine perakende olarak satışa çıkarttı. Celep bu sayede hem kendisi kazanıyor hem de tüketicilere avantaj sağlıyor. 30’ar kiloluk çuvallar halinde satış yapan Celep, müşterileri ile aralarına üçüncü bir kişi sokmuyor. “20 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum” 20 yılı aşın süredir bu işi yaptığını belirten patates üreticisi Abdullah Celep, “Bu sene şükürler olsun ürünümüz çok kaliteli. Çok verim yüksekliği var. Ama buna rağmen perakende satarak biz bu işlerin içinden çıkabiliyoruz. Şu anda patatesin alım fiyatı 6-7 lira gibi çok düşük fiyat söylüyorlar. 20 yılı aşkındır bu işi yaptığımız için çevremiz, sabit müşterilerimiz olduğu için pazarlamayı İstanbul’da değerlendiriyoruz. İstanbul’daki halkımıza götürerek orada daha kaliteli ürün yemesine çalışıyoruz. Sağ olsunlar oradaki halkımız da aldığı üründen memnun olduğu için her yıl bizim patates götürmemizi bekliyor ve tercihini bizlerden yana kullanıyorlar ”dedi. “40 dönüm ekiyorum kendi ürünümü kendim pazarlıyorum” Kendi ürününü kendisinin pazarladığını belirten Celep, “40 dönümü geçmiyorum. Çünkü ben kendi ürettiğim ürünü perakende satabileceğim ölçüde üretim yapıyorum. Bunun fazlasını ürettiğim zaman, ektiğim zaman perakende satışım yeterli olmayacak, elimde kalan ürünü de toptancıya satmakla hiçbir kazanç elde edemeyeceğim. O yüzden satabileceğim kadar ürün ekiyorum. 15 günde ürünümüzü tarladan tamamen çıkartmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. “Kaliteli ürün yetiştiriyor, direkt perakende satıyor” Abdullah Celep ’in kaliteli ürün yetiştirip, kendisinin pazarladığını belirten Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek de “Her yıl olduğu gibi ilçemizde patates üreticisi çiftçilerimizi geziyoruz. Bu yıl da Gümüşçevre köyünden Abdullah Celep’i geldik, ziyaret ettik. Kendisi perakende satıyor, çünkü kaliteli ürün yetiştiriyor. İlçemizde ihtiyaç duyulan tesis, soğuk hava deposudur. Zara’yı seven iş insanlarına buradan çağrım var. Gelsinler, hep beraber ilçemize bir soğuk hava deposu kazandıralım” dedi.
05 Ekim 2024 Cumartesi - 11:16 Kleopatra’nın güzellik sırrına talep azaldı Kleopatra’nın dillere destan güzelliğini borçlu olduğunu düşünülen kile olan ilgi her geçen gün azalıyor. 3 metre derinlikte bin bir güçlükle çıkartılan şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde alıcı bulmuyor. Sivas Altınyayla ilçesine bağlı Mutubey köyünde yıllardır toprak altından çıkartılan kilin faydaları saymakla bitmiyor. Köy sakinleri toprağın 3 metre altından kazarak çıkarttıkları kilin; saç bakımı, cilt bakımı, egzama ve mantar hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği söylüyor. Binbir güçlükle çıkartılan bu güzellik ve şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde ilgi görmüyor. “Eskiden şampuan yerine kil kullanılırdı” Geçmişte şampuan yerine kil kullanıldığını belirten Köy sakinlerinden Mahmut Danişment, “Kil, saçlardaki kırılmayı, dökülmeyi önleyip saçları korur. Egzama ve mantar hastalıklarını kurutur tedavi amaçlı olarak kullanılır. Eskiden at arabasıyla köylere götürüp satılır ve çokta müşterisi olurmuş. Özellikle kadınlar tercih ederdi. O zamanlarda şampuanların yaygın olmadığı dönemde insanlar kil kullanarak banyo yaparlarmış. Öncelikle bir kaba ıslayıp yumuşayıp dağılmasını beklerlermiş daha sonra da saçlarını yedirirlermiş 10-15 dakika bekledikten sonra saçlarını durulayıp saçlarının yumuşadıklarını gözlemlerlermiş. Üretimi zahmetli olduğu için artık kimse çıkartamıyor. Bazen diğer köylerden gelip kil var mı diyorlar, kilosuna 200 lira vermek istiyorlar ancak bulamıyorlar. Bazen arkadaşlarımız da oluyor veriyorlar” diye konuştu. “Üretimi çok zor” Toprak altından kilin çıkartılmasının zor olduğunu belirten Mustafa Çakmak, “Buranın kilinin meşhur olduğunu bildiğim için gelmişken biraz kil götürmek için uğradım. Bu kilin saç bakımında ve cilt bakımında kullanıldığını biliyorum. Kan değeri düşük olan insanların özellikle de bayanların yediğini biliyoruz. Toprağın altında olduğu için çıkartması oldukça zor. Eskiden buradan çıkarıp satan insanlar varmış, kazılıp değerlendirilse büyükşehirlerde falan alıcısı çok olur” dedi.
04 Ekim 2024 Cuma - 19:17 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Yeni Rektör Şengönül görevi devraldı
23 Eylül 2024 Pazartesi - 12:19 Yeni Rektör Şengönül görevi devraldı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ahmet Şengönül, eski Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız’dan görevi devraldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde 8 yıl rektörlük yapan Prof. Dr. Alim Yıldız’ın görev süresinin tamamlamasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla rektörlüğe Prof. Dr. Ahmet Şengönül atandı. Rektörlük devir teslim töreni üniversitenin rektörlük binasında gerçekleştirildi. Devir teslim töreni öncesi konuşan eski Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, “Şehrimize ve Üniversitemize hayırlı ve uğurlu olsun. Ahmet hocamı da tebrik ediyorum. Yapabileceğimiz ne varsa yanındayız” dedi. Yıldız, konuşmasının ardından rektörlük cübbesini yeni Rektör Şengönül’e giydirerek görevi teslim etti. “Var gücümüzle çalışacağız” Devir teslimin ardından konuşan Rektör Şengönül, Cumhuriyet Üniversitesi’ni ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği yere taşımak için çalışacaklarını söyleyerek, “ Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, ülkemizin köklü eğitim kurumlarından biri olarak, bilimsel araştırmalarda, eğitimde ve topluma hizmette öncü bir rol üstlenmektedir. Bizler de bu mirası daha ileriye taşımak, öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin en iyi şartlarda çalışmasını sağlamak, ulusal ve uluslararası alanda üniversitemizin adını daha fazla duyurmak için var gücümüzle çalışacağız. Bu süreçte Yüce Devletimizin hassasiyetlerine uygun olarak akademik özgürlük, şeffaflık, is birliği ve yenilikçilik ilkelerimizden taviz vermeden hareket edecek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi teşvik ederek, geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeye devam edeceğiz. Ayni zamanda, öğrencilerimizin entelektüel gelişimine katkı sunacak sosyal ve kültürel projelere de destek olmayı sürdüreceğiz. Hep birlikte, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği yere taşıyarak ve Sivas ilimize katkı sağlayacak girişimlerimiz gerçekleşecek ve gençlerimize daha iyi bir gelecek hazırlamak için durmadan çalışacağız” dedi.
Sivas’ta heyecanlandıran sondaj: Bu köy termal turizm merkezi olmaya aday
23 Eylül 2024 Pazartesi - 10:47 Sivas’ta heyecanlandıran sondaj: Bu köy termal turizm merkezi olmaya aday Sivas’ta yaklaşık 1 yıl önce yapılan sondaj çalışmaları sonuç verdi. Yerin 700 metre derinliğinden çıkan termal su, kentin turizmine kazandırılmayı bekliyor. Dünyaca ünlü Balıklı Kaplıcası, şifa kaynağı soğuk ve sıcak çermiği ile termal su turizminde önemli bir yere sahip olan Sivas’ta yeni bir termal su keşfedildi. Yaklaşık 1 yıl önce merkeze uzaklığı 39 kilometre olan Gaziköy sınırları içerisinde termal su çıktı. Çıktığı kaynaktan Yıldız Irmağı’na akan termal su, içerisinde barındırdığı kükürt nedeniyle traverten oluşturdu. Köy sakinleri tarafından şifalı olduğu düşünülen termal su, MTA Orta Anadolu 1. Bölge Müdürlüğü tarafından incelenerek sondaj çalışması başlatıldı. 700 metre derinliğinde sondaj yapan ekipler, çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte alanı ihaleye açtı. 700 metreden 45 derecelik sıcaklığa sahip su çıkarıldı Çalışmalar ile ilgili bilgiler veren köy muhtarı Murat Köse, suyun 45 derece sıcaklıkta olduğunu ifade ederek, “Bölgemizde geçen sene bu zamanlarda bir sondaj çalışması yapıldı. Termal bölge olması adına 700 metre derinliğe inildi. Yetkililer suyun 45 derce sıcaklığında olduğunu belirttiler. Su istenilen düzeye çıktığı zaman çalışmayı durdurdular ve ihale aşamasına geçtiler. En son bilgi edindiğimizde de geçen hafta bir firma ihalesini almış. Bölgemiz şu anda termal bölge olmaya aday. Ama sularımız şu anda boşa akıp gidiyor. Bunları değerlendirirsek köyümüz cazibe bir yer haline gelecek. Bununla sera yapılabilir veya turist çekme amacıyla bir tesis yapılabilir. Sıcak çermik ile eşdeğer suya sahip olduğunu biliyoruz. Yetkililerden bir an önce bu çalışmaların başlatılmasını ve köyümüzün güzel günlere kavuşturulmasını bekliyoruz” dedi.