Yerel Haberler
Sivas
25 Kasım 2024 Pazartesi - 16:22 Sivas’ta Mobil Kanser Tarama Aracı hizmete girdi Sivas Valiliği himayelerinde 2024 yılının başında hayata geçen ŞİFA Projesi kapsamında Mobil Kanser Tarama Aracı hizmete girdi. Sivas’ın geniş yüzölçümü ve uzak ilçelere ulaşım zorlukları göz önünde bulundurularak hazırlanan araç, 40-69 yaş arasındaki kadınlara ücretsiz kanser tarama hizmeti sunmayı hedefliyor. 13,5 metrekare iç kabin kapasitesine sahip olan araç, NDK (Nükleer Düzenleme Kurumu) tarafından lisanslanan Amulet Innovality model 3 boyutlu tomosentez kapasiteli mobil dijital mamografi cihazıyla donatıldı. Atatürk Kongre Müzesi bahçesinde gerçekleşen tanıtım etkinliğine Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas Milletvekili Rukiye Toy ve il protokolü katıldı. Kanserle daha etkin mücadele edilecek Kanser ile daha etkili bir mücadele yürütüleceğini ifade eden Vali Şimşek “ Bugüne kadar kanser ve ağız diş taramaları başta olmak üzere bağımlılık ve obezite gibi birçok alanda yaptığımız bilgilendirmelerle kırsalda yaşayan on binlerce vatandaşımıza ulaşmış durumdayız. Projenin en önemli bileşenlerinden biri olan kanser taramaları konusunda köylerimizden vatandaşlarımızı Kanser Tarama Merkezlerimize taşıyarak hizmet vermeyi sürdürüyorduk. Bugün Şifa Projesi kapsamında hizmete aldığımız Mobil Kanser Tarama Aracımızla artık ilçelerimize, köylerimize kadar bu hizmeti götürebilecek ve kanser ile daha etkili bir mücadele yürütebileceğiz” dedi. Sivas’a şifa olsun Aracın kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Şimşek , “Son teknoloji Mamografi cihazının entegre edildiği Mobil Kanser Tarama Aracımız şehrimize hayırlı olsun. Bu aracın ilimize kazandırılması noktasında başta Sağlık Bakanlığımıza, İl Özel İdaremize, emeği geçen tüm kurumlarımıza ve hayırseverlerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Hayata geçirdiğimiz her projede bizleri destekleyen Grup Başkanımız Sayın Abdullah Güler Bey’e ve tüm milletvekillerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. ŞİFA Projesi ile hekimlerimizin şifalı elleri Sivas’a şifa dağıtmaya devam edecek. Bir kez daha Şifa Mobil Kanser Tarama Aracımızın şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm vatandaşlarımıza saygılarımı sunuyorum. Sivas’a şifa olsun” şeklinde konuştu.
Samsunspor taraftarı şehit polis Şeyda Yılmaz’ı unutmadı
06 Ekim 2024 Pazar - 08:48 Samsunspor taraftarı şehit polis Şeyda Yılmaz’ı unutmadı Samsunspor taraftarı geçtiğimiz hafta şehit olan polis memuru Şeyda Yılmaz’ı mezarı başında andı ve 58 sırt numaralı adının yazılı olduğu formayı mezarına bıraktı. Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında Samsunspor deplasmanda Adana Demirspor ile karşılaşacak. Maç için Adana’ya giden Samsunspor taraftarı Sivas’ta Sivasspor taraftarı ve Geleceğe Bir’iz Topluluğu ile bir araya geldi. Bir araya gelen taraftarlar geçtiğimiz hafta şehit olan polis memuru Şeyda Yılmaz’ın Yukarı Tekke mezarlığında bulunan polis şehitliğindeki mezarını ziyaret etti. Mezarı başında dua eden taraftarlar 58 sırt numaralı isminin yazılı olduğu Samsunspor formasını mezarına bıraktı. Samsunspor taraftarları Şeyda Yılmaz’ın mezarı başında bir süre bekledikten sonra Adana Demirspor deplasmanına gitmek için Sivas’tan ayrıldı. Burada açıklama yapan Samsunspor Taraftarı Aileler Dernek Başkanı Cüneyt Şenkal, şehit polis Şeyda Yılmaz’ın ailesine başsağlığı dileyerek, “Öncelikle büyük Türk milletimizin ve Şeyda kızımızın ailesinin, Sivas’ın yiğidoların başı sağ olsun. Bu işleri yapanların cezasız kalmayacağını hepimiz biliyoruz. Başkanımıza da teşekkür ederiz bizi misafir ettikleri için. Biz de Samsunspor-Adana Demirspor maçına gitmeden önce Sivas’a gidelim dedik. 15 gün önce de Narin kızımızın mezarını ziyaret etmiştik. Samsun’dan Diyarbakır’a geçtik. Bu hafta da Şeyda kızımızın, ablamızın, bacımızın yanına gidelim dedik. Dualarımızı okuyalım ve onlarla beraber olalım Sivas halkının üzüntüsünü bizzat onlarla beraber paylaşalım istedik. Gelenlerden Allah razı olsun. Türk milletimizin başı sağ olsun” diye konuştu. “Şeyda Yılmaz bütün Türkiye’nin şehididir” Geleceğe Bir’iz Topluluğu Başkanı Taha Yıldırım ise, “Arkadaşlarımızla birlikte bizler de şu anda buradayız. Samsunspor taraftarının Samsun’dan kalkarak buraya büyük bir hassasiyetle gelip burayı ziyaret etmeleri bizleri onur etti. Şeyda Yılmaz sadece Sivas’ın değil bütün Türkiye’nin şehididir. Bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyorum. Her zaman Sivas’a bekleriz” ifadelerini kullandı.
Sivaslı patates üreticisi aracıları ortadan kaldırdı, kendi üretip kendi satıyor
05 Ekim 2024 Cumartesi - 12:27 Sivaslı patates üreticisi aracıları ortadan kaldırdı, kendi üretip kendi satıyor Patates ticaretinde arıcıları ortadan kaldıran Sivaslı üretici, ürettiği patatesi direk kendisi satarak fahiş fiyat artışının önüne geçti. Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Gümüşçevre köyünde 20 yıldır patates üretimi yapan Abdullah Celep, aracıları ortadan kaldırmak ve fahiş fiyat artışının önüne geçmek için ürettiği patatesleri toptan yerine perakende olarak satışa çıkarttı. Celep bu sayede hem kendisi kazanıyor hem de tüketicilere avantaj sağlıyor. 30’ar kiloluk çuvallar halinde satış yapan Celep, müşterileri ile aralarına üçüncü bir kişi sokmuyor. “20 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum” 20 yılı aşın süredir bu işi yaptığını belirten patates üreticisi Abdullah Celep, “Bu sene şükürler olsun ürünümüz çok kaliteli. Çok verim yüksekliği var. Ama buna rağmen perakende satarak biz bu işlerin içinden çıkabiliyoruz. Şu anda patatesin alım fiyatı 6-7 lira gibi çok düşük fiyat söylüyorlar. 20 yılı aşkındır bu işi yaptığımız için çevremiz, sabit müşterilerimiz olduğu için pazarlamayı İstanbul’da değerlendiriyoruz. İstanbul’daki halkımıza götürerek orada daha kaliteli ürün yemesine çalışıyoruz. Sağ olsunlar oradaki halkımız da aldığı üründen memnun olduğu için her yıl bizim patates götürmemizi bekliyor ve tercihini bizlerden yana kullanıyorlar ”dedi. “40 dönüm ekiyorum kendi ürünümü kendim pazarlıyorum” Kendi ürününü kendisinin pazarladığını belirten Celep, “40 dönümü geçmiyorum. Çünkü ben kendi ürettiğim ürünü perakende satabileceğim ölçüde üretim yapıyorum. Bunun fazlasını ürettiğim zaman, ektiğim zaman perakende satışım yeterli olmayacak, elimde kalan ürünü de toptancıya satmakla hiçbir kazanç elde edemeyeceğim. O yüzden satabileceğim kadar ürün ekiyorum. 15 günde ürünümüzü tarladan tamamen çıkartmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. “Kaliteli ürün yetiştiriyor, direkt perakende satıyor” Abdullah Celep ’in kaliteli ürün yetiştirip, kendisinin pazarladığını belirten Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek de “Her yıl olduğu gibi ilçemizde patates üreticisi çiftçilerimizi geziyoruz. Bu yıl da Gümüşçevre köyünden Abdullah Celep’i geldik, ziyaret ettik. Kendisi perakende satıyor, çünkü kaliteli ürün yetiştiriyor. İlçemizde ihtiyaç duyulan tesis, soğuk hava deposudur. Zara’yı seven iş insanlarına buradan çağrım var. Gelsinler, hep beraber ilçemize bir soğuk hava deposu kazandıralım” dedi.
Kleopatra’nın güzellik sırrına talep azaldı
05 Ekim 2024 Cumartesi - 11:16 Kleopatra’nın güzellik sırrına talep azaldı Kleopatra’nın dillere destan güzelliğini borçlu olduğunu düşünülen kile olan ilgi her geçen gün azalıyor. 3 metre derinlikte bin bir güçlükle çıkartılan şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde alıcı bulmuyor. Sivas Altınyayla ilçesine bağlı Mutubey köyünde yıllardır toprak altından çıkartılan kilin faydaları saymakla bitmiyor. Köy sakinleri toprağın 3 metre altından kazarak çıkarttıkları kilin; saç bakımı, cilt bakımı, egzama ve mantar hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği söylüyor. Binbir güçlükle çıkartılan bu güzellik ve şifa kaynağı geçmişte olduğu gibi günümüzde ilgi görmüyor. “Eskiden şampuan yerine kil kullanılırdı” Geçmişte şampuan yerine kil kullanıldığını belirten Köy sakinlerinden Mahmut Danişment, “Kil, saçlardaki kırılmayı, dökülmeyi önleyip saçları korur. Egzama ve mantar hastalıklarını kurutur tedavi amaçlı olarak kullanılır. Eskiden at arabasıyla köylere götürüp satılır ve çokta müşterisi olurmuş. Özellikle kadınlar tercih ederdi. O zamanlarda şampuanların yaygın olmadığı dönemde insanlar kil kullanarak banyo yaparlarmış. Öncelikle bir kaba ıslayıp yumuşayıp dağılmasını beklerlermiş daha sonra da saçlarını yedirirlermiş 10-15 dakika bekledikten sonra saçlarını durulayıp saçlarının yumuşadıklarını gözlemlerlermiş. Üretimi zahmetli olduğu için artık kimse çıkartamıyor. Bazen diğer köylerden gelip kil var mı diyorlar, kilosuna 200 lira vermek istiyorlar ancak bulamıyorlar. Bazen arkadaşlarımız da oluyor veriyorlar” diye konuştu. “Üretimi çok zor” Toprak altından kilin çıkartılmasının zor olduğunu belirten Mustafa Çakmak, “Buranın kilinin meşhur olduğunu bildiğim için gelmişken biraz kil götürmek için uğradım. Bu kilin saç bakımında ve cilt bakımında kullanıldığını biliyorum. Kan değeri düşük olan insanların özellikle de bayanların yediğini biliyoruz. Toprağın altında olduğu için çıkartması oldukça zor. Eskiden buradan çıkarıp satan insanlar varmış, kazılıp değerlendirilse büyükşehirlerde falan alıcısı çok olur” dedi.
Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı
04 Ekim 2024 Cuma - 19:17 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı
04 Ekim 2024 Cuma - 19:07 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Sofraların vazgeçilmezi tezgâhlardaki yerini aldı
04 Ekim 2024 Cuma - 14:51 Sofraların vazgeçilmezi tezgâhlardaki yerini aldı Sonbaharın gelmesiyle sofralardaki salatanın yerini alan turşuların satışları başladı. Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyona yakalanmak istemeyen vatandaşlar, doğal turşu satın almaya başladı. İçerisinde barındırdığı antioksidan özelliği ile vatandaşlar tarafından tercih edilen turşular, tezgâhlardaki yerini aldı. Mevsim itibariyle salataların yerini alan çeşit çeşit turşular, bağışıklığı güçlendirmesi, metabolizmayı hızlandırması, kan şekerini dengelemesi ve soğuk algınlığına iyi gelmesiyle biliniyor. Sivas’ta üretilen turşu çeşitleri, esnaf tarafından kilo işi ile satılıyor. Salatalık, biber, domates gibi turşuların yanı sıra kozalak, bamya ve patlıcan turşuları ise dikkat çekiyor. Fiyatları 80 ila 120 TL arasında değişen turşular, vatandaşlar tarafından rağbet görüyor. “Her gördüğünüz şeyin bir turşusu var aslında” Ürettiği turşuları perakende sebze halinde satmaya başlayan Arif Durmuş, “Bu mevsim itibariyle yeni mahsul turşularımız gelmekte. Mevsim geçişlerinde yaşanan soğuk algınlıkları malum hepimizin hasta ediyor. Havalar soğudukça da turşuya olan talep artıyor. 35, 40 turşu çeşidimiz var. Bizim ağırlıklı olarak sattığımız, en çok tüketilenler arasında lahana turşumuz, salatalık turşumuz, meşhur Sivas köftesinin yanında iyi giden tatlı biber turşumuz var. Her gördüğünüz şeyin bir turşusu var aslında. Hepsinin ayrı ayrı mevsimleri var” dedi. En çok tercih edilen Ankara çubuğu Ürünlerin tazeliğine önem verdiklerini ifade eden Durmuş, “Temizliklerine önem gösteriyoruz. Direkt tarladan, bahçeden alarak en iyi ürünü seçmek gerekiyor. 50 senelik bir tezgahımız var burada yıllardır bu işi yapıyoruz. Bizim burada en çok tercih edilen çeşidimiz Ankara çubuğu diye adlandırdığımız çubuk salatalık turşumuz, tatlı biber turşumuz, lahana turşumuz ve yeni olarak da balık biberi diye adlandırdığımız biber turşumuz, yemeklerin yanında vatandaşlarımız vazgeçilmezleri arasında. Turşularımızın kilogram fiyatı 80 lira ile 120 lira arasında değişiyor. Gribal enfeksiyonlara karşı turşunun bileşenleri, sirke, tuz, limon bu bileşenler koruyucu etkiye sahipler. Doktorlar da özellikle doğal turşu yiyin diye sürekli açıklamalarda bulunuyorlar. Müşterilerimizin bildikleri güvendikleri yerlerden turşu almalarını tavsiye ediyoruz. Fabrikasyon ürünleri değil de gerçekten yedikleri zaman şifaya sebep olsun diye bildikleri yerlerden turşularını almalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.