SAĞLIK - 04 Ekim 2024 Cuma 14:51

Sofraların vazgeçilmezi tezgâhlardaki yerini aldı

A
A
A
Sofraların vazgeçilmezi tezgâhlardaki yerini aldı

Sonbaharın gelmesiyle sofralardaki salatanın yerini alan turşuların satışları başladı. Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyona yakalanmak istemeyen vatandaşlar, doğal turşu satın almaya başladı.


İçerisinde barındırdığı antioksidan özelliği ile vatandaşlar tarafından tercih edilen turşular, tezgâhlardaki yerini aldı. Mevsim itibariyle salataların yerini alan çeşit çeşit turşular, bağışıklığı güçlendirmesi, metabolizmayı hızlandırması, kan şekerini dengelemesi ve soğuk algınlığına iyi gelmesiyle biliniyor. Sivas’ta üretilen turşu çeşitleri, esnaf tarafından kilo işi ile satılıyor. Salatalık, biber, domates gibi turşuların yanı sıra kozalak, bamya ve patlıcan turşuları ise dikkat çekiyor. Fiyatları 80 ila 120 TL arasında değişen turşular, vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.



“Her gördüğünüz şeyin bir turşusu var aslında”


Ürettiği turşuları perakende sebze halinde satmaya başlayan Arif Durmuş, “Bu mevsim itibariyle yeni mahsul turşularımız gelmekte. Mevsim geçişlerinde yaşanan soğuk algınlıkları malum hepimizin hasta ediyor. Havalar soğudukça da turşuya olan talep artıyor. 35, 40 turşu çeşidimiz var. Bizim ağırlıklı olarak sattığımız, en çok tüketilenler arasında lahana turşumuz, salatalık turşumuz, meşhur Sivas köftesinin yanında iyi giden tatlı biber turşumuz var. Her gördüğünüz şeyin bir turşusu var aslında. Hepsinin ayrı ayrı mevsimleri var” dedi.



En çok tercih edilen Ankara çubuğu


Ürünlerin tazeliğine önem verdiklerini ifade eden Durmuş, “Temizliklerine önem gösteriyoruz. Direkt tarladan, bahçeden alarak en iyi ürünü seçmek gerekiyor. 50 senelik bir tezgahımız var burada yıllardır bu işi yapıyoruz. Bizim burada en çok tercih edilen çeşidimiz Ankara çubuğu diye adlandırdığımız çubuk salatalık turşumuz, tatlı biber turşumuz, lahana turşumuz ve yeni olarak da balık biberi diye adlandırdığımız biber turşumuz, yemeklerin yanında vatandaşlarımız vazgeçilmezleri arasında. Turşularımızın kilogram fiyatı 80 lira ile 120 lira arasında değişiyor. Gribal enfeksiyonlara karşı turşunun bileşenleri, sirke, tuz, limon bu bileşenler koruyucu etkiye sahipler. Doktorlar da özellikle doğal turşu yiyin diye sürekli açıklamalarda bulunuyorlar. Müşterilerimizin bildikleri güvendikleri yerlerden turşu almalarını tavsiye ediyoruz. Fabrikasyon ürünleri değil de gerçekten yedikleri zaman şifaya sebep olsun diye bildikleri yerlerden turşularını almalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.



Sofraların vazgeçilmezi tezgâhlardaki yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Rektör Kırışık, sanayi temsilcileri ile görüştü Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük’te faaliyet gösteren firmaları ziyaret ederek, iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, son dönemde gerçekleştirdiği ziyaretlerle bölgedeki sanayi kuruluşlarıyla iş birliğini güçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Kırışık’a bu ziyaretlerde Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Durdane Yılmaz Güven eşlik etti. Ziyaretler çerçevesinde Kırışık, sırasıyla Salih Yılmaz Beton Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yılmaz, Mescier Genel Müdürü Avni Kırıkoğlu, Serhat Demir Çelik sahipleri Suat ve Osman Büyükbektaş, VECA Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili, Rolmak Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Gedikoğlu, Işık Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan, Aygünsan Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aygün ve Topçugiller Demir Çelik firma sahiplerinden Bayram Demir ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve teknolojik yenilikler ile AR-GE çalışmalarının artırılması konularına değinildi. Görüşmeleri değerlendiren Rektör Kırışık, bölgedeki sanayi ve üniversite iş birliğinin güçlendirilmesi ve yapı malzemeleri ile beton teknolojileri alanındaki ortak AR-GE çalışmalarına dair fikir alışverişinde bulunulduğunu, bu tür ziyaretlerin inovasyon ve bölgesel kalkınma için büyük önem taşıdığını vurguladı. İş insanları da üniversitenin bilgi birikiminin iş dünyasına katkı sağlayacağına dikkat çektiler.
Bursa Bursa’da trafik düzenlemesi Bursa Büyükşehir Belediyesi, Beşyol Köprülü Kavşağı inşaat çalışmaları kapsamında hali hazırda kullanılan Beşyol sinyalize kavşağının 06 Ekim Pazar günü kapatılacağını, trafik akışının Beşyol Köprülü Kavşağına yönlendirileceğini duyurdu. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi; “UKOME Kurulu’nun 27 Eylül 2024 tarih ve 2024/174 sayılı kararı ile Beşyol Köprülü Kavşağı inşaat çalışmaları çerçevesinde hali hazırda kullanılan Beşyol sinyalize kavşağı 06 Ekim 2024 Pazar günü kapatılarak, trafik akışı Beşyol Köprülü Kavşağına yönlendirilecektir. Katlı kavşağın hizmete alınacağı süreç içerisinde ana yol güzergahı ile kavşak bağlantı kollarında 07 Ekim 2024 ile 11 Ekim 2024 tarihleri arasında gece 24.00-06.00 saatleri arasında asfalt kaplama çalışmaları sürdürülecektir." Düzenlemeler çerçevesinde sürücülerin dikkat etmesi gereken noktalar ise şöyle sıralandı; "1- İstanbul Yolu Caddesi Beşyol Hemzemin Kavşağı orta refüjü kapatılarak tramvay hattı ve İstanbul Yolu Caddesi kesintisiz hale getirilecektir. 2- Etibank Caddesini kullanarak Kuzey ve Doğu yönünde ilerleyen araçların kullanımı için Fatih Mahallesi 2. Adalet Caddesi Güney-Kuzey aksında tek yönlü olarak düzenlenecektir. 3- Altınova Mahallesi Murat Hüdavendigar Caddesi-Karınca Caddesi kesimindeki refüj açıklığı kapatılacaktır. 4- Murat Hüdavendigar Caddesi-Karınca Caddesi kesimindeki yaya geçitleri mevcut haliyle korunacak, yayalar için bas-geç sinyalizasyon sistemi oluşturulacaktır. 5- Halihazırda Beşyol hemzemin sinyalize kavşağını kullanan 3/İ, 18,18/B, 18İ,19/C,31/A, 43/A, 96 ve B2/C toplu taşıma hatlarının güzergahları katlı kavşağı kullanacak şekilde yeniden düzenlenecek olup, hat detaylarına https://www.burulas.com.tr/otobus/ linkinden ulaşılabilir."
İstanbul Avcılar E-5’te sürücü dehşet saçtı: O anlar kamerada İstanbul Avcılar’da üzerinden Amerikan Pasaportu çıkan Fas uyruklu bir şahıs, cip ile çok sayıda araca çarpıp kaçtı. 3 kişinin de yaralanmasına neden olan şahsın olayı yapma sebebi henüz öğrenilemezken, şahıs E-5 Yenibosna mevkisinde yakalandı. Olay, E-5 kara yolu Avcılar yan yolda saat 15.15 sıralarında yaşandı. Fas uyruklu üzerinden Amerikan pasaportu çıkan N.D. isimli şahıs, yol boyu birçok araca çarparak kaçmaya başladı. Vatandaşların önünü kapattığı şahıs araçtan darp edilerek indirilmek istedi. N.D. yakalanacağını anlayınca toplam 6 araca ve 2 motosiklete çarparak kaçmaya başladı. 3 kişinin de yaralanmasına neden olan şahıs Yenibosna E-5 kara yolunda polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Yaralılar olay yerine gelen ambulans ile hastaneye kaldırıldı, hayati tehlikelerinin olmadığı öğrenildi. Şahsın neden böyle bir şey yaptığı ise henüz öğrenilemedi. Dövülerek araçtan indirilmeye çalışıldı Yaşanan anlar çevrede bulunan vatandaşlar tarafından cep telefonu kameralarıyla kaydedildi. Görüntülerde N.D.’nin aracına sopa ve yumruklarla vurulup indirilmeye çalışılması, şahsın daha sonra ise araçlara çarparak kaçması yer aldı. Bayram Salman isimli bir görgü tanığı, “Ben kovaladım önünü kestim, zaten önünü kesmemle orta kapıma vurdu. Neden kaçtığını bilmiyoruz. 1 kişiydi. Nedir amacı, bilmiyoruz” dedi. Olayı gören bir taksici ise, “Haramidere’den itibaren araçlara vura vura geldi. Biz onu kovaladık, burada sıkıştırdık. Arabadan çıkarmaya çalıştık, emniyet kemerini bağlamıştı. Bir boşluk buldu, araçlara önden arkadan vurdu. Kafası iyi değildi zaten. Tek kişiydi, onu kovalayan da yoktu” diye konuştu.