Yerel Haberler
Hatay
Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri, 48 saatte 120 vakaya müdahalede bulundu
21 Haziran 2024 Cuma - 01:19 Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri, 48 saatte 120 vakaya müdahalede bulundu Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (AKOM), 18-20 Haziran tarihleri arasında 48 saatte 120 vakaya müdahale ederken 14 hayvan da kurtardı. Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri; vatandaşların huzurlu bir bayram süreci geçirmesi için gece gündüz çalışarak son 48 saatte yangın, trafik kazası, insan ve hayvan kurtarma gibi toplam 120 vakaya müdahalelerde bulundu. Bu vakalar arasında meydana gelen 85 yangın olayına bakan AKOM ayrıca; 6 trafik kazası, 6 mahsur kalma durumu, 4 kapı açma olayında vatandaşların can güvenliğini sağlarken köpek, kedi ve diğer evcil hayvanları çeşitli tehlikelerden kurtarmak amacıyla 14 hayvan kurtarma operasyonu da gerçekleştirdi. Ekiplerin en sık karşılaştığı vakalar arasında özellikle ev, bahçe, ekin, anız, çöplük ve ot yangınları dikkat çekerken Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu konuda vatandaşları daha dikkatli olmaya davet etti. Yaz aylarının gelmesi üzerine sıcakların artmasıyla boğulma vakalarının yoğun yaşandığı bölgelerde rip akıntısı için uyarılar yapıp önlemler alan Büyükşehir Belediyesi, uzman personelleriyle birlikte teyakkuz halinde olduklarını vurguladı. Kurban Bayram’ın son 2 gününde il genelinde ölümlü hiçbir vakaya rastlanılmadığını aktaran yetkililer, Bayram sürecinde vatandaşların can ve mal kayıplarını en aza indirilmesi için acil durum ve olayları kontrol altına almak için hızlı ve etkin çalışmalar yürüttüklerini aktardılar.
Her yerde aranıyordu, bahçesini sulayan vatandaşın aldığı koku üzerine cesedi bulundu
20 Haziran 2024 Perşembe - 14:10 Her yerde aranıyordu, bahçesini sulayan vatandaşın aldığı koku üzerine cesedi bulundu Hatay’ın Yayladağı ilçesinde arefe gününden bu yana kayıp olan Mehmet Döner’in cansız bedeni, çalıştığı inşaat alanının yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu. Yayladağı ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki Mehmet Döner, Kurban Bayramı arifesinde Şenköy Mahallesi’ne çalışmaya gitmişti. İnşaat işinde çalışan 51 yaşındaki Döner, rahatsızlandığı için bir ağacın altında dinlenmeye başlamıştı. Bir süre dinlenen Döner, çalışma arkadaşları tarafından saat 10.30 sıralarında görüldükten sonra kayıplara karışmıştı. Şizofreni hastası olan Döner, adeta sırra kadem basmıştı. Bölgede jandarma ekipleri ve bölge halkı çalışma gerçekleştirmişti. Çalışmalara rağmen 5 gündür haber alınamayan şahsın cesedi, sabah saatlerinde zeytinlikte bahçesini sulayan bir vatandaş tarafından yoğun koku gelmesi üzerine ölü olarak bulundu. Jandarma ekiplerinin olay yerindeki incelemelerinin ardından Döner’in cansız bedeni Yayladağ Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Vücudunda herhangi yara izi olmadığı öğrenilen ve kaybolduğu inşaat alanına 100 metre mesafede bulunan Döner’in kesin ölüm nedeni otopsi işlemiyle belirlenecek. “Vatandaş bahçesini sularken koku alması üzerine rahmetliyi bulmuş” Kaybolan adamın 5’inci gününde ölü bulunduğu ifade eden Şenköy Mahalle Muhtarı Sait Döş, “Sabah 07:30’ta vatandaşların bilgi vermesiyle jandarma ekipleriyle olay yerine gittik. Arefe gününden beri kaybolan Mehmet Döner, maalesef ölü bulundu. Vatandaş bahçesini sularken koku alması üzerine rahmetliyi bulmuş. Jandarma ekipleri olay yerine geldi. Çalışmalardan sonra morga kaldırıldı” ifadelerini kullandı.
Her yerde aranıyordu, bahçesini sulayan vatandaşın aldığı koku üzerine cesedi bulundu
20 Haziran 2024 Perşembe - 14:09 Her yerde aranıyordu, bahçesini sulayan vatandaşın aldığı koku üzerine cesedi bulundu Hatay’ın Yayladağı ilçesinde arefe günüden bu yan kayıp olan Mehmet Döner’in cansız bedeni, çalıştığı inşaat alanının yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu. Yayladağı ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki Mehmet Döner, Kurban Bayramı arifesinde Şenköy Mahallesi’ne çalışmaya gitmişti. İnşaat işinde çalışan 51 yaşındaki Döner, rahatsızlandığı için bir ağacın altında dinlenmeye başlamıştı. Bir süre dinlenen Döner, çalışma arkadaşları tarafından saat 10.30 sıralarında görüldükten sonra kayıplara karışmıştı. Şizofreni hastası olan Döner, adeta sırra kadem basmıştı. Bölgede jandarma ekipleri ve bölge halkı çalışma gerçekleştirmişti. Çalışmalara rağmen 5 gündür haber alınamayan şahsın cesedi, sabah saatlerinde zeytinlikte bahçesini sulayan bir vatandaş tarafından yoğun koku gelmesi üzerine ölü olarak bulundu. Jandarma ekiplerinin olay yerindeki incelemelerinin ardından Döner’in cansız bedeni Yayladağ Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Vücudunda herhangi yara izi olmadığı öğrenilen ve kaybolduğu inşaat alanına 100 metre mesafede bulunan Döner’in kesin ölüm nedeni otopsi işlemiyle belirlenecek. “Vatandaş bahçesini sularken koku alması üzerine rahmetliyi bulmuş” Kaybolan adamın 5’inci gününde ölü bulunduğu ifade eden Şenköy Mahalle Muhtarı Sait Döş, “Sabah 07:30’ta vatandaşların bilgi vermesiyle jandarma ekipleriyle olay yerine gittik. Arefe gününden beri kaybolan Mehmet Döner, maalesef ölü bulundu. Vatandaş bahçesini sularken koku alması üzerine rahmetliyi bulmuş. Jandarma ekipleri olay yerine geldi. Çalışmalardan sonra morga kaldırıldı” ifadelerini kullandı. (RMZ-VK-
Afetzede akademisyenin geliştirdiği ‘Bil-Çek’ uluslararası firmaları peşine taktı
20 Haziran 2024 Perşembe - 08:46 Afetzede akademisyenin geliştirdiği ‘Bil-Çek’ uluslararası firmaları peşine taktı HATAY (İHA) – Hatay’da akademisyen Doç. Dr. Mahmut Gülle tarafından geliştirilen ve Avrupa Birliği tarafından düzenlenen yarışmada ödül kazanan ‘Bil – Çek’ isimli projeye ulusal ve uluslararası firmalardan teklif geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan Hatay’da eğitim ve öğretim de olumsuz etkilenmişti. Asrın felaketinin yaralarını sarabilmek adına kısa sürede eğitime başlayan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. Üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Mahmut Gülle, tüm olumsuzluklara rağmen 8 aylık çalışmayla eğitim sistemine katkı sağlayacak bir eğitim materyali tasarlamayı başardı. Doç. Dr. Gülle, eğitimde seviye yükseltecek ‘Bil-Çek’ isimli çalışmasıyla; her yaştan bireyin bilişsel ve duygusal süreçlerine destek olmayı hedefliyor. Asrın felaketinin olumsuz şartlarına rağmen geliştirilen çalışma, Belçika’nın Brüksel kentinde Avrupa Birliği tarafından düzenlenen AB Eurodesk 2024 proje ödüllerinde en iyi mansiyon ödülünü almayı başardı. 20 ülkeden 60 projenin katıldığı yarışmada ‘Bil-Çek’ isimli projesiyle ödül almayı başaran Gülle, projeye yerli ve yabancı firmalardan yüksek teklifler almaya başladı. Doç. Dr. Gülle, ‘Bil-Çek’ isimli projeyi 8 aylık süreçte tamamladığını belirterek, “8 aylık bir süreçte bu mevcut bir oyun modellemesi olarak tasarlanmış. Proje, iki ödül birlikte aldı. Türk Patent Kurumu’nun Teknofest çerçevesinde yapmış olduğu bir uluslararası patent yarışmasında bronz ödülü aldı. Yakın zamanda Avrupa Birliği tarafından düzenlenen proje kapsamında çalışmamız en iyi mansiyon ödülü elde etti. Projemiz, 20 ülkenin katıldığı yarışmada 64 projeden en iyi mansiyon ödülünü almayı başardı. Projemiz 8 aylık süreçte tamamlandı ama bu 8 aylık sürecin içinde 4 ayımızı tamamen bunun tasarlanmasına, ve teknik anlamdaki çizimlerine harcadık. Tabi bunun prototipinde üretilmesi de zaman aldı. Prototiple birlikte 4 ayımızı ve mevcut orijinal haline gelmesi de 8 ayımızı aldı” dedi. “Ulusal ve uluslararası firmalarımızdan telif hakkı ile ilgili teklifler alıyoruz” Yaptığı projeye yerli ve yabancı firmalardan teklifler aldığını ifade eden Doç. Dr. Gülle, “Ulusal ve uluslararası firmalarımızdan telif hakkı ile ilgili teklifler alıyor. Teklifleri şu an değerlendiriyoruz. İlk önce mevcut bir alt fizibilitenin çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonra satılıp satılmaması konusunda üniversitemizle birlikte ortaklaşa bu konu hakkında sürecin devam etmesini istiyoruz. Şu an gelen teklifleri kabul etmedik. Şu an ısrarlı olan bir Türk firmamız var. O ısrarla geliyor. O zamana kadar bekletmeyi düşünüyoruz ki iyi teklifler hangisinden gelirse, tabii ki ülkemize de ekonomik anlamda bir girdisi olmasını düşünüyoruz. Bu girdi anlamda da iyi tekliflere de kucak açmanın gerekli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Afetzede akademisyenin geliştirdiği ‘Bil-Çek’ uluslararası firmaları peşine taktı
20 Haziran 2024 Perşembe - 08:43 Afetzede akademisyenin geliştirdiği ‘Bil-Çek’ uluslararası firmaları peşine taktı Hatay’da akademisyen Doç. Dr. Mahmut Gülle tarafından geliştirilen ve Avrupa Birliği tarafından düzenlenen yarışmada ödül kazanan ‘Bil-Çek’ isimli projeye ulusal ve uluslararası firmalardan teklif geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan Hatay’da eğitim ve öğretim de olumsuz etkilenmişti. Asrın felaketinin yaralarını sarabilmek adına kısa sürede eğitime başlayan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. Üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Mahmut Gülle, tüm olumsuzluklara rağmen 8 aylık çalışmayla eğitim sistemine katkı sağlayacak bir eğitim materyali tasarlamayı başardı. Doç. Dr. Gülle, eğitimde seviye yükseltecek ‘Bil-Çek’ isimli çalışmasıyla; her yaştan bireyin bilişsel ve duygusal süreçlerine destek olmayı hedefliyor. Asrın felaketinin olumsuz şartlarına rağmen geliştirilen çalışma, Belçika’nın Brüksel kentinde Avrupa Birliği tarafından düzenlenen AB Eurodesk 2024 proje ödüllerinde en iyi mansiyon ödülünü almayı başardı. 20 ülkeden 60 projenin katıldığı yarışmada ‘Bil-Çek’ isimli projesiyle ödül almayı başaran Gülle, projeye yerli ve yabancı firmalardan yüksek teklifler almaya başladı. “Avrupa Birliği çerçevesinde, ‘Yaratıcı Fikirler’ proje kapsamında en iyi mansiyon ödülü kazandım” Doç. Dr. Gülle, ‘Bil-Çek’ isimli projeyi 8 aylık süreçte tamamladığını belirterek “8 aylık bir süreçte bu mevcut bir oyun modellemesi olarak tasarlanmış. Proje, iki ödül birlikte aldı. Türk Patent Kurumu’nun Teknofest çerçevesinde yapmış olduğu bir uluslararası patent yarışmasında bronz ödülü aldı. Yakın zamanda Avrupa Birliği tarafından düzenlenen ‘Yaratıcı Fikirler’ projesi kapsamında çalışmamız en iyi mansiyon ödülü elde etti. Projemiz, 20 ülkenin katıldığı yarışmada 64 projeden en iyi mansiyon ödülünü almayı başardı. Projemiz 8 aylık süreçte tamamlandı ama bu 8 aylık sürecin içinde 4 ayımızı tamamen bunun tasarlanmasına, ve tekniksel anlamdaki çizimlerine harcadık. Tabi bunun prototipinde üretilmesi de zaman aldı. Prototiple birlikte 4 ayımızı ve mevcut orijinal haline gelmesi de 8 ayımızı aldı” dedi. “Ulusal ve uluslararası firmalarımızdan telif hakkı ile ilgili teklifler alıyoruz” Yaptığı projeye yerli ve yabancı firmalardan teklifler aldığını ifade eden Doç. Dr. Gülle, “Ulusal ve uluslararası firmalarımızdan telif hakkı ile ilgili teklifler alıyor. Teklifleri şu an değerlendiriyoruz. İlk önce mevcut bir alt fizibilitenin çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonra satılıp satılmaması konusunda üniversitemizle birlikte ortaklaşa bu konu hakkında sürecin devam etmesini istiyoruz. Şu an gelen teklifleri kabul etmedik. Şu an ısrarlı olan bir Türk firmamız var. O ısrarla geliyor. O zamana kadar bekletmeyi düşünüyoruz ki iyi teklifler hangisinden gelirse, tabii ki ülkemize de ekonomik anlamda bir girdisi olmasını düşünüyoruz. Bu girdi anlamda da iyi tekliflere de kucak açmanın gerekli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (RMZ-VK-