ASAYİŞ - 26 Haziran 2024 Çarşamba 20:28

Alevlerden etkilenen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı havadan görüntülendi

A
A
A

Çanakkale’de çıkan orman yangınından etkilenen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağı dron ile görüntülendi.

 

 

Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü yakınlarında makilik alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Ormanlık alana sıçrayan yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan kontrol altına almak için müdahaleye başladı. Yangında Behrakale köyü sınırları içinde kalan başta Aristoteles olmak üzere Platon’un öğrencilerinin faaliyette bulunduğu Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örnekleri arasında gösterilen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağı orman yangınında alevlerden etkilendi. Alevlerden etkilenen Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı dron ile görüntülendi.

Mustafa Suiçmez - İpek Yavaş



Alevlerden etkilenen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı havadan görüntülendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatyalı üretici bahçe havuzuna bakınca gözlerine inanamadı Malatya’da kayısı üreticisi bahçesindeki havuzda yavrulayan Anadolu semenderini görünce gözlerine inanamadı. Nesli tehdit altında olan sarı benekli semenderlerden 25’in üzerinde gören çiftçi İlhan Tursun, ilk kez bu kadar semenderi bir arada gördüğünü söyledi. Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Suçatı Mahallesi’nde yaşayan İlhan Tursun, bahçesindeki havuza su doldurmak istediği esnada halk arasında Anadolu semenderi olarak bilinen sarı benekli semenderleri gördü. Siyah renkli ve üzerinde sarı benekler bulunan, boyu 10-15 santimetre arasında değişen Anadolu semenderi genellikle orman açıklıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlarda yaşıyor. Endemik tür olduğu için yaşam alanlarının korunmasının önemli olduğu bilinen zehirsiz Anadolu semenderlerini gören çiftçi İlhan Dursun, hayvanların bir süre sonra doğaya döneceklerini umuyor. Aynı zamanda Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı da olan İlhan Tursun, “Tesadüfen havuza su vermek istediğim esnada 25‘in üzerinde semender çıktı. Muhtemelen burada üremiş ve çoğalmışlar. Nasıl beslendiklerini bilemediğimiz için havuzu da kullanamıyoruz. Bazen tahliye borusundan çıkıp geri dönüyorlar. Bulundukları yeri nemlendirdim, bakalım ne yapmak gerekir bilmiyoruz. Muhtemelen tekrar tahliye borusundan doğaya gideceklerdir diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. İlk kez bu kadar semenderi bir arada gördüğünü de söyleyen Tursun, “Bizim bu bölgede nadirde olsa görünüyordu özellikle yağmurlu havalardan sonra. Ama bu kadarını bir arada bulmak bana göre rekordur. Nesli tükenmekte olan Anadolu semenderi diye geçiyor ama nerelerde var bilmiyoruz. Bu bölgeye has olduklarını düşünüyorum” diye konuştu.
Antalya Denizde boğulma tehlikesi geçiren adam kalp masajı ve elektro şokla hayata döndürüldü Antalya’nın Alanya ilçesinde denizde boğulma tehlikesi yaşayıp kıyıya çıkartılan 45 yaşındaki adam, sağlık ekiplerinin 5 dakikalık kalp masajı ve elektro şok uygulamalarının ardından hayata döndürüldü. Olay, Alanya’nın Kleopatra Plajında sabah saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, henüz ismi öğrenilemeyen bir vatandaş, denize girdikten bir müddet sonra aşırı dalgalardan dolayı boğulma tehlikesi atlattı. Plajda bulunan yerli ve yabancı vatandaşların durumu fark etmesi sonucu denizden çıkartılan Türk vatandaşının nabzının atmadığı gözlendi. İlk müdahale ise sağlık görevlisi olduğunu söyleyen bir turist tarafından yapıldı. Turist kadın önce suni teneffüs, ardından ise kalp masajı yaptı ancak sonuç alamadı. Olay yerine kısa sürede gelen 112 Acil Servis ekiplerinin ilk müdahalesi ise 5 dakika kalp masajı oldu. Ardından elektro şok uygulandı. Vatandaş dördüncü elektro şoktan sonra bir anda ağzından su boşaltarak nefes almaya başladı. 112 Acil Servis Doktoru Musa Barut, hayata geri dönen vatandaşın boğazına suni solunum borusu takarak nefes alıp verişini rahatlattı. Olay yerinde önlem alan Alanya Polisi ise merkeze ilk bilgi olarak şahsın hayatını kaybettiğini bildirdi. 112 Acil Servis ekiplerinin müdahalesi sonucu vatandaş tekrar hayata dönerken, ikinci telsiz konuşmasında ise hayatını kaybeden şahsın sağlık ekipleri tarafından hayata döndürüldüğü bilgisi verildi. Boğulan kişiyi denizden çıkartan vatandaş, “Canlandı maşallah. Gerekeni yaptık” dedi. Doktor Barut, Acil Tıp Teknisyenleri Esma Aymirgan ve Nurgül Sunaç’ın çabaları sonucu hayata döndürülen vatandaş, ambulans alınarak tedavi için en yakın özel bir hastaneye götürüldü.