GÜNDEM - 28 Haziran 2024 Cuma 11:41

Adana’da 50 derecede dolmuşta vatandaşa ’klima’ çilesi

A
A
A

Adana’da nem ile birlikte 50 dereceye varan sıcak havada vatandaşlar özel halk otobüsü ve dolmuş şoförlerinin klima açmamasına tepki gösterdi.

Tüm zamanların en sıcak haziran ayının yaşandığı ve hissedilen sıcaklığın 50 dereceye vardığı Adana’da güneş altında dolmuş bekleyen vatandaşlar, dolmuş ve özel halk otobüsleri başta olmak üzere bindikleri araçlarda şoförlerin klima açmamalarına tepki gösterdi. Şoförlerin çeşitli gerekçeler öne sürerek klima açmaktan kaçındığını belirten vatandaşlar, şoförlerin birçoğunun da araçlarında klima yerine yalnızca fan çalıştırdığını söyledi. Vatandaşlar gerçekleştirdikleri yolculuğun kalabalık ve kentteki sıcak hava da eklenince çekilmez boyuta ulaştığına dikkat çekerken, yetkililerden konuya yönelik denetim ve çözüm talebinde bulundu.

Adana’da 50 derecede dolmuşta vatandaşa ’klima’ çilesi

"Durum bunalma seviyesine geliyor"

Sıcak havada otobüs bekleyen vatandaşlardan Uğurcan Odak, "Hava sıcak, zaten Adana’da yaşıyoruz. Termometre 45 dereceleri görüyor. Özellikle öğlen sıcaklarında otobüslerin klima açmamaları hem kalabalıkta rahatsız edici oluyor, hem de havalar sıcak olduğu için aşırı bunaltıcı hale geliyor. Belediye otobüsleri klimalarını çalıştırıyor ama bazı özel halk otobüslerinde bu sıkıntıları yaşıyoruz. Elbette herkes bir yere ulaşmaya çalışıyor ama belirli bir kapasitenin üzerine çıkıldığında hem sıcağın etkisiyle hem de kalabalıktan dolayı artan sıcakla durum bunalma seviyesine geliyor" dedi.

Adana’da 50 derecede dolmuşta vatandaşa ’klima’ çilesi

Toplu taşıma araçlarındaki kalabalığa dikkat çeken Mehmet Emin Çam ise, "Halk otobüsü dışında olan dolmuşlar zaten çok kalabalık. Onlarda da klima açılmıyor genellikle. Açanlar çok nadir. Bu da bizi çok zorluyor çünkü çok kalabalık oluyor içerisi. Millet terliyor, sıcak, yakın temas oluyor. Biz de rahatsız oluyoruz, diğer insanlar da rahatsız oluyor bu kötü bir şey. Söylediğimiz zaman da şoförler tarafından olumsuz tepkilerle karşılaşıyoruz. ’Açamam, bakımlı değil’ tarzında. Bu da bizi zor duruma düşürüyor" ifadelerini kullandı.

Mehmet Umut Bakay - Furkan Sabrican Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mola evlerinden faydalanan özel bireyler ve aileleri piknik yaptı Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel bireylerin toplum içerisinde yer alarak sosyalleşebilmeleri ve ailelerinin de hayatlarını kolaylaştırabilmek amacıyla hayata geçirdiği faaliyetleri sürdürüyor. Mola evlerinden faydalanan özel bireyler ve aileleri piknik yaptı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce hizmete açılan, anne ve babaların iş, hastane veya özel işlerini hallederken özel bireylerin 1 günlük faydalanabileceği mola evleri, özel bireylere yönelik sosyal etkinliklerini sürdürüyor. Bu kapsamda Mola evlerinden faydalanan özel bireyler ve ailelerine yönelik piknik gerçekleştirildi. Ormanda şarkılar eşliğinde oyun oynanıp dans eden özel bireyler ve aileleri, yeşilliklerin arasında doyasıya eğlendi. "Sıcak havadan dolayı etkinliklerimizi yaylalarda sürdürmeye çalışacağız" Mola Evi Sorumlusu Fatma Hörlek, piknikte özel bireylere çevre bilincini aşılamak için çöp toplama etkinliği gerçekleştirmenin yanı sıra değişik oyunlar oynatarak el-göz koordinasyonu sağlamalarını amaçladıklarını belirtti. Hazırladıkları ikramlarla onları ağırlamaya çalıştıklarını anlatan Hörlek, "Ailelerimiz, genelde tek başlarına ya da özel bireylerle bir yerlere gidemeyen aileler. Bu nedenle annelerle çocukları ya da sadece anneleri veya sadece çocuklarımızı sık sık etkinliklere götürüyoruz ki çocuklar da anneler de sosyalleşsinler" dedi. Bu tür etkinlikleri sık sık gerçekleştirdiklerini ifade eden Hörlek, “Yaz döneminde sıcak havadan dolayı etkinliklerimizi yaylalarda sürdürmeye çalışacağız” diye konuştu. Özel bireyler ve aileleri, hem sosyalleşti hem eğlendi Etkinliğine çocuğuyla katılan Raziye Ersöz, bu tür etkinliklerin sosyalleşmeleri açısından önem taşıdığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Nehir Pekmez de kardeşinin Mola Evi sayesinde sosyalleşip arkadaş edindiğini ifade etti. Pekmez, “Kardeşim otizmli. Hiç evden çıkan bir insan değildi. Artık sosyalleşiyor, konuşabiliyor arkadaş edinebiliyor. Onun için iyi oldu. Bu tür etkinlikler sadece kardeşim için değil herkese çok faydalı oluyor" dedi. Velilerden Emine Dönmez ise duygularını paylaşarak, “Artık çocuğumun arkadaşlarıyla iletişimi daha güze" ifadesini kullandı. Mola Evi’nden faydalanan Uğur Yıldırım, piknikte çok eğlendiğini dile getirerek, "İlk defa katıldığım bu etkinlikte arkadaşlarımla eğlendim. Su savaşı yaptık, çöp topladık" diye konuştu.
Elazığ Eski eşi tarafından öldürüldü, paylaşımı yürek dağladı: ’’Bergen benim hayatımı görse bence o benim filmime gelir’’ Elazığ’da 10 gün önce eski eşi tarafından 13 yerinden bıçaklanarak öldürülen genç kadından geriye sosyal medyada ’’En son neyinizi kaybettiniz’’ sorusuna "Yaşama sevincimi" yanıtını verdiği paylaşımı kaldı. Talihsiz kadın ayrıca ’’Bergen benim hayatımı görse bence o benim filmime gelir’’ paylaşımı ile yaşadığı zorluğu dile getirmiş. Olay, 22 Mayıs Cumartesi günü meydana geldi. İddiaya göre, eşinden boşanan E.E.K., çocuğunu bırakmak için Yüsra Binnaz Çimtay’ı aradı. Binanın önüne gelen E.E.K., çocuğun gözü önünde eski eşi Çimtay’ı (27) 13 yerinden bıçakladı. Bıçak darbeleri ile ağır yaralanan Çimtay, Fırat Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alınan şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tedavi gördüğü hastanede böbreği, dalağı ve bağırsağının bir bölümü alınan Çimtay, bir hafta yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi. Çimtay, dün akşam yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Çimtay, sosyal medya hesabından belirli tarihlerde paylaştığı gönderilerden, ’’Yaşama sevincimi kaybettim”, ’’Allah’ım sabır ver bana”, ’’Kötü yaşamak korkusuyla hiç yaşamamak’’, Bize ne oldu bütün insanlar hepimize soruyorum, bize ne oldu” ve "Bergen benim hayatımı görse bence o benim filmime gelir" ifadelerinin yer aldığı paylaşımlar kaldı.