Yerel Haberler
Bitlis
Ziyaretçilere kapatılan Nemrut Kalderası’nda jandarmadan önlem 01 Kasım 2024 Cuma - 14:31:13 BİTLİS (İHA) – Bitlis Valiliği tarafından dün alınan karar doğrultusunda ziyaretçilere kapatılan Nemrut Kalderası girişinde tedbir alan jandarma ekipleri geçişlere izin vermedi. Son günlerde sık sık ayı saldırıları ve saldırı girişimleriyle gündeme gelen Nemrut Kalderası için beklenen karar dün akşam çıktı. Bitlis Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) projesi çerçevesinde mükemmeliyet ödülü bulunan ve elle beslenen ayıları ile de sıkça gündeme gelen 2 bin 250 rakımlı Nemrut Krater Gölü, kış sezonu boyunca ziyaretçilere kapatıldı. Jandarma ekipleri karar doğrultusunda kaldera içinde detaylı arama yapılarak kamp ya da piknik için gelen ziyaretçiler olup olmadığını kontrol etti. Ardından kalderaya geçişlerin sağlandığı yolu kapatarak bölgedeki güvenlik önlemlerini artırdı. Ziyaretçilerin yabani ve yırtıcı hayvanları elle beslemesinden dolayı alınan kararla birlikte, ayıların beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi ve bölge ekosisteminin korunması hedefleniyor. “Karardan habersiz olan ziyaretçiler gelmeye devam etti” Valilik tarafından alınan karardan bihaber olan birçok ziyaretçi kalderaya inmek için zirveye çıkmaya devam etti. Zirve girişinde jandarma ekiplerince konuyla ilgili bilgilendirilen ziyaretçiler geri dönmek durumunda kaldı. Kalderaya çıkan ziyaretçilerin bazıları karardan haberlerinin olmadığını ifade ederken, bazıları ise sezon öncesi zirveden son kez kalderayı görmek için geldiklerini belirtti. Nemrut Kalderası’na girişin sağlanabildiği ikici nokta olan Ahlat istikameti de yine jandarma ekiplerince geçişlere kapatıldı. Nemrut Kalderası’ndaki flora, fauna ve canlı yaşamın kayıt altına alınması için de il dışından gelen uzman bir ekip tarafından çalışma başlatıldığı öğrenildi. Yapılacak çalışma neticesinde kalderadaki flora ve fauna kayıt altına alınmış olacak. Öte yandan, dronla havadan görüntülenen Nemrut Kalderası doğal güzelliğiyle kendine hayran bıraktı.
31 Ekim 2024 Perşembe - 21:46 Bitlis Valisi Ahmet Karakaya Tatvan’da ziyaretlerde bulundu Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Tatvan ilçesinde bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Tatvan Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Vali Karakaya, burada Kaymakamlık binasında yer alan birimleri gezerek çalışanlara kolaylıklar diledi. Vatandaşlarla da bir araya gelip sohbet eden Vali Karakaya, ilçede yürütülen çalışmalar hakkında Kaymakam Dr. Remzi Demir’den bilgi aldı. Tatvan’daki ziyaretlerine Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Abur, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Mısırcı ve Tatvan 10. Komando Tugay Komutanlığı ile devam eden Vali Karakaya, Tugay Komutan Vekili Albay Haşim Bildiş tarafından karşılandı ve birlik ziyaret defterini imzaladı. Vali Karakaya, ardından Tatvan Kaymakamı Remzi Demir ile birlikte Tatvan Aile Destek Merkezi 1 (ADEM1) ve Tatvan Gençlik Merkezi’ni ziyaret etti. Son olarak 2017 yılında Kars’ın Kağızman ilçesinde şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Tekin Tekin’in Tatvan’da yaşayan ailesine ziyarette bulundu. Şehidin ailesiyle sohbet eden Vali Karakaya, “Milletimizin birlik ve beraberliği için canlarını feda eden tüm kahramanlarımıza rahmet diliyor; şehit ailelerimizin her zaman yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz,” dedi. Ziyarette, Tatvan ilçe kaymakamı Remzi Demir, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Aydoğdu ve ilçe müdürleri de hazır bulundu.
Tarihi mezarlıktan 6 sanduka gün yüzüne çıkarıldı
04 Ekim 2024 Cuma - 10:14 Tarihi mezarlıktan 6 sanduka gün yüzüne çıkarıldı Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında; yazıları, geometrik ve bitkisel süslemeleri ile çok nitelikli Selçuklu dönemine ait 6 sanduka gün yüzüne çıkarıldı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve mali desteğiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmalarında yeni mezarlar da gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın ‘Seyitler’ bölümünde yapılan kazı çalışmalarında yüzey toprağının alınması sonucu 13’üncü ve 14’üncü yüzyıldan kalma yazıları, geometrik ve bitkisel süslemeleri ile çok nitelikli Selçuklu dönemine ait 6 yeni sanduka gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ve Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, yer altında gün yüzüne çıkmayı bekleyen binlerce mezar taşının olduğunu söyledi. Kulaz, “2024 yılı kazı çalışmaları Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığ’ında devam ediyor. Özellikle bu yılki çalışmalar ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Ana girişten hemen sonra yer alan Seyitler Mezarlığı bölümünde yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda gerçekleştirildi ve devam ediyor. Bu gittikçe de mezarlığın bütününe yayılacak” dedi. “Toprak altında binlerce mezar taşı var” Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yüzey toprakları alındıkça ve kazılar yapıldıkça yeni mezarların gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu seneki çalışmalarda daha önce söylediğim gibi toprak altında belki binlerce mezar taşı var. Bunların açığa çıkarılması, özgün haline kavuşturulması gerekiyor şeklinde fikir beyan etmiştik ve fikirlerimiz zaten adım adım hayata geçiriliyor. Bu seneki çalışmalarda toprak altından çok nitelikli mezar taşları çıktı. Özellikle 6 tane sanduka hem yazıları hem süslemeleri ile Selçuklu üslubunu önemli ölçüde yansıtan örnekler. Çünkü hem bitkisel hem geometrik süslemeler hem yazı karakteri tamamen Selçuklu dönemini aksettiriyor. O nedenle bu mezar taşlarını fazla önemsiyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe de bu tür yeni mezarlar ortaya çıkarılacak ve alanda koruma altına alınarak sergilenecek. Çalışmaların bir diğer önemli boyutu, süreç içerisinde zemini bozulmuş mezar taşlarına müdahale ederek özgün hallerine kavuşturma konusudur. Onu da adım adım gerçekleştiriyoruz. Bu meyanda da yaklaşık 80 mezar taşına blokaj uygulaması gerçekleştirildi. Zeminler düzeltiliyor, yüzey toprağı alınıyor ve mezarlık çok daha güzel hale geliyor.”
Bitlis’te yıllara meydan okuyan tarihi yapılar yeniden ayağa kaldırılıyor
04 Ekim 2024 Cuma - 09:05 Bitlis’te yıllara meydan okuyan tarihi yapılar yeniden ayağa kaldırılıyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Bitlis merkezde bulunan 3 tarihi eser aslına uygun olarak restore ediliyor. Hüsrevpaşa Hamamı, Hazo Hanı ve Hacı Begiye Camii’nin, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilip en kısa zamanda hizmete açılacağı bildirildi. Restorasyon tamamlandığında, bu eserlerin ziyaretçilere sunulmasıyla birlikte Bitlis’in tarihi kimliğinin daha da güçleneceği öngörülüyor. Restorasyon çalışmaları ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Ali Osman Ayan, Hazo Hanı ve Hacı Begiye Camisi’ni bu sene, Hüsrevpaşa Hamamı’nı ise 2026 yılında hizmete açacaklarını belirtti. Ayan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi kadim şehir Bitlis’te de 3 eserimizin restorasyon çalışmalarını vermiş olduğumuz kısa bir çalışmadan sonra başladık. Temmuz ayının sonu itibariyle sözleşmesini imzaladığımız 3 işimizde öncelikli olarak şu anda bulunduğumuz Hüsrevpaşa Hamamı’nda restorasyon çalışmalarını 2026 yılı sonunda tamamlıyoruz. Malum eski eser restorasyonunda uygulama aşamasında ortaya çıkan yeni durumlardan dolayı süre noktasında bazen sarkmalar olabiliyor. Bu iş kapsamında yine merkezde Behiye Camii ve Hazo Hanı restorasyon çalışmalarımız Hüsrevpaşa Hamamı ile beraber koordineli olarak devam ediyor. Hazo Hanı ve Behiye Camii’nin restorasyon çalışmalarını bu sene tamamlayıp kasım sonu itibari ile kullanıma açmayı planlıyoruz. Burada öncelikli olarak çalışmalarımız koruma kurulu tarafından onaylandı. Restorasyon projeleri kapsamında fen ve sanat kurallarına uygun olarak devam etmektedir. Bu kapsamda burada ilimiz merkezinde özellikle son 4 yıldır kentsel dönüşüm çalışması yapılıyor. Bu çalışmada emeği geçen tüm kurumlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Restorasyon çalışmalarımızın memleketimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Bitlis merkez Hüsrev Paşa Hamamı, Hazo Hanı ve Hacı Begiye Cami restorasyonlarının yaklaşık 80 milyon TL bedel ile 2026 yılının Ağustos ayına kadar tamamlanması hedeflenirken, bu tarihlerin Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda değişebileceği de belirtildi.
Vatandaşlar tarafından şımartılan ayıların keyfi yerinde
02 Ekim 2024 Çarşamba - 09:14 Vatandaşlar tarafından şımartılan ayıların keyfi yerinde Bitlis’in Tatvan ilçe sınırları içindeki Nemrut Krater Gölü’ne pikniğe giden vatandaşlar tarafından yiyecek verilerek şımartılan ayıların keyfi yerinde. İlkbahar ve yaz ayları boyunca insanlar tarafından elle beslenen ayıların sevimli halleri kameralara yansıdı. Nemrut Krater Gölü’nün maskotları haline gelen yavru ve anne ayılar, gezi ve piknik amaçlı göle gelen vatandaşlar tarafından oldukça şımartılmış durumdalar. Anne ve yavru ayılarla sık sık gündeme gelen Nemrut Krater Gölü’nü ziyaret eden vatandaşlar, ayıların saldırılarına aldırmadan onların bir metre kadar yakınlarına kadar giderek elleriyle beslemeye devam ediyorlar. Ayılar da bu duruma alışarak, yolda bekleyerek hemen hemen her aracın önünü keserek insanlardan yiyecek bekliyor. Ayıların saldırılarına aldırış etmeyen vatandaşlar ise ekmek, sebze, meyve ve hatta abur cubur gibi yiyecekleri ayılara veriyor. Doğa ve uzay gözlemcisi Dr. Cihan Önen, her fırsatta ayı saldırıları ile ilgili uyarılarda bulunmasına rağmen, vatandaşların uyarılara aldırış etmeden çok fazla yanaşıp onlara yiyecekler verdiğini söyledi. Dr. Cihan Önen, “Ayıların elle besletilmesi bu canlıların tabiatını bir hayli bozmuş gibi. Artık yolun bir kenarında durup insanları bekliyorlar. İnsanlar, piknik için getirdikleri malzemeleri elde avuçta ne varsa bu canlıların önüne bırakıyorlar. Bu istemediğimiz bir durum. Zaten yetkililer de bununla ilgili gerekli uyarıları yapmışlar” dedi.
"Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı
02 Ekim 2024 Çarşamba - 09:13 "Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan "Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı. "Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı, tarihi ve kültürel geziler, kültür sanat etkinlikleri, kitap ve sinema tahlili, söyleşi ve yarışmalar gibi çeşitli etkinliklerle öğrencilerin çok yönlü gelişimini desteklemek amacıyla Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı. Program kapsamında, öğrenciler bölgedeki tarih, kültür ve medeniyet mirasını keşfedecek, eğitimler, kültürel geziler, sanat faaliyetleri, kitap tahlilleri, söyleşiler ve yarışmalar gibi birçok etkinliğe katılacaklar. "Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı hakkında bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, "Öğrenci kampı projesine katılan öğrencilerimizin heyecanlarına ortak olmak için buradayız. Bu projenin BİLSEM öğrencilerine yönelik uygulandığını vurgulamak isterim. Gelecek nesillerimizin eğitimine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin atiye uzanan yolculuğunda, geleceğe doğru güvenle yürüyen çocuklarımıza her anlamda destek olmaya devam edeceğiz” dedi. Açılışta, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Abdülhalik Baş, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Süleyman Can, Personel Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim ve Eğitim Daire Başkanı Kadir Kaplan, Şube Müdürü Salim Ekin ve Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Rafet Akgün, öğrencilerle bir araya geldiler.
Bitlis Kalesi’nde yapılan kazılarda 500 yıllık su künkleri bulundu
01 Ekim 2024 Salı - 08:57 Bitlis Kalesi’nde yapılan kazılarda 500 yıllık su künkleri bulundu Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Ahlat Müze Başkanlığınca yürütülen Bitlis Kalesi kazılarında bu yıl yaklaşık 100 metrelik su künkleri (su borusu) ortaya çıkarıldı. Kalenin saray kısmından uzanarak tarihi Sinan Bey Hamamına giden künklerin yanı sıra alanda sikkeler, lüle taşları, küpler, mimari yapılar, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeler de gün yüzüne çıkarıldı. Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu’nun bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı çalışmaları; 5 uzman 15 kişilik işçi ekibiyle yapılıyor. İlk olarak Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından 2004 yılında Bitlis Kalesi’nde başlatılan kazı çalışmaları, daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından 2015 yılına kadar yürütüldü. Bitlis Kalesi kazı çalışmalarına bu yıl ise Ahlat Müze Başkanlığı ve Bitlis Eren Üniversitesi bilimsel danışmanlığında tekrar başlatıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Fuat Eker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çalışmaları 5 yılda tamamlamayı planladıklarını söyledi. Eker, “Bitlis Kalesi kazısı 2004 yılından beridir devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile bu kazılar yapılmaktadır. Bitlis Ahlat Müze Müdürlüğümüzün başkanlığında yürütülüyor. 2023 yılı sonunda Eren Holding’le bir sponsorluk anlaşması yaptık. Bu kazılarımızı hızlandırdı. 5 yıllık olan bu sponsorluk anlaşmasının ilk yılını tamamladık. İlk yılımızda saray bölgesindeki kazılardan başladık. Günlük yaşama dair çeşitli objeler bulundu. Sikkeler bulundu. Bu yıl ki bulgular arasında en önemlisi biri künk sistemi dediğimiz dönemin su tesisatını ortaya çıkardık. Kaleye temiz su nereden geldi diye çeşitli rivayetler vardı ama bunu bilimsel olarak kanıtlamamız adına önemli bir çalışma oldu. Kalenin kuzey kısmından, Duav kaynağından su kemerleri ile getirilen temiz su kale duvarlarından getirilen bu tesisatlarla hem buradaki saray kısmına yakın olan sarnıca hem de Sinan Bey Hamamının yanında bulunan sarnıca temiz su aktarılmış ve kalenin su ihtiyacı böyle giderilmiştir. Bunu da bu yıl ki kazılarımızla kanıtlamış olduk. Künk sisteminin tarihi ile ilgili bir yorumda bulunulmak istenirse, Sinan Bey Hamamı’nın yapımı 1530-1540 yıllarında olduğu için bu künk sisteminin de bu tarihte yapıldığı düşünülmektedir. Kaledeki kazı çalışmalarımızı 20 kişilik bir ekiple devam ettirdik. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde kazılarımızı bitirip, bakanlığımızın da destekleriyle yavaş yavaş ortaya çıkan yapıları restore ettikten sonra kaleyi ziyaretçilere açmayı düşünüyoruz” diye konuştu.