EĞİTİM - 02 Ekim 2024 Çarşamba 09:13

"Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı

A
A
A
"Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan "Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı.


"Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı, tarihi ve kültürel geziler, kültür sanat etkinlikleri, kitap ve sinema tahlili, söyleşi ve yarışmalar gibi çeşitli etkinliklerle öğrencilerin çok yönlü gelişimini desteklemek amacıyla Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı. Program kapsamında, öğrenciler bölgedeki tarih, kültür ve medeniyet mirasını keşfedecek, eğitimler, kültürel geziler, sanat faaliyetleri, kitap tahlilleri, söyleşiler ve yarışmalar gibi birçok etkinliğe katılacaklar.


"Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı hakkında bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, "Öğrenci kampı projesine katılan öğrencilerimizin heyecanlarına ortak olmak için buradayız. Bu projenin BİLSEM öğrencilerine yönelik uygulandığını vurgulamak isterim. Gelecek nesillerimizin eğitimine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin atiye uzanan yolculuğunda, geleceğe doğru güvenle yürüyen çocuklarımıza her anlamda destek olmaya devam edeceğiz” dedi.


Açılışta, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Abdülhalik Baş, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Süleyman Can, Personel Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim ve Eğitim Daire Başkanı Kadir Kaplan, Şube Müdürü Salim Ekin ve Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Rafet Akgün, öğrencilerle bir araya geldiler.



"Maziden Atiye Ahlat" öğrenci programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Sağlıklı yumurtalar sofraları süsleyecek Kocaeli’de yüzde 50 hibeyle yetiştiricilere teslim edilen ATAK-S cinsi tavuklar yumurta vermeye başladı. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün, iyi şartlarda ve organik yemlerle beslendiğinde en çok 314 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı beslenme imkanı sağlayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen ve Türkiye Tarım Şehirleri Birliği tarafından ödüle layık görülen "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" kapsamında, talep eden ve gerekli şartları taşıyan yumurta üreticilerine yüzde 50 hibeli 16-18 haftalık ATAK-S cinsi yerli tavuk, yemlik, folluk, suluk ve tavuk yemi desteği verildi. Kümeslerde organik yemlerle beslenen ve hastalıklara dayanıklı tavuklar ilk yumurtalarını vermeye başladı. Yumurta tavukçuluğu kırsal mahallelerde vatandaşların gelir kapısı oldu. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün, iyi şartlarda ve organik yemlerle beslendiğinde en çok 314 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli ve milli ATAK-S yarka tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı beslenme imkanı sağlayacak. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına da büyük katkı sağlayacak projeyle ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de hedefleniyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında yetiştiricilerine bugüne kadar toplam 65 bin tavuk ile tavuk yemi, çeşitli sayılarda kümes, askılı yemlik ve suluk, folluk, çeltik ve su deposu desteği verdi. "Tavuklarımızı alalı iki ay oldu bu süreçte verim yüzde 50 arttı" Tavuk desteğinden yararlanan üreticiler, yumurta veriminden memnun. Tarıma ve hayvancılığa destek verdiği ve her zaman çiftçinin yanında olduğu için Başkan Büyükakın’a teşekkür eden üreticiler, desteklerin sürmesini istedi. Kartepe’de tavuk yetiştiriciliği üreticiliği yapan işletme sahibi Emiray Ünlü, Büyükşehir’in yüzde 50 Hibeli Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesinden faydalandığını belirterek, "Ayrıca yemli, suluk, folluk ve iki aylık yem ihtiyacını karşıladılar. Tavuklarımızı alalı iki ay oldu bu süreçte verim yüzde 50 arttı. Her geçen gün artarak devam edecek. Verimden memnunuz. Bu desteklerinden dolayı belediye başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyoruz" dedi.
Antalya Antalya’da domatesin miktarı düştü, fiyatı arttı Antalya’da Eylül ayında domates fiyat endeksi yıllık yüzde 63,40 artarken, miktardaki yüzde 47,37’lik düşüş bu yükselişte etkili oldu. Antalya Ticaret Borsası Eylül ayı hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates miktar endeksi yıllık yüzde 47.37 azalırken, fiyat endeksi yüzde 63.40 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 48.91 azalırken, fiyat endeksi yüzde 55.99 arttı. Meyve miktarı ise endeksi yıllık yüzde 40.20 azalırken, fiyat endeksi yüzde 44.75 arttı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Eylül ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Eylül ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 9,27, sebzede yüzde 34,89 ve meyvede yüzde 13,13 artarken, miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 47,37, sebzede yüzde 48,91, meyvede ise yüzde 40,20 azaldı. Eylül ayında endekslerdeki yıllık değişimler miktarda domates, sebze ve meyve için 9 yıllık ortalamanın rekor ile altında kalırken, yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates, sebze ve meyve için ortalama üstünde gerçekleşti. Eylül ayında domates fiyat endeksi yıllık yüzde 63,40 artarken, miktardaki yüzde 47,37’lik düşüş bu yükselişte etkili oldu. Sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 55.99 artarken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 48.91’lik düşüşü fiyat endeksi artışını etkiledi. Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 44.75 artarken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 40.20’lik düşüş fiyat endeksi artışında etkili oldu. Eylül ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın ortalama miktar artışı ve fiyatta ise 2019 yılından sonraki en düşük artış olarak tabloya yansıdı. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 9,27, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 1,73 arttı. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 34,89 artış göstermesine karşılık, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 2,19 azaldı. Son 6 yılın Eylül ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde rekor artış, fiyat endeksinde ise rekor düşüş gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 13,13 artarken, fiyat endeksi yüzde 0,72 azaldı. Son 6 yılın Eylül ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalama üstü artış, fiyat endeksinde ise ortalama düşüş olarak gerçekleşti.
İzmir Başkan İsmail Yetişkin’den ’cami satılıyor’ haberlerine tepki Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, SGK ile yapılan anlaşma sürecinde kamu taşınmazlarının vergi borçlarına karşılık devredilmesi konusunda çıkan iddialara açıklık getirdi. 1 Ekim 2024 tarihli Seferihisar Belediyesi meclis toplantısında konuşan Başkan Yetişkin, bu sürecin yasal çerçevede ve geçmişte birçok belediyenin izlediği yol ile aynı olduğunu belirtti. Başkan Yetişkin, kamunun kamuya borcunun tahsilinde takas ve devirin mevzuatta da yeri olan bir uygulama olduğunu söyleyerek, "Biz bir çok belediyenin de deneyimine dayanarak ve mevzuata uygun şekilde bu yerlerin satışı değil devrini önerdik. Bu tamamen yasal bir süreçtir ve daha önce AK Partili belediyeler tarafından da benzer şekilde uygulanmıştır" dedi. Başkan Yetişkin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Tuzla Belediyesi, Çekmeköy Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi gibi birçok belediyenin benzer taşınmazları vergi borçlarına karşılık devrettiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Tuzla, Çekmeköy, Güngören, Üsküdar ve daha birçok belediye, cami, okul, sağlık ocağı gibi yerleri vergi borçları için hazineye devretmiştir. Bu işlemler belgeli olarak mevcuttur ve tamamen yasal bir süreçtir. Ancak bizim bu uygulamamız, ne yazık ki siyasi bir boyuta çekildi. ’Satılıyor, alındı, gidiyor’ gibi söylemler ortaya atıldı. Halbuki imar planında cami ya da okul yeri olarak görünen bir alanın amacının dışında kullanılması mümkün değildir." Başkan Yetişkin, kamu yararına hizmet eden bu taşınmazların devredilmesinin, başka bir yapıya dönüştürülmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bizim yapmak istediğimiz de bu taşınmazların amacına uygun şekilde kullanılmasıdır. Ancak konu farklı yansıtıldı ve yanlış anlaşıldı. Kamu yararını korumak adına hareket ettiğimiz bu süreç, hiçbir şekilde satış anlamına gelmemektedir. Bu noktada halkımızın doğru bilgilendirilmesi önemlidir" dedi. Başkan Yetişkin, sürecin yasal çerçevede ilerlediğini ve Seferihisar halkının çıkarlarını koruyarak, kamu yararına uygun adımlar atmaya devam edeceklerini vurguladı.