ASAYİŞ - 02 Ekim 2024 Çarşamba 09:32

İran’ın İsrail’e attığı füzelerin ışıkları Mersin sahillerinden görüldü

A
A
A

İran’ın İsrail’e attığı füzelerin ışıkları Mersin’de sahillerde görüldü.

İran, dün akşam İsrail’e yönelik füze saldırısı gerçekleştirdi. Atılan füzeler ise Türkiye’den Akdeniz’e kıyısı olan bazı şehirlerden kısmen göründü. Mersin kıyılarından da Akdeniz’in açıklarında görünen füze ışıkları dikkat çekti. O anlar sahillerdeki vatandaşlar tarafından cep telefonu ile görüntülendi. Ara ara görünen ışıkların yoğunluğu ise dikkat çekti.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Meme taraması kişiye özel olmalıdır Dünya’da ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri olurken, istatistiklere göre her 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Okuş, meme kanserine yenilmemek için meme kanseri taramasının aksatılmaması gerektiğine dikkat çekti. Son yıllarda Avrupa modeli gibi ülkemizde de koruyucu hekimlik giderek artıyor. Medicana Konya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Okuş, meme kanseri taramasının bir nevi koruyucu hekimlik olduğunu ve meme kanseri taraması sayesinde, bu hastalıktan kaynaklanan ölüm oranlarının düşürüleceğini vurguladı. “Hastanın öyküsüne göre tarama yaşı değişir” Herhangi bir rahatsızlık ya da şikayet olmadan hekime görünmenin sağlık taraması olarak adlandırıldığını, her kanserin taramasının yapılmadığını ifade eden Doç. Dr. Ahmet Okuş, “Tarama yaptırmak için herhangi bir şikayetinizin olmasına gerek yoktur. Taramanın amacı hastalığın erken evrede teşhis edilip, hastalığa bağlı ölüm oranlarını düşürmektir. Meme organına sahip olan herkesin, meme kanserine yakalanma ihtimali de vardır. Eğer meme kanseri erken evrede yakalanırsa, hastaların kanserle daha iyi bir şekilde mücadele etmeleri sağlanır” dedi. Meme kanserinin erken teşhis edilerek kolay tedavi edilmesi ve tedavi yolunun belirlenmesi için tanı ve tarama yöntemlerinin çok önemli olduğunu, kişiden kişiye tarama yaşının değişebileceğini söyleyen Doç. Dr. Ahmet Okuş, “25 yaşından itibaren kişinin kendi kendisini muayene etmesi gerekir. Hekim kontrolüne 30 yaşında başlanabilir. 30 ile 40 yaş arasında 2 -3 yıl aralıklarla hekim kontrolü olmalıdır. Hekim kontrolünde meme muayene edilir ve gerekli görülürse görüntüleme tetkiki istenir. 40 yaşından sonra ise tarama yıllık istenir. Çünkü yaşla birlikte meme tümörünün görülme oranı da artar. Tümör erken evrede tespit edilirse hastanın hayatta kalma şansı da o kadar çok olur” şeklinde konuştu. “Öncelikle kendi kendinizin doktoru olmalısınız” Meme kanserinin, 30, 40 ve 50 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görüldüğü, yaş ortalamasının ise 20’li yaşlara kadar düştüğü görülmekte olduğunu, bu durumdan dolayı hastanın öyküsüne göre tarama yaşının da değişebileceğini ifade eden Doç. Dr. Ahmet Okuş, “Annede ya da teyzede meme kanseri öyküsü varsa, meme kanseri tarama yaşı annenin hastalığa yakalandığı yaşa göre değişir. Genelde ailedeki en genç meme kanseri vakasından 10 yıl öncesinde taramaya başlanır. Örneğin teyzesi 40 yaşında meme kanserine yakalanmışsa o kişinin 30 yaşında meme kanseri taraması yaptırması önerilir. Böyle durumlarda riski en aza indirmek için klasik taramaların dışına çıkmak gerekir. Meme taraması kişiye özeldir” diye konuştu.
Mersin Çocuk Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği 1. Dönem Çocuk Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, temmuz ayında alınan 8 kararla birlikte 7 gündem maddesi görüşüldü. Kent yönetiminde çocukların da söz sahibi olabilmeleri, görüşlerini, fikirlerini ve taleplerini özgürce ifade edebilmeleri amacıyla hayata geçirilen Mersin Büyükşehir Belediyesi 1. Dönem Çocuk Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Meriç Yeşilçayır’ın oturumu yönettiği toplantıda, temmuz ayında alınan 8 kararla birlikte 7 gündem maddesi görüşüldü. Maddeler arasında; Sokak Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren kanunun yasallaşmasına ilişkin kitle iletişim araçları üzerinden çalışmalar yapılması ve faaliyetler düzenlenmesi, merkezdeki çocukların spor, sanat ve müzikal derslerinin ücretsiz verilmesi ve turnuvalar düzenlenmesi, çocukların gelişimine destek olacak etkinlik ve atölyelerin daha fazla yapılması, vatandaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilincinin kazandırılması için Büyükşehir Belediyesinin faaliyetlerini artırması başlıkları yer aldı. Dilek ve temenniler bölümünde ise okulların açılmasıyla öğrencilerin ulaşım güçlüğü çekmemesi için durak sayılarının artırılması, okul giriş ve çıkış saatlerinde okul yollarının denetlenmesi, çocukların kültürel birikimlerini destekleyecek tarihi ve turistik gezilerin daha sık yapılması ve ilçelerde etkinliklerin artırılması talep edildi. "Çocukların sesini duyurmaya devam edeceğiz" Çocuk Meclis Başkanı Meriç Yeşilçayır, Çocuk Meclisi’nin özellikle uzak ilçelerde yaşayan çocukların sesi olduğunu belirterek, "Çocuk Meclisi olarak çocukların sesini duyurmaya devam edeceğiz" dedi. Çocuk Meclisi üyelerinden Elif Su Kurtuluş da Çocuk Meçlisinin önemine değinerek, "Burası bizim kendimizi en rahat hissettiğimiz sesimiz. Burada istediğimizi söyleyebiliyoruz. Herkes kendi ilçesinden gelerek düşüncesini, gelemeyen çocukların düşüncesini iletebiliyor" diye konuştu. Eğitim Komisyonu üyesi Firdevs Kaya ise Çocuk Meclisi’nin önlerini açtığını ifade ederek, "Hepimizin farklı düşünceleri var. Burada dilek ve temennilerimizi dile getirebiliyoruz. Çocukların sesi bu şekilde daha iyi duyuluyor" dedi.
Adana ATÜ, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin temeli atıldı Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi binasının temel atma töreni, Rektör Prof. Dr. Adnan Sözen’in katılımıyla gerçekleştirildi. Adana’nın TEKNOFEST’e ilk defa ev sahipliği yaptığını hatırlatan Rektör Sözen, böyle anlamlı bir günde temel atmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Tören programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Adnan Sözen, kısa süre önce göreve başlamasına rağmen ikinci temel atma törenini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Adnan Sözen, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST 2024’ü hatırlatarak, “Adana 2-6 Ekim tarihleri arasında TEKNOFEST’e ilk defa ev sahipliği yapacak. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin temelini böyle anlamlı bir günde atıyoruz” şeklinde konuştu. Son dönemlerde, Ülkemizde gelişen savunma sanayine dikkat çeken Rektör Sözen, “Siz değerli hocalarımızın desteğiyle, öğrenci yetiştireceğimiz bir fakültenin temel atma törenin, böyle anlamlı bir güne denk gelmesi hepimize mutluluk verdi. Üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Rektör Sözen, konuşmasına son verirken Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı İsmail Şahin’e ve ekibine katkılarından dolayı teşekkür etti. Kura’an tilaveti ve duanın ardından temel atma törenine geçildi. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 6 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu 3 katlı modern laboratuvar ve sınıflara sahip olacak. Törene, ATÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cihan Çetinkaya, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Güneş, Lisansüstü Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haşim Kelebek, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Nihat Döngel, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı İsmail Şahin ile akademik ve idari personel katıldı.
Nevşehir Dünyanın en büyük peribacasına ziyaretçi akını Kapadokya bölgesinin en uç noktasında bulunan ve dünyanın en büyük peribacası olarak da nitelendirilen Uçhisar Kalesi’ni bu yılın ilk 9 ayında 211 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Kapadokya bölgesinin önemli destinasyonları arasında yer alan Uçhisar Kalesi, bölgeye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Roma döneminde tüf kayanın oyulmasıyla yapılan, 179 metre yüksekliğindeki dev peribacası görünümündeki kale, bölgeyi yüksekten izlemek isteyen turistlerin yoğun ilgisine uğruyor. Kapadokya bölgesine daha önce de geldiğini söyleyen Huriye Ölge, "Bu gelişimde de Şanlıurfa’dan misafirlerim ile geldim. Uçhisar Kalesi başta olmak üzere bu bölge, beni eskilere götürdü. Böyle bir yerde yaşamak istedim” derken Fethiye Yetimoğlu ise, "Kapadokya bölgesine ilk defa geliyorum. Gördüğüm kadarıyla şahane bir yer. İleride tekrar gelmek isterim, geleceklere de tavsiye ederim” ifadelerini kullandı. Kapadokya’nın kuş bakışı izlendiği en yüksek nokta konumunda olan Uçhisar Kalesi’ne çıkıldığında, Uçhisar başta olmak üzere, Göreme, Avanos, Güvercinlik Vadisi, Cevizli Bağ vadisi, Uzundere Vadisi, Kızılçukur vadisi, Aşk Vadisi gibi birçok vadi görülebiliyor. Bu yılın ilk 9 ayında 211 bin ziyaretçi ağırlayan Uçhisar Kalesi geçtiğimiz yılda toplam 288 bin ziyaretçi ağırladı.
Antalya Hormonlu spiralin kadın hastalıkları tedavisindeki etkisi Hormonlu spiralin (rahim içi araç-RİA), sadece hamileliği önlemekle kalmayıp, aynı zamanda birçok kadın hastalığının tedavisinde de etkin bir çözüm sunduğu bildirildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, “Diğer spirallerden farklı olarak gebelik önleyici fonksiyonunun yanında bazı hastalıklara karşı koruma ve tedavide de kullanılıyor. Kadınlarda anormal kanama, rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı regl dönemleri ve endometriozis gibi sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkin çözümler sunuyor” dedi. Hormonal RİA, salgıladığı progesteron hormonu ile rahim ağzındaki mukus tıkacı artırmakta ve tüplerin hareketliliğini azaltmaktadır. Bunlar sayesinde spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek gebe kalmayı engellemektedir. Yumurtlamayı kısmen baskılamakta ve rahim duvarını inceltmektedir. Progestin hormonu içeren T şeklindeki spiraller, kadınlarda anormal kanama, rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı regl dönemleri ve endometriozis gibi sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkin çözümler sunarak tedaviye yardımcı oluyor. Kadınlar için büyük bir kolaylık sağlayan hormonlu spiral, yoğun kanama ve ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini yükseltiyor. Uzmanlar, bu yöntemin son derece güvenilir olduğunu belirtiyor. “Koruma gücü çok kuvvetli olan bir yöntemdir” Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, hormonlu spirallerin 5-10 yıl kadar koruma sağladığını, risklerin oldukça düşük olduğunu, istenildiği zaman çıkarılmasının mümkün olduğunu belirterek, “Ultrasonografi gibi görüntüleme prosedürleri sırasında takip edilmesine imkan tanıyan malzemeden üretilen koruma gücü çok kuvvetli olan bir yöntemdir” dedi. “Hekim tarafından yerleştirilmeli” Hormonlu spirallerin, progestin hormonunu (levonorgestrel) vücuda salmayı sağlayan, hamileliği önlemek için rahim ağzında ki mukusu kalınlaştırıp, spermin yumurtaya ulaşarak döllenmesini engelleyen T şeklinde plastiğin rahim içine yerleştirildiğini belirten Kumru, bu işlemin mutlaka bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. “İstenildiği zaman takılabilir” Selahattin Kumru, gebeliğin olmadığı süre içerisinde herhangi bir zamanda spiralin takılabileceğini belirterek, “Spiral takıldıktan sonra koruma başlayacaktır, ancak bir süre sonra yüksek ateş, şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı, şiddetli karın/kasık ağrısı durumlarında mutlaka hekime başvurulması önemlidir” dedi. “Sadece koruma değil tedavi de sağlar” Prof. Dr. Selahattin Kumru, Hormonlu Spirallerin diğer spiral çeşitlerinden farklı olduğuna dikkat çekerek, “Diğer spirallerden farklı olarak gebelik önleyici fonksiyonunun yanında bazı hastalıklara karşı koruma ve tedavide de kullanılıyor. Kadınlarda anormal kanama, rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı regl dönemleri ve endometriozis gibi sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkin çözümler sunuyor” dedi.
Şırnak ’Bayrak Dede’ bu kez Cudi Dağı şehitler anıtında bayrak dalgalandırdı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Şırnak İl Başkanı Koçero Saluci’nin daveti üzerine Silopi’ye gelen Trabzonlu ’Bayrak Dede’ lakaplı Beyler Virdiloğlu, Cudi Dağı şehitler anıtını ziyaret ederek dağın zirvesinde bayrak dalgalandırdı. Silopi Kaymakamlığı tarafından 2023 Ekim’de inşa edilen şehitler anıtını ziyaret eden Virdiloğlu’na MHP İl Başkanı Koçero Saluci’de eşlik etti. Şehitler için duaların edilmesinin ardından uçsuz bucaksız manzara karşısında Virdiloğlu üç hilalli bayrak dalgalandırdı. Ardından MHP’li başkan Saluci de anıtın korumasını yapan askerlere dev Türk bayrağı hediye etti. MHP İl Başkanı Koçero Saluci, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm kahraman silah arkadaşlarına, tüm şehitlerimize sonsuz minnettarız” dedi. Beyler Virdiloğlu ise, “Şırnak’a geldim. İl başkanımızın daveti üzerine geldim. Burada bir etkinlik vardı. Etkinliğe katıldım. Etkinlikten sonra Cudi Dağı’nda şehitlerimizi anma programına katıldık. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin, mekanlarını cennet eylesin. Adamlar Ağrı’dan, Iğdır’dan, Trabzon’dan, Yozgat’tan her taraftan gelmişler. Burada tek yumruk olmuş vatanı kurtarmak için siper olmuşlar. Bu şehitlerimizin Allah mekanlarını cennet etsin, yerlerini nur eylesin. Artık şimdi Şırnak’ta huzur var, güven var” diye konuştu. 5 gündür Silopi’de bulunan Bayrak Dede, Şırnak ziyaretini tamamlayarak Antalya’ya doğru yola çıktı.