ÇEVRE - 01 Ekim 2024 Salı 08:19

Çöpte bulunan yavru kedinin gözü ampute edildi

A
A
A

Osmaniye'de hayvanseverler tarafından çöp kutusunda bulunan gözü enfeksiyon kapan ve ampute edilen yavru kedi yeni sıcak yuvasına kavuşmayı bekliyor.

Bahçe ilçesinde geçtiğimiz günlerde hayvanseverler tarafından çöp kutusunda bulunan ve gözünde enfeksiyon olduğu tespit edilen yavru kedinin gözü ampute edildi.

Özel bir veteriner kliniğinde ameliyatla enfeksiyonlu gözü ampute edilen ve masrafları Mutlu Kuyruklar Derneği'nde bulunan hayvanseverler tarafından karşılanan yavru kedi sağlığına kavuştu. Yavru kedinin tedavi öncesi ve sonrası bakımını üstlenen Sultan Başer, kediye 'Kiraz' ismini verdi.

Çöpte bulunan yavru kedinin gözü ampute edildi

Çöp kutusunda bulunup yoğun enfeksiyon nedeniyle kliniğe getirilen yavru kedinin ameliyatını gerçekleştiren Veteriner Hekim Ümit Yaman, “Çöpten bulunup getirilen yavru bir kedi bir hayvansever tarafından getirildi kliniğimize sol gözünde ileri dereceli bir enfeksiyon vardı. Mercek ve iriste enfeksiyon vardı ve göz dışarı doğru ampute olmuştu.

5 günlük bir antibiyotik tedavisinden sonra enfeksiyonu azalttık. Sonra operasyona aldık operasyon sonucunda gözü ampute etmek zorunda kaldık. Kedimiz geldi ve durumu şu an çok iyi dikişleri alındı. Normal hayatına geri döndü ve biz aynı şekilde getiren hayvansever kadına geri teslim ettik sağlıklı bir şekilde” diye konuştu.

Çöpte bulunan yavru kedinin gözü ampute edildi

Gözünü kaybetmesine rağmen diğer kedilerden hiçbir farkı olmadığını ifade eden Sultan Başer ise, “Uzun yıllardır sokakta sokak hayvanlarıyla iç içeyim onların beslenmesi, barınması, tedavisi, bu tarz süreçlerde destek olmaya çalışıyorum. Bu Kiraz kızımız Bahçe ilçesinden bize ulaştı hayvansever bir arkadaşımız bunu çöpte bulmuş. Ne yapabiliriz dedi. Mutlu Kuyruklar Topluluğu olarak bizimle iletişime geçti. Biz de aldık, Veteriner Hekim Ümit Yaman beyefendiye getirdik. Tedavisi gerçekleşti. Şu an iyileşme sürecinde. Geçici olarak benimle kalıyor. İyileştikten sonra da kalıcı yuvasına inşallah sahiplendireceğiz. Kızımızın durumu iyi” dedi.

Müslüm Balko

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Talas Antika Fuarı iz bıraktı Talas Belediyesi tarafından Kayseri’de bir ilke imza atılarak düzenlenen Türkiye’nin en büyük Antika Fuarı geniş yankı uyandırdı. Fuara gelen antikaseverler ve antika satıcıları, organizasyondaki başarıya teşekkür ederek geçmişteki hatıraların gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti. Mevlana Mahallesi Pazar Yerinde 28-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Antika Fuarı, antika meraklıları ile antika satıcılarını buluşturdu. Talas Belediyesi ile Denizli Tarihi Kültürel Varlıklar Derneği işbirliğinde 48 ilden antikacının katılımıyla gerçekleştirilen Antika Fuarı, büyük küçük herkesin ilgi odağı oldu. Fuara Denizli’den geldiğini belirten satıcı Mustafa Gün, “Talas’ta Türkiye’nin en büyük Antika Fuarı’nın açılmasından memnuniyet duyduk. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Adıyaman Kahta’dan gelen Muhittin Karaman da, fuarın çok güzel bir etkinlik olduğunu belirterek, “Bu etkinliği düzenleyen başta Talas Belediye Başkanımız olmaz üzere bütün yetkililere teşekkür ediyorum. Yıllardır antika ile uğraşıyorum. İlk kez böyle büyük bir fuar düzenlendi. Böyle bir fuarın ülkemizde olması gerçekten kayda değer bir gelişme. Bu tür etkinlikleri kıymetli buluyorum. Antika ve kültürümüze sahip çıkmak, bu değerli hazinelerimizi gelecek kuşaklara aktarmak bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu. Konya’dan gelen Niyazi Eski de her ay Talas’a geleceğini kaydederek, “Her ildeki bütün belediye başkanlarımızdan böyle bir etkinlik bekliyorum” ifadelerini kullandı. Kayseri’nin bu tür organizasyonlara ihtiyacı olduğunu dile getiren Mustafa Ayık isimli vatandaş, şehir turizmine de çok katkı sağlayacağını söyledi. "Hatıralarımız canlandı Bir başka vatandaş Mehmet Gün ise antika fuarını gezerken çok mutlu olduğunu anlatarak, “Tarih var. Yaşanmışlıklar gözümüzün önüne geliyor. Geçmişi hatırlıyoruz. Hatıralarımız canlanıyor. Harika bir fuar. Başkanımızdan Allah razı olsun. Kendisine böyle bir fuarı düzenlediği için teşekkür ediyoruz.” şeklinde görüşlerini ifade etti. Yurt çapından yoğun katılımın yaşandığı Antika Fuarı’nda yapılan müzayedelerle birbirinden özel tarihi eşyalar yeni sahiplerini buldu. Fuarda ayrıca Klasik Otomobilciler Derneği üyelerinin stant açarak sergilediği klasik araçlar da vatandaşları geçmişe götürdü.
Sinop Sinop Boyabat’ta 8 milyon TL’lik enerji bakım çalışması YEDAŞ, Sinop’un Boyabat ilçesinde 8 milyon TL’lik bakım onarım çalışması başlattı. YEDAŞ, Sinop’un Boyabat ilçesinde başlattığı geniş çaplı bakım onarım çalışmaları ile elektrik direklerini yenileyerek enerji alt yapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, bölgede, kaliteli ve sürdürülebilir enerji dağıtımı sağlanması amacıyla 120 adet alçak gerilim ağaç direk ve 85 adet yüksek gerilim ağaç direk, demir direklerle değiştirildi. Toplamda 10 bin kilometrelik alanda yapılan bu çalışma, 890 kullanıcının enerji ihtiyacını doğrudan etkiledi. Elektrik hatlarının yenilenmesi ile bölgedeki enerji dağıtımının daha verimli ve daha sürdürülebilir hale gelmesi sağlandı. Yapılan bakım onarım çalışması ile yoğun hava şartlarının meydana getirebileceği sorunlar da ön görülerek bölgede yaşayan insanların rahat bir kış geçirmesi için önlem alınmış oldu. 205 adet enerji nakil direğini kapsayan projede, bugüne kadar 1 milyon 760 bin TL harcanırken Boyabat’ta yapılan diğer geniş çaplı bakım onarım çalışmaları ile 2024 yılı içinde toplamda 8 milyon harcanmış oldu. 2024 yılı sonuna kadar ise yapılan yatırımların 13 milyon TL’yi bulması beklenirken bu yatırımlar sayesinde bölgedeki enerji altyapısının uzun yıllar boyunca sorunsuz hizmet vermesi hedefleniyor. Koray Keseroğlu: "Elektrik direklerini yenileyerek kesintisiz enerji sağlıyoruz" YEDAŞ Sinop Bölge Müdürü Koray Keseroğlu, projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “YEDAŞ olarak enerji sürekliliğini sağlamak amacıyla Boyabat bölgesinde kapsamlı bir direk yenileme çalışması yürütüyoruz. Eskiyen ağaç direkleri demir direklerle değiştirerek muhtemel enerji kesintilerinin de önüne geçiyoruz. Bu çalışmalar sayesinde, kullanıcılarımıza kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamayı hedefliyoruz." Keseroğlu ayrıca, "Bu çalışma, bölgemizde enerji hatlarının daha dayanıklı olmasını sağlayarak, özellikle yoğun kış şartlarında yaşanabilecek sorunları minimuma indirecektir. Yaptığımız yatırımlar, sadece bugünü değil, aynı zamanda geleceği de güvence altına almayı amaçlıyor. Yıl sonuna kadar devam edecek olan bu çalışmalarla Boyabat’ta enerji hatlarının modernizasyonunu tamamlayacağız ve böylece bölgedeki hizmetimizi daha verimli hale getireceğiz” diye ekledi. YEDAŞ, Boyabat’taki direk yenileme çalışmalarıyla enerji dağıtımının kalitesini artırarak, bölge halkına kesintisiz ve güvenilir enerji sağlama misyonunu sürdürüyor.
Aydın Cevizin tarladan sofraya zorlu yolculuğu başladı Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip Aydın’da incir hasadını tamamlayan çiftçiler ceviz hasadına başladı. Özellikle Büyük Menderes Nehri’nin kuzey kesimindeki dağlarda yoğun bir şekilde ceviz üretiminin yapıldığı yaylalarda tamamen geleneksel yöntemlerle hasat edilen cevizler ağaçlardan sırıkla çırpıldıktan sonra bahçeden yük hayvanları ile depolara taşınıyor. Aydın’ın Köşk, Nazilli, Sultanhisar, başta olmak üzere rakımı yüksek ve suyu bol olan yerlerde yetişen cevizler toplanmaya başladı. Ova kesiminde yetişen cevizler artık iş makineleri ile hasat edilirken yamaç arazilere sahip dağlardaki arazilerde ise ceviz hasadı halen geleneksel yöntemlerle devam ediyor. Köşk ilçesine bağlı Başçayır Köyü’nde ceviz üreticileri sabah saatlerinde ceviz bahçelerine gidip mesaiye başlıyor. Adeta zamanla yarışan çiftçiler iş bölümü yaparak ceviz hasadı yapıyor. Erkekler ağaçlardaki cevizleri sırık adını verdikleri ağaçtan yapılma uzun sopalarla düşürürken, kadınlar ise düşen cevizleri ayıklayıp çuvallıyor. Gençler ise bir çoğu engebeli olduğu için taşıt ulaşımının olmadığı ceviz bahçelerinden hasat edilen cevizleri yük hayvanları ile depolara taşıyor. Bu yıl mevsimin aşırı sıcak gitmesinden dolayı hasat sezonun yaklaşık 10 gün erken başladığını belirten bölgedeki çiftçilerden Süleyman Çapar, “Tarım işi özellikle sarp arazilerde zor bir uğraş. Geleneksel yöntemlerle hasat yapıyoruz. Bu yıl kalite ve rekolte iyi ancak fiyatlar çok düşük” diye konuştu. Arazinin sarp ve araç ulaşımın uygun olmamasından dolayı taşıma işlemlerini yük hayvanları ile yaptıklarını belirten Davut Çapar ise, “Ceviz hasadı başladı. Ancak doğal şartlar nedeniyle taşıma işlemlerini halen yük hayvanları ile yapıyoruz” diyerek dağlarda tarım işinin zorluğundan söz etti.