ÇEVRE - 30 Haziran 2024 Pazar 09:33

Nemrut Kalderası’nın bir yanı kar bir yanı bahar

A
A
A

Zirvesinde dünyanın ikinci büyük krater gölü olma özelliğine sahip Nemrut Krater Gölü’nün yer aldığı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nda iki mevsim bir arada yaşanıyor.

Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Nemrut Kalderası doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakıyor. Yazı ayrı, kışı ayrı güzel olan mükemmeliyet ödüllü Nemrut Kalderası her mevsim ayrı güzellikler sunuyor. Yaz aylarında bile iki mevsimin bir arada yaşanabildiği olan Nemrut Kalderası’nın iç kısmında bahar havası yaşanırken, kalderanın yaklaşık 2 bin 500 rakım yüksekteki zirvesinde ise halen metrelerce kar bulunuyor. Doğal güzelliğiyle uzaydaki astronotların bile dikkatini çekmeyi başaran Nemrut Kalderası, Bitlis’in önemli turizm destinasyonlarının başında geliyor. Bu doğal güzelliği zirveden izlemek isteyen doğaseverler ve fotoğraflamak isteyen fotoğraf sanatçıları ise yaz ortasında karlı dağları aşarak bu doğal güzelliğin tadını çıkarıyor. Kaldera içine gelen ziyaretçiler ise kalderanın kendine hayran bırakan görüntüsünün keyfini çıkarıyor. Nemrut Kalderası’nın bir yanı kar bir yanı bahar görüntüsü ise seyrine tatminsiz görüntüler oluşturuyor.

Nemrut Kalderası’nın bir yanı kar bir yanı baharKalderanın zirveden muhteşem bir görüntüsü olduğunu belirten Fotoğraf Sanatçısı Oktay Subaşı, kaldera içinin de ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu söyledi. Kaldera manzarasının en güzel görülebileceği yerin zirve kısmı olduğunu dile getiren Subaşı, "Kaldera inanılmaz güzel. Kalderanın zirveden görüntüsü muhteşem. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum" dedi.

Kalderada iki mevsimin bir arada yaşandığını anlatan Dron Pilotu Hakan Okay ise, kalderada yazın ayrı kışın ise ayrı bir güzellik sunduğunu ifade etti.

Nemrut Kalderası’nın bir yanı kar bir yanı bahar

Yazın ortasında olunmasına rağmen kalderada halen metreleri bulan kar manzaraları bulunduğunu kaydeden Okay, Nemrut Kalderası’nın yazın ortasında iki mevsimin bir arada görülebileceği nadir yerlerden biri olduğunu dile getirerek herkesi bu doğal güzelliği yerinde görmeye davet etti.

Öte yandan dronla kaldera içinden ve zirveden görüntülenen Nemrut Kalderası seyrine tatminsiz görüntüler sundu.

Nemrut Kalderası’nın bir yanı kar bir yanı baharHakan Okay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’a vali yardımcısı ve kaymakam ataması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla kaymakam atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı. Atama kararlarına göre Samsun’da vali yardımcılıkları ve kaymakamlıklarda değişiklikler oldu. Kararlara göre Samsun’da 4 ilçeye kaymakamlık ataması ve 2 yeni vali yardımcısı ataması gerçekleştirildi. Samsun’un yeni kaymakam ve vali yardımcıları şöyle oldu: Manisa Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Samsun Çarşamba Kaymakamı olarak atandı. İstanbul Beylikdüzü Kaymakamı Mustafa Altınpınar, Samsun Bafra Kaymakamı olarak atandı. Diyarbakır Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Samsun Tekkeköy Kaymakamı olarak atandı. Bursa Vali Yardımcısı Şeref Aydın, Samsun Canik Kaymakamı olarak atandı. Denizli Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Samsun Vali Yardımcısı olarak atandı. Giresun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Samsun Vali Yardımcısı olarak atandı. 6 ilçedeki mevcut kaymakamların yeni görev yerleri de şu iller oldu: Samsun Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, İstanbul Şişli Kaymakamı olarak tayin oldu. Samsun Canik Kaymakamı Vehbi Bakır, Ankara Çubuk Kaymakamı olarak tayin edildi. Samsun Kavak Kaymakamı Erdem Karanfil, Kilis Musabeyli Kaymakamı olarak tayin oldu. Samsun Salıpazarı Kaymakamı Salih Başara, Artvin Yusufeli Kaymakamı olarak tayin oldu. Samsun Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, Balıkesir Vali Yardımcısı olarak tayin oldu. Samsun Tekkeköy Kaymakamı Polat Kara, Çanakkale Vali Yardımcısı olarak atandı.
Balıkesir Öğretmenler Mahallesi Plajı’na mavi bayrak Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Öğretmenler Mahallesi Halk Plajı’nda Mavi Bayrak töreni yapıldı. Öğretmenler Mahallesi Halk Plajı’nda düzenlenen törene, TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Şubesi Koordinatörü Yetkin Karabinalı ve İlçe protokolü katıldı. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayıp, Belediye Başkan Vekili Tarık Erdil’in konuşmasıyla devam etti: “Mavi bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı güvenli ve dolayısıyla uygar, sürdürülebilir bir çevrenin sembolüdür. Burhaniye’mizin plajlarında yapmış olduğumuz düzenlemeler ile halkımıza açık çim alanlarda ücretsiz ve keyifli bir tatil ortamı oluşturarak bu ortamı ücretsiz bir şekilde halkımıza sunuyoruz. Pelitköy Mahallesi, Öğretmenler Mahallesi, İskele Mahallesi olmak üzere Burhaniye’mizi Belediye Başkanı’mız Ali Kemal Deveciler öncülüğünde cazibe merkezi haline getiriyoruz. Mavi Bayraklı Plajlarımız ile turizme hizmet etmek Burhaniye Belediyesi için ayrı bir onur kaynağıyken bunun yanı sıra Burhaniye’de 6 adet halk plajımızda belediyemize ait, 1 adet de özel tesis olmak üzere toplamda 7 adet mavi bayrağı dalgalandırıyoruz; amacımız bu sayıyı daha da arttırmak.” dedi. Törende konuşan TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege İller Koordinatörü Yetkin Karabinalı, Türkiye’nin sahip olduğu 567 Mavi Bayraklı plajıyla, dünyada İspanya ve Yunanistan’ın ardından 3’üncü sırada yer aldığının altını çizerek, Mavi Bayrağın ülkenin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu vurguladı. “Mavi Bayrak sadece deniz temizliği ile ilgili değil, 33 kriterin yerine getirilmesiyle ilgili bir sistem ve ne mutlu ki Burhaniye 2000 yılından itibaren Ören Plajı ile başladığı Mavi Bayrak ödülüne kesintisiz olarak yerine getiriyor” dedi. Mavi bayrak töreninde TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege illeri Şubesi Koordinatörü Yetkin Karabinalı’nın nezaretinde getirdikleri mavi bayrağı Belediye Başkan Vekili Tarık Erdil’e teslim etti.