GÜNDEM - 02 Temmuz 2024 Salı 08:43

Kestane gal arısı zararlısı için tuzaklar asıldı

A
A
A
Kestane gal arısı zararlısı için tuzaklar asıldı

Balıkesir’in Havran ilçesi Fazlıca Mahallesi’nde kestane üretimi yapan çiftçilerin kestane gal arısı zararlısı ile mücadelesi kapsamında tuzaklar asıldı.


Havran Kaymakam Enver Özderin, Çınarlıhan Orman İşletme Şefi Tuğçe Dilşad Akgün Ve Havran İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emre Çakan’ın katılımıyla gerçekleşen bahçe ziyaretinde kestane gal arısı zararlısı ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Akabinde ormanlık alanlarda bulunan kestane ağaçlarında zarar tespiti yapılıp uygun görülen yerlere tuzaklar asıldı.



Kestane gal arısı zararlısı için tuzaklar asıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Battalgazi Belediyesi Temmuz Ayı Olağan toplantısını tamamladı Battalgazi Belediye Meclisi, temmuz ayı olağan toplantısını Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında gerçekleştirdi. Battalgazi Belediye Meclisi, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında Temmuz ayı olağan toplantısında bir araya geldi. Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda, ilk olarak Haziran ayı olağan toplantısının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi. Battalgazi Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Temmuz ayı olağan toplantısında imar konuları ağırlıklı olmak üzere 10 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. ‘’Hepimizin tarihe karşı sorumluluğu var’’ Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Temmuz ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, rezerv alan sorununa dikkat çekti. Taşkın, Niyazi Mısri ve Emeksiz mahallelerinin yüzde 99’unun yıkıldığını, büyük firmaların bu mahallelere girdiğini ancak inşaatların mahkemelerden kaynaklı bir türlü başlayamadığını, sorunun birkaç mahkemelik yerden kaynaklandığını ifade ederek, "Sadece Saray Mahallesi’nde 4 bin 500 hak sahibi var. Bunlardan 7’si dava açtığı için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı alıyor. 7 kişi, 4 bin 500 kişiyi bekletiyor. Devletimiz gereken tüm desteğini deprem bölgesine veriyor. Bizlerde çözüm odaklı olursak devlet millet beraber sorunları hızlı bir şekilde çözeriz. Yalnız burada rant eleştirisi yapılıyor, bu nasıl bir rant anlamıyorum. Bu cümleyi kurmak kolay, bu cümlelere kulak kabartacak halimiz yok. Kaybedecek zamanımız da yok. Bunun partisi yok. Siyaset yapmadan bu şehri bir an önce ayağa kaldırmalıyız" dedi. İmar sorunlarını da büyük ölçüde giderdiklerini belirten Taşkın, "İmar ile büyük bir sorunu aştık. Buna rağmen istenilen seviyede değiliz. Tarih sadece sonuçlara bakıyor. Hepimiz tarihe karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim ve bu şehri bir an önce ayağa kaldıralım. Sizlerden ricam, oralarda eşiniz dostunuz arkadaşınız mutlaka vardır. Gidip konuşalım, ayrı ayrı ya da beraber fark etmez. Ama gidip ikna edelim ve inşaatlar başlasın" ifadelerini kullandı. Battalgazi Belediye Meclisi, Ağustos ayı olağan toplantısını 6 Ağustos Salı günü saat 14.30’da gerçekleştirecek.
Balıkesir Manyas’ta AFAD personeli deprem eğitimi veriyor Balıkesir İl Afet Durum Müdürlüğü (AFAD) personeli tarafından Balıkesir’in Manyas ilçesinde iki gün nazari ve tatbiki eğitim veriliyor. 1. derece deprem bölgesinde bulunan Manyas ilçesinde AFAD personeli tarafından kurum amirleri, muhtarlar ve diğer kamu ve özel sektör personeline doğal afetlere karşı nazari ve tatbiki eğitim veriliyor. Müftülük toplantı salonunda nazari eğitim verilirken, tatbiki eğitim de Manyas merkez Çarşı cami bahçesinde yapılıyor. Manyas Kaymakamı Emre Yeşil’in katkı ve katılımlarıyla gerçekleşen eğitim toplantılarından doğal afet anında ilk yapılacak işlemler ve korunma yöntemleri ve çadır kurulması gösterildi. AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, 2013 yılında “Afete hazır Türkiye" projesi kapsamında, afet öncesi hazırlık, afet sırası müdahale ve afet sonrası iyileştirme çalışmaları olması gerektiğini, 2021 yılında Afet farkındalık yılı ilan edildiğini söyledi. Cumhuriyet’in 100. yılında Balıkesir’de 1120 personele arama, kurtarma eğitimi verildiğini, Manyas Kaymakamı Emre Yeşil’in AFAD il Müdürlüğünü ziyaret ederek, farkındalığın arttırılması Manyas ilçesinde yeni eğitimler başlatılması isteği üzerine Manyas’ta afet farkındalık, deprem öncesi, deprem sonrası ve deprem sırası eğitimleri verildiğini belirtti. Manyas -Gönen-Yenice fay hattı bulunduğunu bu nedenle eğitimin önemine vurgu yaptı. Manyas’ta iki tane deprem ölçüm istasyonu, Balıkesir’de ise 432 tane deprem ölçüm istasyonu olduğunu söyledi. Şahin, Balıkesir’de 1639 Afet ve Acil toplanma alanları bulunduğunu, bunların 50 tanesinin de Manyas ilçesinde bulunduğunu söylerken, bu alanların e-devlet üzerinden görülebileceğini belirtti. Manyas Kaymakamı Emre Yeşil ise "Manyas ilçemiz maalesef 1. derece deprem bölgesinde bu nedenle deprem konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirme noktasında ve depremi gündemden düşürmemek için AFAD İl Müdürlüğümüzden eğitim yapılmasını istedik, sağ olsunlar ilçemize gelerek iki gün süreyle eğitim verdiler ben kendilerine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.
Adana Annesi için yenilediği ev ile kurbanda kazandığı 65 bin lirası kül oldu Adana’nın Feke ilçesinde 10 yıl önce babasını kanserden kaybeden ve annesi ile birlikte hayvancılık yaparak geçimini sağlayan gencin annesi için yenilediği ev yangında kullanılamaz hale gelirken, gencin Kurban Bayramında kazandığı 65 bin lirası da kül oldu. Kozan’da 22 Haziran günü gece 03.00’de çıkan yangında annesi Selbi Taştekin evdeyken Sinan Taşkekin (28), sürüsünün başında hayvancılık yaparken evin yandığı ihbarı geldi. Eve gelen Taştekin’in annesinin komşular tarafınan kurtulduğunu öğrendi. Ancak ev tamamen yandı. Taştekin’in ahırı yanarken 1 köpeği ve 2 büyükbaş hayvanı da yangında telef oldu. Kurban Bayramı’nda hayvancılık yapan ve bu bayram kurbanlık satarak kazandığı 65 bin TL’yi yangında kaybeden Taştekin, “Kanserden ölen baba yadigarı evimiz yandı. Evimin içi yeni yapmıştım. Köpeğim ve iki büyükbaş hayvanım vardı hepsi yandı. Hiç bir şey kalmadı. Kurbanlık satmıştım öyle biriktirmiştim. Bu kurban bayramı biriktirdiğim emeğim annem için yaptırdığım evim yandı. Borçlarım vardı onları ödeyecektim. Hepsi yandı ve hiçbir şeyim kalmadı” diye konuştu. Komşu Mehmet Altun, “Büyük bir afet atlattık. O gece rüzgar olmayınca çok şükür yangın başka yerlere ama sıçramadı” diye konuştu. Türk Kızılay Kozan Şube Temsilcisi Oğuz Cengiz yangında evini kaybeden aileye hayır severlerin bağışlarını teslim ederek, "Devletimiz ve duyarlı vatandaşlarımız ile birlikte yaraların sarılması için çalışma yapılıyor" diye konuştu. Feke Belediyesi ve Kaymakamlığı da aileye yardım etmek için çalışma başlattı.