POLİTİKA - 26 Haziran 2024 Çarşamba 19:58

Bakan Tunç: “Millet düşmanlarından hesap soran bir yargı sistemimiz var”

A
A
A

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün milli iradenin yanında duran, darbecileri yargılayan, millet düşmanlarından hesap soran bir yargı sistemimiz var. İşte birilerinin de hazmedemediği maalesef budur” dedi.

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Hukuk Fakültesinin 2023-2024 yılı eğitim ve öğretim döneminin mezuniyet törenine katıldı. AYBÜ’nün Keçiören kampüsünde gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Tunç, “Ülkemiz son 22 yıl her alanda önemli reformlara ve ilerlemelere sahne oldu. Kim ne derse desin, her alanda insanı güçlendirmek için çalıştık. Eğitime ve sağlığa önem verdik. Sosyal politikalardan kültüre, adalete, güvenliğe varıncaya kadar her büyük ilerlemeler sağladık” ifadesini kullandı.

“22 yılda adliye binası 78’den 367’ye yükseldi”

Son 22 yılda adalet sisteminde fiziki koşulların iyileştirildiğini belirten Bakan Tunç, “2002 yılında sadece 78 müstakil adliye binamız vardı ve onlar da fiziki olarak yetersiz binalardı. Bugün müstakil 367 müstakil adalet binamız var” ifadesini kullandı.

“Hakim ve savcı sayısı 9 binlerden 24 bin 285’e ulaştı”

Bakan Tunç, “9 bin 349 olan hakim ve savcı sayımız bugün 24 bin 285’e ulaştı. Personel sayımızı da 52 binden 186 bine yükseltmiş bulunuyoruz. Tabii ki fiziki imkanlar, hakim, savcı, avukat, insan unsuru ve personelimiz. Kanunlarımızın vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilmesi adına da önemli ilerlemeler sağladık. Temel kanunlarımızın tamamını yeniledik. Anayasamızda gerçekleştirdiğimiz reformlarla hukuk devleti ilkesini güçlendirdik. Hak arama yollarını arttırdık. Temel hak ve özgürlükleri alabildiğince genişlettik. Hak arama yolları, bireysel başvuru hakkından bilgi edinme hakkına varıncaya kadar kişisel verilerin korunmasından, özel hayatın korunmasına, kamu denetçiliğine varıncaya kadar önemli reformları anayasal değişiklikleri milletimizin desteğiyle başardık” ifadelerini kullandı.

“Askeri yargı ve devlet güvenlik mahkemeleri vardı, kaldırdık”

Yapısal reformlar ile temel hak ve özgürlükleri demokratik ülkelere yakışır şekilde yükselttiklerini ifade eden Bakan Tunç, “Hukuk devleti ilkesini tahkim ettik. Yargı birliğini sağladık. Askeri yargı vardı, kaldırdık. Devlet güvenlik mahkemeleri vardı, kaldırdık. Milli Güvenlik Kurulunun yapısı, demokratik devleti ilkesiyle bağdaşmıyordu. Yine Anayasa Mahkememizin, Hakimler Savcılar Kurulumuzun yapısı. Tüm bunları demokratik hukuk devleti ilkesine uygun hale getirerek yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirdik" dedi.

“Darbecilerin yargılanmasının yolunu açtık”

Bakan Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin de demokratik standartlarını yukarıya taşıdık. Anayasamızda sıkıyönetim diye bir madde vardı anayasamızda, kaldırdık. Anayasamızda darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı milletimizin desteğiyle bunları kaldırdık. Darbecilerin yargılanmasının yolunu açtık.”

“Bağımsız yargı darbecilerden hesap sordu”

Tarafsız ve bağımsız yargının son 22 yılda yapılan reformlar ile Türkiye’ye kazandırıldığını ifade eden Bakan Tunç, “Tarafsız ve bağımsız yargı bugün 28 Şubat darbecileri ve 12 Eylül darbecilerinden de hesap sordu. 15 Temmuz o karanlık gecesini yaşatan, FETÖ teröristleriyle ilgili olarak hemen evlerinden, o adliyelere koşarak yargılamaları, soruşturmaları başlatan o darbeci teröristler hakkında yakalama ve gözaltı kararlarını veren bağımsız ve tarafsız yargımızdır” diye konuştu.

“Millet düşmanlarından hesap soran bir yargı sistemimiz var”

Türk yargısını eleştirenleri işaret eden Tunç, şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişte maalesef bugün yargıyı eleştirenler, bugün yargının bağımsız olmadığı yönünde birkaç karardan yola çıkarak tüm yargı teşkilatını töhmet altında bırakmaya çalışanlara baktığımız zaman o geçmişte özellikle o günün ve bugün duayen gazeteci olarak köşelerinde ahkam kesen ve bazı televizyon kanallarında bir takım eleştirilerde bulunan o kişilerin geçmişte nasıl darbecilerin yanında olduğunu, o darbecileri destekleyen yargı mensuplarının bugünkü yargıdan daha bağımsız ve tarafsız olduğu yönündeki açıklamalarını duyduğumuzda evet onlar şunu diyoruz. ‘Bugün yargımız her zamankinden daha tarafsız ve bağımsızdır’. Geçmişte 27 Mayıslarda, 12 eylüllerde, 28 Şubat’larda darbecilerin, vesayetçilerin yanında duran, onlara destek veren darbecileri değil de darbe mağdurlarını yargılayan yargı yerine bugün milli iradenin yanında duran, darbecileri yargılayan, millet düşmanlarından hesap soran bir yargı sistemimiz var. İşte birilerinin de hazmedemediği maalesef budur.”

Bakan Tunç, konuşmasının ardından hukuk fakültesi mezunlarına diplomalarını takdim etti.

Kaan Taşkın - Mert Cerrahoğlu

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mevsimlik tarım işçilerinin çadırda sinema keyfi Tarım arazilerinde çalışmak için Aksaray’a gelen tarım işçileri kendilerine özel hazırlanan çadırda sinema keyfini yaşadı. Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’a tarım arazilerinde çalışmak için gelen Şanlıurfalı tarım işçilerine Sultanhanı Kaymakamlığı tarafından özel bir program hazırlandı. Sultanhanı İlçe Kaymakamı Abdullah Melikoğlu, ilçeye gelen mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek önce onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını yerinde dinledi. Kurum müdürleri ile birlikte gerçekleştirilen ziyarette çadırlarda yaşayan vatandaşlarla samimi bir sohbet gerçekleştirildi. Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu şartlar altında çalıştıklarını belirten Kaymakam Melikoğlu, “Devlet olarak onların yanındayız ve her türlü desteği sağlamak için buradayız” dedi. Ziyaret sırasında tarım işçilerinin yaşam şartları hakkında bilgi alan Melikoğlu, çözüm önerilerini de değerlendirdi. Bu anlamlı ziyaretin ardından çocuklara yönelik sinema etkinliği programı gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında çocuklar, açık hava sinemasında film izleme keyfi yaşadı. Çocukların mutluluğu yüzlerinden okunurken, etkinlik hem işçi aileleri hem de organizasyon ekibi tarafından büyük takdir topladı. Program, çocuklara dağıtılan hediyeler ve yapılan ikramlarla sona erdi. Kaymakam Melikoğlu ve beraberindeki heyet tarım işçilerine yönelik hizmetlerin artarak devam edeceğini söyledi.
Erzincan Erzincan’da aranması bulunan 13 şahıs yakalandı Erzincan’da çeşitli suçlardan toplam 29 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 13 şahıs yakalandı. Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda; Bina içerisinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık suçundan 18 yıl 2 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçundan 4 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan, bina içerisinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, kasten yaralama suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, 5607 sayılı yasanın 3/18.maddesine muhalefet suçundan 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan 8 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, kadına karşı basit yaralama suçundan 6 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, suç uydurma suçundan 4 ay 5 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokmak suçundan 3 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan, basit yaralama suçundan 2520 TL adli para cezası bulunan, mala zarar verme suçundan 1500 TL adli para cezası bulunan, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçundan ifadeye yönelik aranması bulunan, bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlama suçundan ifadeye yönelik aranması bulunan toplamda 29 yıl 6 ay 7 gün hapis cezası olan 9 şahıs, 4020 TL adli para cezası bulunan 2 şahıs, ifadeye yönelik araması bulunan 2 şahıs olmak üzere toplamda 13 şahıs yakalanıp adli makamlara sevk edildi.
Niğde Niğde’de 61 çocuk koruyucu aile ile sevgisiyle büyüyor Niğde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 30 Haziran Koruyucu Aile Günü Şenliği düzenlendi. Bor Ahmet Kuddusi Huzurevi Merkezi Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen şenliğe Niğde Valisi Cahit Çelik eşi Nermin Çelik koruyucu aileler ve çocuklar katıldı. Şenlikte koruyucu aileler çocuklarla beraber oyunlar oynayarak eğlenceli zaman geçirdi. Niğde Valisi Cahit Çelik, koruyucu ailelere teşekkür ederek istenilen şartları uygun olan herkesi koruyucu aile olmaya davet etti. Düzenlenen şenlikte Niğde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hilal Ünal tarafından ise Emine Erdoğan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından ailelere gönderilen tebrik kartları verdi. Niğde genelinde 48 ailenin 61 çocuğa koruyucu aile olduğunun belirtildiği şenlikte koruyucu aile olmanın şartları da açıklandı. Niğde’de 48 çocuğun koruyucu ailelerin yanında güven ve sevgi dolu bir ortamda büyüdüğü, koruyucu aile olabilmek için evli veya bekar olmanın önemli olmadığı vurgulandı. Koruyucu aile olmak için en az ilkokul mezunu olmak, düzenli bir gelire sahip olma, zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlık durumunun yerinde olması, adli sicil kaydının temiz olması da aranan şartlar arasında yer alıyor. Koruyucu aile olmak isteyenler ve daha detaylı bilgi almak isteyenlerin Niğde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden bilgi alabileceği belirtilirken başvuruların uzmanlar tarafından değerlendirildiği, uygunluk denetimleri yapıldıktan sonra, koruyucu aile adaylarına gerekli eğitimler verildiği ifade edildi.
Bursa BGC Başkanı Nuri Kolaylı güven tazeledi Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, kongreye katılan delegelerin tüm oyunu alarak güven tazeledi. Basın Kültür Sarayı’ndaki Nilüfer Sahnesi’nde bugün yapılan BGC Genel Kurulu Divan Başkanlığına Ahmet Emin Yılmaz, Başkan Yardımcılığına Tahsin Ardıç, Katipliğine de Sinan Tunç ve Elif Sezgin, üyelerin oy birliği ile seçildi. Çalışma raporlarının onaylandığı genel kurulda tek liste ile gerçekleşen seçimde Nuri Kolaylı BGC Başkanlığına oy birliği seçilirken, Bursa Gazeteciler Cemiyetinin 2024- 2027 dönemi kurulları alfabetik olarak şöyle oluştu: "Yönetim Kurulu Üyeleri: Ahmet Emin Yılmaz, Ahmet Akhan, Barış Yankı İçöz, Bülent Sezgin, Erdinç Aksoy, Ersin Yıldıran, Eyüp Turan, Fuat Kars, Hakan Işıkkent, Hasiye Yiğitbay, İbrahim Öge, İhsan Altıkardeş, Kenan Kibar, Musa Öztürk, Okan Tuna, Orhan Güney, Tevfik Fikret Sönmez, Burhan Kaya, Enhar Güneş, Hurşit Topal, Necat Kırbulut, Rıdvan Tümenoğlu ve Ruhi Berber. Denetleme Kurulu Üyeleri: Cemal Ekentok, Tahsin Ardıç ve Teoman Alper. Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Cihat Özkan, Halil Özçoban ve Şaban Önen. Federasyon Delegeleri: Nuri Kolaylı, Celil İnce, Erol Bilenser, Huriye Gül Kolaylı, Hüseyin Yeşilkavak, Mehmet Gerçeksi, Namık Göz, Nurullah Nuri Yavuz, Serkan Yetişmişoğlu ve Selahattin Adıgüzeller." Mayıs ayında yapılan ve 9 gazeteciler federasyonu ile 86 gazeteciler cemiyetinin üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu genel başkanlığına delegelerin tamamının oyunu alarak seçilen Nuri Kolaylı, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na da yeniden seçilerek güven tazelemiş oldu. Yönetim Kurulunda yapılan görev bölümde ise BGC Başkan Vekilliğine Ahmet Emin Yılmaz, Başkan yardımcılıklarına Fuat Kars, İhsan Altıkardeş ve Erdiç Aksoy, Genel Saymanlığa Tevfik Fikret Sönmez oybirliği ile seçildi. 2021-2024 döneminde görev yapan BGC yönetim ve denetim kurulu üyelerine teşekkür eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı, "Üç yıllık süreçte dayanışma ve uyum içinde çalışma sergilendiğini ifade eden Kolaylı, “Hiçbir ücret veya hakkı huzur almadan, kişisel çıkar gözetmeksizin mesleğimiz ve meslektaşlarımız için benimle birlikte gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımla dostluğumuzun ve birlikteliğimizin ömür boyu süreceğine inanıyorum” dedi. Konuşmasında basın sektöründe yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine değinen BGC Başkanı Nuri Kolaylı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Basınımızın özgür, objektif ve tarafsız çalışma olanağı bulması için ilk şart, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Basın Meslek Yasası’nın çıkartılmasıdır. Yıllardır her fırsatta tekrarladığım çağrımı; bugünkü genel kurulumuzda bir kez daha tekrarlamak istiyorum; mesleğimize saygınlığını yeniden kazandırabilmemiz için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Basın Meslek Yasası”, yazılı basının yanı sıra görsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz şartlarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır.” BGC genel kurulundaki konuşmasında basın özgürlüğü konusuna geniş yer veren Nuri Kolaylı, “Sektörümüzde yaşanan çok önemli bir diğer sorunumuz, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir” dedi. Gazetecilerin yazdıkları yazılar ve haberler nedeniyle tutuklanabildiğini, ağır ceza tehdidi ile karşı karşıya kaldığına vurgu yapan BGC Başkanı Kolaylı, “Türkiye’de insanımıza herhangi bir baskı ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini meşru bir şekilde ifade edebilme hakkının evrensel ölçülerde tanınması ve sorunsuz bir şekilde uygulanması, toplumsal barış, hoşgörü, uzlaşı, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması en büyük dileğimizdir” diye konuştu. Basın sektöründe, yasal düzenleme eksiklerinden kaynaklanan sorunların yanında, çalışma şartlarının neden olduğu olumsuzluklar da yaşandığına dikkat çeken BGC Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, kısa adı ile Basın İş Kanunu olarak da biliniyor. Basın işkolunda “gazeteci” olarak çalışan kişiler ve işverenleri arasındaki ilişkiler ve çalışma şartları Basın İş Kanunu ile düzenleniyor. Yaklaşık 70 yıl önce, 20 Haziran 1952’de yürürlüğe giren 5953 sayılı kanunda, 1961 yılında kapsamlı bir değişikliğe gidilerek meslektaşlarımıza önemli kazanımlar sağlanmıştı. Yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazedeki bu kazanımlar, aradan geçen sürede bir bir değiştirildi ve özlük haklarımızın birçoğu geri alındı. Bu yasanın günümüz şartlarında uygun olarak yeniden düzenlenmesi sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacı haline geldi. Basın İş Kanunu yeniden ele alınarak, elektronik medyayı da kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Bu kapsamda istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan gazeteler, radyolar, televizyonlar ve internet haber siteleri desteklenmeli, bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır. Kanun; yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede ele alınarak meslektaşlarımız lehine güncellenmelidir. Özellikle, “yıpranmada basın kartı sahibi olma şartı” mutlaka kaldırılmalıdır. Gazetecilik mesleği basın kartı sahibi şartına bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmeli, gazetecilere basın kartı sahibi olsun veya olmasın anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammı geri verilmelidir.”
İstanbul 30’uncu yaşını kutlayan Yakın Doğu Koleji’nin mezuniyet töreni yapıldı 30’uncu yaşını kutlayan Yakın Doğu Koleji, bu yıl verdiği 169 mezununu, ilk mezunlarının da katıldığı görkemli bir törenle uğurladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk özel koleji olan Yakın Doğu Koleji, 30’uncu yaş kutlamalarını mezuniyet coşkusu ile birleştirdi. Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde bulunan, MOE Sahne’de gerçekleştirilen törende coşku ve gurur bir arada yaşandı. Aralarında Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in de yer aldığı ilk mezunları alana, “Okulumuz 30 yaşında! Mezun olduk kopmadık” yazan pankart taşıyarak girdi. Akademik ve Sportif Başarılar Onurlandırıldı Tören sırasında, matematik ve fen alanında gerçekleştirilen uluslararası sınavlarda, Dünya ve Avrupa birinciliği elde eden 4 öğrencinin başarıları onurlandırıldı. Ardından, İngilizce dil yeterliliğini ölçen, ayrıca üniversite kabullerinde önemli bir yere sahip olan, IELTS ve SAT sınavında üstün başarı gösteren 19 öğrencinin sertifikaları takdim edildi. Ayrıca KKTC ve Türkiye’de gerçekleştirilen spor müsabakalarında yıl içerisinde rekor kıran öğrenciler ile şampiyonluk elde eden takımların başarıları da takdim edilen sertifikalar aracılığıyla bir kez daha kutlandı. Bu yıl KKTC’de 9 branşta şampiyon olan Yakın Doğu Koleji sporcuları, 12 branşta ise ikincilik elde etti. Basketbol ve Hentbol takımları Türkiye’de düzenlenen müsabakalara katılarak ilk sekize ismini yazdırdı. Okullarına toplam 24 kupa kazandıran Yakın Doğu Koleji sporcuları, elde ettikleri başarı sayesinde tüm eğitimci ve velilere gurur yaşattı. Dr. Suat Günsel Bursu almaya hak kazanarak gelecek yıl Yakın Doğu Kolejinde eğitim görecek olan 19 öğrencinin sertifikaları da mezuniyet töreni sırasında, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Cemre S. Günsel Haskasap tarafından takdim edildi. Dr. Suat Günsel Bursu alarak kolej eğitimlerini tamamlamış olan öğrencilerden Defne Öz ve Nehir Hınçal okul birinciliğini paylaşırken, Nikita Gordeev ise okul üçüncüsü olarak diplomalarını aldı. Canlı müzik, DJ performansı ve havai fişek gösterileriyle törende renkli anlar yaşandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmalarını ise Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel ve Yakın Doğu Koleji Müdürü Ömer Özkan yaptı. İlk mezunlar adına, 1998-1999 dönemi mezunu Çağrı Kalfaoğlu konuştu. Okul birinciliğini paylaşan Defne Öz ve Nehir Hınçal ile okulunu üçüncülükle tamamlayan Nikita Gordeev ise tüm arkadaşları adına duygularını dile getirdi. Konuşmaların ardından geleneksel ‘Bayrak Devir Teslimi’ gerçekleşti. Törende; Türkiye Bayrağı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı ve Yakın Doğu Koleji Flaması, gelecek öğretim yılının son sınıf öğrencilerine alkışlarla devredildi. Prof. Dr. Günsel: Amacımız ,ülke çocuklarını, çağın gerektirdiği vasıflarla donatmak Kendisi de Yakın Doğu Koleji’nin ilk mezunları arasında yer alan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Yakın Doğu Koleji’nin kurulma amacının; “Ülke çocuklarını, çağın gerektirdiği vasıflarla donatarak ülkemizi ve insanımızı geleceğe taşıyacak nesiller yetiştirmek” olduğunu vurguladı. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Okulumuzun ilk mezunları ile günün mezunlarının yan yana olması; Yakın Doğu Koleji’nin köklü geçmişini ve güçlü geleceğini simgeliyor” ifadelerini kullandı. Mezun öğrencilere seslenen Prof. Dr. Günsel, “Burada sadece bilgiyle donatılmadınız; aynı zamanda topluma ve gelecek nesillere karşı taşımanız gereken sorumluluk bilinciyle de yetiştiniz. Sizler artık Yakın Doğu Koleji mezunları olarak, bu büyük ailenin bir parçasısınız. Birbirinizden asla kopmayın. Sizlerden beklentimiz, aldığınız bu güçlü eğitimle kendinizle birlikte; topluma da değer katmanızdır. Unutmayın ki, sizlerin başarısı bizlerin en büyük gurur kaynağıdır” dedi. Doç. Dr. Haskasap: Mezunlarımız pek çok meslek gurubunda büyük başarılara imza attı Yakın Doğu Oluşumu’nun ilk ve orta eğitimden de sorumlu Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Cemre Günsel Haskasap ise 30’uncu yaşını kutlayan Yakın Doğu Koleji’nin sahip olduğu köklü eğitim geleneğini, Dr. Suat Günsel Girne Koleji ve Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji ile Girne ve Gazimağusa bölgelerine de taşıdıklarını vurguladı. Bugüne kadar verdikleri yüzlerce mezunun, bugün pek çok meslek grubunda büyük başarılara imza atan etkili bireylere dönüştüğünü söyleyen Doç. Dr. Cemre Günsel Haskasap, “Öğrencilerimizin, 2023-2024 eğitim döneminde uluslararası sınavlarda elde ettiği dünya ve Avrupa dereceleri ile şampiyonluklar ve rekorlarla dolu sportif başarılar, sahip olduğumuz köklü eğitim geleneğinin bir sonucudur. Başarılarımızı ileriye taşımak için çalışmaya ve geleceğin nesillerini dile hakim, özgüvenli ve çağın gerektirdiği vasıflarla donanmış bireylere dönüştürmeye devam edeceğiz” dedi. Ömer Özkan: Öğrenmeye, büyümeye ve dünya üzerinde olumlu bir etki oluşturmaya devam edin Yakın Doğu Ortaokulu Müdürü Ömer Özkan ise öğrencilerin başarılarını kutlayarak, bu başarıda büyük emeği olan öğretmenler ve ailelere teşekkür etti. Yakın Doğu Kolejinin 30 yıllık başarısını hatırlatarak, hedeflerine ulaşmada planlama ve programlamanın önemini vurgulayan Ömer Özkan, “A-Level Matematik sınavında dünya birinciliği elde ettiğimiz bu güzel akademik yıl; emek ve azmin ne kadar değerli olduğunun en somut örneğidir. Yine bu yıl; ILS Matematik ve Fen sınavlarında elde ettiğimiz dört Avrupa birinciliği bizleri gururlandırmış ve okulumuz başarılarını taçlandırmıştır” dedi. Bu başarıların, okulun bilimsel alanda ne kadar güçlü bir eğitim verdiğinin göstergesi olduğunu söyleyen Ömer Özkan, “Bilimin ışığında ilerleyen gençlerimizin, gelecekte de büyük işler başaracaklarına olan inancımız tamdır” dedi. Nelson Mandela’nın “Eğitim, dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır” sözünden ilham alan Özkan, öğrencilerin aldıkları eğitimle dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilecek bilgi ve becerilere sahip olduklarını vurguladı. Özkan konuşmasını “Öğrenmeye, büyümeye ve dünya üzerinde olumlu bir etki oluşturmaya devam edin. Yolunuz açık, geleceğiniz parlak olsun” ifadeleriyle sonlandırdı. Çağrı Kalfaoğlu: ilk öğrencileri olmanın heyecanını 30 yıldır yaşıyoruz Yakın Doğu Koleji’nin ilk mezunları adına konuşan 1998-1999 mezunu Çağrı Kalfaoğlu ise Yakın Doğu Koleji’nin ilk öğrencilerinden olmanın ayrıcalığını 30 yıldır yaşadıklarını ifade etti. “İlkler zordur, bilinmezdir ama heyecan vericidir. İşte bizler de KKTC’nin ilk özel koleji olan Yakın Doğu Koleji’nin ilk öğrencileri olmanın heyecanını 30 yıldır yaşıyoruz” diyen Kalfaoğlu, “Yakın Doğu Koleji’nde öğretmenlerimizden aldığımız eksiksiz ve kaliteli eğitim, bizi biz yaptı, bizi kocaman bir aile yaptı” ifadelerini kullandı. Özellikle KKTC’de öncü olmanın büyük bir cesaret ve vizyon gerektirdiğini belirten Kalfaoğlu, “Ne mutlu Kıbrıs Türk Halkına ki Suat Hocamız gibi bir vizyoneri yetiştirmeyi başardı. Dışişleri Bakanlığı’nda mesleğe başladığım ilk yıllarda sıklıkla yurt dışından gelen üst düzey yetkililere eşlik ediyordum ve tüm heyetler Yakın Doğu Üniversitesi’ni ziyaret ederek Suat Hocamız ile görüşmek istiyorlardı. Suat Hocamız ülkesine ve devletine olan sarsılmaz bağlarını bizlere de aktardı. Ben de burada aldığım eğitim ile ülkeme hizmet etme onuruna eriştim. Bana ve tüm arkadaşlarıma bu fırsatı sunduğu için Suat Hocamıza ve Günsel Ailesi’ne ne kadar teşekkür etsek azdır” şeklinde konuştu.
Antalya ALKÜ’de mezuniyet heyecanı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ), 2023-2024 Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi. Bu yıl ALKÜ’den 2 bin 469 öğrenci mezun oldu. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), 2023-2024 Öğretim Yılı’nı tamamlayan öğrenciler için mezuniyet töreni düzenledi. Mezuniyet töreni öncesinde ALKÜ’lü akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Konaklı Şehir Stadyumu’nda düzenlenen törende bu yıl 2 bin 469 öğrenci, mezun olmanın heyecanını ve gururunu yaşadı. Tören; protokol konuşmalarının ardından üniversite birincisinin yaş kütüğüne plaket çakması, fakülte birincilerine hediye takdimi, yemin töreni ve kep atma programları ile devam etti. “Yolunuz açık olsun” Törendeki konuşmasında tüm misafirleri selamlayan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, öğrencilere seslenerek, “Zorlu bir yarıştan sonra geldiğiniz üniversitemizde sınavlar, ödevler, uygulamalı eğitimlerle maratona devam ettiniz. Yıllar süren çalışmalarınızın meyvesini aldığınız bugüne şahitlik etmek için aileniz ve bizler buradayız. Bugüne ulaşmanızda en büyük pay sahibi olan ailelerinize, öğretim üyelerimize ve üniversitemiz çalışanlarına minnettarlığımı ifade ediyorum. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak bilim ve teknolojiye dayalı eğitim anlayışımızla geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizin eğitim kalitesini daha da artırmak, bilime daha fazla katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sevgili öğrenciler; ALKÜ olarak ülkemizin geleceği sizlerin hayata duyarlı, vatanı ve milleti için azimle çalışan bireyler olmanız için çalışmaya devam edeceğiz. Sizlere inanıyor ve güveniyoruz. Üniversitemizin adını gururla taşıyacağınıza ve topluma değer katacağınıza eminiz. Yürüdüğünüz yollarda takıldığınız yerde; fikir almak, soru sormak, bir “Merhaba!” demek için bizler hep burada olacağız, kapımız sizlere her daim açık. Atatürk’ün bizlere gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefi uğrunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Başarı için ihtiyaç duyduğunuz her şey Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” Bizler de bu düsturla devam edeceğiz. Son olarak bugün burada bizimle olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Mezun olan tüm öğrencilerimizi kutluyor, yollarının açık ve başarılarla dolu olmasını diliyorum. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Yolunuz açık olsun” dedi. Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden Üniversite birincisi Berna Özer yaptığı konuşmada, ailelere ve akademisyenlere verdikleri tüm desteklerden dolayı teşekkür ederken mezun olan arkadaşlarına da başarılar diledi. “Öğrenciler geleceğe ilk adımlarını attılar” Konuşmaların ardından fakülteler ve MYO’lar sırasıyla toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdikten sonra birinci, ikinci ve üçüncülere başarı belgesi ve hediye takdim edildi. Törenin devamında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılıç eşliğinde yemin metnini okuyan öğrenciler, hep birlikte keplerini havaya atarak mezun olmanın gururunu ve sevincini yaşadılar. Öğrenciler, tören sonunda Dj Berkay Demir eşliğindeki şarkılarla mezuniyet başarılarını kutladılar. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Alanya Belediye Başkan Yardımcılarından Hasan Servet Ünlü, Sadık Dizdaroğlu, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, ALTSO Meclis Başkanı Mehmet Kural, ALTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Ersoy, Alanya Belediyesi Meclis Üyesi İrem Yunusoğlu, Hayırseverlerden Hüseyin Hacıkadiroğlu, Ali Bal, Serhat Kayış, Mustafa Apaydın, ALKÜ Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Mehmet Akın, Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, siyasi parti temsilcileri, kurum ve dernek yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.