Yerel Haberler
Muş
Muş’ta karayolları aydınlatıldı 26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40:25 Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46 Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Muş İl Sağlık Müdürlüğü ’100 Yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla’ temalı fotoğraf sergisi açtı
30 Ekim 2023 Pazartesi - 18:22 Muş İl Sağlık Müdürlüğü ’100 Yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla’ temalı fotoğraf sergisi açtı Muş İl Sağlık Müdürlüğü Devlet Hastanesi’nde ’100 yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla’ temalı fotoğraf sergisi açtı. Muş İl Sağlık Müdürlüğü, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla ’100 Yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla’ temalı fotoğraf sergisi düzenledi. Sergide, Cumhuriyetin ilk yıllarında sunulan sağlık hizmetlerine dair siyah beyaz fotoğraflar yer aldı. Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde bir resim sergisi organizasyonu düzenlendiğini dile getiren İl Sağlık Müdürü Serdal Türkoğlu, 1923’ten 2023’e aynı aşk ve heyecanla çalışmaya devam ettiklerini ifade ederek, “Tam 100 yıl sonra bugün, artık imkânsızlıklarla değil çağın en ileri teknolojileri ile ön plana çıkmaktayız. Binalar, teknolojiler, imkânlar değişse de sağlık çalışanlarının aşk ve heyecanı hiç değişmemiştir. Buradan ilhamla Cumhuriyet’in ilk yıllarında hizmet veren sağlık çalışanlarına ve sağlık hizmetlerine ait fotoğraflar günümüze uyarlanmıştır. Söz konusu fotoğraf sergisi 81 il ve 16 şehir hastanesinde açıldı. Fotoğraflar, Muş Devlet Hastanemizde 27 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında 1 hafta süreyle halkın ziyaretine açık olacaktır” ifadelerini kullandı. Türkoğlu konuşmasının devamında 100 yıldır aynı aşk ve heyecanla memleketin dört bir yanına şifa olduklarını belirterek, “100 yıl önce tüm imkânsızlıklara rağmen işini aşkla yapan o ruh hiç değişmedi. Fedakârlıktan kaçınmayan, vatan borcudur deyip emek veren o karakter hiç değişmedi. Memleketimizin en uç noktasına dahi şifa götüren o heyecan hiç değişmedi. Genç cumhuriyetimizden bugüne değişen; sağlık hizmetlerinin halkımıza sunduğumuz hizmetin gelişmesi ve ileri teknoloji sağlık tesislerimiz oldu. 100 yıldır aynı aşk ve heyecanla memleketin dört bir yanına şifa oluyoruz, umut oluyoruz. Cumhuriyetimize hayat veriyoruz! Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun” dedi.
Doğuştan engelli Melike’ye 100. yıl hediyesi
30 Ekim 2023 Pazartesi - 17:58 Doğuştan engelli Melike’ye 100. yıl hediyesi Muş’un Karabey köyünde yaşayan ve akülü tekerlekli sandalyesine kavuşan doğuştan engelli Melike İncetepe, “Büyüdükçe ağırlaşıyordum ve anneme yük oluyordum. Artık kendim dışarı çıkarak arkadaşlarım ile zaman geçirebilirim” dedi. Türkiye’de ve 14 ülkede gönüllü yardım faaliyeti yürüten İyilik Ailesi Platformu üyeleri, ülkenin 100. yılına özel ziyaret ettikleri doğuştan engelli kız çocuğuna akülü tekerlekli sandalye hediye ettiler. Ankara’dan bin kilometre yol kat ederek Muş’a gelen İyilik Ailesi Platformu üyeleri, doğuştan engelli olan Melike İncetepe’ye akülü tekerlekli sandalye hediye etti. Karabey köyünde yaşayan doğuştan engelli Melike İncetepe (12) sosyal medya üzerinden ulaştığı platform üyelerinden akülü tekerlekli sandalye istedi. Duruma duyarsız kalmayan platform üyeleri, Melike ve arkadaşlarına sürpriz yaparak köye geldi. Köy çocuklarına pasta ikram etmenin yanında oyuncak ve çanta hediye eden topluluk üyeleri, Melike’ye arkadaşlarının alkışları arasında hediyesini verdi. Akülü sandalyesine kavuşan doğuştan engelli olan İncetepe’nin sevinci ise görülmeye değerdi. Akülü tekerlekli sandalyesine kavuşan Melike İncetepe, köyden arkadaşları ile birlikte pastasını keserek günün tadını çıkardı. İyilik Ailesi üyelerine teşekkür eden İncetepe, “Bugün çok mutluyum. Yaşım büyüdükçe ağırlaşıyordum ve anneme yük oluyordum. Bugün istediğim hediyeme kavuştum. Artık kimseye yük olmadan dışarı çıkabiliyorum. Mustafa amcam Ankara’dan benim için geldi ve bana sandalye hediye etti. Çok teşekkür ederim” dedi. Melike için Ankara’dan akülü tekerlekli sandalye getiren İyilik Ailesi Platformu Başkanı Mustafa Şahin, Melike’nin çektiği video ile sosyal medyadan kendilerine ulaştığını belirterek, “Melike kızımızın bizden bir isteği oldu. Engelli olduğu için büyüdükçe ağırlaşıyordu ve annesine yük olduğunu düşünüyordu. Bundan dolayı bizden bir akülü tekerlekli sandalye istemişti. Bizde bu çağrıya duyarsız kalmadık. Ankara’dan Melike kızımız için akülü tekerlekli sandalye getirdik. Kızımızın mutluluğuna hep beraber şahitlik yaptık” şeklinde konuştu. Cumhuriyet Bayramı’na özel Karabey köyünü ziyaret ettiklerini ifade eden İyilik Ailesi Platform Üyesi Özgür Gürbüz de, köy çocuklarına oyuncak ve çanta hediye etiklerini belirterek, “Biz İyilik Ailesi olarak 81 ilimizde ve 14 ülkede gönüllü esasına göre faaliyet yürütmekteyiz. İhtiyacı olan her vatandaşımıza tekerlekli sandalye hediye ediyoruz. Bu ay 100. sandalyemizi Cumhuriyet Bayramı’na özel Muş’un Karabey köyündeki Melike kardeşimize hediye ettik. Buradaki çocuklarla çok güzel vakit geçirdik. Köy çocuklarına pasta, oyuncak ve çanta hediye ettik” ifadelerini kullandı.
‘Geri Dönüşüm’ sınavında başarılı olan öğrencilere geri dönüşüm tesisi gezisi ödülü
30 Ekim 2023 Pazartesi - 10:50 ‘Geri Dönüşüm’ sınavında başarılı olan öğrencilere geri dönüşüm tesisi gezisi ödülü Muş’un Bulanık ilçesindeki Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘Geri Dönüşüm’ sınavında başarı olan öğrenciler, ödül olarak Bitlis Katı Atık Birliği (BİKA) geri dönüşüm ve enerji üretim tesisini gezdi. Bulanık Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘Geri Dönüşüm’ sınavında başarılı olan öğrenciler, Okul Müdürü Muzaffer Sarı ve öğretmenleri eşliğinde Bitlis Katı Atık Birliği (BİKA) tesisini gezerek, İşletme Müdürü M. Musa Tütün tarafından bilgilendirildi. Gezide geri dönüşüm sayesinde atıkların ekonomiye olan katkısı hakkında detaylı bilgi alan öğrenciler, tesisin her alanında yapılan faaliyetleri dikkatle inceleyerek, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesinin çevreye sağladığı katkıları da öğrendi. Açıklamalarda bulunan Okul Müdürü Muzaffer Sarı, Bulanık Anadolu Lisesi olarak enerji tasarrufu ve sürdürülebilir katı atıklardan enerji üretme konusunda hazırladıkları proje kapsamında BİKA tesislerini ziyaret ettiklerini belirterek, “Burada öğrencilerimiz, katı atığın nasıl enerjiye dönüştüğüyle ilgili bilgilendirmeleri Bitlis Katı Atık Birliği (BİKA) İşletme Müdürü M. Musa Tütün önderliğinde aldılar. Bu şekilde öğrencilerimiz katı atıklarla ilgili bir bilice sahip oldular. Okulumuzda da bu bilgileri uygulayacaklar” dedi. Bulanık Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Ferhat Coşkun da, öğrencileri bilinçlendirmek ve bir şeyleri öğretme noktasında dersler verdiklerini belirterek, “Çocukların sahaya alınmasının önemi benim açımdan çok ön planda olan bir süreç. Bölgemizde çocuklar kendi bulundukları köyden bile çıkamadıklarını duyunca, farklı bir ilde bize destek veren Bitlis Katı Atık Tesislerinin yetkililerine teşekkür ederim, bize böyle bir imkân sağladıklar. Çocuklarımızın bakış açısı değişti” ifadelerini kullandı.
Kaçak avcılara 7 bin 803 TL para cezası
29 Ekim 2023 Pazar - 18:54 Kaçak avcılara 7 bin 803 TL para cezası Muş Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile jandarma ekipleri kaçak avcılık yapan şahıslara göz açtırmıyor. Kaçak avlandıkları belirlenen şahıslara toplam 7 bin 803 TL para cezası uygulandı. Muş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Varto İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, av koruma ve denetimleri aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar çerçevesinde yapılan av koruma ve denetimleri sırasında yakalanan avcılara 7 bin 803 TL para cezası uygulanırken Jandarma ekiplerinin de desteği ile 1 takozsuz tüfeğe el konuldu. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Varto ilçesi Sağlıcak, Yedikavak ve Hamurpet genel avlaklarda ekibimiz tarafından av koruma ve kontrol çalışmaları yapılmış özellikle yapılan kontrol faaliyetlerimizde Hamurpet genel avlağında avcıları, Alparslan 1 karakolu Jandarma ekibi ile beraber belgeli avcılar tarafımızdan kontrol edilmiştir. Ayrıca Koruma kontrol esnasında Varto Merkez Karakolundan gelen aramada kacak avcılık yaptıkları nedeniyle devriye esnasında yakaladıkları 3 avcı olduğunu söylemesi üzerine Merkez karakoluna gidip beraberce yaptığımız kontrollerde 1 avcının belgeli ve kota aldığı diğer 2 kişinin ise belgesiz avlandıkları ayrıca bir kişinin de takoz takmadığı tespit edilip silahına el konulmuş olup tutanakları tutulup tarafından Şube Müdürlüğüne teslim edilmek üzere alınmış ve DKMP Şube müdürlüğümüze teslim edilmiştir. Kaçak avlanan avcılara toplamda 7 bin 803 TL idari para cezası kesilmiştir. Duyarlılıkları ve yardımlarından dolayı Alparslan 1 karakolu ve Merkez Karakolu komutanlıklarına teşekkür ederiz” denildi.