Yerel Haberler
Muş
Muş’ta karayolları aydınlatıldı 26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40:25 Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46 Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Bulanık’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu
29 Ekim 2023 Pazar - 13:42 Bulanık’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenle kutlandı. Bulanık Spor Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak’ın konuşmasıyla devam etti. Ocak, “Mustafa Kemal Atatürk’ün milletimize eşsiz bir armağanı olan Cumhuriyet’in ilanının 100. yılını birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Milli mücadele sonrası Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milletimize eşsiz armağanı olan Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Türkiye için sadece yönetim şekli değil, aynı zamanda en çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, geçirdiği çağdaş açılımlarla insanımızın ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal olarak görülmemiş bir ivme kazanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silahlı arkadaşları önderliğinde bu milletin dişiyle, tırnağıyla kazandığı Kurtuluş Savaşı, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanıyla taçlandırılmış, devletimiz muasır medeniyetler seviyesinde yerini almıştır. Dil, din, ırk, mezhep herhangi bir ayrım gözetmeksizin her vatandaşın sosyal, siyasal, ekonomik, hayatın her alanında eşit ve özgür vatandaşlar olarak her hakka sahiptir. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere silah arkadaşları, vatan, bayrak, millet, demokrasi uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi ve aramızda ayrılan gazilerimizi rahmetle anıyorum” dedi. Yarışmalarda derece giren öğrencilere ödüllerinin verildiği programa; İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Kazım Tüysüz, İlçe Emniyet Müdürü Aytaç Tefek, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Muş’ta Cumhuriyet’in 100. yılı fener alayı ile kutlandı
28 Ekim 2023 Cumartesi - 21:24 Muş’ta Cumhuriyet’in 100. yılı fener alayı ile kutlandı Muş Valiliği koordinasyonunda Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları dolayısıyla "fener alayı" gerçekleştirildi. Muş Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Türk bayrağı ve meşalelerle İstasyon Caddesi’nden eski Valilik önüne kadar yürüyerek Cumhuriyet’in 100. yılını kutladı. Mehter takımının gösterisinin ardından konuşma yapan Vali Çakır, "Cumhuriyetimizin 100. yılı büyük bir coşku ve gururla kutlayacağız. Türkiye cumhuriyeti geçen 100 yıllık süreç içerisinde birçok zorluklarla geçmiş. Çok şükür ülkemizin bu gün geldiği noktada dünyada her zaman için mazlumların bir dayanağı olmuş ve zalimlerin her zaman karşısında olmuştur. Ülkemiz sanayiden teknolojiye ve spordan bilime her alanda gelişmesini büyük bir coşku ile ilerletmiş. İnşallah yarından sonra başlayacağımız Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında hep beraber her alanda dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi olacağız. Bunun için var olan birlik ve beraberliğimizin devamı, bunun yanında her zaman için vatandaşlarımızın çalışması gerekiyor. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti diyorum" dedi. Yürüyüşe, Vali Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Vali yardımcıları, kurum amirleri, gençlik liderler, sporcular, vatandaşlar ve çocuklar katıldı.
Muş’ta Gazze Şeridi’ndeki iletişim ve internetin kesilmesine tepki
28 Ekim 2023 Cumartesi - 08:50 Muş’ta Gazze Şeridi’ndeki iletişim ve internetin kesilmesine tepki İsrail’in saldırıları sonrası Gazze’deki tüm telefon ve internet hizmetlerinin kesilmesi ile birlikte vatandaşlar, Muş Kent Meydanı’nda bir araya gelerek protesto etti. Muş’ta, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının yoğunlaşmasından dolayı Türk ve Filistin bayraklarıyla meydana gelen vatandaşlar, slogan attı. Alaadinbey Camisi İmam Hatibi Mahsun Eminoğlu’nun dua etmesinin ardından Fetih Süresi okundu. Kent meydanında toplanan kalabalığa hitap eden HÜDAPAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, halkın üzerine düşeni yaptığını ifade ederek, “Bu gece burada toplanmak gerçekten çok önemlidir. Biz buraya tansiyonu düşürmek için gelmedik. Şuan da bütün dünya ile irtibatı kesilmiş olan Filistin’de ki kardeşlerimizin içerisinde bulunduğu durumu dünyaya duyurmak için buradayız. Bizim için bütün İslam coğrafyaları bizim topraklarımızdır. Orada ölenler bizim kardeşlerimizdir. Orada namusu çiğnenenler bizim bacılarımızdır. Orada katledilenler bizim kardeşlerimizdir. Biz bunu böyle anlıyoruz. 2 milyar Müslüman kör, sağır ve dilsizdir. Halk üzerine düşüyor. Bizim devlet büyüklerine çağrımız; bir Müslüman olarak Gazze’ye sahip çıksınlar. Gazze bu züllümden kurtulana kadar bu eylemlerimizi bu programlarımıza devam edeceğiz” dedi. Memur Sen Muş İl Başkanı Mahir Barışan ise, “21 gündür insanlık suskun, Gazze’de insanlık yapılan vahşet karşı yapılan soykırıma karşı, suskun ama Gazze diriliştedir. Gazze’nin yaktığı diriliş meşalesi bütün ümmetin coğrafyasında yanmakta. Hüznümüz büyük, acımız çok büyük, öfkemiz büyük. Fakat baktığımızda Filistinli kardeşlerimizin bu direnişi, hepimizi kıyama kaldırmış. Biz gecenin bu vaktinde burada yüreğimizle, vicdanımızla, sesimizle, duamızla onların yanında olduğumuzu ifade etmek için buradayız. Gerçekten çocuklar, kadınlar ölüyor ve medeni denilen Avrupa maalesef bu soykırımın yaşanması için destek veriyor. İslam dünyası sessiz, işbirliği teşkilatı kafasını kuma koymuş. İstiyoruz ki Arap birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı bir ses versin, batıyla bütün ilişkilerini kessin. Ülkemiz de Avrupa Birliği üyelik sürecini askıya alabilir. Avrupa Birliği konseyinden çıkabilir. Çünkü kendisini medeni zanneden, ifade eden bu kurumlar şu anda İsrail’i cesaretlendirmektedir. Ama bu ümmetin cesareti daha büyüktür. Bu ümmette Selahattin’in cesareti var” ifadelerini kullandı.
Aromasını gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından alan elmanın hasadı yapıldı
27 Ekim 2023 Cuma - 18:07 Aromasını gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından alan elmanın hasadı yapıldı Muş Ovası’nda gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasından dolayı ayrı bir tat ve aromaya sahip olan Muş elmasının hasadı yapıldı. Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle Muş elmasının hasadı yapılmaya başlandı. Merkeze 34 kilometre uzaklıktaki Dilimli köyünde "Çiftçi Gülerse Memleket Güler" mottosuyla gerçekleştirilen törende konuşan Muş Valisi Avni Çakır, "Tarımda kadimden beri gelen tecrübesi olan, toprağı seven bir topluluğumuz var. Daha kat etmemiz gereken çok yolumuz var. Siz Muş çiftçisinin öncülerindensiniz. Bu anlamda daha çok çalışmalıyız. Şu anda bir bayram törenine katılmış gibi kendimi mutlu hissediyorum. Havasıyla, suyuyla, toprağının yapısıyla her şeyimiz var. Hep beraber hareket edip meyveciliği geliştirmeliyiz" dedi. Çakır, daha çok toprağın çiftçiyle buluşması için güzel projelerin yürütüldüğünü ifade ederek, "Çiftçilerimizi ilimizin sahip olduğu tarımsal kapasitenin farkına varmaları, toprağımızın gücünün farkına varmaları, toprakta hangi bitkimizin daha verimli gelişeceğinin farkına varmaları, devletimizin sunmuş olduğu imkanların farkına varmaları ve modern tarım ve ekipmanları kullanma konusunda bilgi ve becerilerinin arttırma konusunda çok çalışmamız lazım. Daha çok toprağın çiftçiyle buluşması için güzel projeler yürütülüyor. Son 3 yılda 262 bin dekar ekilemeyen toprağı vermiş olduğumuz desteklerle tarıma, ekonomiye kazandırmış olduk" şeklinde konuştu. Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün de, Muş’ta ceviz, üzüm, elma ve armut yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, “3 bin 71 dekarlık bir alanda oluşturulan elma bahçesinde şu anda hasat yapıyoruz. Muş’ta yıllık bin 821 ton elma hasadı gerçekleştirilmektedir. Bu hasat özellikle de ilimizin ihtiyacına yönelik olarak yapılan bir durumdur. Özellikle son dönemlerde planlı üretimden bahsediyoruz. Planlı üretim içerisinde bizim ilkelerimiz arasında yüzde 6 eğim şartı aramaktayız. Bu konuda Varto, Kurtik ve Karakale bölgelerinde meyveciliğin yaygınlaşmasını arzu etmekteyiz. Şu anda bu konuda kültüre alınmış, tadı ve aromasıyla güzel olan elma ve armut meyvelerimizin bulunduğu modern ziraatın uygulandığı bahçelerimiz bulunmakta. Bu bahçelerimizde hem kendi iç üretimimize hem de dışarıya ciddi bir katkı sağlamaktayız" ifadelerini kullandı.
Kadın komutanlar Cumhuriyet’in 100. yılında köy çocuklarının gönlüne dokundu
27 Ekim 2023 Cuma - 16:42 Kadın komutanlar Cumhuriyet’in 100. yılında köy çocuklarının gönlüne dokundu Muş İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan kadın komutanlar ve jandarma trafik ekipleri, Cumhuriyet’in 100. yıl etkinlikleri çerçevesinde köy okullarını ziyaret ederek çocuklarla oyunlar oynadı. Muş’ta kadın komutanlar ve jandarma trafik ekipleri, Cumhuriyet’in 100. yıl etkinlikleri çerçevesinde köy çocuklarıyla oyunlar oynayarak eğlenceli vakit geçirmelerini sağladı. İl merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Tekyol İlk ve Ortaokuluna giden jandarma ekipleri, çocuklara trafik eğitimi ve çeşitli hediyeler dağıttı. Kadın komutanlar, müzik eşliğinde çocuklarla oyunlar oynayarak güzel vakit geçirmelerini sağlarken, mayın arama köpeği "Postiş"in gösterisi ise çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla jandarma ekiplerinin kendilerine gösteri yaptığını söyleyen çocuklardan Muhammet Özmen, ülkenin 100. yılında unutulmaz bir gün yaşadıklarını belirterek, "Köpek gösterisi çok güzeldi. Bize verdiği hediyelerden dolayı teşekkür ederim. Oyunlar oynadık. Jandarma ekipleriyle eğlendik. Jandarma ekipleriyle oyunlar oynadık. Türkiye’nin 100. yılında bize unutulmaz bir anı yaşattılar” dedi. Jandarma ekiplerinin okullarına geldiğini belirten çocuklardan Hediye Durbak ise "Jandarma ekipleriyle oyunlar oynadık. Güzel hediyeler verdiler. Onlara teşekkür ederim. Çok mutlu oldum. Jandarma bize Cumhuriyet’in 100. yılında unutamayacağımız bir anı yaşattığı için teşekkür ederiz. İkinci 100 yılda Cumhuriyetimizin izinde yürümeye devam edeceğiz. Köpek gösterisinde çok eğlendik. Arkadaşlarımızla eğlendik güldük. Çok güzel bir gündü" şeklinde konuştu. Okul Müdürü Nimettullah Binici de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında jandarma ekiplerinin okula geldiklerini belirterek, “Jandarma ekipleriyle çok güzel bir gün geçirdik. Çeşitli eğitimler vardı. Trafik eğitimi verildi. Oyunlar oynadık, güzel vakit geçirdik. 100. yılımızı böyle güzel etkinlikle geçirdiğimiz için çok mutluyuz. Nice yüzyıllara" ifadelerini kullandı.