Yerel Haberler
Mersin
Tarsus’ta Uluslararası Tarım Çalıştayı başlıyor 27 Kasım 2024 Çarşamba - 15:43:17 Tarsus Belediyesi tarafından tarımın geleceğini şekillendirmek amacıyla 28-29 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan ‘Uluslararası Tarım Çalıştayı’ başlıyor. 2 gün boyunca sürdürülebilir tarım ve tarımın geleceği üzerine önemli konuların ele alınacağı çalıştay, katılımcılarını bekliyor. Tarsus Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşecek etkinlikte, tarım sektörü için sürdürülebilir çözümler ve yenilikçi yöntemler gibi pek çok önemli konu ele alınacak. Alanında uzman akademisyenler, girişimciler ve tarımsal kalkınma anlamında önemli isimler, sektörün mevcut durumunu değerlendirecek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirecek. Aynı zamanda çalıştaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın ve CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem de katılım sağlayacak. Tarsus’ta tarımın geleceği şekilleniyor Tarsus Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşecek çalıştayda, ‘Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik’, ‘Tarımda Yenilikçi Uygulamalar’, ‘Bitki Sağlığı’, ‘Zeytin Yetiştiriciliği’ ve ‘Tarımın Geleceği’ gibi farklı oturumlarda zengin içerikler sunulacak. Tarsus’un tarımsal potansiyelini uluslararası boyuta taşımayı hedefleyen bu etkinlik, bölgedeki çiftçiler ve kooperatifler için de önemli bir yol haritası olacak.
27 Kasım 2024 Çarşamba - 14:34 Karda mahsur kalanların yardımına belediye ekipleri koştu Mersin’in yüksek kesimlerine karın yağmasıyla birlikte sahaya inen Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, mahsur kalan vatandaşları ve hayvanlarını kurtarıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen yol açma, arama ve kurtarma çalışmaları gece gündüz sürüyor. Kar dolayısıyla hayvanları ile mahsur kalan vatandaşlar Büyükşehir Belediyesinin karla mücadele ekiplerine ulaştı. Yağışlar, özellikle yüksek kesimlerde yaşayan Yörükleri ve hayvanlarını otlatmaya çıkan çobanları zor durumda bıraktı. Mut’ta 14 çoban ve binlerce hayvan kurtarıldı Mut’ta 4 gün önce başlayan yoğun kar yağışı yolları kapadı. Yolları açmak için anında çalışmalara başlayan belediyenin karla mücadele ekipleri, Dağpazarı, Elmapınarı, Demirkapı, Kavaközü, Çivi, Ballı, Güme mahallelerinin yanı sıra Kozlar ve Söğütözü yaylalarında 2 greyder, 1 kanal kazıcı, 1 loder ve 1 kar küreme-tuzlama aracıyla aralıksız olarak yol açma ve tuzlama çalışmaları yaptı. Gelen ihbarlar üzerine de çalışmalar yapan ekipler, Kavaközü, Çivi, Güme, Ballı ve Söğütözü yaylalarında, dağlarda mahsur kalan 14 çobanın bulunduğu yolları da açılarak çobanları ve yaklaşık 2 bin 500 hayvanın hayatını kurtardı. Ekipler, bölgeye yem de götürerek hayvanların beslenmesini sağladı. Erdemli’de maden işçileri kurtarıldı Erdemli ilçesinde de kar dolayısıyla herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına sahaya inen 20 kişilik karla mücadele ekibi, çalışmalarını 3 greyder, 2 kepçe, 2 adet 4x4 arazi aracı, 2 servis aracı ile gerçekleştirdi. Erdemli’nin kritik bölgelerinde hazır şekilde bekleyen ekipler, 2 bölgede kar ve tipi nedeni ile arama ve kurtarma çalışması yaptı. Evdilek Mahallesi Eğriçayır mevkiinde 24 kilometre kar temizliği yapan ekipler, 4 maden işçisini kurtardı. Toros mahallesi Kemer mevkiinde ise 8 kişilik avcı grup da kurtarıldı. Bölgesinde çalışma yapılan muhtarlar ve kurtarılan vatandaşlar, kendilerini donmaktan kurtaran Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Yolculara sıcak çorba ikram edildi Öte yandan Mut-Karaman arasındaki Sertavul Geçidinin yoğur kar yağışı nedeniyle trafiğe kapanmasından dolayı Mut Otogarında bekletilen 10 otobüs içerisinde bulunan vatandaşlar, 24 saati geçkin bir süre Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından misafir edildi. Yolcular için çadır kuran ekipler, sıcak çorba ikramında bulundular.
27 Kasım 2024 Çarşamba - 14:19 Akdeniz’de sokaklar yenileniyor Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Şevket Sümer Mahallesi’nin 8 ayrı sokağında kaldırım, kilit taşı yenileme, bir sokakta da yeşillendirme çalışması başlattı. Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, ağır iş makineleri desteğiyle mahallede 2 farklı bölgede yenileme çalışması başlattığını belirten Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, uzun yıllardır el değmeyen sokakların, zamanla yürümeye ve araç sürmeye kullanışlı halden çıktığını ifade etti. Sarıyıldız; “Mahallemizde, fen işleri ekiplerimiz tarafından ilk lokasyonda, yeşil alan ve park çalışması yürütmüştük. Şu anda da mahallenin 8 ayrı sokağında parke taşı, kilit taşı yenileme çalışması yapıyoruz. Bu sokaklarda 10 yıldan fazla bir süredir herhangi bir altyapı çalışması yapılmamış, sokaklar, yürümeye ve araç sürmeye kullanışlı halden çıkmıştı. Kısa süre içinde de sokaklarımızı kullanıma açacağız ve halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi. Mahallenin belirlenen sokaklarında, yaklaşık 20 yıl önce yapılan ve zaman içinde yıpranan kaldırımların söküleceğini ve yerine 2 bin 850 metrekare kaldırım ile bin metretül bordür serileceğini belirten Sarıyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şevket Sümer Mahallemizde 59109 sokakta, orta refüj ve yeşillendirme çalışması da yapılarak mahallemize yeni bir yeşil alan kazandıracağız. Bu bölgedeki hizmetimizden sonra ekiplerimiz, Hal, Güneş ve Gündoğdu mahallerimizde de kaldırım yenileme çalışmalarına devam edecek. Yanı sıra, ilçemizin ihtiyaç duyan diğer mahallelerinde benzeri çalışmalarımız devam edecek. Kentimizde eskimiş, yıpranmış kaldırım ve yol çalışmalarımız sürecek, nihayetinde kentimizi ve ilçemizi daha yaşanılır bir hale getireceğiz.” Öte yandan, yaşadıkları sokakları değiştiren hizmete tanık olan Şevket Sümer Mahallesi sakinleri, Akdeniz Belediye Başkanı Sarıyıldız’ın etrafını sararak çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirip teşekkür etti.
27 Kasım 2024 Çarşamba - 11:22 Pamukluk Barajı, hem içme suyu hem de sulama suyu sağlayacak DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çalışmaların devam ettiği Mersin Pamukluk Barajı Projesi’nin tamamlanmasıyla 37 mahalledeki 181 bin 850 dekar arazinin sulanacağını, yıllık 127 milyon metreküp içme suyunun da Mersinlilerin hizmetine sunulacağını bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Mersin Pamukluk Barajı Projesi kapsamındaki ’Pamukluk Barajı Sulaması İkmali’ ve ’Pamukluk Barajı İçmesuyu İsale Hattı’ hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Balta, tamamlanmasıyla 181 bin 850 dekar araziyi sulama suyu ile buluşturacak ve Mersinlilere içmesuyu sağlayacak projelerin bir an önce faydaya dönüşmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 37 mahalledeki 181 bin 850 dekar arazi sulanacak Projenin ayrıntılarına da değinen Balta, "Mersin’de 37 mahalleye sulama suyu sağlayacak olan proje kapsamında; Pamukluk Barajı’ndan alacağımız suyu iletecek olan CTP ve çelik borular döşenmeye devam ediyor. Yapımı tamamlanan ve su tutma süreci devam eden Pamukluk Barajı’ndan alınarak bu borular aracılığıyla sulamaya verilecek olan, yıllık 158 milyon metreküp su ile Mersin’in Tarsus, Akdeniz ve Toroslar ilçelerindeki 37 mahalledeki toplam 181 bin 850 dekar arazi suyla buluşturulup, ekonomimize katma değer ve çiftçilerimize istihdam sağlanacaktır" dedi. 127 milyon metreküp içmesuyu Mersinlilerin hizmetine sunulacak Pamukluk Barajı’nın içmesuyu faydasının da olduğunu ve bu alanda da çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Balta, "Pamukluk Barajı İçmesuyu İsale Hattı işi kapsamında barajımızdan aldığımız yıllık 127 milyon metreküp içmesuyu Mersinlilerin hizmetine sunulacak. Bu kapsamda 32 bin 128 metre uzunluğunda çelik boru döşenecek olup, bunun 6 bin 659 metrelik kısmı şantiye sahasına ulaştırılmıştır. Üretimler hız kesmeden devam etmektedir" diye konuştu.
Mersin Valisi Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir"
08 Ekim 2024 Salı - 17:39 Mersin Valisi Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, afetlere hazırlıklı olmanın, bir memleket meselesi olduğunu belirterek, bu meselede kayıtsız kalmanın, gelecek nesillere haksızlık yapmak olacağını söyledi. Vali Pehlivan, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla valilik toplantı salonunda yaptığı açıklamada, afetlerle mücadelede koordinasyon, doğru bilgiye dayalı stratejik planlama ile hızlı ve doğru müdahalenin öne çıkan başlıklar olduğunu söyledi. "Afetleri önleyemeyiz fakat hazırlıklı olabiliriz, zararlarını azaltabiliriz" diyen Pehlivan, şöyle devam etti: "İşte bu amaç doğrultusunda, 2021 yılında 81 ilimizde yürürlüğe giren İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP), bu anlayışın somut bir göstergesidir. İRAP, afetlerin etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan gerçekleştirilmesi gerekenleri bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olarak belirlenmiştir. Afet risklerini azaltma planlamasında temel amacımız sürdürülebilir, güvenli ve afete dirençli yerleşimler oluşturmaktır." "Afet yönetiminde her bir aşama için roller, sorumluluklar ve hedefler belirlenmiştir" Türkiye’nin, coğrafi konumu, toplumsal ve ekonomik yapısı, yerleşimlerin bulunduğu tehlikeli zemin şartları, yapı stok durumu ve geçmişten günümüze yaşanan afet kayıpları dikkate alındığında yakın gelecekte yaşanması muhtemel afet olayları karşısında yüksek düzeyde afet risklerine sahip olduğuna dikkat çeken Pehlivan, "Son yıllarda, afet yönetimi konusundaki uluslararası anlayış; afet risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparken, ülkemizde süregelen afet yönetimi yapısı da benzer bir anlayışla çalışmalarını sürdürmektedir. Bir toplumun afetler karşısında dirençli olmasını sağlamak ve mümkün olduğunca afet sonrası ortaya çıkabilecek hasarları en aza indirmek amacıyla geçmişte yapılanın tersine proaktif olarak afet öncesi eylemleri, risk azaltma ve hazırlıklı olma aşamalarını ön plana çıkarmak ve uygulamaya geçirmek temel hedeflerimizdendir. Afet yönetiminde afet öncesi, sırası ve sonrasına yönelik her bir aşama için roller, sorumluluklar ve hedefler belirlenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen planlar, afet öncesine yapılan yatırımlar, afet sırası ve sonrasında gelişecek olumsuz durumları azaltacak ve daha planlı, daha koordineli, daha hızlı ve daha doğru hareket edilmesini sağlayacaktır" dedi. "Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir" Afetlerle mücadelenin toplumsal bir bilinç meselesi olduğu anlayışıyla gerçekleştirdikleri İRAP İzleme ve Değerlendirme toplantılarında ilgili kurumlarla planlamalar ile eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Pehlivan, iş birliği ve güç birliği içerisinde adımlar attıklarını kaydetti. ’Afetlere hazırlıklı olmanın, bir memleket meselesi’ olduğunu vurgulayan Pehlivan, bu meselede kayıtsız kalmanın, gelecek nesillere haksızlık yapmak olacağını dile getirdi. "Tüm afet risklerine karşı eğitimler veriliyor" Afet Risklerini Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzuna istinaden; 2021 yılında ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla Mersin İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlandığını ve 5 yıl süreyle geçerli olmak üzere yürürlüğe girdiğini hatırlatan Pehlivan, "Plan kapsamında, ilimizin öncelikli afet türleri sırasıyla sel ve taşkın, orman yangını, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler, teknolojik ve endüstriyel kazalar, kütle hareketleri (heyelan ve kaya düşmesi) ve deprem olarak belirlenmiştir" diye konuştu. Bu 6 afet türüne ilişkin olarak hazırlık, bilgilendirme, farkındalık, eğitim ve koordinasyon gibi başlıklara yönelik çalışmalar yapmak üzere 235 eylem belirlendiğini ifade eden Pehlivan, "Bu eylemlerden 10’u kırmızı, yani öncelikli eylem olarak belirlenmiştir. Her bir eylem konusundan tek bir kurum sorumlu olup 35 farklı kurumun sorumluluğu bulunmaktadır" dedi. Bu kapsamda belirlenen 10 farklı kırmızı eylemle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Pehlivan, tüm afet risklerine karşı vatandaşları bilinçlendirme, farkındalığı artırma gibi konularda eğitimler verildiğini kaydetti. "Ekiplerimizin reflekslerini ölçtük" Bu kapsamda 12 Eylül’de AFAD Başkanlığı tarafından 2024 yılı için belirlenen 6 bölge tatbikatından birini Mersin’de geniş katılımlı ve ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirten Pehlivan, şöyle konuştu: "Bu tatbikat ile tüm kurumlarımız, ekiplerimiz ve gönüllülerimizle, afet anında nasıl bir araya geleceğimizi ve nasıl koordine olacağımızı yerinde görme fırsatı elde ettik, ekiplerimizin reflekslerini ölçtük. Yine bu tatbikatla hem bireysel hem de kurumsal hazırlıklarımızı pekiştirme, bir deprem anında ve sonrasında nasıl hareket etmemiz gerektiğini tüm detaylarıyla sahada pratiğini yapma fırsatı bulduk. Biliyoruz ki bir afet öncesinde alınacak her bir önlem, yapılacak her bir eğitim hem can kayıplarını azaltacak hem de afet anlarında daha bilinçli hareket etmemizi sağlayacaktır. En büyük temennimiz, duamız elbette ki afetlerin yaşanmamasıdır. Ama önce tedbir, sonra tevekkül diyoruz. Sadece ilgili kurumların değil, bütün vatandaşlarımızın deprem ve bütün afetlere karşı hem bilinç ve bilgi açısından hem de diğer hazırlıklar açısından tedbirli olmasını bekliyoruz, hedefliyoruz. Allah ülkemizi, milletimizi, bütün afetlerden depremlerden korusun."
Anamur Alaköprü sulama inşaatının yüzde 92’si tamamlandı
08 Ekim 2024 Salı - 13:26 Anamur Alaköprü sulama inşaatının yüzde 92’si tamamlandı Mersin’in Anamur ilçesinde yapımı süren Alaköprü Sulama inşaatı projesinin yüzde 92’sinin tamamlandığı bildirildi. Çalışmaların devam ettiği Anamur Alaköprü sulama inşaatı hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Proje ile mevcut Anamur sulaması ve Bozyazı sulaması ana kanallarının üst kotlarında bulunan tarıma uygun alanların sulanması ve mevcut Anamur sulamasının rehabilitasyonunu amaçlıyoruz" dedi. Projenin ayrıntılarına da değinen Mehmet Akif Balta, “Anamur Alaköprü sulaması ikmali kapsamında 69 bin 815 dekar cazibeli, 13 bin 785 dekar pompajlı olmak üzere toplamda 83 bin 600 dekar tarımsal alanın sulaması yapılacaktır. 2024 yılı içerisinde 4 bin 368 metre çelik boru, şantiye sahasında hazır hale getirilmiştir. Bugüne kadar boruların yüzde 80’i döşenmiştir. Çalışmaların tamamlandığı kısımlarda kapalı basınçlı sulama sistemini hizmete almaktayız" diye konuştu. Yüzde 92’si tamamlanan sulama projesinde çalışmalar devam ediyor Projede yüzde 92 fiziki gerçekleşme oranının aşıldığını belirten Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “2024 yılı sonunda sol ana borudaki çalışmaların tamamlanmasıyla Ören, Ortaköy, Nasreddin, Emirşah, Kızılaliler, Ovabaşı ve Kalınören mahallelerinin tamamı fiilen sulamaya açılacaktır. Sahadaki ekiplerimiz bu kıymetli projeyi bir an önce tamamlamak ve Mersinli çiftçilerimizin hizmetine sunmak için yoğun bir çaba içerisindeler. Ana boru ve yedek hatlar büyük oranda tamamlanmış durumda. Sanat yapıları ve boru döşeme çalışmaları ise devam ediyor" ifadelerini kullandı. Maliyetler düşecek, verim ve gelir artacak Projenin bölge için önemini çok iyi bildiklerini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Ülkemizde ‘yerli muz’ denilince akla ilk gelen hiç şüphesiz ki Anamur. Bununla birlikte ilçede katma değeri yüksek avakado, papaya, ananas, pepino ve çilek gibi tropik ürünlerin üretimi de yaygın olarak yapılıyor. Tabi bu ürünlerin üretimi için kullanılan örtü altı üretim tesislerine zarar vermeden çalışmak ve çiftçilerimizin üretimini olumsuz yönde etkilememek için gayret gösteriyoruz. Projelerimizi bu hassasiyetle uyguluyoruz. Alaköprü Sulama Projesi sayesinde 83 bin 600 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Halihazırda katma değeri yüksek ürünler üreten çiftçimizin birim alandaki işçilik ve enerji maliyeti de düşecek ve daha fazla üretim yapabilecek. Böylece Mersinli çiftçilerimizin geliri artacak" dedi.
Mersin’de son bir haftada aranan bin 337 şahıs yakalandı
08 Ekim 2024 Salı - 13:22 Mersin’de son bir haftada aranan bin 337 şahıs yakalandı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 30 Eylül-6 Ekim arasında yapılan çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan bin 337 şahsın yakalandığını, trafik denetimleri kapsamında ise 72 bin 236 aracın kontrol edildiğini bildirdi. İl Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı, Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, il genelinde güvenlik ve asayiş konularında yerine getirilen çalışmalar, suç ve suçlulara karşı gerçekleştirilen operasyonlar ve ilgili diğer hususlar ele alındı. Vali Pehlivan toplantıda yaptığı açıklamada, Mersin genelinde haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve aranan şahıslara yönelik 30 Eylül 2024-6 Ekim arasında İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen operasyonel çalışmalar sonucunda, bin 337 şahsın yakalanarak adli mercilere teslim edildiğini ifade etti. Pehlivan, aynı tarihler arasında dolandırıcılık suçundan 633, terör suçundan 3, cinayet suçundan 2, hırsızlık suçundan 64, cinsel suçlardan 8, yağma suçundan 14 şahıs olmak üzere toplam 724 kişinin de yakalanarak adli makamlara teslim edildiğini kaydetti. "17 bin 586 araç ve sürücüye yasal işlem yapıldı" Aynı tarihler arasında il genelinde yapılan trafik denetimleri kapsamında 72 bin 236 aracın da kontrol edildiğini vurgulayan Pehlivan, "449 araç trafikten men edilirken, 409 ticari taksi denetlendi, 17 bin 586 araç ve sürücüye yasal işlem yapıldı. Mersin’imizin huzuru ve güvenliğini daim kılmak için Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik birimlerimiz gece gündüz çalışmaya devam etmektedir" şeklinde konuştu. Toplantıya, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı, İl Emniyet Müdürü Vekili ve İl Göç İdaresi Müdürü katıldı.
Bilim atölyelerinde geleceğin bilim insanları yetişiyor
08 Ekim 2024 Salı - 11:06 Bilim atölyelerinde geleceğin bilim insanları yetişiyor Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bilim atölyelerinde, geleceğin bilim insanları yetişiyor. Tarsus ve Mezitli ilçelerindeki Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyelerinde çocuklar robotik kodlama, 3 boyutlu tasarım, oyun geliştirme gibi dersler alırken, öğrendikleri bilgiler ışığında bilim ve teknoloji projeleri ortaya koyuyor. Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi öğrencileri sürdürdükleri çalışmalar sonucunda, ‘otomatik su sebili’, ‘akıllı saksı’, ‘akıllı baston’, ‘yangın alarmı’, ‘park sensörü’, ‘akıllı çöp’ projeleri geliştirdi. İnsanların günlük hayatını kolaylaştıracak ve işlevsellik sunacak projelerle bilim ve teknoloji şenliklerine katılmayı planlayan öğrenciler, hem kendilerini geliştirmeyi hem de kenti en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyor. "Gündelik hayatta insanların karşılaştığı problemleri çözebilmek adına projeler ürettiler" Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitmen olarak görev yapan Erol Kökbudak, atölyede çocukları bilim-teknoloji kamp ve şenliklerine hazırladıklarını söyledi. Çocukların bilim ve teknolojik yeniliklerden beslendiklerini dile getiren Kökbudak, "Öğrencilerimiz projeleri ilk aşamada bilgisayar üzerinden tasarlayıp, sonra takımlarıyla beraber hayata geçiriyorlar. Hayata geçirilen projelerle de kamp ve şenliklere katılıyoruz" dedi. Çocukların yaptıkları bazı projeleri anlatan Kökbudak, "Çocuklar, şu an biraz da gündelik hayatta insanların karşılaştığı problemleri çözebilmek adına projeler ürettiler. Örneğin; görme engelliler için akıllı baston, el sensörlü su sebili, araçlar için park sensörü ve yangınlar için gaz sensörü tasarladılar" diye konuştu. "Aklında projesi olan çocukları atölyemize bekliyoruz" Çocukların yaklaşık 3 ay süren bir eğitimden sonra kamplara hazırlandığını vurgulayan Kökbudak, önce bilgisayar temelli, sonrasında da uygulamalı eğitim verdiklerini belirterek, "Bilgisayarda 3 boyutlu tasarım yapıyor, sonra da bu tasarımları yazıcılarımızdan çıkartıyoruz. 3 boyutlu tasarım, oyun geliştirme, robotik kodlama gibi derslerimiz var. Bunun yanı sıra, ahşap geliştirme derslerimiz de oluyor. Eğitimlere sıfırdan başladığımız için, her şeyi öğreniyorlar. Aklında projesi olan, hayali olan çocukları atölyemize bekliyoruz. Bütün amacımız, onları desteklemek ve hayallerine ulaştırmak" dedi. Öğrenciler projelerini anlattı Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitim alan 8. sınıf öğrencisi Elif Gündoğar, yaklaşık bir yıldır atölyeye geldiğini ifade ederek, üzerinde çalıştığı projeden bahsetti. Görme engelliler için akıllı baston tasarladıklarını belirten Gündoğar, "Bu projelerle bilim ve teknoloji kamp ve şenliklerine katılmak istiyorum" diye konuştu. Atölye ile kendisine verilen fırsatların önemine işaret eden Gündoğar diğer çocuklara da, "Hayallerinizin peşinden koşun, neye ilginiz varsa oraya gidin" tavsiyesinde bulundu. 7. sınıf öğrencisi Ali Seymen Özcan da teknolojiye ilgisi olduğu için atölyeye katıldığını ifade ederek, "Arkadaşımla beraber akıllı saksı projesini yaptık. Bu atölye ile bilim şenliklerine katılacağım ve birinci olacağım" diye konuştu. Atölyeden faydalanan 13 yaşındaki Ela Batır ise bilime olan ilgisinin atölye sayesinde desteklendiğini dile getirdi. Projeler yapmaya başladıklarını anlatan Batır, "Görme engelliler için akıllı baston projesini tasarladık. Bazı kaldırımlarda görme engelliler için yerler var, ama her kaldırımda yok ve bazı yerlerde kaldırım olmadığı için bu proje bence çok mantıklı. Görme engelliler için hayatı kolaylaştıracağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 9 yaşındaki Doruk Antmen de tasarladığı yangın alarmı projesini anlatarak, bilim ve teknoloji şenliklerine katılıp birinci olmak istediğini ve bu konuda kendine güvendiğini kaydetti.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdulmecit Yavuz: "İyi huylu prostat büyümesinden HOLEP tedavisiyle kurtulmak mümkün"
08 Ekim 2024 Salı - 10:09 Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdulmecit Yavuz: "İyi huylu prostat büyümesinden HOLEP tedavisiyle kurtulmak mümkün" HOLEP’in iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntem olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdulmecit Yavuz, "Operasyonun kapalı yapılabilmesi, hastanede yatış süresinin kısa olması ve cinsel fonksiyonların korunması sebebiyle HOLEP yöntemi, her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir" dedi. VM Medical Park Mersin Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdulmecit Yavuz, prostat tedavisinde uygulanan HOLEP yöntemi hakkında açıklamalarda bulundu. HOLEP’in, iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntem olduğunu dile getiren Op. Dr. Yavuz, "Bu yöntem ile prostat bezinin boyutu ne kadar büyük olursa olsun, operasyonu kapalı şekilde yapmak mümkündür. Bu yöntemde dokulara minimal travma oluşturan holmiyum lazer teknolojisi kullanılmaktadır. Kullanılan teknoloji ve enerji sayesinde kanama, geleneksel yöntemlere göre daha az olmaktadır. Kanamanın az olması ve operasyonun kapalı yapılabilmesi sayesinde operasyon sonrası takılan sonda daha kısa sürede alınmakta; bu sayede hastanede kalış süresini kısaltmaktadır" diye konuştu. "Operasyon ortalama 1-1,5 saat sürüyor" HOLEP yöntemi ile prostat bezinin büyüklüğüne bağlı olarak operasyonun ortalama 1-1,5 saat kadar sürdüğüne dikkat çeken Op. Dr. Yavuz, "Operasyon sonrası 2. günde hastanın sondası alınır ve kendiliğinden idrarını yapması beklenir. Bir sorun olmaması durumunda hastanın taburculuğu planlanır" dedi. "Cinsel fonksiyonlar açısından uzun dönemde daha faydalı" HOLEP yönteminde kullanılan lazer enerjisinin penise giden sinirlerin hasar görmesini engellediğini belirten Op. Dr. Yavuz, "Bu yöntemle opere olan hastalar cinsel fonksiyon (sertleşme bozukluğu) açısından diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında uzun dönemde HOLEP yönteminin daha faydalı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur" şeklinde konuştu. "Hastanede yatış süresi kısa" HOLEP ameliyatlarının hastalar tarafından sıklıkla tercih edildiğini söyleyen Op. Dr. Yavuz, "Operasyonun kapalı yapılabilmesi, hastanede yatış süresinin kısa olması ve cinsel fonksiyonların korunması sebebiyle HOLEP yöntemi, her geçen gün üroloji uzmanları tarafından daha sık kullanılmakta ve hastalar tarafından da daha fazla tercih edilmektedir" dedi.
Rus vatandaşı hastalığı yenince Müslüman oldu
08 Ekim 2024 Salı - 10:01 Rus vatandaşı hastalığı yenince Müslüman oldu Mersin’in Silifke ilçesinde son bir yılda yabancı uyruklu 10 kişi Müslüman olurken, bir Rus vatandaşı da yakalandığı hastalığı yenince Müslüman oldu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan yabancı uyruklu, özellikle Türki cumhuriyetler ve Rus vatandaşlarından gelen talepler doğrultusunda Silifke İlçe Müftülüğünün katkılarıyla ilçenin 10 farklı yerlerine konulan İslami bilgiler içeren Rusça, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerine çevrili kitaplar, özellikle Rusların ilgisini çekiyor. Müftülük tarafından yabancı ülke vatandaşlarının faydalanması için "Niçin inanıyorum?", "Temel İslam bilgileri", "Ahlakım", "İslam nedir?", "Etkinliklerle dinimi öğreniyorum", "Neden Müslüman oldum?", "Sorularla İslam", "Peygamberin izinde", "Hadislerle aile", "İslam’da peygamberlere iman" ve "Ramazan bereketi oruç" konularını içeren kitaplar Rusça, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerine çevrildi. Taşucu Reşadiye Camisi’nde öğlen namazını kıldıktan sonra kitap standını inceleyen Rus vatandaşı Aleks Peslov, geçen yıl Müslüman olduğunu belirterek ismini Ali olarak değiştirdiğini söyledi. Ali Peslov yaptığı açıklamada, "Hocamız beni çok iyi tanıyor. Hocama hayatımı anlattım. Ben çok kötü bir hastalığa yakalandım. Allah’tan iyi olmak için dua ettim. Allah da bana yardım etti. İslam dinine geçtim çok memnunum. Herkesten Allah razı olsun. Burada olmaktan çok memnunum. Kitapları ücretsiz verdikleri için çok memnunum. İslam dinini tanımaya çalışıyorum" dedi. Silifke İlçe Müftüsü Mehmet Seri Doğru ise, "Silifke İlçe Müftülüğü olarak Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşa edilmesi dolayısıyla yabancı vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde yaşadığı hakikatinden yola çıkarak onlara yönelik bir çalışma başlattık. Bu çalışma çerçevesinde yabancı dildeki özellikle Rus vatandaşlarımızın, İngilizce konuşan vatandaşlarımızın ulaşması amacıyla 10 farklı noktaya ücretsiz kitap standı oluşturduk. Bu stantlara koyduğumuz yabancı yayınlar ücretsiz bir şekilde alınıp sahiplenilip okunuyor" diye konuştu. Müftü Doğru, bu çalışmanın amacının İslam dininin ve kültürümüzün güzelliklerini yabancılara öğretmek olduğunu belirterek, "Genel anlamda Müslüman şahsiyetinin örneklerini yabancı kardeşlerimize öğretmek istedik. Bu çerçevede ilçemizde son bir yıl içerisinde 10 yabancı vatandaşımız Müslüman oldu. Bu çalışmanın verimli olduğunu düşünüyoruz. Müftülüğümüzün yabancı dildeki yayınları çok zengin içeriğe sahiptir. Başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere temel dini bilgiler, Peygamberimizin hayatı ve buna benzer dini ve ahlaki yayınlar ücretsiz basılıp dağıtılmaktadır. Bütün yabancı vatandaşlarımızın taleplerini ücretsiz olarak karışılıyoruz. Rus vatandaşlarımızın yaşadığı Taşucu ve Yeşilovacık mahallelerimizde kitap standı oluşturarak bu şekilde yabancı vatandaşlarımıza hizmet etmeyi amaçladık" ifadelerini kullandı.