GÜNDEM - 08 Ekim 2024 Salı 17:39

Mersin Valisi Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir"

A
A
A
Mersin Valisi Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, afetlere hazırlıklı olmanın, bir memleket meselesi olduğunu belirterek, bu meselede kayıtsız kalmanın, gelecek nesillere haksızlık yapmak olacağını söyledi.


Vali Pehlivan, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla valilik toplantı salonunda yaptığı açıklamada, afetlerle mücadelede koordinasyon, doğru bilgiye dayalı stratejik planlama ile hızlı ve doğru müdahalenin öne çıkan başlıklar olduğunu söyledi. "Afetleri önleyemeyiz fakat hazırlıklı olabiliriz, zararlarını azaltabiliriz" diyen Pehlivan, şöyle devam etti: "İşte bu amaç doğrultusunda, 2021 yılında 81 ilimizde yürürlüğe giren İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP), bu anlayışın somut bir göstergesidir. İRAP, afetlerin etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan gerçekleştirilmesi gerekenleri bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olarak belirlenmiştir. Afet risklerini azaltma planlamasında temel amacımız sürdürülebilir, güvenli ve afete dirençli yerleşimler oluşturmaktır."



"Afet yönetiminde her bir aşama için roller, sorumluluklar ve hedefler belirlenmiştir"


Türkiye’nin, coğrafi konumu, toplumsal ve ekonomik yapısı, yerleşimlerin bulunduğu tehlikeli zemin şartları, yapı stok durumu ve geçmişten günümüze yaşanan afet kayıpları dikkate alındığında yakın gelecekte yaşanması muhtemel afet olayları karşısında yüksek düzeyde afet risklerine sahip olduğuna dikkat çeken Pehlivan, "Son yıllarda, afet yönetimi konusundaki uluslararası anlayış; afet risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparken, ülkemizde süregelen afet yönetimi yapısı da benzer bir anlayışla çalışmalarını sürdürmektedir. Bir toplumun afetler karşısında dirençli olmasını sağlamak ve mümkün olduğunca afet sonrası ortaya çıkabilecek hasarları en aza indirmek amacıyla geçmişte yapılanın tersine proaktif olarak afet öncesi eylemleri, risk azaltma ve hazırlıklı olma aşamalarını ön plana çıkarmak ve uygulamaya geçirmek temel hedeflerimizdendir. Afet yönetiminde afet öncesi, sırası ve sonrasına yönelik her bir aşama için roller, sorumluluklar ve hedefler belirlenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen planlar, afet öncesine yapılan yatırımlar, afet sırası ve sonrasında gelişecek olumsuz durumları azaltacak ve daha planlı, daha koordineli, daha hızlı ve daha doğru hareket edilmesini sağlayacaktır" dedi.



"Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir"


Afetlerle mücadelenin toplumsal bir bilinç meselesi olduğu anlayışıyla gerçekleştirdikleri İRAP İzleme ve Değerlendirme toplantılarında ilgili kurumlarla planlamalar ile eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Pehlivan, iş birliği ve güç birliği içerisinde adımlar attıklarını kaydetti. ’Afetlere hazırlıklı olmanın, bir memleket meselesi’ olduğunu vurgulayan Pehlivan, bu meselede kayıtsız kalmanın, gelecek nesillere haksızlık yapmak olacağını dile getirdi.



"Tüm afet risklerine karşı eğitimler veriliyor"


Afet Risklerini Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzuna istinaden; 2021 yılında ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla Mersin İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlandığını ve 5 yıl süreyle geçerli olmak üzere yürürlüğe girdiğini hatırlatan Pehlivan, "Plan kapsamında, ilimizin öncelikli afet türleri sırasıyla sel ve taşkın, orman yangını, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler, teknolojik ve endüstriyel kazalar, kütle hareketleri (heyelan ve kaya düşmesi) ve deprem olarak belirlenmiştir" diye konuştu. Bu 6 afet türüne ilişkin olarak hazırlık, bilgilendirme, farkındalık, eğitim ve koordinasyon gibi başlıklara yönelik çalışmalar yapmak üzere 235 eylem belirlendiğini ifade eden Pehlivan, "Bu eylemlerden 10’u kırmızı, yani öncelikli eylem olarak belirlenmiştir. Her bir eylem konusundan tek bir kurum sorumlu olup 35 farklı kurumun sorumluluğu bulunmaktadır" dedi. Bu kapsamda belirlenen 10 farklı kırmızı eylemle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Pehlivan, tüm afet risklerine karşı vatandaşları bilinçlendirme, farkındalığı artırma gibi konularda eğitimler verildiğini kaydetti.



"Ekiplerimizin reflekslerini ölçtük"


Bu kapsamda 12 Eylül’de AFAD Başkanlığı tarafından 2024 yılı için belirlenen 6 bölge tatbikatından birini Mersin’de geniş katılımlı ve ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirten Pehlivan, şöyle konuştu: "Bu tatbikat ile tüm kurumlarımız, ekiplerimiz ve gönüllülerimizle, afet anında nasıl bir araya geleceğimizi ve nasıl koordine olacağımızı yerinde görme fırsatı elde ettik, ekiplerimizin reflekslerini ölçtük. Yine bu tatbikatla hem bireysel hem de kurumsal hazırlıklarımızı pekiştirme, bir deprem anında ve sonrasında nasıl hareket etmemiz gerektiğini tüm detaylarıyla sahada pratiğini yapma fırsatı bulduk. Biliyoruz ki bir afet öncesinde alınacak her bir önlem, yapılacak her bir eğitim hem can kayıplarını azaltacak hem de afet anlarında daha bilinçli hareket etmemizi sağlayacaktır. En büyük temennimiz, duamız elbette ki afetlerin yaşanmamasıdır. Ama önce tedbir, sonra tevekkül diyoruz. Sadece ilgili kurumların değil, bütün vatandaşlarımızın deprem ve bütün afetlere karşı hem bilinç ve bilgi açısından hem de diğer hazırlıklar açısından tedbirli olmasını bekliyoruz, hedefliyoruz. Allah ülkemizi, milletimizi, bütün afetlerden depremlerden korusun."



Mersin Valisi Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak, bir memleket meselesidir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA’nın desteğiyle Filistin Sinjel Kız Lisesinde “Terzilik ve Moda Tasarımı” bölümü kuruldu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Filistin Sinjel Kız Lisesi bünyesinde Terzilik ve Moda Tasarımı bölümü kuruldu. Ramallah’ın kuzeyinde bulunan 6 bin nüfuslu Sinjel Belediyesi, İsrail güçlerinin ve yasadışı yerleşimcilerin artarak devam eden saldırılarına maruz kalırken ilçedeki sosyo-ekonomik şartlar gün geçtikçe kötüleşiyor. İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği saldırılar, Filistin’in tüm bölgelerinde olduğu gibi Sinjel’de de işsizlik oranlarında önemli artışlara neden oldu. Kız öğrenciler “terzilik ve moda tasarımı” öğreniyor 1996 yılında kurulan ve 277 öğrencinin eğitim gördüğü İsra Kız Lisesinde öğrencilere mesleki beceri kazandırmak ve iş imkanları sağlamak üzere TİKA tarafından terzilik ve moda tasarımı bölümü kuruldu. Proje kapsamında, entegre dikiş ve overlok makineleri, buharlı ütüler, vitrin mankenleri, kesim masaları gibi ekipmanlar okul idaresine teslim edildi. Projenin açılış törenine, T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi İsmail Çobanoğlu, TİKA Filistin Koordinatörü Orhan Aydın, Filistin Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Nafi Assaf, Sinjel Belediye Başkanı Mutaz Abdurrahman, Birzeit Eğitim Müdürü Luay Rimawi, Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Cihad Draidi, okul idaresi ve öğrenciler katıldı. “Bölgedeki tek bölüm” Törende söz alan Bakan Yardımcısı Assaf, Filistin’in bu zor zamanlarında Türkiye tarafından verilen bu desteğin kendileri için çok anlamlı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başta siyasi olmak üzere güçlü desteğini her zaman gördüklerini, TİKA’nın da yıllardır bu tür projelerle Filistin halkına destek olduğunu ifade eden Assaf, Birzeit bölgesinde ilk ve tek olma özelliği taşıyan bölümün kurulmasından ötürü TİKA’ya ve Türkiye’ye şükranlarını sundu. T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Çobanoğlu da Türkiye’nin ve Türk halkının Filistin ile her zaman dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak TİKA’nın Filistin’de özellikle meslek edindirici, istihdam sağlayıcı ve gelir getirici projeler olmak üzere birçok proje yürüttüğünü ve bundan gurur duyduklarını dile getirdi.