GÜNDEM - 30 Haziran 2024 Pazar 09:59

Kocaeli’de kekik hasadı başladı

A
A
A
Kocaeli’de kekik hasadı başladı

Kocaeli’de TABİP kapsamında 37 hektar alana dikilen ve elde edilen yağları ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılacak kekiklerin ilk hasadına başlandı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 4 yıl önce hayata geçirilen "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi" (TABİP) kapsamında, il genelinde yaklaşık 1140 dekar alanda biberiye, nane, melisa ve kekik toprakla buluşturuldu. Geçen yıl 37 hektar alanda dikilen ve olgunlaşan kekiklerin hasadına ise başlandı.


Kekik hasadı, insan gücüyle ve aynı zamanda tasarımı ve üretimi tamamen milli ve yerli imkanlarla Büyükşehir Belediyesince yaptırılan römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinesiyle yapılıyor. İlk kez Kocaeli’de kullanılan makine sayesinde hasat, bitkilere zarar vermeden, seri olarak gerçekleştiriliyor.



Dikim yapılan alanlar sigortalandı


Büyükşehir Belediyesi Sekapark A.Ş’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, uluslararası standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandırma doğrultusunda yapılıyor. Fide dikimi gerçekleştirilen arazilerin, yıllık bitkisel ürün sigorta poliçeleri, Sekapark A.Ş. tarafından karşılanıyor. Proje doğrultusunda, Büyükşehir ziraat mühendisleri ve Sekapark A.Ş. teknik ekibi dikim yapılacak tarlalarda gerekli kontrolleri sağlarken, çiftçilere teknik konularda danışmanlık hizmeti de veriyor.


Büyükşehir Belediyesince yürütülen TABİP ile "sanayi kenti" Kocaeli, tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Hasadı yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler, Büyükşehir’in kurduğu Distilasyon Merkezinde ve Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisinde, katma değeri yüksek tarım ürünlerinden elde edilen uçucu yağlar; ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılıyor.



Kocaeli’de kekik hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Bereketli yağışlar sayesinde bu yıl toplu inci kefali ölümleri yaşanmadı Van’da 2018-2023 yılları arasında yağış miktarının azalmasına bağlı olarak her yıl gerçekleşen toplu inci kefali ölümleri, bu yıl devam eden verimli yağışlar sayesinde yaşanmadı. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında neslini sürdürmek için tatlı sulara göçü sorunsuz şekilde devam ediyor. Son 6 yıllık süreçte kentte yağış miktarının azalması ve sıcaklığın artmasına bağlı olarak akarsuların debisinin düşmesi, üreme dönemindeki inci kefallerinin tatlı sulara göçünü zorlaştırıyordu. Kurak geçen yılların bu döneminde ise binlerce inci kefali debisi düşen akarsulardan Van Gölü’ne dönemeyerek toplu şekilde ölüyordu. Ancak 2024 yılı itibariyle kış ve bahar aylarında etkili olan yoğun yağışlar akarsuların debisini artırdı. Temmuz ayına rağmen debisi düşmeyen akarsularda inci kefalinin eşsiz göçü sorunsuz şekilde devam ediyor. “Geçen yıllarda toplu balık ölümlerini görüyorduk” İHA muhabirine konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, havaların ısınmasıyla beraber akarsulara göç eden inci kefallerinin üreme göçünün devam ettiğini belirtti. Yağışların etkisiyle akarsuların debilerinin yüksek olduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Akkuş, “2018 yılından günümüze kadar geçen süre içerisinde her yıl bu mevsimlere geldiğimiz zaman maalesef toplu balık ölümlerini görüyorduk. Çünkü akarsu yatağında su kalmıyordu. Bu sene yağışların bol olması, özellikle kış ayındaki kar yağışı ve ilkbahar ayındaki yağmur yağışlarıyla beraber akarsularda su bol. Dolayısıyla inci kefalleri uzun yıllardır hasret kaldıkları bu dönemdeki suya kavuştular. Geçen yıllara göre çok daha başarılı bir üreme sezonu geçiriyoruz” dedi. “Yavrular annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor” İnci kefali yavrularının da başarılı bir şekilde Van Gölü’ne geri dönmesi gerektiğini dile getiren Akkuş, “Bu sene akarsular yavrularla dolup taşmış vaziyettedir. Yavrular annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor. Biz bu seneki üreme mevsiminin meyvelerini, 3-4 yıl sonra Van Gölü’ndeki balıkçılıkta göreceğiz. Çünkü bu sene doğan yavrular, 3-4 yıl sonra stoka katılım gerçekleştirerek inci kefali avcılık sezonunun verimli, bereketli geçmesini sağlayacak. Ümit ediyoruz ki sezon sonuna kadar akarsu debileri bu şekilde devam eder ve inci kefalleri uzun yıllar sonra tam anlamıyla başarılı bir üreme sezonu geçirmiş olur” diye konuştu.