GÜNDEM - 10 Ekim 2024 Perşembe 12:02

Ülker 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı

A
A
A
Ülker 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı

Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Ülker, "Dünyamız, Değer Zinciri, Çalışanlar ve Toplum" ana başlıkları altında topladığı hedefleri için çalışmalarına devam ediyor.


Ülker; ekonomik, sosyal ve çevresel faaliyetlerinin yer aldığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu 9. kez yayımladı. Çevreye ve insana saygılı üretim anlayışıyla 2014 yılından bu yana karbon salım artışı olmadan büyüyen Ülker, her alanda sera gazı emisyonlarını kontrol altına alarak, “2050’ye kadar net sıfır şirket” olmak için çalışmalarına devam ediyor.


Ülker CEO’su Mete Buyurgan 2023 yılında su ve enerji tasarrufundan sürdürülebilir ham madde tedarikine, insan kaynağından üretim kalitesine kadar çeşitli uygulamalara ve iyileştirmelere imza attıklarını söyledi.



Çiftçilere yönelik özel projeler


Buyurgan sözlerine şöyle devam etti:


“Gıdanın geleceği için dönüşüm ve sürdürülebilirlik, tarımsal üretimin yeniden tasarlanması, gıda güvenliği, gıda israfıyla mücadele, tedarik zincirinin dayanıklılığı ön plana çıkıyor. Ülker’de kuruluşumuzdan itibaren israfsız şirket kültürüyle çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizle, bu dönüşüme katkıda bulunmayı ve daha dirençli bir küresel gıda sistemi için destek vermeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizin ana odaklarından biri olan iklim krizi konusunda 2050 net sıfır şirket olma hedefimize ek olarak, ana ham maddelerimiz buğday, kakao, fındık tedarikinde planladığımız sürdürülebilir tedarik ve onarıcı tarım projeleri bulunuyor.


Fındıktan Fazlası projemiz kapsamında 25’i Giresun bölgesindeki kadın çiftçilerimiz olmak üzere toplam 75 çiftçi için iyi tarım uygulamaları eğitimleri ve saha destek programı düzenledik. Şu anda 33’ü kadın 100 çiftçi projede yer alıyor. Onarıcı tarım sera gazı emisyonlarını azaltan, biyoçeşitliliği koruyan, toprağın su tutma kapasitesini artıran, verimliliğini yükselten ve çiftçilerin geçim kaynaklarını destekleyen bütünsel bir yaklaşım. Biz de 2030’a kadar 10.000 dekar alanda onarıcı tarım uygulaması yapmayı hedeflerimiz arasına aldık. 2023 yılında 10 çiftçimiz ile yaklaşık 300 dönüm alanda çalışmalara başladık. Kakaodan Fazlası projemizle de çiftçilere tarımsal ormancılık ve iyi tarım uygulamaları eğitimleri veriyoruz. Kakao alımı yaptığımız bölgelerde tarımsal ormancılık projemiz kapsamında 124 çiftçiye 12 bin fidan dağıttık. Fildişi Sahili’nde doğrudan alım yaptığımız kooperatiflerle yakın iş birliği içindeyiz” dedi.



Sektöründe elektrikli trenle sevkiyat yapan ilk şirket


Lojistik süreçlerinde demiryolu ulaşımına da ağırlık verdiklerini söyleyen Buyurgan, Ülker’in Türkiye’de hızlı tüketim sektöründe elektrikli de dahil olmak üzere demiryolu taşımasını ilk kullanan şirket olduğunu aktardı. 2023 yılında demiryolu taşımacılığı sayesinde 213 ton CO2 salımını önlediklerini vurgulayan Buyurgan, karayolu taşımasında ise çift katlı tır kullanımı ve rota optimizasyonu sayesinde en az araçla en fazla yükü taşıyarak 3 bin 94 ton CO2 salımının önüne geçtiklerini ifade etti.



Fabrikalara ‘Toprağa Sıfır Atık’ belgesi aldı


Yaşam Döngüsü Analizi (LCA -Life Cycle Assessment) çalışmalarıyla Ülker’in tarladan sofraya uzanan çevresel ayak izini takip ettiklerini dile getiren Buyurgan, atıkların yüzde 98’ini geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleriyle değerlendiklerini belirtti. Bu çalışmaların sonucunda Türkiye’deki tüm fabrikalarında “Zero Waste to Landfill” (Toprağa Sıfır Atık) belgesini almaya hak kazandıklarını sözlerine ekledi.



2023’te öne çıkanlar


Bilim Temelli Hedef Girişimi’ne (SBTi) uyumlu olarak 2030 ara hedefi ve 2050 net sıfır taahhüdünü veren Ülker, Türkiye’de bu taahhüdü veren üç gıda şirketinden biri oldu. Enerji verimliliği projeleriyle toplam 12 bin MWh enerji tasarrufu elde edildi, 5 bin 683 ton karbon salımı engellendi. Lojistik faaliyetlerde 2014’ten bu yana karbon salımı yüzde 20 azaltıldı.


Ar-Ge çalışmalarına toplam 154 milyon TL bütçe ayrıldı ve bu sayede yeni ürünlerin ve çevresel etkisi düşük ambalaj ve süreçlerin geliştirilmesi sağlandı. 2014 yılına göre birim üretim başına su azaltımı yüzde 39’a ulaştı.


Ambalajlarda 220 ton plastik, 700 ton kağıt azaltımı gerçekleştirildi.


Ham maddelerin yüzde 99’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ve yüzde 98’lik atık geri dönüşüm oranına ulaşıldı. Fabrikalarımızda yüzde 43 oranında I-REC sertifikalı yenilenebilir enerji kullanarak, kapsam 2 emisyonları azaltıldı. Ülker, S&P Global’in Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi’nde (The Sustainability Yearbook) üst üste 4. kez yer alarak, listedeki 9 Türk şirketinden biri ve gıda ürünleri kategorisindeki 19 global şirket arasındaki tek Türk şirketi oldu.


2023’te Karbon Saydamlık Projesi (CDP) su güvenliği skorunu B’ye yükselten Ülker, 2015’ten beri Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya devam ediyor. Ülker, LSEG (London Stock Exchange Group) tarafından gerçekleştirilen, halka açık şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim performans değerlendirmesine göre 8-15 Ocak 2024 tarihinde dünya genelinde değerlendirilen 450’den fazla gıda şirketi arasında en yüksek puanı alarak kendi kategorisinde birinci oldu.



Ülker 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altınordu’nun genç oyuncusu kupa tarihine geçti Altınordu’nun akademi takımlarında forma giyen Mustafa Duru, Türkiye Kupası’nda Küçükçekmece Sinopspor’a attığı golle tarihe geçti. Altınordu’nun akademi takımlarında forma giyen Mustafa Duru, Türkiye Kupası’nda attığı golle tarihe geçti. Altınordu U17 Takımı’nın yanı sıra U16 Milli Takımı’nda da forma giyen genç oyuncu (15 yaş 4 ay), 9 takım arkadaşı ile birlikte Küçükçekmece Sinopspor ile oynanan maçın kamp kadrosuna alınmıştı. Karşılaşmanın 46. dakikasında oyuna giren Mustafa Duru, 86. dakikada takımı adına bir gole imza attı. Mustafa Duru, atmış olduğu bu golle Türkiye Kupası tarihinin en genç golcüsü oldu. Gençler göz doldurdu Türkiye Kupası’nda genç oyunculardan oluşan bir kadrosu ile mücadele eden İzmir ekibinde kamp kadrosuna dahil edilen Altınordu U17 Takımı’nda forma giyen oyuncular forma şansı buldukları süre içinde göz doldurdu. Kadroya dahil edilen oyuncuların yaş ortalamasının ise 16 olduğu belirtildi. Altınordu Teknik Direktörü Olcay Şahan, Altınordu U17 Takımı’nda Bilal Demirağ, Ömer Yiğit Tiryakigil, Emre İnal, Eren Kaya, Mustafa Duru, Baran Yolaçan, Ata Gür, Adem Ali Barkın ve Sarp Kaçar’ı kupa maçının kadrosuna dahil etmişti. Altınordu’nun gençlerinden Mustafa Duru, Ömer Yiğit Tiryakigil, Adem Ali Barkın, Eren Kaya, Baran Yolaçan ise kupada forma şansı bulan isimler oldu. Kastamonuspor hazırlıkları başladı Öte yandan Altınordu, TFF 2. Lig’de hafta sonu Torbalı Metin Oktay Yerleşkesi’nde lider Kastamonuspor ile oynayacağı karşılaşmanın hazırlıklarına ara vermeden başladı. Pazar günü 15.30’da oynanacak müsabaka Altınordu’nun YouTube kanalından naklen yayınlanacak. İzmir ekibi, lideri devirerek 3 puana ulaşmayı hedefliyor.
Antalya Dört ameliyathanede eş zamanlı yapılan operasyonlarla 8 hayat birbirine çapraz bağlandı Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ilk kez dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonu yapıldı. 4 ameliyathanede eş zamanlı yapılan operasyonlarla 8 hayat birbirine çapraz bağlandı.Bugüne kadar toplam 6 bin 625 nakil gerçekleştirilen Akdeniz Üniversitesi’nde; 2024 yılında 160 böbrek nakli, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli yapıldı. Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bu çeşit nakillerin yapıldığı bir merkez yok, ben gurur duyuyorum, herkes gurur duysun" dedi. Dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye’nin ilk yüz, çift kol nakli ile bilim dünyasında çığır açan, kompozit doku nakilleri ile dünyada bu üç alanda çalışan tek merkez olan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde ilk kez 4’lü çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü’nde, donörüyle kan uyuşmazlığı ya da farklı problem yaşayan hastalar nakil olacak başka hastaların vericileriyle eşleşiyor. Hastaneye bu yöntemle başvuran 4 böbrek yetmezliği hastası, çapraz nakille birbirlerinin canlı vericileri ile eşleştirildi. 25 Eylül 2024 tarihinde 4 ameliyathanede eş zamanlı yapılan operasyonlarla 8 hayat birbirine çapraz bağlandı. Bugüne kadar toplam 6 bin 625 nakil gerçekleştirilen Akdeniz Üniversitesi’nde; 2024 yılında 160 böbrek nakli, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli yapıldı. Organ Nakli Merkezi son olarak 4’lü çapraz böbrek nakli ile ilklerine bir yenisini daha ekledi. Muğla’dan gelen böbrek Hastası 61 yaşındaki Muhittin Demir’e eşi Saniye Demir (59) gönüllü verici oldu. Ancak doku uyumsuzluğu olmadığı için nakil yapılamadı. Aile çapraz havuzuna alındı. Son dönem böbrek yetmezliği olan hastası Hikmet Erol’a (34) annesi Şenal Erol’da (57) böbreğini vermek istedi. Ancak ailede de doku uyumsuzluğu ortaya çıkınca çapraz havuzuna alındı. Yine Muğla’dan gelen böbrek hastası Nesrin Şahan’a (45) eşi Halit Şahan (60) böbreğini vermek isteyince doku uyumsuzluğu ortaya çıktı. Bu ailede çapraz havuzuna alındı. Denizli’den gelen böbrek hastası Şükran Öksüzoğlu’na (28) annesi Hatice Daşcı (51) verici olmak istedi. Ancak bu ailede de doku uyumsuzluğu yaşanınca çapraz havuzuna alındı. Çapraz nakille yapılan tetkiklerde; Hatice Daşçı’nın Muhittin Demir’e, Saniye Demir’in Hikmet Erol’a, Şenay Erol’un Nesrin Şahan’a, Halit Şahan’ın Şükran Öksüzoğlu ile böbreğinin uyumlu olduğu belirlendi. Hastalara, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi tarafından yapılan operasyonla 4’lü çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi. Domino nakli Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, çapraz nakle ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında, "domino nakil" olarak da adlandırılan dörtlü çapraz naklinin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirdiklerini kaydetti. Akdeniz Üniversitesinde 1982 yılında ilk böbrek naklinin yapıldığını anımsatan Özkan, "Akdeniz Üniversitesinde bugüne kadar 6 bin 625 kişi çeşitli nakillerle hayata tutundu. Hastanemizde 2024 yılında ise 160 böbrek nakli, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli gerçekleştirildi. Hastane olarak organ naklindeki başarılarımızı, marka değerimizi her geçen gün artırmaktayız. Organ bağışı olmadığı müddetçe canlılarla devam etmek durumundayız. Kadavradan organ bağışlarının artmasını umuyoruz" dedi. "Ben gurur duyuyorum, herkes gurur duysun" Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan ise organ naklinde Türkiye’nin "Amiral gemisi" Akdeniz Üniversitesinin hız kesmeden yoluna devam ettiğini söyledi. Toplantı anında organ nakli ekibinin bir kısmının Burdur’da bulunduğunu belirten Özkan, “Bugün itibarıyla şu toplantı yapılırken ekibimizin bir kısmı Burdur’da, karaciğer ve böbrek nakli olmak üzere alıcı ekip olarak oraya gitmiş durumdalar. Akdeniz Üniversitesi’nde 2 böbrek bir karaciğer nakli yapılacak. 6 binin üzerinde böbrek nakli 800 ün üzerinde karaciğer nakli yapılan bir merkezdeyiz, pankreas, ince bağırsak naklinin yapıldığı merkezdeyiz. Bu çeşit nakillerin yapıldığı bir merkez yok, ben gurur duyuyorum, herkes gurur duysun” diye konuştu. Önce babası sonra annesi böbrek verdi Çapraz nakille böbrek nakli gerçekleşen Şükran Öksüzoğlu, 7 yıl önce babasından nakil olduğunu şimdi ise annesinin verici olduğunu açıkladı. Öksüzoğlu, “3 Eylül’de kontrol için geldim, ilk diyalizimi aldım, bu kadar kısa sürede beklemiyorduk, bir ay hastanede kaldım, bir ay içinde üçlü bir grup varmış beni dahil etmek için uğraşmışlar. Bir ay içinde de nakil oldum. 2017 yılında babamdan naklim gerçekleşmişti, şimdi de annemden aldım” dedi. Şükran Öksüzoğlu’nun Muhittin Demir ile eşleşerek böbreğini veren annesi Hatica Daşçı ise, “Yavruma ikinci kez can verdim, çok mutluyum, önce baba verdiği için sıra bendeydi” diye konuştu. Hastalardan Hikmet Erol da 10 yıldır böbrek yetmezliği çektiğini, 6 yıldır periton diyalize girdiğini söyledi. Erol, kendisine böbreğini veren Saniye Demir’e artık "anne" diye seslendiğini dile getirdi. Çapraz nakil sayesinde 4 kişinin hayata tutunduğunu anlatan Erol, "Hepimiz aile olduk. Saniye teyzeme artık teyze demiyorum. Saniye Anne diyorum. 6 aylık süreçte enfeksiyon açısından hassasız, sonrasında sağlıklı hallerimizle sürekli buluşmak istiyoruz. Aramızda can bağı oluştu. Bu nakiller bizim için gerçekten mucize oldu" ifadelerini kullandı.
Aydın MediaMarkt Türkiye’deki 101’inci mağazasını Kuşadası’nda açtı Geniş ürün yelpazesiyle teknolojiseverlere alışveriş imkanı sunan MediaMarkt, Aydın’daki ikinci, Türkiye’deki 101’inci mağazasını Kuşadası’nda açtı. Türkiye genelinde mağaza açılışlarına hız kesmeden devam eden markanın yeni mağazasında açılışa özel olarak düzenlediği kampanya, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt, Türkiye’deki 101’inci mağazasını Aydın’ın Kuşadası ilçesinde açtı. 1251 metrekarelik geniş satış alanına sahip olan, 17’si kadın 33 çalışanın istihdam edildiği mağazanın açılış töreni gerçekleşti. Son teknoloji ürünleri deneyimin ön planda olduğu mağazalarında tüketicilerle buluşturmaya devam markanın düzenlediği açılış töreni ilgiyle karşılandı. Açılış sonrasında kampanyalı ürünler talep görürken, son teknoloji ürün yelpazesinin çeşitliliği ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılandı. Açılış törenine katılan MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar, şunları söyledi: ”Açtığımız her yeni mağazayla istihdama katkı sağlarken, tüketicilerimize konforlu alışveriş alanlarında, son teknoloji ürünleri yerinde deneyimleme ve inceleme olanağı sunuyoruz. Türkiye’de kazandığımızı Türkiye’ye yatırma hedefimizle önümüzdeki dönemde de yeni mağazalar açmaya ve satış alanımızı büyütmeye hız kesmeden devam edeceğiz. Akıllı Telefon Kiralama gibi artı hizmetlerimizi, genişletmeye devam ettiğimiz mağaza ağımızla Türkiye’nin farklı illerine taşıyoruz. Son dönemde ayrıca web sitemizi, uygulamamızı ve sadakat platformumuz MediaMarkt Club’ı da tamamen yenileyerek daha hızlı ve kullanıcı dostu hale getirdik. Hem fiziksel mağazalarımızda hem de mediamarkt.com.tr’de tüketicilerimize en iyi hizmeti vermeye, en benzersiz alışveriş deneyimini yaşatmaya devam edeceğiz.” Markanın, Türkiye’nin farklı noktalarında mağaza açılışlarına devam edeceği belirtildi.