GÜNDEM - 30 Haziran 2024 Pazar 09:59

Beyoğlu’nda yürüyüş nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak

A
A
A
Beyoğlu’nda yürüyüş nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul Valiliği tarafından Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde sosyal medya platformlarından yapılan çağrılarla düzenlenmesi planlanan yürüyüş nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağı bildirildi. Yapılan açıklamada, “Çeşitli illegal grupların, sosyal medya platformlarından yaptığı çağrıyla 30.06.2024 Pazar Günü, Taksim-İstiklal Caddesi bölgesinde izinsiz protesto yürüyüşü ve basın açıklaması çağrısı yapıldığı görülmüştür. Valiliğimizce, bu izinsiz organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.


İstanbul Valiliği, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde sosyal medya platformlarından yapılan protesto yürüyüşü çağrılarına yönelik bir açıklama yaparak, bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Çeşitli illegal grupların, sosyal medya platformlarından yaptığı çağrıyla 30.06.2024 Pazar Günü, Taksim - İstiklal Caddesi bölgesinde izinsiz protesto yürüyüşü ve basın açıklaması çağrısı yapıldığı görülmüştür. Valiliğimizce, bu izinsiz organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı alınmıştır. Bu kapsamda 30.06.2024 Pazar günü saat 08.00 itibariyle; Taksim Meydanı, Cumhuriyet Anıtı, Gezi Parkı, İstiklal Caddesi ve ara sokaklarının Tünel Meydan’a kadar olan bölge ile Karaköy Meydan ve çevresinin araç trafiğine kapatılmasına, yaya trafiğinin ise kontrollü şekilde sağlanmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.


Öte yandan, trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirtilen açıklamada, “Konu kapsamında bazı yolların trafiğe kapatılması ve kapanan yollara alternatif güzergahlar belirlenmesi kararı alınmıştır. Bu çerçevede saat 10:00 itibariyle;


1. Sıraselviler Caddesi Hocazade sokak kesişiminden Taksim Meydan istikametine trafiğe kapatılacaktır.


2. Taksim Meydan (büfeler önü) - İstiklal Caddesi’ne bağlanan yol trafiğe kapatılacaktır.


3. Refik Saydam Caddesi’nden Asmalı Mescit Caddesi’ne giriş-çıkış, Ensiz Sokak - İlk Belediye Caddesi kesişimi trafiğe kapatılacaktır.


4. Balo sokak- Turnacıbaşı Caddesi kesişimi trafiğe kapatılacaktır.


5. Sadri Alışık Sokak- Atıf Yılmaz Caddesi trafiğe kapatılacaktır.


6. Yeni Çarşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu, Turnacıbaşı Caddesi, Meşelik Sokak ve Sadri Alışık Sokak’tan İstiklal Caddesi’ne gidiş istikameti trafiğe kapatılacaktır.


7. Yeni çarşı caddesi -İstiklal Caddesi kesişimi, İstiklal Caddesi istikameti trafiğe kapatılacaktır.


8. Taksim tünel girişinden İstiklal Caddesi istikameti trafiğe kapatılacaktır.


9. Tak-ı Zafer Caddesi trafiğe kapatılacaktır” denildi.


Alternatif yollar ise, “İnönü Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Refik Saydam Caddesi ve Meclis-i Mebusan Caddesi” olarak belirtildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Bereketli yağışlar sayesinde bu yıl toplu inci kefali ölümleri yaşanmadı Van’da 2018-2023 yılları arasında yağış miktarının azalmasına bağlı olarak her yıl gerçekleşen toplu inci kefali ölümleri, bu yıl devam eden verimli yağışlar sayesinde yaşanmadı. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında neslini sürdürmek için tatlı sulara göçü sorunsuz şekilde devam ediyor. Son 6 yıllık süreçte kentte yağış miktarının azalması ve sıcaklığın artmasına bağlı olarak akarsuların debisinin düşmesi, üreme dönemindeki inci kefallerinin tatlı sulara göçünü zorlaştırıyordu. Kurak geçen yılların bu döneminde ise binlerce inci kefali debisi düşen akarsulardan Van Gölü’ne dönemeyerek toplu şekilde ölüyordu. Ancak 2024 yılı itibariyle kış ve bahar aylarında etkili olan yoğun yağışlar akarsuların debisini artırdı. Temmuz ayına rağmen debisi düşmeyen akarsularda inci kefalinin eşsiz göçü sorunsuz şekilde devam ediyor. “Geçen yıllarda toplu balık ölümlerini görüyorduk” İHA muhabirine konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, havaların ısınmasıyla beraber akarsulara göç eden inci kefallerinin üreme göçünün devam ettiğini belirtti. Yağışların etkisiyle akarsuların debilerinin yüksek olduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Akkuş, “2018 yılından günümüze kadar geçen süre içerisinde her yıl bu mevsimlere geldiğimiz zaman maalesef toplu balık ölümlerini görüyorduk. Çünkü akarsu yatağında su kalmıyordu. Bu sene yağışların bol olması, özellikle kış ayındaki kar yağışı ve ilkbahar ayındaki yağmur yağışlarıyla beraber akarsularda su bol. Dolayısıyla inci kefalleri uzun yıllardır hasret kaldıkları bu dönemdeki suya kavuştular. Geçen yıllara göre çok daha başarılı bir üreme sezonu geçiriyoruz” dedi. “Yavrular annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor” İnci kefali yavrularının da başarılı bir şekilde Van Gölü’ne geri dönmesi gerektiğini dile getiren Akkuş, “Bu sene akarsular yavrularla dolup taşmış vaziyettedir. Yavrular annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor. Biz bu seneki üreme mevsiminin meyvelerini, 3-4 yıl sonra Van Gölü’ndeki balıkçılıkta göreceğiz. Çünkü bu sene doğan yavrular, 3-4 yıl sonra stoka katılım gerçekleştirerek inci kefali avcılık sezonunun verimli, bereketli geçmesini sağlayacak. Ümit ediyoruz ki sezon sonuna kadar akarsu debileri bu şekilde devam eder ve inci kefalleri uzun yıllar sonra tam anlamıyla başarılı bir üreme sezonu geçirmiş olur” diye konuştu.