Yerel Haberler
Hatay
Yaz aylarında Asi Nehri’ni kaplayan su sümbülleri kadınların elinde sanat eserine dönüşüyor
17 Haziran 2024 Pazartesi - 09:04 Yaz aylarında Asi Nehri’ni kaplayan su sümbülleri kadınların elinde sanat eserine dönüşüyor Hatay’da yaz aylarında Asi Nehri’ni kaplayan su sümbülleri, kurutulduktan sonra İskenderun ilçesinde kadınların elinde örülerek sanat eserine dönüşüyor. Su sümbüllerinden elde edilen sepet, sele ve çimem gibi ürünler uzun yıllar kullanılabiliyor. Lübnan’dan doğarak Hatay’ın Samandağ ilçesinde Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’ni yaz aylarında su sümbülleri kaplıyor. Nehirdeki canlıları tehdit eden su sümbülleri, belediye ekipleri tarafından temizleniyor. Hiçbir işe yaramadıkları düşünülen su sümbülleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurs Merkezi (HATMEK) kursiyerleri olan depremzede kadınlar tarafından sanat eserine dönüştürülüyor. İskenderun ilçesinde verilen kursta, su sümbüllerinden elde edilen sepet, sele ve çimem gibi ürünler uzun yıllar kullanılabiliyor. Depremzede kadınlar bir yandan üreterek gelir elde ederken diğer yandan da deprem psikolojisini atlatıyorlar. Usta öğretici Azize Alay, su sümbüllerinin Asi Nehri’ni tehdit eden bitkiler olduğunu ve bu bitkilerin kurutulmasıyla sepet gibi örgü ürünlerine dönüştüğünü belirterek, "Su sümbülü aslında bizim Hatay’ın endemik bir bitkisidir. Asi nehrini tehdit eden bir bitkidir genelde, belediye ekipleri tarafından nehir su sümbüllerinden temizlenir. Oysa Uzak Doğu’da bu bir dönüşüme sahne oluyor, bunlar toplanıp baş aşağı öbekler halinde asılıyor, kurutuluyor ve bu şekilde yeniden dönüştürülerek işte sepete, sele, çimeme dönüşüyor. Aklınıza gelebilecek her şeyi örebiliyorsunuz. Örümü kolay yine diğer bitkiler gibi işte ıslatılarak örülüyor ve sağlıklı da. Birde bir aşamamız daha oluyor, su sümbülü kurutulduktan sonra tombekler halinde dizilip brandayla örtülüyor ve bir asitle onun doğal yapısı sabitleniyor yani çökme yapmıyor bitki. Böcekten falan da arındırılmış oluyor. Şimdi bu tür materyaller genelde mutfakta ve salonlarda kullanılıyor. Suya dayanıklı, küf ortamı dışında 25-30 yıl gider. Bizim buralar rutubetli yani, 20 yıl çok rahat gidebiliyor" ifadelerini kullandı. El sanatının terapi olduğunu ve kendisini mutlu hissettirdiğini söyleyen 56 yaşındaki afetzede Nesrin Kiremitçi ise, "Deprem korkusu bizi dışarılara itti. Pandemide içerilerdeydik ama depremden sonra dışarılara çıkmak zorunda kaldık. Binalara giremiyorduk ama sonra bu işin böyle yürüyemeyeceğini algıladık. Neyle uğraşabiliriz, ne yapabiliriz, ne öğrenebiliriz, ne üretebilirizin peşine düştük. Sağ olsun HATMEK de bize böyle bir imkan sağladı. Öğretmenimiz hani gelebilirsiniz deyince su sümbülüyle başladık. Su sümbülleri o kadar güzel bir materyal ki çok güzel çıkıyor ve çok şık oluyor. Tamamen doğal, bunun bizim ilimizin içerisinde yetiştiğini öğrendim. Bayağı güzel bir şeymiş dönüşümü çok güzel, ayrıyeten çok büyük markaların çok büyük parayla sattıkları bir ürün diyeyim" şeklinde konuştu.
Deprem mezarlığında gözyaşları içinde hüzünlü bayram
16 Haziran 2024 Pazar - 09:31 Deprem mezarlığında gözyaşları içinde hüzünlü bayram Hatay’da afetzede vatandaşlar, sabahın ilk saatleriyle birlikte asrın felaketinde vefat edenlerin mezarlarının bulunduğu deprem mezarlığına akın ettiler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Depremde vefat eden vatandaşlar için Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi’nde deprem mezarlığı kurulmuştu. Her bayram olduğu gibi bu bayram da depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaret için deprem mezarlığına geldiler. Mezarları sulayarak göz yaşları içerisinde dua eden depremzede vatandaşlar, yürekleri burktu. Hatay Büyükşehir Belediyesi de mezarlığı bayraklarla donatarak, ziyaret gerçekleştiren vatandaşlara dikmeleri için çiçek dağıttı. Afetzede vatandaşlar, bayram boyunca mezarlıklara ulaşımlarını Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen ücretsiz servis araçlarıyla sağlayabilecekler. “Bize bayram gelmedi, benim bir oğlum vardı onu ve torunlarımı kaybettim” Asrın felaketinde vefat eden evladının ve torunlarının mezarını ziyarete gelen Kader Ayvas, “Bize bayram gelmedi, benim bir oğlum vardı onu ve torunlarımı kaybettim. Ben kayboldum, onlar ölmedi biz öldük. Tarifi yok, sözün bittiği yerdeyiz. Zor bir bayram, burada durmak bile istemiyorum. 5 çocuğumu kaybettim” dedi. Deprem sonrası bayramların buruk geçtiğini ifade eden Özkan Seyyar, “Bize bayram yok, adı bayram. Bizim bayramımız depremden sonra bitti. Burada 3 yeğenim ve babamın mezarı var. Yakın dereceden 6 vefatımız var depremde” ifadelerini kullandı.
Deprem mezarlığında buruk arefe
15 Haziran 2024 Cumartesi - 17:57 Deprem mezarlığında buruk arefe Hatay’da Kurban Bayramı arefesinde deprem mezarlığını ziyaret eden vatandaşlar, hüzün içerisinde dua ettiler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Depremde vefat eden vatandaşlar için Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi’nde deprem mezarlığı kurulmuştu. Her bayram olduğu gibi bu bayramda depremde yakınını kaybeden vatandaşlar, ziyaret için deprem mezarlığına geldiler. Arefe gününden başlayan ziyaretlerde vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadılar. Hatay Büyükşehir Belediyesi de mezarlığı bayraklarla donatarak, ziyaret gerçekleştiren vatandaşlara dikmeleri için çiçek dağıttı. Afetzede vatandaşlar, arefe günü ve bayram boyunca mezarlıklara ulaşımlarını Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen ücretsiz servis araçlarıyla sağlayabilecekler. “Ne yazık ki buruk bir bayram” Kız kardeşinin mezarı başında gözü yaşlı şekilde çiçek diken Fadime Demirkol, "Kız kardeşimin mezarını bayram ziyarete geldim. Acımız değişmedi, her gün aynı şeyi yaşıyoruz. Rabbim bu acıyı bir daha göstermesin. Ne yazık ki buruk bir bayram. 2 yıla yakın süredir bizim için değişen bir şey yok” dedi. “Bizim için bayram eksik olacak” Yengesinin ve yeğenlerinin mezarlarını ziyaret eden Mahmut Çelik, "Depremde yengem ve 2 yeğenim vefat etti. Bugün de bayram ziyareti için geldik. Sürekli ziyaret ediyoruz ve duamızı yapıyoruz. Bizim için bayram eksik olacak” dedi.