Yerel Haberler
Erzurum
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi 07 Ekim 2024 Pazartesi - 21:51:21 Erzurum’un Oltu ilçesinde İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve Gazze hakkına destek olmak amacıyla “Soykırıma İsyan, Filistin’e Destek Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüş, Oltu Gençlik Merkezi önünde kalabalık bir topluluğun katılımıyla başladı. Meşale ve pankartlarla gerçekleştirilen sessiz yürüyüş, Erzurum Caddesi boyunca ilerleyerek Kale Meydanı’nda son buldu. Kale Meydanı’nda gençlik merkezi öğrencileri, Gazze ile ilgili resimler çizerek bir sergi açtı. Etkinlik, Aslanpaşa Müezzini tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Oltu İlçe Müftüsü Veysel Çelebi de programda bir konuşma yaparak dua etti. Ardından gerçekleştirilen sinevizyon gösterimi ile program sona erdi. Programa Oltu Kaymakamı Mustafa Çeklik, Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi, Oltu Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçükbekir, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Cünenyt Kazdal, İlçe Emniyet Müdürü Yasin Pala, İlçe Jandarma Vekili Jandarma Başçavuş İbrahim Bilgin, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhami Şahin, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Ömer Bektaş, Oltu Gençlik Merkezi Müdürü Tuncay Yıldırım, İlçe Müftüsü Veysel Çelebi, AK Parti İlçe Başkan Vekili Metin Polat, Belediye Başkan Yardımcısı İsrafil Aslan, okul müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07 Ekim 2024 Pazartesi - 21:15 Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi Erzurum’un Oltu ilçesinde, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve Gazze hakkına destek olmak amacıyla “Soykırıma İsyan, Filistin’e Destek Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüş, Oltu Gençlik Merkezi önünde kalabalık bir topluluğun katılımıyla başladı. Meşale ve pankartlarla gerçekleştirilen sessiz yürüyüş, Erzurum Caddesi boyunca ilerleyerek Kale Meydanı’nda son buldu. Kale Meydanı’nda gençlik merkezi öğrencileri, Gazze ile ilgili resimler çizerek bir sergi açtı. Etkinlik, Aslanpaşa Müezzini tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Oltu İlçe Müftüsü Veysel Çelebi de programda bir konuşma yaparak dua ettirdi. Ardından, sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi ve program sona erdi. Programa; Oltu Kaymakamı Mustafa Çeklik ,Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi, Oltu Cumhuriyet Baş Savcısı Mustafa Küçükbekir, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Cünenyt Kazdal, Oltu İlçe Emniyet Müdürü Yasin Pala Oltu İlçe Jandarma vekili Jandarma Başçavuş İbrahim Bilgin İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhami Şahin, Oltu İlçe Spor Müdür Ömer Bektaş, Oltu Gençlik Merkezi Müdürü Tuncay Yıldırım Oltu İlçe Müftüsü Veysel Çelebi, Oltu Ak Parti Başkan Vekili Metin Polat Oltu Belediye Başkan Yardımcısı İsrafil Aslan, Okul Müdürleri, Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. (ERZ-NK-Y)
07 Ekim 2024 Pazartesi - 17:37 Polisten gençlere bilgilendirme Erzurum Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Atatürk Üniversitesi Kampüsünde öğrencilere bir çok konuda bilgilendirme yaparak paylaşımlarda bulundu. Erzurum Emniyet Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan paylaşımda, “Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kampüse Hoş geldin Etkinlikleri kapsamında düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme standlarında Erzurum Emniyet Müdürlüğü olarak bizde yerimizi aldık. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğümüzce Üniversite Öğrencilerimize yönelik; KADES Uygulaması, Narkotik Madde Kullanımının Önlenmesi, Sanal Kumar ve Dolandırıcılık, Asayiş Konuları, Terörle Mücadelede Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri konularında bilgilendirmelerde bulunuldu. Terörle Mücadelede Şube Müdürlüğü Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Büro Amirliğince, Erzurum Şehirler Arası Otobüs Terminalinde eğitim görmek üzere ilimize gelen üniversite öğrencilerine ayrıca Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencilerine terör örgütlerinin gençlere yönelik yapılanmalarıyla ilgili bilgilendirme yapılmış toplam 6300 öğrencimize ulaşılmış, broşürler dağıtılarak akabinde çeşitli ikram ve hediyeler verilmiştir ” denildi.
Rektör Hacımüftüoğlu, Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu’na katıldı
29 Eylül 2024 Pazar - 12:27 Rektör Hacımüftüoğlu, Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu’na katıldı Türkiye ile Özbekistan arasındaki eğitim iş birliğini güçlendirmek ve yeni projeleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Taşkent Devlet Transport Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Abdurrahmanov’un yanı sıra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile her iki ülkeden çok sayıda rektör katıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, forumda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında kullanılmayan büyük bir potansiyelin olduğunu vurgulayarak Özbekistan’dan Türkiye’ye gelen öğrenci sayısının artırılabileceğini ifade etti. Özvar: "Özbekistan’dan toplam 7 bin 428 öğrenci üniversitelerimizde öğrenim görüyor. Bu öğrencilerin en yoğun bulunduğu bölümler işletme ve tıp programları. Ayrıca, 17 Özbek uyruklu akademisyen Türk üniversitelerinde görev yapıyor" dedi. İki ülkenin eğitim alanındaki iş birliğinin genişleyeceğini belirten Başkan Özvar, Türk-Özbek Üniversitesinin kurulacağı duyurarak, Türkiye’nin sahip olduğu akademik tecrübenin, başta mühendislik ve bilişim olmak üzere birçok alanda Özbekistan ile paylaşılacağını ve bu iş birliğinin ülkeler arası ilişkileri derinleştireceğini kaydetti. “İki Ülke Arasındaki Potansiyeli Ön Plana Çıkaracak Çalışmalar Yapacağız” Programa katılan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise yapmış olduğu değerlendirmede, Türkiye ile Özbekistan arasındaki eğitim iş birliğinin tarihî ve kültürel bağlar temelinde güçlendiğini vurgulayarak: "İki dost ve kardeş ülke olarak, yükseköğretimde ortak projeler üretmek bizim için büyük bir onurdur. İki ülke arasındaki potansiyeli ön plana çıkaracak çalışmaları hayata geçireceğiz. Özellikle araştırma-geliştirme alanlarında ortak çalışmalarla bilim dünyasına katkı sağlamak, öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı. Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesinin Özbekistan’daki üniversitelerle çeşitli iş birliği protokolleri imzaladığını belirterek, bu tür forumların akademik anlamda yeni fırsatlar oluşturacağına inandığını sözlerine ekledi. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, iki ülke arasındaki yükseköğretim kurumlarının ortak projeler geliştirmesi ve öğrenci-akademisyen değişim programlarını genişletmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Sağlık çalışanlarının İsrail’i protestoları 45’nci haftada devam etti
29 Eylül 2024 Pazar - 11:02 Sağlık çalışanlarının İsrail’i protestoları 45’nci haftada devam etti Erzurum’da görev yapan sağlık çalışanlarının İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının 45’inci haftasında da sesiz yürüyüşleriyle protestolarını sürdürdü. Tarihi Erzurum Kalesi önünde toplanan sağlık çalışanları, Türkiye ve Filistin bayraklarıyla etkinlik alanında yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi Ahmet Yusuf Yılmaz, binlerce masum Müslümanın İsrail tarafından düzenlenen saldırılarda hayatını kaybettiğini ve kaybetmeye devam ettiğini söyledi. Yılmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’deki hekimler ve sağlık çalışanları olarak sessiz yürüyüşümüzün 46. haftasında yeniden Gazze’yi hatırlamak ve hatırlatmak için bir araya geldik. Bizler sebat etmeyi, sabretmeyi Filistinlilerden öğrenmeye çalışan sağlık çalışanlarıyız. Gazze’de 1 yıla yakın süredir gerçekleştirilen soykırım, Lübnan’da ki sivillerin kalleş İsrail tarafından bombalanmasıyla genişliyor. Vicdanı hür insanlar dünyanın dört bir tarafında eylemlerini sürdürürken; bu terörist sahte devlete dur diyemeyen kukla yönetimler yüzünden yeni katliam alanları açılıyor. İsrail’i ve onu meşru gören çürümüş insan müsveddelerini lanetlediğimizi ve her alanda boykot ettiğimizi ilan ediyoruz. Özellikle meslektaşlarımızın reçetelerinde, hastanelerde ve eczanelerdeki ilaç alımlarında tercihin yerli olandan yana olması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. eczacısına “ben yerli muadillerini istiyorum evladım” diyen her teyzenin her dedenin de ilaç alanındaki boykota katılabileceğini hatırlatıyoruz. Tüm devlet kurumlarını, işletme sahiplerini ve halkımızı aktif boykota ve milli sermayeye destek çıkmaya davet ediyoruz. Boykot ürünlerine elimizi uzatırsak şehit olan her bir çocuğa ihanet etmiş olacağımızı bilmeliyiz. İsrail ve destekçilerinin ürünlerine güven olmayacağını anlamak için patlattıkları çağrı cihazlarına bakmak yetmez mi? Evlatlarımıza yerli malı bilincini kazandırmalı, boykotu nesilden nesle aktarmalıyız. Zulme karşı durmak ve hakkı söylemek bu dünyada evlatlarımıza bırakabileceğimiz pek şerefli bir mirastır. Fakat daha da şereflisi dün İstiklâl Harbinde, Bosna’da, Karabağ’da; bugün Suriye ve Kuzey Irak’ta olduğu gibi yarın Filistin’de, Doğu Akdeniz’de ve Doğu Türkistan’da vaadi dolan hak sözlerimizin yerini tetiğe bırakmak olacaktır. Daha fazlasını yapana kadar daha azını yapamayız, onun için kanıksamayacağız, normalleştirmeyeceğiz, sindirilmeyeceğiz. Sabırla ve azimle zulme karşı duranlardan olacağız” Konuşmanın ardından protesto eylemi yapılan dua ile sona erdi.
İşte Erzurum’un nüfus karnesi
29 Eylül 2024 Pazar - 11:01 İşte Erzurum’un nüfus karnesi Sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri, bölge açısında merkezi konumda olması ve daha bir çok özelliği ile dikkat çeken Erzurum’da demografik göstergeler ilginç sonuçları ortaya çıkarıyor. Erzurum son yapılan sayımda toplam nüfusu 749 bin 993 kişi olarak açıklandı. TÜİK bu rakamlar üzerinde Erzurum’un demografik göstergelerini hesapladı. Erzurum’da erkek nüfusu 372 bin 622 iken kadın nüfusu 377 bin 371 kişi oldu. Erzurum’un ortanca yaşı 30,2, nüfus yoğunluğu 29,6, nüfus artış hızı(Binde) 0,3 olarak hesaplandı. Erzurum’da yabancı nüfus 4 bin 586 kişi ve yurtdışı doğumlu nüfus 6 bin 392 kişi şeklinde tespit edildi. Erzurum’un diğer illerden aldığı göç 34 bin 129 olurken diğer illere verdiği göç 38 bin 115, diğer ülkelerden aldığı göç bin 383 ve diğer ülkelere verdiği göç bin 333 oldu. Erzurum’da hiç evlenmeyen 187 bin 669 kişi var Erzurum’da hanehalkı niteliklerine bakıldığında; toplam hanehalkı sayısı 205 bin 813, ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,5 olarak hesaplandı. Tek kişilik 36 bin 630, tek çekirdek aileden oluşan 138 bin121, geniş aileden oluşan 26 bin 421 ve çekirdek aile bulunmayan 4 bin 641 olduğu görülüyor. Erzurum’un nüfusunun medeni durum rakamlarına bakıldığında ise; hiç evlenmeyen 187 bin 669, evli 339 bin161, boşanan 11 bin 120 ve eşi ölmüş 34 bin153 kişi var. Erzurum’un eğitim karnesi ise şöyle; okuma yazma bilmeyen 28 bin 728 kişi, okuma yazma bilen bir okul bitirmeyen 76 bin 462 kişi, ilkokul 150 bin 470 kişi, ilköğretim 36 bin 73 kişi, ortaokul/ dengi meslek okulu 123 bin 614 kişi, lise/ dengi meslek okulu 156 bin 602 kişi, yüksekokul/ fakülte 93 bin 421 kişi ve yüksek lisans ve üzeri 16 bin 192.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesinde akademisyenlerle buluştu
28 Eylül 2024 Cumartesi - 17:16 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesinde akademisyenlerle buluştu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Akademisyen Buluşmaları” programına katıldı. Adalet Bakanlığı ile üniversiteler arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmek adına düzenlenen etkinliğe Bakan Tunç’un yanı sıra; Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Ak Parti Erzurum Milletvekilleri Fatma Öncü, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu, Prof. Dr. Yüksel Göktaş ve Prof. Dr. Reyhan Keleş, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Akarsu, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu ile çok sayıda akademisyen katıldı. Program öncesinde, Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezini gezen Bakan Tunç, merkezin yürüttüğü çalışmalar hakkında Merkez Müdürü Prof. Dr. Levent Gültekin’den ayrıntılı bilgi aldı. Bu ziyaret esnasında merkezin Türkiye’nin biyoçeşitliliği üzerine yaptığı araştırmalar ve ülkeye sağladığı katkılar gündeme geldi. Ziyaretin ardından, Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi Konferans Salonunda düzenlenen programa katılan Bakan Tunç, akademisyenlerle bir araya geldi. Programda, üniversitelerin adalet sisteminin güçlendirilmesi ve toplumsal huzurun sağlanması sürecindeki rolüne değinen Bakan Tunç, akademik dünyada yürütülen her bilimsel çalışmanın, ülkenin gelişimine ve kalkınmasına büyük katkı sağladığını vurguladı. “Adaletin Sağlanmasında, Bilimsel Araştırmalar ve Akademisyenlerin Katkıları Büyük Önem Taşıyor” Bakan Tunç, konuşmasında hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlanmasında bilimsel araştırmaların ve akademisyenlerin katkılarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, akademisyenlerden beklentilerinin sadece akademik yayınlarla sınırlı kalmayıp, toplumun adalet algısının güçlenmesine de katkıda bulunmaları olduğunu belirtti. Tunç, bilim dünyasıyla iş birliğinin, adalet mekanizmasının daha etkin ve verimli işlemesi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, Adalet Bakanlığı olarak üniversitelerle her türlü ortak çalışmaya açık olduklarını dile getirdi. Konuşmasının sonunda, üniversitelerin sadece eğitim kurumları değil, aynı zamanda toplumsal sorunların çözümüne de katkı sağlayacak fikirlerin üretildiği merkezler olduğunu hatırlatan Bakan Tunç, programın sonunda gelen soruları yanıtladı.
Atatürk Üniversitesinde "kampüse hoş geldin" oryantasyon programı başlıyor
28 Eylül 2024 Cumartesi - 12:13 Atatürk Üniversitesinde "kampüse hoş geldin" oryantasyon programı başlıyor Atatürk Üniversitesi, 2024-2025 akademik yılına "Kampüse Hoş Geldin" Oryantasyon Programı ile merhaba diyor. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan program, üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin kampüs yaşamına daha hızlı adapte olmalarını amaçlıyor. Erzurum’un sosyal ve kültürel hayatından öğrenci ilişkilerine, kariyer planlamasından sosyal medyanın doğru kullanımına kadar pek çok farklı konu başlığında bilgilendirme sunumlarının yapılacağı etkinliklerde, yeni öğrencilerin üniversite yaşamını yakından tanımaları hedefleniyor. Oryantasyon programının açılışı 30 Eylül 2024 tarihinde saat 11.00’de Garaj Okuma Salonu önünde gerçekleşecek. Açılış etkinliklerinde mehteran takımı, DJ performansı ve mini konser yer alacak. Program, 2 Ekim 2024 tarihinde halk oyunu gösterileri ve müzik etkinliklerinin ardından Tabya Gezileri ile sona erecek. Rektör Hacımüftüoğlu: “Oryantasyon Programımız, Öğrencilerimizin Eğitim Hayatlarına Güçlü Bir Başlangıç Yapmalarını Sağlayacak” Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, oryantasyon programıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Üniversitemize bu yıl katılan tüm öğrencilerimize ‘hoş geldiniz’ diyorum. Yeni akademik yılın hepimiz için başarılı ve verimli geçmesini temenni ediyorum. Oryantasyon programımız, öğrencilerimizin üniversitemizi ve Erzurum’u daha iyi tanımalarını, eğitim hayatlarına güçlü bir başlangıç yapmalarını sağlayacak önemli bir adımdır. Öğrencilerimizin her alanda kendilerini geliştirmeleri için gerekli tüm imkanları sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca kültürel ve sosyal etkinliklerle de onları hem akademik hem de kişisel anlamda desteklemeyi sürdüreceğiz.” Atatürk Üniversitesi ailesinin, yeni öğrencilerine sıcak bir karşılama yaparak, akademik ve sosyal hayatlarına en iyi şekilde başlamalarına destek olmayı hedeflediğini aktaran Rektör Hacımüftüoğlu; program kapsamında ayrıca değişim programları, zaman yönetimi, kariyer planlama gibi konularda bilgilendirme toplantılarının düzenleneceğini ve özellikle yeni öğrencilerim, Erzurum’un tarihi ve kültürel değerleriyle de tanışma fırsatı bulacakları Tabya Gezileri ile şehri daha da yakından tanıyacaklarını sözlerine ekledi.