Yerel Haberler
Çankırı
21 Eylül 2024 Cumartesi - 12:30 Uzmanından ikinci el telefon alacaklara tavsiyeler: "e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapılmalı" İkinci el cep telefonu alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, e-Devlet üzerinden IMEI sorgusunun yapılması gerektiğini söyledi. Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, ikinci el telefon alacaklar için tavsiyelerde bulundu. Cihazın garanti ve faturasının bulunmasının, alım sürecinde güven verici bir faktör olduğunu belirtti. e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapmanın önemini vurgulayan Taşcı, telefonun Türkiye’ye ait olmasının en kritik unsurlardan biri olduğunu ifade etti. Orijinal parçaların kullanılması gerektiğini, yan sanayi parçaların ise sorun oluşturabileceğini belirten Taşcı, cihazı almadan önce yetkili serviste kontrol ettirmenin faydalı olacağını kaydetti. Dolandırıcıların tuzaklarına düşülmemesi gerektiğini ifade eden Taşcı, telefona ulaşmadan IBAN üzerinden para göndermemek gerektiğini önerdi. “IMEI numarası e-Devlet üzerinden basit bir şekilde yapılabilir” Cihazı almadan önce IMEI sorgulaması yapılması gerektiğini söyleyen Taşcı, “İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Öncelikle cihazın garantisi ve faturasının olması, daha iyi bir durumda olduğunu gösterir. Cihazı alırken Türkiye faturasının olmasına dikkat edin. IMEI numarası e-Devlet üzerinden yapılmalı, böylece cihazın Türkiye’mi yoksa yurt dışı mı olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Donanımsal olarak bakmamız gereken başlıca hususlar ise hoparlör, ekran, kamera, bataryadır. Cihazın daha önceden tamir görüp görmediği kontrol edilir ve neden tamir edildiği araştırılır. Değişen parçanın yan sanayi mi yoksa orijinal mi takıldığına dikkat edilmelidir. Yan sanayi ürünlerde yüksek bir şekilde problemler yaşanabilir” şeklinde konuştu. “Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” Telefonu görmeden parasının ödenmemesini kaydeden Taşcı, “Cihazı telefoncudan değil de bir kullanıcı tarafından alacaksanız mutlaka bir yetkili servise getirmenizi öneririm. Herhangi bir teknik serviste kontrol ettirilmeyen cihazı almamanızı öneriyorum. Bir cihazın batarya ömrü iki yıldır. İki yıldan fazla kullanılmış bir cihaz alınacaksa ve bataryası da değişmediyse bataryada problem yaşayabilirsiniz. İkinci el telefon alırken kandırılmamaya ve dolandırılmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” dedi.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 10:53 Turşu tüketimine dikkat: Ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor Turşu kurma sezonunun gelmesiyle birlikte bozulan turşuların tüketimi ve fazla ölçüde tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, insan vücudunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Çankırı’da, kış aylarına sayılı günler kala vatandaşlar turşularını kurmaya başladı. Turşu tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, turşunun kapağının tam kapatılmaması ya da açık kalması turşunun bozulmasına sebebiyet vereceğini söyledi. Bozulan turşuların tüketiminin insan sağlığında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Sarıkaya, fazla tüketildiği takdirde kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. “Bozulan turşuların tüketilmesi sonucu insan sağlığını tehdit edebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” Turşunun fazla tüketimi, kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Turşunun kapağının tam kapatılmaması ya da açık kalması turşunun bozulmasına sebebiyet verir. Bozulan turşuların tüketilmesi sonucu insan sağlığını tehdit edebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Turşu yapımında kullanılan tuz, yüksek sodyum içeriğine sahiptir. Fazla tüketimi, kan basıncını yükseltebilir ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aşırı sirke, mide asidini artırabilir. Mide rahatsızlığı olan kişiler, turşuyu ölçülü tüketmelidir. Turşu, doğru ölçüde tüketildiğinde sağlığa birçok fayda sağlayan fermente bir gıdadır. Ancak, özellikle tuz içeriği nedeniyle dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir” dedi.
Dev lastik fabrikasındaki işçiler grevin 7. gününde direnmeye devam ediyor
04 Haziran 2024 Salı - 16:30 Dev lastik fabrikasındaki işçiler grevin 7. gününde direnmeye devam ediyor Çankırı’da Sumitomo Rubber AKO lastik fabrikasında çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca üretimi durdurarak başlattıkları greve 7’inci gününde devam etti. Çankırı’da bulunan Türkiye’nin en büyük lastik üretimi yapan firmaları arasında yer alan Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması ile Petrol-İş Sendikası arasında 5 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Sendikanın aldığı karar ile fabrikada çalışan binlerce işçi üretimi durdurarak greve başladı. Grevin 7’inci gününde işçiler ve sendika üyeleri fabrika kapısında gece gündüz bekleyerek haklarını almak için mücadele veriyor. “İşveren bu fiyatları bizlere çok buluyor” İşverenin durumu uzatmayacağını belirten Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu, “7 günlük grevde iki tarafta kendi görevlerini yapıyor. İşçi evinde, sendika yetkilileri fabrika kapısında. Biz onlardan çağrı bekliyoruz. Çağrı yaptıkları an masaya oturup uygun rakamda anlaştığımızda imzalamaktan çekinmeyeceğiz. Çalışanın pes edecek bir durumu yok. İşveren bu fabrikayı kurduysa bunu daha fazla uzatamayacak ve bizi masaya davet edecek. Şu an bize teklif edilen fiyatlar ortalama 26 bin civarı. Bizde fiyatın 30 bin üzerinde olması için uğraşıyoruz. Bu fiyatlar bize yetmiyor. İşveren bu fiyatları bizlere çok buluyor” dedi.
Sulama projeleri ve su verimliliği seferberliği Çankırı’yı tarımsal üretimde üst seviyeye taşıyacak
03 Haziran 2024 Pazartesi - 10:46 Sulama projeleri ve su verimliliği seferberliği Çankırı’yı tarımsal üretimde üst seviyeye taşıyacak Çankırı’da yapılan tarımsal sulama projeleri ve "Su Verimliliği Seferberliği" ile tarımsal üretimin üst seviyeye taşınması hedefleniyor. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, "Önümüzdeki dönemlerde projeler tamamlandığında tarımsal üretimde Çankırı ilimizin çok iyi yerlere geleceğini biliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde doğal kaynakları korumak amacıyla başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği”, Çankırı’da başarı ile yürütülüyor. Bir yandan şehrin dört bir yanında yapılan göletler, barajlar ile tarımsal sulamada yeni boyut kazandırılan Çankırı’da "Su Verimliliği Seferberliği" ile de çiftçiler bilinçlendiriliyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar ile vahşi sulamanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Devam eden sulama projelerinin tamamlanması ve çiftçilerin suyu daha etkin kullanmasının sağlanması ile Çankırı’nın tarımsal üretimde üst seviyeye taşınması hedefleniyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine konuşan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, arazilerdeki suyu verimli kullanılması için etkin bir uygulama başlattıklarını belirtti. "Suyu tarımsal açıdan da etkin kullanmak için gayret ediyoruz" Suyu tasarruflu kullanmaya çalıştıklarını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Cumhurbaşkanımızın eşi hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde ülkemiz genelinde başlatılmış olan ‘Su Verimliliği Seferberliği’ ilimizde de Allah’a şükür etkin bir şekilde uygulanmaya başlandı. Arazideki suyu etkin kullanmak için vahşi sulamadan kurtulup yağmurlama, damlama ve kapalı sulama sistemi gibi projeler yapıp, suyu tarımsal açıdan da etkin kullanmak için gayret ediyoruz. İklim değişikliği dünyanın bir gerçeği. Bu hususta ilimiz Allah’a şükür sulama projeleri açısından çok kaliteli proje üreten, çoğu köylere baraj büyüklüğünde göletlerin yapıldığı, büyük barajların ve büyük projelerin yapıldığı bir iliz. Önümüzdeki dönemlerde bu projeler tamamlandığında tarımsal üretimde Çankırı ilimizin çok iyi yerlere geleceğini biliyoruz. Suyu, etkin ve tasarruflu kullanarak hem çiftçimizin kazanacağı hem de suyumuzu tasarruflu kullanacağımız bir altlık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “İyotlu tuz kullanalım, kendimizin, ailemizin ve toplumun sağlığına sahip çıkalım”
02 Haziran 2024 Pazar - 13:38 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “İyotlu tuz kullanalım, kendimizin, ailemizin ve toplumun sağlığına sahip çıkalım” İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “İyotlu tuz kullanalım, kendimizin, ailemizin ve toplumun sağlığına sahip çıkalım” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. İyotlu tuzun önemine değinen Dr. Sarıkaya, Tüketilen besinlerden yeterli iyot alınmadığı için dışardan iyot alınması gerekmekte olup bunun da en uygun, en ucuz ve en kolay yöntemi iyotlu tuz kullanılması olduğunu söyledi. İyotlu tuzun önemine değinen Dr. Sarıkaya, “Dünyada ki önlenebilir zihinsel geriliğin başlıca nedeni olan iyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli olan bir eser elementtir. Vücudumuza besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Ancak besinlerde ve o besinlerle beslenen hayvanların etlerinde de yeterli iyot bulunmamaktadır. Tükettiğimiz besinlerden yeterli iyodu alamadığımız için dışardan iyot alınması gerekmekte olup bunun da en uygun, en ucuz ve en kolay yöntemi iyotlu tuz kullanılmasıdır. Bir kişinin günlük olarak kullandığı tuz miktarı 5 gramı geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalıdır. Unutmayalım ki bazı hastalıkları önlemek elimiz de, iyotlu tuz kullanalım kendimizin, ailemizin ve toplumun sağlığına sahip çıkalım” diye konuştu.
“Mahzen-49”operasyonunda 32 tutuklama
31 Mayıs 2024 Cuma - 19:01 “Mahzen-49”operasyonunda 32 tutuklama Çankırı merkezli 9 ilde düzenlenen “Mahzen-49” operasyonda çökertilen suç örgütünün, elebaşı Durmuş Görmez’in de aralarında bulunduğu üyesi 32 şüpheli tutuklandı. Şahısların adliyeden cezaevine sevki sırasında suç örgütü elebaşı, gazetecilere, “Örgüt lideri olsaydım, tırlarım, kamyonlarım olurdu” diye bağırdı. Edinilen bilgiye göre, Çankırı merkezli 9 ilde düzenlenen “Mahzen-49”operasyonunda, elebaşı Durmuş Görmez’in olduğu organize suç örgütü çökertilmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından duyurulan operasyonda, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ve Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından Çankırı merkezli Ankara, İstanbul, Rize, Kastamonu, Kırıkkale, Çorum, Düzce ve Sakarya’da belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. 105 adres, 122 şahsa yönelik yapılan Özel Harekat destekli operasyon çerçevesinde, şu ana kadar toplam 110 şahıs yakalandı. Operasyon çerçevesinde, 120 şahsın da konu ile alakalı beyanı alındı. Elebaşının da aralarında olduğu 32 kişi tutuklandı Operasyonda gözaltına alınan 50 şüpheli adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan şahıslardan, aralarında elebaşı Durmuş Görmez’in de bulunduğu 32 kişi tutuklandı, 10 şahıs adli kontrol şartıyla, 8 şahıs ise savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Yapılan operasyonun Çankırı’da bugüne kadar yapılan en büyük operasyon olduğu öğrenildi. “Örgüt lideri olsaydım, tırlarım, kamyonlarım olurdu” Tutuklanan şahıslar, geniş güvenlik önleminin ardından cezaevine gönderildi. Şahısların adliyeye sevki sırasında Durmuş Görmez, kendisini görüntüleyen gazetecilere, “Örgüt lideri olaydım şimdi tırlarım, kamyonlarım, dairelerim olurdu” diye bağırdı. Operasyonda ele geçirilenler şoke etti Operasyon çerçevesinde yapılan ikamet ve iş yeri aramalarında 26 adet ruhsatsız tabanca, 27 adet ruhsatsız tüfek, 6 adet kurusıkı tabanca, 25 adet tabanca şarjörü, 248 adet tabanca parçası, 14 adet tarihi eser niteliğindeki parça, farklı çaplarda 4 bim391 adet fişek, 106 adet bıçak, 15 adet jop ve sopa, 5 adet muşta, 529 adet sentetik ecza hapı, 18 gram esrar ve kullanımlık kokain, metamfetamin maddesi, 98 gram bonzai, 344 bin TL suçtan elde edildiği değerlendirilen para, 458 adet yazılı senet ele geçirildi.
“Mahzen-49”operasyonunda 32 tutuklama
31 Mayıs 2024 Cuma - 18:50 “Mahzen-49”operasyonunda 32 tutuklama Çankırı merkezli 9 ilde düzenlenen “Mahzen-49” operasyonda çökertilen suç örgütünün, elebaşı Durmuş Görmez’in de içerisinde bulunduğu üyesi 30 şüpheli tutuklandı. Şahısların adliyeden cezaevine sevki sırasında elebaşı, gazetecilere, “Örgüt lideri olsaydım, tırlarım, kamyonlarım olurdu” diye bağırdı. Edinilen bilgiye göre, Çankırı merkezli 9 ilde düzenlenen “Mahzen-49”operasyonunda, elebaşı Durmuş Görmez’in olduğu organize suç örgütü çökertilmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından duyurulan operasyonda, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ve Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından Çankırı merkezli Ankara, İstanbul, Rize, Kastamonu, Kırıkkale, Çorum, Düzce ve Sakarya’da belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. 105 adres, 122 şahsa yönelik yapılan Özel Harekat destekli operasyon çerçevesinde, şu ana kadar toplam 110 şahıs yakalandı. Operasyon çerçevesinde, 120 şahsın da konu ile alakalı beyanı alındı. Elebaşının da aralarında olduğu 32 kişi tutuklandı Operasyonda gözaltına alınan 50 şüpheli adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan şahıslardan, aralarında elebaşı Durmuş Görmez’in de olduğu 32 kişi tutuklandı, 10 şahıs adli kontrol şartıyla, 8 şahıs ise savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Yapılan operasyonun Çankırı’da bugüne kadar yapılan en büyük operasyon olduğu öğrenildi. “Örgüt lideri olsaydım, tırlarım, kamyonlarım olurdu” Tutuklanan şahıslar, geniş güvenlik önleminin ardından cezaevine gönderildi. Şahısların adliyeye sevki sırasında Durmuş Görmez, kendisini görüntüleyen gazetecilere, “Arkadaşlar, örgüt lideri olaydım şimdi tırlarım, kamyonlarım, dairelerim olurdu” diye bağırdı. Operasyonda ele geçirilenler şoke etti Operasyon çerçevesinde yapılan ikamet ve iş yeri aramalarında 26 adet ruhsatsız tabanca, 27 adet ruhsatsız tüfek, 6 adet kurusıkı tabanca, 25 adet tabanca şarjörü, 248 adet tabanca parçası, 14 adet tarihi eser niteliğindeki parça, farklı çaplarda 4 bim391 adet fişek, 106 adet bıçak, 15 adet jop ve sopa, 5 adet muşta, 529 adet sentetik ecza hapı, 18 gram esrar ve kullanımlık kokain, metamfetamin maddesi, 98 gram bonzai, 344 bin TL suçtan elde edildiği değerlendirilen para, 458 adet yazılı senet ele geçirildi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır”
31 Mayıs 2024 Cuma - 12:30 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır” Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ’Dünya Tütünsüz Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Sigara dumanından kaynaklanan toksinlerin vücudun pek çok organında hasara yol açtığını belirten Dr. Sarıkaya, Sigaranın tüm kanser nedenli ölümlerin yüzde 40’ından, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümlerin yüzde 21’inden sorumlu olduğunu söyledi. Dumansız mekanların önem kazandığını belirten Dr. Sarıkaya, “Tütün kullanımı tüm dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesidir. Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır. Sigara tüm kanser nedenli ölümlerin yüzde 40’ından, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümlerin yüzde 21’inden sorumludur. Artık tüm dünyada sigaranın sadece içen kişilere zarar vermediği konuşulmaktadır. İkinci hatta üçüncü el sigara içiminin öneminden bahsedilmektedir. İkincil el sigara içiciliği olarak da bilinen pasif içicilik sigara ile ilişkilendirilen ölümlerin neredeyse %10’unu oluşturmaktadır. Parkelere, perdelere, mobilyalara sinen sigara dumanı ve içeriğindeki zararlı toksinler özellikle yaşlılar ve çocuklar daha yüksek dozda ve daha uzun süre bu toksinlere maruz kalmalarına neden olmaktadır. Tüm bu nedenlerden ötürü yüzde 100 dumansız mekanlar önem kazanmaktadır. Bu amaçla ülkemizde ciddi politikalar geliştirilmiştir ve sigarasız iç ortamlar için önemli adımlar atılmıştır. Son yıllarda sigara içme oranlarının yeniden artmaya başladığı kaydedilmektedir. Gün geçtikçe zararsız oldukları algısı ile nargile, filtreli sigaralar, elektronik sigaralar ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı içilen sigaralar ile yer değiştirebilmektedir. Özellikle gençlerin ve kadınların sigaraya başlamalarını önleyecek girişimler bu mücadelede en kıymetli noktalardan biri olarak sürdürülmelidir" dedi. Tütün ürünlerini tüketen insanların ömür boyu devam edecek sağlık sorunları ile karşılaştığını belirten Sarıkaya, "Tütün kullanımı, hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır. Tütün ürünü kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 8 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kısaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir” diye konuştu.