Yerel Haberler
Batman
Gercüş’te organik pekmez yapımı başladı
17 Ekim 2024 Perşembe - 11:57 Gercüş’te organik pekmez yapımı başladı Batman’ın Gercüş ilçesinde ’mezrone’ üzümünün yetiştiği şifa kaynağı organik pekmez yapımı başladı. Üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde ve köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan çiftçiler, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, evlerin önünde kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Sepetlere doldurdukları üzüm, traktörlerle şıra alanına taşınıyor. Burada ayıklanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda ezilip şıra haline getiriliyor. Yaptıkları pekmezin tamamen organik olduğunu belirten Süleyman Öner, "Sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gidiyoruz, üzümlerimizi toplayıp ev önündeki meydanda suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz, pekmezin temiz ve kaliteli olması için bunu yapıyoruz. Saatlerce odun ateşinde kaynatıyoruz. Ortalama 6 ile 8 saat kaynamanın ardından pekmez oluyor. Pekmezimiz organik olduğu için çoğu hastalıklara şifa kaynağıdır. Gercüş pekmezi adı ve namıyla çok kaliteli bir pekmezdir. Pekmezimiz tamamen organiktir bu yüzden çoğu hastalıklara şifa olarak bile kullanılıyor" dedi. Selman Öner ise sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gittiklerini ve üzümleri toplayarak evlerinin önüne getirdiklerini söyledi. Öner, "Evin önündeki meydanda üzümlerin suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz" diye konuştu.
Gercüş’te dev kazanlarda bulgur kaynatma geleneği devam ediyor
15 Ekim 2024 Salı - 10:41 Gercüş’te dev kazanlarda bulgur kaynatma geleneği devam ediyor Batman’ın Gercüş ilçesinde tarladan hasadın toplanması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte buğday kazanları kaynamaya başladı. Gercüş merkez ve köylerinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak Kışa hazırlık yapıyor. Tarladan hasadın toplanması ve Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte dev buğday kazanları kaynamaya başladı. Bin bir güçlükle kaynatılan buğdaylar daha sonra damların üzerine serilerek kurutulmaya bırakılıyor. Değirmenlerde öğütüp kabuklarından ayırdıktan sonra bulgurları rüzgârda savurduktan sonra da eski değirmen taşıyla öğüterek ve sonra eleyerek kışlık erzaklarını hazırlıyorlar. Bulgur kaynatma ile ilgili konuşan Süleyman Öner, "Öncellikle suyumuzu dev kazanlara boşaltıp tabi ki bunun bir ölçeği vardır. Kazana göre ayarlıyoruz ne fazla nede az olmaması lazım. Kazanı suyla doldurduktan sonra kazanın altına ateşi veriyoruz. Ortalama 3 ila 4 saat kaynattıktan sonra buğdayımızı diğer kazana boşaltıyoruz süzülmesi için. Süzüldükten sora bizim doğal damlarda 2-3 gün kuruduktan sonra da torbalara koyup değirmene götürüyoruz. Değirmene götürdükten sonra bunu hem bulgur, kısırlık olsun, köftelik olsun bunların hammaddesi olsun bu buğdaydan çıkıyor. Yani tek olarak bulgur olmuyor. Üç dört çeşide ayırıyoruz bunu. Bize fabrikaya nazaran bu bulgurun tadı daha güzel ve daha lezzetlidir. Kaynattığımız bulguru dayılarımıza amcalarımıza hatta batı taraflarına bile gönderiyoruz" dedi.