ASAYİŞ - 26 Haziran 2024 Çarşamba 18:32

Gar Davası 1 Temmuz’a ertelendi

A
A
A
Gar Davası 1 Temmuz’a ertelendi

Ankara Tren Garı Meydanı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde DEAŞ’ın düzenlediği terör saldırısında 101 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin 10’u tutuklu, 16’sı firari 26 sanığın yargılandığı dava 1 Temmuz’a ertelendi.

 

 

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuklu sanıklarla bulundukları cezaevinden video konferans yöntemiyle bağlantı kurulurken taraf avukatları salonda hazır bulundu. Bazı siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de takip ettiği duruşmada Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan söz alarak dosyaya TBB olarak katılma talebinde bulundu. Mahkeme, TBB’nin talebini kabul etti.

Yargılamanın başladığını ifade eden Mahkeme Başkanı, söz isteyen ailelere salonda hoparlör olmamasını gerekçe göstererek mümkün olmadığını söyledi. Tüm duruşmaları takip ettiklerini ifade eden aileler, söz almak için mahkemeden ricacı oldu. Ardından Başkan, mikrofon temin edilmesi için duruşmaya 15 dakika ara verdi. Mikrofonun temin edilmesinin ardından mahkeme başkanı olayda hayatını kaybeden Uygar Coşgun’un annesi Nuray Coşgun’a söz verdi.

“Bu hayatta ne istersiniz?’ diye sorsalar ‘bir kere daha evladıma sarılmak isterim”

Oğlunun hayatını kaybetmesinin ardından zor zamanlar geçirdiğini ifade eden Coşgun, “Benim torunum babasını 2 buçuk yaşında kaybetti. Mezarlığa gittiğimizde, ‘burası babamın evi’ diyor. Bana ‘bu hayatta ne istersiniz?’ diye sorsalar ‘bir kere daha evladıma sarılmak isterim, bir kere’. Biz adalet istiyoruz, gerçek adalet istiyoruz” diye konuştu.

Hayatını kaybeden Güney Doğan’ın annesi Derman Doğan da oğlunun Ankara’ya barış için geldiğini ifade etti. Oğlunun katledildiğini söyleyen Doğan, mahkemeden adalet istediğini belirtti. Avukat Nuray Özdoğan ise “Bu katliam eli değmiş kim varsa hepsinden şikayetçiyiz, hiç kimsenin kanı yerde kalmayacak” ifadelerine yer verdi.

Maktul ailelerinin ifadelerinin ardından duruşma 1 Temmuz’da devam etmek üzere ertelendi.

Davanın geçmişi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının terör saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek, ilk duruşma 7 Kasım 2016’da görülmüştü.

Yargılama sonucu mahkeme 3 Ağustos 2018’de davayı karara bağlamış ve 9 sanığı "anayasal düzeni ihlal" suçundan birer, "100 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırmış, davanın firari 16 sanığı hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmetmişti.

"Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılan sanık Ekici’nin ayrıca "anayasal düzeni ihlal", "100 kişiyi kasten öldürme" ve terör eyleminde yaralanan müştekileri için "öldürmeye teşebbüs" suçlarından da yargılanması için suç duyurusunda bulunulmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi dosyayı bazı sanıklar yönünden kısmen bozmuştu. Ekici hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla kurulan mahkumiyet kararını da bozan daire, Ekici’nin "kasten öldürme" ve "insanlığa karşı suç"tan yargılanması gerektiğini belirtmişti. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sırasında Ekici hakkındaki dava, saldırıyla ilgili firari 16 sanıklı dava ile 9 kişi hakkında açılan davaları birleştirmiş, yargılamada sanık sayısı 26 olmuştu. Bir kişinin de saldırıda aldığı yaralar sebebiyle sonradan vefat etmesi sonucu maktul sayısı 101’e yükselmişti.

Ahmet Furkan Gülap

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa TMO buğday ve arpa alımına başladı Toprak Mahsulleri Ofisi, Yenişehirli hububat alımına başladı. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, çiftçilere bereketli kazançlar dilerken, “Geçen yıllarda yaşanan sorunların yaşanmaması adına tüm önemlerimizi aldık. Ayrıca çiftçilerimizin ürünlerini daha hızlı teslim edebilmesi adına da yeni boşaltım noktaları oluşturduk” dedi. Yenişehir’de Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alımına başladı. Yenişehir’de buğday hasadının başlamasıyla birlikte, çiftçiler ürettikleri ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) vermeye başladı. Geçen yıl yaşanan sorunların tekrarlanmaması için Yenişehir Belediyesi gerekli önlemleri aldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürünlerini teslim edecek çiftçiler için hazırlık yapan Yenişehir Belediyesi, Biber Pazarı’nda teslim ve depolama noktası oluşturdu. Çiftçilerin işlemleri sürerken beklemeleri içinde çadır kuran Yenişehir Belediyesi ekipleri ayrıca soğuk su, limonata gibi içecek ikramlarında da bulunuyor. ‘Sorunlar tekrar yaşanmayacak’ Sabah saatlerinde ürününü teslim etmek için Biber Pazarı’na giderek çiftçiyi ziyaret eden Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, çiftçiye kazançlarının bereketli olmasını diledi. Önceki yıllarda yaşanan sorunların tekrar yaşanmaması için bir dizi önlem aldıklarını ifade eden Başkan Özel, “Yenişehirli çiftçimizin geçen yıl yaşadığı sorunları tekrar yaşamasını istemedik. Bu nedenle Biber Pazarı’nda bir teslim noktası oluşturduk. Çiftçilerimiz, belediyemizin kantarlarında ürünlerini tarttıktan sonra hemen yine aynı bölgede olan toplama noktasına hızlıca boşaltarak işlerine geri dönebilecek. Daha önce saatler süren bu işlem artık hızlı bir şekilde tamamlanmış olacak” dedi. ‘İlçemize silo kazandırmak istiyoruz’ Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Yenişehirli çiftçiden ilerleyen yıllarda daha fazla ürün satın alabilmesi için planlama çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan Ercan Özel, “TMO yönetimiyle görüşmelerimizi sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Buğday, arpa gibi ürünlerin daha fazla alım yapılabilmesi ve daha uzun süre saklanabilmesi adına ilçeye bir silo kazandırmak istiyoruz. İlçemize yapılacak olan silo için belediye olarak elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.
Denizli Kadın girişimcilerden Başkan Kasapoğlu’na ziyaret Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, TOBB Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Taşçıoğlu ve İl İcra Kurulu Üyelerini makamında ağırladı. DSO Genel Sekreteri Dr. Sezgi Akbaş’ın da yer aldığı ziyarete, Saime Gödeoğlu, Fatma Yavuzer, Gülfizar Akköse, Filiz Işıktaş, Çisem Sarıkaya, Gülizar Özlü, Şebnem Soyak, Gözde Otçu Kabak ve Bahar Ateşer katılım sağladı. Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Üyeleri, ilk olarak kendilerini tanıttı. Nakliye, beyaz eşya, koku ve su ürünleri, tekstil ve mimarlık gibi çeşitli alanlarda Denizli için çalıştıklarını belirten kadın girişimciler, faaliyet alanlarına ilişkin bilgi aktardı. Denizli sanayisinde ve iş dünyasında kadının yeri, kadın girişimcilerin desteklenmesi, hedeflenen projeler ve muhtemel iş birliklerinin ele alındığı görüşmede, sektörlerin yaşadığı kronik sorunlar da konuşuldu. “Başkan Kasapoğlu’ndan kadın girişimcilere tam destek” Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulu’nun TOBB’un önemli projelerinden biri olduğunu belirten Başkan Kasapoğlu, Denizli sanayi Odası olarak proje bazlı çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Kasapoğlu, DSO’nun yürütücülüğünde yapımı devam eden Model Fabrika, kente kazandırılacak Yeni OSB projeleri, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen Hami Protokolü, Meslek Komitelerimiz ve Komisyonlarımızın faaliyetlerini aktardı. Kadın istihdamının arttırılmasının yanı sıra kadın yönetici ve kadın girişimci sayısının da artmasına yönelik çalışmaları desteklediklerini ifade eden Başkan Kasapoğlu, kadınların iş hayatındaki yerinin güçlendirilmesi için Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte önemli projelerin hayata geçirilebileceğinin altını çizdi. “Görünen değil, çalışan kadın olmak istiyoruz.” Misafirperverlikleri için Başkan Kasapoğlu’na teşekkürlerini sunan Başkan Ayla Taşçıoğlu ise, yürüttükleri çalışmaları anlattı. Hayata geçirdikleri projelerin detaylarını paylaşan Taşçıoğlu, önümüzdeki dönemde gerçekleştirmek istedikleri ve kent için büyük önem taşıyacağını düşündükleri projelerinin olduğunu dile getirerek, “Görünen değil, çalışan kadın olmak istiyoruz.” dedi. TOBB Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Taşçıoğlu ve İl İcra Kurulu Üyelerine nazik ziyaretleri için teşekkür eden Kasapoğlu, “şehrimiz ve kadınlarımız için yürüttükleri çalışmalarda başarılar diliyoruz.” diye konuştu.