GÜNDEM - 30 Haziran 2024 Pazar 09:57

Akdağ Tabiat Parkı’nda güvenlik ve asayiş jandarmaya emanet

A
A
A
Akdağ Tabiat Parkı’nda güvenlik ve asayiş jandarmaya emanet

Türkiye’nin en büyük ve güzel milli parklarından birisi olan Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki Akdağ Tabiat Parkı’nda yangınlara karşı denetimlerle birlikte güven ve huzurun sağlanması için jandarma ekipleri günün 24 saati denetim gerçekleştiriyor.


Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, Akdağ Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen faaliyetleri yaptığı video ile kamuoyuna duyurdu. Faaliyetlerle ilgili yapılan yazılı açıklamada ise “Akdağ Tabiat Parkı; yemyeşil ormanları, su kaynakları, Tokalı Kanyonu, mağaraları, yaylaları, kır evleri, zengin flora ve fauna zenginliği ile nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapmaktadır. Doğayla baş başa kalmak isteyen doğasever yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Yeşilin ve mavinin güzel tonlarını görebileceğiniz Akdağ Tabiat Parkı, Türkiye’nin 49.’ncu milli parkı olarak ilan edilmiştir.


Akdağ Tabiat Parkı’nda, Afyonkarahisar Valiliğince alınan karar ile 15 Haziran 2024-31 Ekim 2024 tarihleri arasında ateşli piknik yapılması, ateş yakılması, semaver ve nargile yakılması yasaklanmıştır. Akdağ Tabiat Parkı’na gelen misafirler, ateş yakmadan doğal manzara içerisinde piknik yaparak güzel vakit geçirebilmektedir” ifadelerine yer verildi.



Denetimlerde komandolarda görev yapıyor


Parkta güvenlik ve asayişin sağlanması noktasında 24 saat esasına göre denetimlerin yapıldığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Akdağ Tabiat Parkı ve çevresi orman yangınlarının önlenmesi, ormanlık alanlara giriş ve çıkışları kontrol altında tutulmaktadır. Bu amaçla 7 gün 24 saat süresince İl Jandarma Komutanlığınca görevlendirilen jandarma asayiş timleri, jandarma motosikletli asayiş timi, çevre doğa ve hayvanları koruma timi, jandarma asayiş komando timleri, orman muhafaza ekipleri ile Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince kontrol ve denetim altında bulundurulmaktadır. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın huzur içerisinde Akdağ Tabiat Parkı’nda vakit geçirebilmesi için yapılan denetimler aralıksız devam edecektir.”



Akdağ Tabiat Parkı’nda güvenlik ve asayiş jandarmaya emanet

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Bereketli yağışlar sayesinde bu yıl toplu inci kefali ölümleri yaşanmadı Van’da 2018-2023 yılları arasında yağış miktarının azalmasına bağlı olarak her yıl gerçekleşen toplu inci kefali ölümleri, bu yıl devam eden verimli yağışlar sayesinde yaşanmadı. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında neslini sürdürmek için tatlı sulara göçü sorunsuz şekilde devam ediyor. Son 6 yıllık süreçte kentte yağış miktarının azalması ve sıcaklığın artmasına bağlı olarak akarsuların debisinin düşmesi, üreme dönemindeki inci kefallerinin tatlı sulara göçünü zorlaştırıyordu. Kurak geçen yılların bu döneminde ise binlerce inci kefali debisi düşen akarsulardan Van Gölü’ne dönemeyerek toplu şekilde ölüyordu. Ancak 2024 yılı itibariyle kış ve bahar aylarında etkili olan yoğun yağışlar akarsuların debisini artırdı. Temmuz ayına rağmen debisi düşmeyen akarsularda inci kefalinin eşsiz göçü sorunsuz şekilde devam ediyor. “Geçen yıllarda toplu balık ölümlerini görüyorduk” İHA muhabirine konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, havaların ısınmasıyla beraber akarsulara göç eden inci kefallerinin üreme göçünün devam ettiğini belirtti. Yağışların etkisiyle akarsuların debilerinin yüksek olduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Akkuş, “2018 yılından günümüze kadar geçen süre içerisinde her yıl bu mevsimlere geldiğimiz zaman maalesef toplu balık ölümlerini görüyorduk. Çünkü akarsu yatağında su kalmıyordu. Bu sene yağışların bol olması, özellikle kış ayındaki kar yağışı ve ilkbahar ayındaki yağmur yağışlarıyla beraber akarsularda su bol. Dolayısıyla inci kefalleri uzun yıllardır hasret kaldıkları bu dönemdeki suya kavuştular. Geçen yıllara göre çok daha başarılı bir üreme sezonu geçiriyoruz” dedi. “Yavrular annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor” İnci kefali yavrularının da başarılı bir şekilde Van Gölü’ne geri dönmesi gerektiğini dile getiren Akkuş, “Bu sene akarsular yavrularla dolup taşmış vaziyettedir. Yavrular annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor. Biz bu seneki üreme mevsiminin meyvelerini, 3-4 yıl sonra Van Gölü’ndeki balıkçılıkta göreceğiz. Çünkü bu sene doğan yavrular, 3-4 yıl sonra stoka katılım gerçekleştirerek inci kefali avcılık sezonunun verimli, bereketli geçmesini sağlayacak. Ümit ediyoruz ki sezon sonuna kadar akarsu debileri bu şekilde devam eder ve inci kefalleri uzun yıllar sonra tam anlamıyla başarılı bir üreme sezonu geçirmiş olur” diye konuştu.