EĞİTİM - 10 Mart 2024 Pazar 10:14

Geleceğin astronotları olmak hayali ile geziyorlar

A
A
A
Geleceğin astronotları olmak hayali ile geziyorlar

Trabzon’da 2 bin 200 metrekare alanda kurulan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek, Türkiye’nin 2. uzay temalı bilim merkezi olan Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum yoğun ilgi görüyor.


Özellikle öğrencilere uzay ve havacılık anlamında ışık tutacak olan Bilim Merkezini yaklaşık 4 ayda 29 bin kişi ziyaret ederken, bu rakamın 19 binini öğrenciler oluşturuyor. Bilim Merkezine yoğun talep nedeniyle okullara yönelik randevuların Haziran ayına kadar dolu olduğu belirtilirken öğrencilerden bazıları ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın izinden gitmek istiyor.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı işbirliği ile projesi geliştirilerek 2 bin 200 metrekare alanda kurulan Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum en yoğun günlerini yaşıyor.


Farklı yaş gruplarını bir araya getirerek bilim ve teknolojiyi anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiren bilim merkezinin ismine Milli SİHA’ların öncü ismi Özdemir Bayraktar’ın ismi verilirken bilim merkezine bölge illerden de yoğun talep var.



"Öğrencilerimizi 36 aylık eğitime alacağız"


Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Erkut Kalkavan, Bilim Merkezinde öğrencileri 36 aylık bir eğitime alacaklarını kaydederek "Bilim merkezimizde, havacılık, uzay, teknoloji, doğa bilimleri tasarım ve matematik atölyelerimiz yer alırken bu atölyelerimizde hafta içerisinde eğitimler vermekteyiz. Hafta sonu ise veli çocuk atölyeleri, normal ve kulüp etkinliklerimiz bulunmaktadır. TEKNOFEST kulübü, Gökyüzünü inceliyorum kulübü, görsel sanatlar kulübü gibi kulüplerimiz bulunmakta ve öğrencilerimize uzun dönemli eğitimler vermekteyiz. Uzun dönemli eğitimlerimizin en önemlisi, bu yıl itibariyle başlayacak olan dene yap teknoloji atölyesi sınıfımız olacaktır. Burada öğrencilerimize 36 aylık eğitime alacağız. Türkiye geneli gerçekleşen dene yap teknoloji atölyelerinin bir sınıfını da Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezinde açacağız. Bilim Merkezimize çevre iller Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin ve Rize’den öğrencilerimizi ağırladık ve ağırlamaya devam ediyoruz. Bilim merkezimiz, Türkiye’deki 10 büyük bilim merkezinden biri özelliğini taşımaktadır" dedi.



Yoğun talep nedeniyle Haziran ayına kadar randevular dolu


Bilim merkezinde doluluk nedeniyle okullara randevuların Haziran ayına kadar dolu olduğunu belirten Genel Koordinatör Yardımcısı Aylin Mazlum, “Yaklaşık 4 aydan beri 29 bin ziyaretçiyi kabul ettik bu ziyaretçilerin 19 bini öğrencilerden oluştu. Bilim Merkezine, ilçelerimiz olmak üzere komşu illerden de talep oluyor. Yoğun talep nedeniyle Haziran ayına kadar randevularımız dolu durumda. Öğrenci gruplarımız geldiğinde önce atölyelere alıyoruz burada 1 saatlik eğitim sonrası planetaryumda film gösterisi ardından da sergi salonumuzu ziyaret ediyorlar” diye konuştu.


Mazlum, okulların ’bilimtrabzon.org’ adresinden randevu alabileceğini sözlerine ekledi.


Bilim Merkezini ziyaret eden Söğütlü Ortaokul 6 sınıf öğrencileri hem öğrenip hem de oyun oynayarak eğlendiklerini belirtirken, Elfin Sena Conk, astronot olmayı düşündüğünü belirtti.


Conk, “Güzel çalışma yaptık ben de bir proje yaptım. Burada yıldızlara, güneşe baktık, gezegenleri öğrendim daha sonra film izledik film çok etkileyiciydi. Üç boyutlu olduğu için çok dikkat çekiciydi başım döndü eğlenceliydi çok beğendim. Astronot olmayı düşünüyorum. Uzayı çok merak ediyorum çok dikkat çekici bir yer” diye konuştu.



Geleceğin astronotları olmak hayali ile geziyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’in tescilli lezzeti beyran, soğuk havaların vazgeçilmezi oldu Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden olan ve yapımı 12 saat süren beyran, son günlerde havaların iyice soğumasıyla birlikte daha çok rağbet görmeye başladı. Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden olan beyran, kemik suyu, et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Beyran, özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi dalında şehirler ağına dahil edilen Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan beyran kışın soğuk algınlığı yaşayanlar için de yardımcı özelliği taşıyor. Hazırlanışı saatler süren beyran, içerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Gaziantep’te hemen her lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranı hazırlamak 12 saat sürüyor. Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk havalarda büyük ilgi gören beyran, son günlerde havaların soğumasıyla daha çok tercih edilmeye başladı. Gaziantep’teki beyran ustalarından Ahmet Çadır, özellikle sonbaharın gelmesiyle ve kış mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların beyrana olan ilgisinin arttığını belirtti. “Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer” Beyranın özellikle kış aylarında doğal antibiyotik niteliğinde olduğunu belirten Çadır, “Havaların soğumasıyla beyrana olan ilgi arttı. Beyranın içinde antibiyotik olan sarımsak ve yoğun protein var. Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer. Beyrana rağbet artıyor. Sebebi ise bağışıklık sistemini güçlendirici, nezle ve gripten koruyucu bir kalkan gibi insanların vücuduna giriyor ve şifa dağıtıyor. Beyran yöresel yemeğimizdir. Beyran UNESCO tarafından da koruma altındadır. Beyran çok zahmetli bir yemektir. Beyranın içinde ilikli kemik ve et suyu vardır. Kuzunun gerdan kısmından aldığımız eti 12 saat aralıksız kaynatarak yapıyoruz. Et didikleyerek tane tane oluyor, haşlanmış pirinç ve haşlanmış kuzu etini yüksek ateşte bakır tabaklarda pişirip servis ediyoruz” dedi. “Kış hastalıklarından korunmak isteyenler beyran tüketiyor” Gaziantep mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alan beyranın 12 saat boyunca haşlanan et, kemik suyu ve çeşitli baharatların harmanlanmasıyla hazırlandığını belirten Çadır, “Beyran Gaziantep’in doğal antibiyotiğidir. Her derde devadır ve şifadır. Beyran yılın 12 ayı tüketilir ama kışın daha çok tüketilmesinin nedeni ise bütün soğuk algınlıklarına iyi gelir. Beyran tamamen şifa deposudur. Havalar soğuyor, insanların bağışıklığı düşüyor. Vatandaşlarımız bağışıklığını güçlendirmek için beyranı tercih ediyor. Müşterilerimiz içerisinde kemik suyu, et ve sarımsak bulunan beyranı hava değişiminden dolayı ve doğal antibiyotik olduğundan dolayı son zamanlarda daha çok tüketmeye başladı” şeklinde konuştu. Çevre illerden de vatandaşların beyran yemek için Gaziantep’e geldiğini belirten Çadır, beyranın herkes tarafından ilgi gördüğünü söyledi. Beyran yemeye gelen vatandaşlar ise nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak için beyranı doğal bir koruyucu olarak tercih ettiklerini dile getirdiler.