GÜNDEM - 19 Kasım 2024 Salı 10:08

Gaziantep’in tescilli lezzeti beyran, soğuk havaların vazgeçilmezi oldu

A
A
A
Gaziantep’in tescilli lezzeti beyran, soğuk havaların vazgeçilmezi oldu

Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden olan ve yapımı 12 saat süren beyran, son günlerde havaların iyice soğumasıyla birlikte daha çok rağbet görmeye başladı.


Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden olan beyran, kemik suyu, et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Beyran, özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi dalında şehirler ağına dahil edilen Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan beyran kışın soğuk algınlığı yaşayanlar için de yardımcı özelliği taşıyor. Hazırlanışı saatler süren beyran, içerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Gaziantep’te hemen her lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranı hazırlamak 12 saat sürüyor. Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk havalarda büyük ilgi gören beyran, son günlerde havaların soğumasıyla daha çok tercih edilmeye başladı. Gaziantep’teki beyran ustalarından Ahmet Çadır, özellikle sonbaharın gelmesiyle ve kış mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların beyrana olan ilgisinin arttığını belirtti.


“Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer”


Beyranın özellikle kış aylarında doğal antibiyotik niteliğinde olduğunu belirten Çadır, “Havaların soğumasıyla beyrana olan ilgi arttı. Beyranın içinde antibiyotik olan sarımsak ve yoğun protein var. Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer. Beyrana rağbet artıyor. Sebebi ise bağışıklık sistemini güçlendirici, nezle ve gripten koruyucu bir kalkan gibi insanların vücuduna giriyor ve şifa dağıtıyor. Beyran yöresel yemeğimizdir. Beyran UNESCO tarafından da koruma altındadır. Beyran çok zahmetli bir yemektir. Beyranın içinde ilikli kemik ve et suyu vardır. Kuzunun gerdan kısmından aldığımız eti 12 saat aralıksız kaynatarak yapıyoruz. Et didikleyerek tane tane oluyor, haşlanmış pirinç ve haşlanmış kuzu etini yüksek ateşte bakır tabaklarda pişirip servis ediyoruz” dedi.


“Kış hastalıklarından korunmak isteyenler beyran tüketiyor”


Gaziantep mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alan beyranın 12 saat boyunca haşlanan et, kemik suyu ve çeşitli baharatların harmanlanmasıyla hazırlandığını belirten Çadır, “Beyran Gaziantep’in doğal antibiyotiğidir. Her derde devadır ve şifadır. Beyran yılın 12 ayı tüketilir ama kışın daha çok tüketilmesinin nedeni ise bütün soğuk algınlıklarına iyi gelir. Beyran tamamen şifa deposudur. Havalar soğuyor, insanların bağışıklığı düşüyor. Vatandaşlarımız bağışıklığını güçlendirmek için beyranı tercih ediyor. Müşterilerimiz içerisinde kemik suyu, et ve sarımsak bulunan beyranı hava değişiminden dolayı ve doğal antibiyotik olduğundan dolayı son zamanlarda daha çok tüketmeye başladı” şeklinde konuştu.


Çevre illerden de vatandaşların beyran yemek için Gaziantep’e geldiğini belirten Çadır, beyranın herkes tarafından ilgi gördüğünü söyledi.


Beyran yemeye gelen vatandaşlar ise nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak için beyranı doğal bir koruyucu olarak tercih ettiklerini dile getirdiler.



Gaziantep’in tescilli lezzeti beyran, soğuk havaların vazgeçilmezi oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da kış mevsimi trafik tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Isparta’da trafikte alınacak tedbirler ve karla mücadele hazırlıkları, Vali Abdullah Erin başkanlığında düzenlenen Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Erin, vatandaşların kış aylarında oluşabilecek olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için tüm kurumlara gerekli tedbirlerin eksiksiz alınması talimatını verdi. Enerji kesintilerine karşı elektrik dağıtım firmasına uyarılarda bulunan Erin, olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmasının önemine dikkat çekti. "Can ve mal güvenliği önceliğimizdir" Vali Erin, konuşmasında yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda vatandaşların güvenliğini sağlamanın en önemli görev olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İlgili tüm kurumlarımızın yolların ulaşıma kapanması durumunda araçların güvenle bekletileceği alanları belirlediği ve gerekli düzenlemeleri yaptığı bilgisi bizlerle paylaşıldı. Alternatif güzergâhlar tespit edildi, ihtiyaç anında misafirhane ve sosyal tesisler vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak şekilde planlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde çalışarak can ve mal güvenliği için tüm gayreti gösterecek.” Kış lastiği kullanımı hatırlatıldı Toplantıda, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan araçlar için 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu bir kez daha vurgulandı. Ticari olmayan araç sürücülerine de kış lastiği kullanmaları tavsiye edilerek, bu önlemin güvenlik açısından hayati önem taşıdığı ifade edildi. Sunumlar ve hazırlıklar değerlendirildi Toplantıda, Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlıklarla ilgili sunumlar yapılırken, diğer kurumlar da kış aylarında alınacak tedbirleri detaylarıyla katılımcılarla paylaştı. Toplantıya, vali yardımcıları, kaymakamlar, kolluk amirleri, bölge müdürleri, belediye temsilcileri, il müdürleri ve ilgili meslek odası temsilcileri katıldı. Alınan kararların Isparta genelinde kış aylarında yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmesi hedeflendi.
Kocaeli 100 bin dekar tarım arazisi desteklendi Kocaeli’de yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumlarını teslim alan çiftçiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği "Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi" yüzleri güldürüyor. Bu yıl sonbahar döneminde çiftçilere yüzde 75 hibeli tohum desteği sunan projede ürünlerini teslim alan çiftiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli’nin verimli topraklarında çiftçinin yanında olan Büyükşehir, son 5 yılda yaklaşık 1 milyar TL değerinde 80 destekleme projesini hayata geçirdi. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen proje kapsamında, talep eden 3 bin 323 çiftçiye yüzde 75 hibeli arpa, süt otu ve yem bezelyesinden oluşan bin 450 ton tohum desteği sağladı. Ürünlerini teslim alan çiftçiler, traktörleriyle tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturdu. Yapılan bu destekleme ile Kocaeli’de 100 bin dekar tarım arazisi desteklenmiş oldu. Uzun yıllar çiftçilik yapan Hikmet Öztürk, Büyükşehir’in arpa ve mısır tohumu desteğinden yararlandığını belirterek, "Daha önce de mazot, gübre, buğday ve mısır tohumu almıştım. Büyükşehir Belediyemizin verdiği tohumlar çok değerli ve yüksek verim alıyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu sayede çiftçilik yapmaya ve üretmeye devam ediyoruz" dedi. Kartepe ilçesinden Alibey Koyun ise "Arpa ekimi yapıyoruz. Tahir Büyükakın Başkanımız zaten her zaman çiftçinin yanında. Bu desteklerin devamını diliyoruz. Ben 100 dönüm tarla ekiyorum. Gübreler ve tohumlar kaliteli. Yüzde 30 daha yüksek verim alıyoruz. Başkanımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Samsun Samsun’da kasaplara denetim Samsun’un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki kasapları denetledi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “İlçe halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık” dedi. İlkadım halkının güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde denetimlerini arttırdı. Ekipler, gıda üretimi yapan işletmelerin denetimini titizlikle yaparken, bir yandan da kasaplarda hijyen, tazelik ve etiket-fiyat denetimi gerçekleştirdi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, denetimlerin kapsamlı bir şekilde devam edeceğini söyledi. Halk sağlığının her zaman öncelik olduğunu vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Samsun’un ticari ve ekonomik potansiyeli en yüksek ilçesi İlkadım’da, işletmelerimizin denetimlerini sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimleri titizlikle sürdürmek, belediyemizin asli görevlerindendir. İlkadım Belediyesi olarak, ilçe halkının sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık. Bu kapsamda, zabıta ekiplerimiz ilçemizde bulunan kasaplarda; ürünlerin tazeliği ve saklama koşulları, hijyen kurallarına uygunluk ve yasal etiket ve fiyat bilgileri denetimi gerçekleştirdi. Amacımız, gıda güvenliği ve hijyen standartlarına uygunluğu sağlamaktır. Vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenliği için bilimsel temellere dayalı kapsamlı denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz” diye konuştu.