EKONOMİ - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 10:19

‘Yeşil altın’ kenevirin son kalesi ‘Samsun’

A
A
A
‘Yeşil altın’ kenevirin son kalesi ‘Samsun’

Stratejik ürünlerin başında gelen kenevir, Samsun’da 253 üretici tarafından 4 bin 879,5 dekar alanda üretiliyor. Türkiye’nin ‘kenevir üretim merkezi’ olan Samsun’da üretim alanlarının bin 650,5 dekar alanında tohum, 3 bin 228,9 dekar alanında da lif yetiştirilecek.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kenevir üssü’ olarak nitelendirdiği Samsun’da geçen yıllarda düşen kenevir üretimi, fabrikaların kurulması ve sanayide kullanılması ile tekrar artışa geçti. Samsun, Türkiye’de kenevir üretiminde tekrar ilk sıraya yükselirken Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, il genelinde 253 üreticinin izinli olarak kenevir ürettiğini ifade etti.



“Kenevirin son kalesi Samsun”


Samsun’un kenevir için önemli bir konum olduğunu ifade eden İbrahim Sağlam, “Kenevir, son derece stratejik bir ürün. Kimyadan sağlığa, sağlıktan sanayiye, sanayiden tekstil ve uçak sanayine kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Kenevirin son kalesi ilimiz Samsun’dur, 2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretimi 2020 yılında 2 bin 633 dekar alanda tohum 14 dekar alan da lif üretimine sahiptir. 2021 yılında ise 113 dekara kadar gerileyen tohumluk üretimi üreticinin aslında kendir (kenevir) tarımından vazgeçmeyeceğine işaret etmektedir. Bakanlığımızın tarımsal desteklemeler deki münavebe kuralları da dikkate alındığında kenevirin yazlık tarla bitkileri için iyi bir münavebe bitkisi olduğu bilinmekte bu durumda 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte yine Samsun için öncelikli ürünler arasında olan kenevirde 2024 yılı için 1 Ocak - 1 Nisan’da üretim izini müracaatı alınmış ve 240 üretici bin 650,5 dekar alanda tohum 2 bin 973,1 da lif olmak üzere toplam 4 bin 623,751 dekar alanda üretim gerçekleştirilecek. Havza’da da 13 üretici 255 bin 764 da lif üretecek. Böylece toplam 3 bin 228,9 dekar alanda lif üretilmiş olacak. Toplam üretim alanı da 4 bin 879,5 dekar alana yükselecek. Toplam üretici sayısı 253 kişi olacak bicimde üretim devam etmektedir” dedi.



“Yeşil altının üretimi Samsun’da artarak devam edecek”


Kenevirin bazı bitkiler gibi yetiştirilmesinin zor olmadığına değinen Müdür Sağlam, “Bugüne kadar üretime ilgili kurak etkisi dışında belirgin bir sorunla karşılaşılmamıştır. Endüstri ve sanayi bitkisi olan kenevirin Samsun’daki önemi kültürünün bilinmesi, girdi maliyetlerinin ( ilaç, gübre) diğer yazlık ürünlere göre düşük olması, kışlık ürünlerden sonra yetiştiriciliğinin ekolojik olarak uygun olması önemini artırmaktadır. Mamul değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam edecektir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte (ip, kedi kumu) kenevir iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır. İlimizde resmi ya da gayri resmi sözleşmeli tarımda üretim yapılan bitkinin değerlendirme alanlarının çok geniş olması bir katma değerdir ancak özellikle il dışından gelen ya da yurtdışından gelen girişimcilerin diğer ürünleri bırakıp sadece bitkideki metabolitler üzerine yoğunlaşması ve sanki dünyanın her yerinde metabolitlerin (THC - CBD) ilgili çok rahat üretim kullanım ve çalışmalar yapılıyormuş gibi yaklaşımda bulunması ve sosyal medyadaki bilgi kirliliği girişimcileri yanlış yönlendirmektedir. Konuyla ilgili bakanlığın ve sahada denetim yapan yönetmelik kapsamında ki kurumların güncel bilgilerle donatılması önemlidir” diye konuştu.



“70 ülke tarafından üretimi, ithalatı ve ihracatı kontrol altına alındı”


Halk arasında kendir olarak bilinen kenevirin dünyadaki birçok ülke tarafından üretim, ithalat ve ihracatının kontrol altına alındığına da değinen Sağlam, şunları söyledi:


“TEK sözleşmesiyle üretimi ithalat ve ihracatı bizimle birlikte 70 ülke tarafından kontrol altına alınan bitkilerden bir tanesi olan kenevir, sanki diğer ülkelerde çok rahat üretiliyor, kullanılıyor, satılıyor, ithalat ve ihracat yapılıyor gibi bir yaklaşımla gelmeleri oldukça yanlıştır. 12 Haziran 2024 tarihinde ilimizde düzenlenen ve sahada çalışan daha önce kenevir yetiştiriciliği hakkında eğitim almayan personele yönelik düzenlenen çalışmada bazı sonuçlar çıkmıştır. Buna göre yetiştiricilik kontrol denetim ve üretici yönlendirme konusunda tecrübe sahibi olan personel mutlaka güncel bilgilerle donatılmalıdır. Bölgede yetiştiriciliği tavsiye ettiğimiz sertifikalı Narlı ve Vezir dışında Vezirköprü popülasyonu mevcut olup bunun dışında farklı çeşitlerin bölgeye girişi kesinlikle engellenmelidir. Dış dölek bitki olan elimizdeki çeşitlerin sertifikalı çeşitler dahil genetik ve morfolojik özellikleri değişebilir. Bu da ileriye dönük sıkıntı oluşturacaktır. Yerel yönetimlerden de destek alınarak tarlaların endüstriyel kenevir olduğu ve uyuşturucu özelliği olmadığı yönünde uyarıcı tabelalarla farklı müdahalelerin önlenmesi sağlanacaktır.”



‘Yeşil altın’ kenevirin son kalesi ‘Samsun’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de Plaj Voleybolu başladı Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Voleybol Federasyonu ortaklığıyla düzenlendiği TVF Bioderma Pro Beach Tour Balıkesir Etabı Ören Plajı’nda başladı. 3 gün sürecek karşılaşmalara 55 takım katılıyor. Burhaniye Ören Plajında başlayan Pro Beach Tour Balıkesir Etabında kıran kırana karşılaşmalar oluyor. Rekor katılımın olduğunu anlatan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Spor Şube Müdürü Uğur Baysal, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin Türkiye Voleybol Federasyonu ile ortaklaşa düzenlemiş olduğu Pro beach etabının ikinci ayağını Ören Sahilindeki muhteşem sahamızda düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizler bu turnuvaları Balıkesir ilimize yaz turizminin 1 Temmuz ve 1 Eylül arasında sıkışan dönemini bu tür almış olduğumuz organizasyonlarla daha geniş bir alana yaymayı amaçlayarak bu turnuvaları buraya getiriyoruz. Yani şu anda Balıkesir Voleybolda özelikle plaj voleybolunda en üst sırada yer alıyor. Türkiye de en fazla organizasyona ev sahipliği yapan olarak bu şekilde devam etmekteyiz. Bizler artık Voleybol Federasyonunun organizasyonlarına üst olabilecek yapıyı oluşturduk. Bundan sonra Eylül ayında bir dünya şampiyonasına ev sahipliği yapacağız.56 ülke katılım sağlayacak. Onu da İnşallah, Ayvalık Sarımsaklı plajlarımızda gerçekleştireceğiz. Pro beach etabının 4.ayağını yapıyoruz. Şu anda, rekor bir katılım var. 55 tane takımın burada kıran kırana mücadelelerine tanık oluyoruz. Burada ben Büyükşehir Belediyemize, spor daire başkanlığımıza, Belediye başkanımıza ve ekibine, inanılmaz derecede bizlere imkan sağladıkları için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Burhaniye Belediye bakanımızın ve ekibinin bu konuda birçok katkıları oluyor. Başkan ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Denizli Denizlispor dernek statüsünden şirket statüsüne geçti Denizli Gazeteciler Cemiyetinde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Denizlispor Başkanı Ahmet Yalın Yıldırım, kulübün şirketleşme girişimlerinin tamamlandığını ifade ederek, Denizlispor’un artık dernek statüsünde olmadığını, anonim şirketi olarak yönetileceğini söyledi. Denizlispor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalın Yıldırım ile yönetim kurulu üyeleri, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda basın mensupları ile bir araya geldi. Uzun süredir gündemde olan şirketleşme sürecinin bugün itibari ile tamamladığını açıklayan Başkan Yıldırım, Denizlispor’un dernek statüsünden çıkıp önce Futbol Kulübü ardından Denizlispor A.Ş. olduğunu söyledi. Denizlispor’a ait 2 tane şirket oluştuğunu dile getiren Başkan Yıldırım, "Denizli Eğitim A.Ş. ve Denizli Sportif A.Ş. olmak üzere iki şirket kuruldu. İki şirketin de tüm sorumluklarını şahsım olarak ben devraldım. An itibariyle Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün bizlere iletmiş olduğu bir tüzük var. Bu tüzüğe uygun olacak şekilde düzenlemeleri yaptık ve Ticaret Odası’nda işlemlerimizi tamamlamış bulunuyoruz. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne evraklarımızı verdik. Müdürlük de Türkiye Futbol Federasyonu’na onay için evraklarımızı gönderdi. Mali yeterlilik tablolarımız şirketleşmek için uygun bulundu" ifadelerine yer verdi. Başkan Yıldırım, Denizlispor’da şirketleşme hamlesinin ardından atacakları büyük adımla Denizlispor’u ayağa kaldıracaklarını belirtti. Şirketleşme üzerinden gerçekleşecek olan ilk projeyi de Denizli’ye açıkladı. Denizlispor A.Ş.’nin yüzde 50 hissesi ile 500 milyon TL gelir elde etmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Yıldırım, “Her paya da 1 milyon TL değer biçtik. Hedefimiz yüzde 50 hisse ile 500 milyon TL gelir elde etmek” şeklinde konuştu. Toplam borç 411 milyon 527 bin lira Denizlispor’da Mayıs ayında yapılan genel kurulda eski başkan Mehmet Uz’dan 429 milyon lira borçla kulübü devralan Başkan Ahmet Yalın Yıldırım güncel borç durumunu da paylaştı. Başkan Yıldırım, yeşil siyahlı kulübün bugün itibariyle borcunun 411 milyon 527 bin lira olduğu söyledi. Borcun dağılımından bahseden Başkan Yıldırım, kulübün eski futbolculara, kulüplere ve menajerlere toplam borcunun 329 milyon lira olduğu, yöneticilere olan borcun 11 milyon lira, kamu kurumlarına olan borçlar toplamının da 24 milyon lira olduğunu söyledi. Haziran ayı sonunda kulübün borcu 450 milyon olması bekleniyor İşleyen faizler ve CAS dosyalarından gelen cezalar ile birlikte Haziran ayı sonu itibariyle borçlarının 450 milyon lirayı bulması beklendiğini vurgulayan Başkan Yıldırım, “Yaptığımız görüşmeler ve yaptığımız cüzi ödemelerle borçların gerilemesini sağladık. Gelen bir takım cezalar ve faizlerin ikili görüşmeler ile uygulanmasının önüne geçtik. Esnaf ve diğer satıcılara olan 10 milyon liraya yakın borç yaptığımız görüşmeler sayesinde alacaklılar tarafından silindi. Sadece özür dileyerek ve cüzi ödemeler yaparak önemli bir gelişme gösterdik. İçinden çıkılamayacak bir durum yok. Destek olan borçlarını silen, faiz ve cezaları uygulamayan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Isparta Isparta 32 Spor’da Teknik Direktör Fuat Buruk dönemi başladı TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele edecek olan Isparta 32 Spor’da daha önceden kamuoyuna duyurduğu teknik adam Fuat Buruk ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. İmza törenine Isparta 32 Spor Başkanı Gültekin Özdemir, yönetim kurulu üyeleri, Teknik Direktör Fuat Buruk, Antreör Emrah Eren de katıldı. "Yerinde transferler yapacağız" Mevcutta 17-18 sözleşmeli Futbolcunun olduğunu ifade eden Isparta 32spor Kulüp Başkanı Gültekin Özdemir, transferde aceleci olmayacaklarını yerinde transferler ile yeni sezona başlayacaklarını söyledi. Özdemir, “2024- 2025 sezonunun ilk adamını atıyoruz. Ispartalılara hayırlı uğurlu olsun. Başarılı bir sezon geçirip bitirebildiğimiz en iyi yerde sezonu bitireceğiz. İlk adım olarak yönetimi kurduktan sonra 2. adım olarak hocamızla anlaştık. 3. adım olarak transfer sezonu başlayacak. Çok aceleci davranmaya gerek yok. Mevcutta 17-18 futbolcumuz var. Yerinde transferler yapıp sezona başlayacağız. 15 Temmuz’da toplanıp takımımız ilk kampını yapacak. İnşallah hayırlı uğurlu olur. Kazanan Ispartaspor olur” dedi. "Isparta’da mutluyum" Isparta 32 Spor ile 1 yıllık sözleşme imzalayan teknik direktör Fuat Buruk ise başarıya ulaşmak için ellerinden geleni yapacağını belirterek, “3 gündür buradayım. İnanılmaz güzel insanlarla tanıştım. Geçen sezon Ispartaspor hedefe giderken son haftalarda kayıplar yaşadı. Bizde bu sene aynı kadroyla hedefe gideceğiz. İnşallah iyi şeyler yapacağız. Burada her şey müsait. Burada olmaktan mutluyum. Sezona başlamak için heyecanlıyım” dedi. "Transferde acele etmeyeceğiz" Transferlerde aceleci davranmayacaklarını belirten Buruk, “Transfer ile ilgili Süper Lig’de kamp sezonu yeni başlıyor. Onlar da futbolcuları deniyorlar. Transferde acele etmeyeceğiz. Büyük takımlardan en iyi şartlarda en uygun futbolcuyu almak için şartları zorlayacağız. Kampımızı yapıp eksiklerimizi göreceğiz. Hocalarımızın hepsi gönüllü ve istekli başarıya ulaşmak için elimizden geleni yapacağız” dedi