Yerel Haberler
Osmaniye
Depremzede kızların hedefi 1. Lige yükselip şehrin umudu olmak 05 Ekim 2024 Cumartesi - 11:14:55 Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Osmaniye’de depremzede kızlardan oluşan Arena Hentbol Spor Kulübü oyuncuların hedefi Kadınlar 1. Ligine yükselip şehrin umudu olmak. Osmaniye’de deprem döneminde antrenör Selçuk Karcı tarafından kurulan ve oyuncularının tamamını depremzede sporcuların oluşturduğu Osmaniye Arena Hentbol Spor Kulübü’nün hedefi 1. Ligine yükselip depremden yıkılan şehre umut olmak. Deprem nedeniyle şehirde oluşan umutsuzluğu kırmak ve gençlere umut ve moral olmak için zor şartlarda idmanlara devam eden takımın bir çok oyuncusu o dönem çadır ve konteyner kentlerden gelerek idman ve maçlarda mücadele verdi. Zor şartlara rağmen mücadele etmekten vazgeçmeyen kızlar geçen sezon ligde başarılı sonuçlar alarak Kadınlar 1. Ligi play-off maçlarında finale kadar yükselerek büyük bir başarıya imza attı. Deprem nedeniyle takımı ligden çekmemi isteyenler oldu ama biz bu çocuklara umut ışığı olmak istedik diyen Arena Hentbol Spor Kulübü Antrenörü Selçuk Karcı, ’’Deprem bölgesi takımıyız ailesini kaybetmiş öğrencilerimiz var. Onların da psikolojik olarak iyi olması için biz devam etmeye kararı aldık. Onlarla da devam ediyoruz, şuan çok güçlü bir ekibimiz var. Depremde çok şeyi kaybettik, kimileri bırak artık olmasın falan dedi ama biz bu çocuklara umut ışığı olmak istedik. Şu an hali hazırda çok gelişmiş sporcularımız var. Milli takımın kamplarına davet edilen öğrencilerimiz var. 2. liginde en iyi takımlarından biriyiz geçen yıl play-off kaldık, finale kadar çıktık, 2 golle maalesef elendik. Bu yıl daha sık hazırlanıyoruz. Osmaniye’nin çocuklarıyla bir transfer harici geri kalan hepsi, Osmaniye’nin çocukları onlarla bu sezon hedefimiz 1. lige çıkmak. Bunu yapabilecek güçte olduğumuzu düşünüyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz inşallah. Allah’ın izniyle sezonu şampiyon olarak tamamlayacağız" diye konuştu. Depremin oluşturduğu tüm olumsuzlukları hentbol ile atlattıklarını söyleyen takım kaptanı Pervin Çenet(16), ’’Deprem zamanında biraz antrenmanlarımızda aksaklık oldu ama sporla birlikte bu durumu normalleştirerek antrenmanlarımıza başladık. Aslında hentbol bizim için bir motive kaynağıydı, biran önce de durumu normalleştirebilmek için herkes spora devam etti. Ligin başlamasına kısa bir süre kaldı, elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Hazırlık maçları yapıyoruz. İleride hedefim milli takıma gitmek, onun için bütün takım arkadaşlarımla birlikte sürekli haftanın 5 günü çalışıyoruz’’ dedi. Deprem döneminde kulübün kendilerine destek olduğunu söyleyen Ela Doğantürk(15), ’’Deprem zamanında kulübümüzden büyük destek gördük. Bende kulübümüzün altında daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum. İleride hedefim iyi bir hentbolcu olarak milli takımda ülkem için mücadele etmek istiyorum’’ diye konuştu.
04 Ekim 2024 Cuma - 16:06 Anavarza antik kentindeki kale kapısı restorasyonu tepkiye neden oldu Adana’nın Kozan ilçesi ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Anavarza antik kentinde, antik kent ve kalenin batı kapısında yapılan restorasyonun, yapının orijinal hali ile alakası olmadığını belirten Çukurovalı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever tepki gösterdi. M.Ö. 19 yılında Roma İmparatoru Augustus’un ziyaret etmesiyle anılan , M.S. 2.-3. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan , Roma dönemin de Klikya Başkenti unvanını alan Anavarza Antik kenti, adeta geçmişe ışık tutuyor. Tarihi kent; Bizans, Ermeni , Selçuklular ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmasıyla da ayrıca önem taşıyor. Antik kent; burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfi tiyatro, stadyum, suyolları, kaya mezarları ile Çukurova bölgesinin en önemli antik kentlerinden birisi konumunda Çukurova’nın Efes’i olarak adlandırılan tarihi Anavarza Antik kentindeki batı kapısı restorasyonuna orijinal haline uygun olmadığı gerekçesiyle Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever’den tepki geldi. Yurtsever kale kapısının 1905 yılında çekilmiş ve henüz ayakta olan halinin orijinal fotoğraflarını göstererek yapılan restorasyon sonrası ortaya çıkan yapının, orijinal yapı ile alakası olmadığını belirtip tarihi dokuya zarar verildiğini belirtti. Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever yaptığı açıklamada "Yakın zamanda Anavarza batı kale kapısında bir restorasyon yapıldı ve ortaya böyle bir eser çıktı. Bu restorasyona bakıldığında Mezopotamya’daki tapınak modeli uygulanmış. Oysaki burası kale kapısı ve Bizans zamanında yapıldı. 1905 yılında Anavarzaya gelen arkeolog Gertrude Bell, kapının fotoğrafını çekti. Bu kale kapısının gerçek görüntüsü ile 2024 yılında yapılan restorasyon sonucunda ortaya çıkan görüntü alakası yok. Bu bir arkeolojik rezalettir. Burada tarihi dokuya müdahale edilmiştir. Adana Valiliği ve Kültür Bakanlığını göreve davet ediyorum" dedi.
Dünya Temizlik Günü’nde 1 saatte 750 kilo atık toplandı
20 Eylül 2024 Cuma - 14:50 Dünya Temizlik Günü’nde 1 saatte 750 kilo atık toplandı Osmaniye Belediyesi ve Gençlik Merkezi tarafından, 20 Eylül Dünya Temizlik Günü etkinlikleri kapsamında, Karaçay Mesire alanında farkındalık etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 1,5 saat süren etkinlikte toplanan 750 kilo cam, plastik, kağıt ve metal atıklar torbalara konularak Geri Dönüşüm Merkezine götürüldü. Osmaniye Belediyesi ve Gençlik Merkezince “Atıksız Bir Dünya Mümkün” sloganıyla Karaçay Mesire Alanı’nda düzenlenen çevre temizliğine, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı HAYDİ ekipleri, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokul ve anaokulu öğrencileri ile Kızılay ve gönüllü vatandaşlar katıldı. Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yusuf Çebi, Gençlik Merkezi Müdürü Kadir Dündar, Çevre Etki Değerlendirme Şube Müdürü Yakup Koza, ortaokul ve anaokulu öğrencileri ve STK temsilcileri, Karaçay Mesire Alanı Çürüktaş mevkisinde, farkındalık oluşturmak ve örnek teşkil etmek amacıyla çevre temizliği yaptı. Toplanan yaklaşık 750 kilo atık, siyah torbalara konulup, araçlarla geri dönüşüm merkezine gönderildi. "Bize emanet edilen bu dünyayı bizlerde gelecek nesillere temiz bırakmamız gerekiyor" diyen Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Osmaniye’nin temizliği elimizde, bunun için el ele vereceğiz. Gerçekten bir Osmaniye var, bir dünya var ve bu dünyaya, geleceğimiz için hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Osmaniye’mizin de mesire alanı olarak nefes aldığı bir Karaçay’ı var. Bu bölgeyi biz çok tercih ediyoruz, burada piknikler, yürüyüşler yapıyoruz. Burayla ilgili çok güzel projeler hazırlıyoruz. Bize emanet edilen bu dünyayı bizim de gelecek nesillere temiz bırakmamız gerekiyor. O bilinç bu anlamda önemlidir. Tabii ağaç yaşken eğiliyor. Çocuklara biz bunu daha güzel aşılıyoruz. Çocuklarımız bu konuda bilinciler bilgililer. Araçlarında seyahat ederken, annelerini babalarını sakın pencereden çöp atmayın diye uyarıyorlar. Bugün de güzel bir etkinlik olmuş. Temiz bir dünya ellerimizde ve el ele veriyoruz” dedi. 20 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayısıyla 81 ilde eş zamanlı olarak farkındalık etkinlikleri düzenlendiğini söyleyen Gençlik Merkezi Müdürü Kadir Dündar, “Belediyelerimiz, Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik ve diğer bakanlıklarımızla birlikte çevremizi temiz tutmayla ilgili farkındalık oluşturmak ve daha önemlisi atık atmamak üzere bir anlayış geliştirmek için bir araya geldik. Katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Temiz bir dünya için el ele diyoruz" dedi. Etkinlik sonunda tüm katılımcılara, bayram kömbesi, meyve suyu gibi çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Osmaniye’de yaşlılar kurs ve etkinliklerle sosyalleşiyor
20 Eylül 2024 Cuma - 10:40 Osmaniye’de yaşlılar kurs ve etkinliklerle sosyalleşiyor Osmaniye’de Gündüz Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi’ne gelen yaşlı vatandaşlar psikososyal destek almanın yanı sıra çeşitli kurslara katılarak hobi ediniyor, yaşıtlarıyla sosyalleşme imkanı buluyor. Osmaniye Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Gündüz Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi’ne gelen yaşlı vatandaşlar, resim, müzik, el sanatları, çini kursları, fizyoterapi, kültürel, sosyal, sportif faaliyetlerden faydalanabiliyor. Servislerle sabah evden alınıp akşam tekrar evlerine bırakılan vatandaşların yemek ihtiyacı da burada karşılanıyor. Kayıtlı 72 üyesi olan, günde yaklaşık 34 kişiyi ağırlayan Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi’nde ziyaretçilerin sağlığı da kontrol ediliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde kızını ve yeğenini kaybeden Sıdıka Sığırcı, "Kahramanmaraş’tan geldim depremden sonra yeğenim vefat etti, kızım vefat etti. 2 ay çadırda kaldık, ben orada rahatsızlaştım, işte psikolojim bozuldu. Buraya geldim yine öyleydim sağ olsunlar düzelttiler beni, çok şeyler çektik orada ama ben buraya geldiğimde çok moralim bozuktu. Bir arkadaşım dedi ki bana, biz böyle böyle bir yere, aktif yaşama gidiyoruz, sen de gel dediler. Geldim ben buraya geldiğimde moralim ve psikolojim çok bozuktu. Arkadaşlarla hiç anlaşamıyordum, bağırıyordum hocalarımıza bile ama sonradan bana o kadar güzel davrandılar ki, elime bir resim verdi boyama, onu yaptım, moralim düzeldi. Arkadaşlarımız bize yardımcı oldu, hocalarım yardımcı oldu. Çok güzel zamanım geçti. Ondan sonra bir ara gelmem dedim yine duramadım evde psikolojim bozuldu yine devam ettim. Şimdi alıştım Allah’a şükür çok iyiyim. Evimizden alıyorlar bizi geri evimize bırakıyorlar. Burada mutluyuz bakıyorlar burada moralimiz bozuk geliyorlar boynumuza sarılıyorlar bize ilgi gösteriyorlar. Çok güzel yani, ben Kur’an’ımı unutmak üzereydim, hoca geldi bana, şimdi Allah için hatmimi bile yapıyorum. Her şeyden uzaklaştıydık, şimdi iyiyim çok mutluyum" diye konuştu. Aktif Yaşam Merkezi’ne yaklaşık bir yıl önce arkadaş tavsiyesi ile geldiğini söyleyen Fatma Kaplan ise, "Benim bir arkadaşım vardı, bana bir yer açılmış oraya gidelim senle beraber dedi. Geldim, ortamı gördüm, arkadaşları gördüm, Müdür hanımı, diğerlerini gördüm. 1-2 gün geldikten sonra çok sevdim. Bizi her gün sabahleyin saat 9’da alıyorlar saat 3 buçukta tekrar evimize götürüyorlar. Sabahleyin çayımız var, öğlene yemeğimiz var, ikindine tekrar çayımız var. Bunlarla beraber çok da güzel bir ortam var, arkadaşlarımızla çok güzel anlaşıyoruz ve yöneticilerimizi çok seviyoruz. Allah razı olsun hepsinden ayrı ayrı bir saygıları var çalışanlarda, diğerleri de, hepsi çok iyi insanlar. Allah burayı açanlardan razı olsun" dedi.
Başkan Çenet, Avrupa Hareketlilik Haftası’nda pedal çevirdi
18 Eylül 2024 Çarşamba - 17:00 Başkan Çenet, Avrupa Hareketlilik Haftası’nda pedal çevirdi Osmaniye’de bisiklet severler, Osmaniye Belediyesinin Avrupa Hareketlilik Haftası çerçevesinde düzenlediği “Pedalla Osmaniye” etkinliğiyle yaklaşık 3 kilometre pedal çevirerek spor yapmanın keyfini çıkardı. Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Osmaniye Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi, Belediye ve vatandaşların bisikletleriyle katıldığı etkinlik, Bayraklı Kavşak önünden başlayıp, Atatürk Caddesi üzerinden devam edilerek Belediye Hizmet Binası önünde son buldu. Çukurova bölgesinde, Osmaniye’de herkesin çocukluğunun bisikletlerin üzerinde geçtiğini, bisikletlerle büyüdüğünü söyleyen Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Biz sağlıklı ve güvenli yaşamın bisiklet sürmekten geçtiğini biliyoruz ve bunu hayatımızın gündelik bir parçası yaptığımızda emin olun hepimiz geleceğe daha sağlıklı nesiller yetiştireceğimizi biliyoruz. Şehrimizi donatırken, yollarımızı kaldırımlarımızı yaparken bisiklet alanlarına da yer vererek bu kamusal alanları hep birlikte kullanmaya davet ediyoruz. Biz Çukurova’nın çocuklarıyız, hepimiz bu bisikletlerde çocukluğumuzu geçirdik okullarımıza gittik ve buna yatkın bir memleketiz. Osmaniye Belediyesi olarak Avrupa Hareketlilik Haftası vesilesiyle birlikte yapacağımız yeni yaya yollarıyla birlikte bisiklet yollarına da önem vereceğimizin altını çiziyoruz” dedi.
Osmaniye’de ‘Girişimcilik Merkezi’ inşaatı devam ediyor
18 Eylül 2024 Çarşamba - 16:49 Osmaniye’de ‘Girişimcilik Merkezi’ inşaatı devam ediyor Osmaniye Belediyesi ve DOĞAKA işbirliğiyle yapımına başlanan Girişimcilik Merkezi inşaatında çalışmalar devam ediyor. 400 metre kare kapalı alanda hizmet verecek olan merkezde incelemelerde bulunan Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, amaçlarının geleceğin girişimcilerini yetiştirmek olduğunu söyledi. Osmaniye Şirinevler Mahallesi’nde yapımına başlanan Girişimcilik Merkezi 250 metrekare zemin 150 metrekare asma kat olmak üzere toplamda 400 metrekare alanda geleceğin girişimcilerini yetiştirmek üzere hizmet verecek. Merkezde 2 ARGE Eğitim Atölyesi ile birlikte, uygulama atölyesi, e-ticaret atölyesi, yönetici odası ve mutfaklı kafeterya yer alacak. Proje ve Hizmet Üretebilen Çalışan Bir Belediyeciliği anlayışıyla çalışmalarına durmaksızın devam ettiklerini söyleyen Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Gençlerimize ve kadınlarımıza yönelik geleceğin girişimcilerini yetiştirmek üzere güzel bir Girişimcilik Merkezi hazırlıyoruz. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’mızla protokollerimizi imzaladık ve Dünya Bankası kaynaklı 295 Bin Euro değerinde bir kaynak kullanacağız. Geleceğin girişimcilerini inşallah üniversitemizle, KOSGEB’imizle, iş dünyamızla hep birlikte el ele verip kendi ayakları üzerinde duran ve girişimci olarak hayatına devam edecek olan yeni nesilleri yetiştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Yaşar Kemal’in 1955 yılında aldığı ilk ödül memleketinde ortaya çıktı
18 Eylül 2024 Çarşamba - 11:51 Yaşar Kemal’in 1955 yılında aldığı ilk ödül memleketinde ortaya çıktı Osmaniyeli yazar Yaşar Kemal’in 1955 yılında aldığı ödül, yeğeni Sadık Gökçeli tarafından özenle saklanıyor. Türk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Yaşar Kemal, 1955 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen ’Başarı Armağanı’ ödülünü "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" eseriyle almaya hak kazanmıştı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin verdiği bu ödül Yaşar Kemal’in ilk aldığı ödül olarak biliniyor. Yazdığı eserler en çok yabancı dile çevrilen yazarlar arasında olan ve dünyanın birçok ülkesinde eserleri yayınlanan, 1973 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ve 5 finalist arasına giren ünlü yazar Yaşar Kemal’in ilk aldığı ödül, memleketi Kadirli’de ortaya çıktı. Yaşar Kemal’in ilk ödülünü sonraki yıllarda, babasının adını taşıyan yeğeni Sadık Gökçeli’ye verdiği anlaşıldı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşayan Yaşar Kemal’in yeğeni Sadık Gökçeli, amcasından kendisine hatıra kalan bu ödüle gözü gibi bakıyor. Ödülün kendisine nasıl geçtiğini anlatan yeğen Sadık Gökçeli, "Ben 1954 doğumluyum. Bu ödül amcam Yaşar Kemal’in 1955 yılında aldığı ilk ödül. Aile içerisinde bu ödülü gördüm. Amcama ’bu ödül bende isterseniz size getireyim’ dedim. Amcam da bana ’oğlum o ödül sende kalsın’ dedi. Yıllardan bu yana bu ödülü en güzel şekliyle saklıyorum. Bana amcamın verdiği en değerli hediye. Ödülün üzerinde ’Gazeteciler Cemiyeti Başarı mükafatı 1955 en iyi röportaj birincisi Yaşar Kemal’e’ yazıyor" şeklinde konuştu.