Yerel Haberler
Osmaniye
Evde eşini beklerken hırsızlarla karşılaştı
31 Mayıs 2024 Cuma - 14:51 Evde eşini beklerken hırsızlarla karşılaştı Osmaniye’de apartmanda bir eve giren kadın hırsızlar, salonda yatan ev sahibi ile göz göze geldi. Girdikleri dairede ev sahibini gören hırsızlar hızla apartmandan kaçarken o anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Düziçi ilçesi İrfanlı Mahallesi Güvenpark Sitesi’nde oturan öğretmen Mehmet Canpolat, işten geldikten sonra evinin salonunda dinlendiği sırada dış kapının açıldığını fark etti. Eşinin geldiğini sanan Canpolat kapıya yöneldiği sırada eve giren kadın hırsızlarla göz göze geldi. Girdikleri evde ev sahibi ile karşılaşan S.T. ve Ş.T. ise apartmandan kaçarken o anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Ev sahibinin durumu bildirmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri tarafından kısa sürede yakalanan S.T. ve Ş.T.’nin hırsızlık suçundan çok sayıda kaydının bulunduğu tespit edildi. Evde dinlendiği sırada kapı sesini duyduğunu ve eşinin geldiğini sandığını anlatan Mehmet Canpolat, "Okuldan geldikten sonra burada uzanıyordum eşim gelecekti. Bir anda kapı açıldı içeri birisi girdi. Bir baktım siyah elbiseli birisiydi ama eşimin elbisesi değildi. Yabancı olduğunu fark ettim ’kimsin’ diye ses çıkardığımda bir anda beni fark etti. Tam ben kapıya döndüm de iki kişi olduğunu fark ettim. Bir kapalı bayanın yanında bir açık bir kadın daha vardı. Hızlı bir şekilde merdivenden aşağıya koştular. Ben de arkadan bağırdım ’gel buraya’ falan derken panik yapsınlar, bir şekilde bir yere saklansınlar diye, kaçmasınlar diye. Tam o sürede onların hızlı bir şekilde gittiğini fark edince yakalayamayacağımı anlayınca sitemizin güvenlik görevlisini aradım. ’Binada hırsız var, kapıyı tut’ dedim. Sonra biz aşağıya indiğimizde güvenlik görevlisi geldiğinde zaten hırsızlar kaçmıştı. Ama polisler kısa sürede hırsızları yakaladı. Yakalandıklarında üzerlerinde plastik bir alet varmış onlarla kapıları profesyonel bir şekilde açıyorlarmış" dedi.
Osmaniye’de Yonca Sitesi’nin depremde yıkılmasıyla ilgili 2 sanığın yargılanması sürdü
30 Mayıs 2024 Perşembe - 16:36 Osmaniye’de Yonca Sitesi’nin depremde yıkılmasıyla ilgili 2 sanığın yargılanması sürdü Osmaniye’de 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan, 52 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı Yonca Sitesi’nin müteahhidi Ali K. ve fenni mesulü Ayhan G. yargılanmasına devam edildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Osmaniye Esenevler Mahallesi Şehit Yusuf Şanlı Sokak’ta bulunan 52 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı 9 katlı Yonca Sitesi’nin B Bloğu müteahhitti Ali K. ve fenni mesulü Ayhan G. yargılanmasına devam edildi. Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ali K. ve Ayhan G., cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Taraf avukatları ve müştekiler ise mahkeme salonunda hazır bulundu. Savunma yapan Sanık Ali K.’nın avukatı, "Müvekkilim depremden önce açık kalp ameliyatı geçirdi, şuanda sürekli cezaevinde de kontrole gidip geliyor, tutuklamadan beklenen amaç hasıl oldu, müvekkilim biraz daha tutuklu kalırsa sağlık durumu kötüye gidecektir, bu olayın taksirin ötesine geçemeyeceği açıktır, müvekkilimin sağlık durumuna ilişkin raporlar dosyada mevcuttur, dosyanın kül olarak savcılığa yeniden gönderilip diğer sorumluların da dahil edilerek yargılamaya devam olunmasını talep ediyoruz, müvekkilimin bu aşamada tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. "Osmaniye’de 100 tane blok yaptım, 1 bloğum yan yattı" Savunma yapan sanıklardan tutuklu müteahhitler, Ali K., ‘Osmaniye’de 100 tane blok yapmışım, bu kadar binanın içerisinde 1 tanesi yan yatmış, 6 şubat depremi dünya tarihine geçmiştir, 200 yıldan beri böyle bir deprem yaşanmamıştır, 6- 6,5 şiddetine kadar bina yıkılmaz ancak 7’nin üzerindeki deprem binayı yıkar’ dedi. Savunma yapan sanıklardan tutuklu fenni mesulü Ayhan G., "Demir bağlandığı zaman beni çağırıyorlardı ben gidip kontrol ediyordum. Bu iş yarım saatlik bir saatlik bir işti, ben sürekli inşaatın başında olmuyordum, sadece demir bağlanıp beton dökülmeden önce kontrole gidiyordum. 2001 yılında Çukurova Üniversitesine zemin etüdü yaptırmış, bu araştırma sonucunda zeminin sıkıntılı olduğu ve sıvılaşma ihtimalinin bulunduğundan bahsedilmiştir, benim projemde hata olsaydı ben ben bunları düzeltirdim, bana böyle bir ikazda bulunan olmadı" dedi. Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 30 Temmuz tarihine erteledi.
Osmaniye’de Yonca Sitesi’nin depremde yıkılmasıyla ilgili 2 sanığın yargılanması sürdü
30 Mayıs 2024 Perşembe - 16:32 Osmaniye’de Yonca Sitesi’nin depremde yıkılmasıyla ilgili 2 sanığın yargılanması sürdü Osmaniye’de 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan, 52 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı Yonca Sitesi’nin müteahhidi Ali K. ve fenni mesulü Ayhan G. yargılanmasına devam edildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Osmaniye Esenevler Mahallesi Şehit Yusuf Şanlı Sokak’ta bulunan 52 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı 9 katlı Yonca Sitesi’nin B Bloğu müteahhitti Ali K. ve fenni mesulü Ayhan G. yargılanmasına devam edildi. Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ali K. ve Ayhan G., cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Taraf avukatları ve müştekiler ise mahkeme salonunda hazır bulundu. Savunma yapan Sanık Ali K. müdafii, ‘Müvekkilim depremden önce açık kalp ameliyatı geçirdi, şuanda sürekli cezaevinde de kontrole gidip geliyor, tutuklamadan beklenen amaç hasıl oldu, müvekkilim biraz daha tutuklu kalırsa sağlık durumu kötüye gidecektir, bu olayın taksirin ötesine geçemeyeceği açıktır, müvekkilimin sağlık durumuna ilişkin raporlar dosyada mevcuttur, dosyanın kül olarak savcılığa yeniden gönderilip diğer sorumluların da dahil edilerek yargılamaya devam olunmasını talep ediyoruz, müvekkilimin bu aşamada tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz.’ dedi. -Osmaniye’de 100 tane blok yaptım 1 bloğum yan yattı Savunma yapan sanıklardan tutuklu müteahhitler, Ali K., ‘Osmaniye’de 100 tane blok yapmışım, bu kadar binanın içerisinde 1 tanesi yan yatmış, 6 şubat depremi dünya tarihine geçmiştir, 200 yıldan beri böyle bir deprem yaşanmamıştır, 6- 6,5 şiddetine kadar bina yıkılmaz ancak 7’nin üzerindeki deprem binayı yıkar.’ dedi. Savunma yapan sanıklardan tutuklu fenni mesulü Ayhan G., ‘Demir bağlandığı zaman beni çağırıyorlardı ben gidip kontrol ediyordum. Bu iş yarım saatlik bir saatlik bir işti, ben sürekli inşaatın başında olmuyordum, sadece demir bağlanıp beton dökülmeden önce kontrole gidiyordum. 2001 yılında Çukurova Üniversitesine zemin etüdü yaptırmış, bu araştırma sonucunda zeminin sıkıntılı olduğu ve sıvılaşma ihtimalinin bulunduğundan bahsedilmiştir, benim projemde hata olsaydı ben ben bunları düzeltirdim, bana böyle bir ikazda bulunan olmadı.’ Dedi. Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 30 Temmuz tarihine erteledi. (MSL-
105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davasında 3. duruşma gerçekleşti
29 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:09 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davasında 3. duruşma gerçekleşti Osmaniye’de 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucu 105 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin yaralandığı Bilge Sitesi A Blok ile ilgili davada tutuklu 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Osmaniye Esenevler Mahallesi İstasyon Caddesi’nde 105 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin yaralandığı 10 katlı Bilge Sitesi’nin müteahhitleri Mustafa İpek ve Faruk Pilge ile fenni mesulleri Ayhan Gedik ve Haluk Koç’un yargılanmasına devam edildi. Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar M.İ. ve F.P. ile fenni mesuller A.G. ve H.K., cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Taraf avukatları ve müştekiler ise mahkeme salonunda hazır bulundu. Savunma yapan sanıklardan tutuklu müteahhitler Mustafa İpek ile Faruk Pilge, suçlamaları kabul etmeyerek, beraat ve tahliye talebinde bulundu. Bilirkişi raporunda belirtilen eksik ve kusurları kabul etmediğini ve binanın projesinde hata olmadığını söyleyen sanık A.G., 1995 yılında ilk inşaat ruhsatı alınırken binanın fenni mesulü olduğunu, 1996’da ise H.K.’nın bu işi yaptığını savundu. A.G., “Bu tarihten sonra benim fenni mesul olarak yargılanmam doğru değildir. 1996’nın nisan ve mayıs ayında inşaata gittiğimde bodrum tabliye betonu döküldüğünü gördüm. Neden benden izin almadıklarını sorduğumda, ustabaşı başlarında H.K.’nın olduğunu, onun kontrol ettiğini söyledi. H.K.’ya gidip durumu sorduğumda da, ’Doğrudur, bundan sonra sorumlu benim. Sen gelmesen de olur’ demiştir. Ben de bunun üzerine inşaata bir daha gitmedim" ifadelerini kullandı. "9 ve 10. katlar için izin alındı ancak proje buna göre yeniden yapılmadı" 2000 yılında inşaat bitinceye kadar oradan geçerken H.K.’yı inşaatta gördüğünü söyleyen A.G., "Projeyi 10 kata kadar hazırlamakla birlikte o zamanki imar durumu 8 kata müsait olduğundan 8 kat ruhsat almıştım, son iki katına çarpı işareti koyarak iptal etmiştim. Aynı projeyi kullanarak 11.10.1996 tarihinde 9 ve 10. kata tadilat ruhsatı almışlardır. Bunu yaparken benden muvafakatname almadılar. İlave kat ruhsatı alınırken mevcut durum hesap edilerek mevut binanın üzerine yapılacak katları mevcut binanın taşıyıp taşıyamayacağı yönünde yeniden proje düzenlenmesi gerekir" dedi. Fenni mesul H.K. ise, Osmaniye Belediyesince Bilge Sitesi Yapı Kooperatifi üyelerine ve kat maliklerine binanın 1998 yılında yenilenen Deprem Yönetmeliği’ne göre güçlendirilmesi için tebligatta bulunduğunu, ancak kat maliklerinin verilen tebligatı yerine getirmeyerek üzerlerine düşen görevi yapmadıklarını iddia etti. Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 30 Temmuz tarihine erteledi.
Damak çatlatan lezzetler Osmaniye’de görücüye çıktı
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 17:23 Damak çatlatan lezzetler Osmaniye’de görücüye çıktı Osmaniye’de "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" etkinliğinde kentin yöresel lezzetleri ile ürünleri sergilenerek tanıtıldı. Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Cebelibereket Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Etkinlikte vatandaşlar dövme pilavı, sarma, dolma, etli kömbe, içli köfte, toyga çorbası, Zorkun tava gibi yöresel ürünlerin ikramı yapıldı. Ayrıca tescilli ürünlerin sergisi ve yöresel yemeklerin tanıtımı da büyük beğeni topladı. Bu tür etkinliklerin mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılması için önemli olduğunu söyleyen Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, "21-27 Mayıs tarihleri Türk Mutfağı haftası olarak ilan edildi. Osmaniye’nin coğrafi konumu, tarihi süreç içerisindeki bölgede kurulan uygarlıklar, göçte gelen toplulukların getirdiği yeni açılımlar, ilimizin mutfak kültüründeki çeşitliliği ve zenginliği arttırmıştır. Osmaniye’mizin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle Çukurova’nın mutfağının genel karakteristik özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Osmaniye mutfağı içerisinde aynı zamanda Akdeniz mutfağının özelliklerini yansıtabilecek düzeyde bir beslenme şeklinin de var olduğu bir gerçektir. Osmaniye tarihi dokusu, zengin, yöresel lezzetleriyle ülkemizdeki önemli gastronomi şehirlerarasında yer almaktadır. Toyga çorbası aynı zamanda kültürel miras listesi içerisine de girmiş bulunmaktadır. Osmaniye mutfak kültürü ve yöresel ürünlerimizin gerek ilimizde gerekse yurtiçinde kutlanılması yerel ve ulusal arenada ses getirecektir" dedi.
Damak çatlatan lezzetler Osmaniye’de görücüye çıktı
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 17:21 Damak çatlatan lezzetler Osmaniye’de görücüye çıktı Osmaniye’de "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" etkinliğinde kentin yöresel lezzetleri ile ürünleri sergilenerek tanıtıldı. Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Cebelibereket Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Etkinlikte vatandaşlar dövme pilavı, sarma, dolma, etli kömbe, içli köfte, toyga çorbası, Zorkun tava gibi yöresel ürünlerin ikramı yapıldı. Ayrıca tescilli ürünlerin sergisi ve yöresel yemeklerin tanıtımı da büyük beğeni topladı. Bu tür etkinliklerin mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılması için önemli olduğunu söyleyen Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, "21-27 Mayıs tarihleri Türk Mutfağı haftası olarak ilan edildi. Osmaniye’nin coğrafi konumu, tarihi süreç içerisindeki bölgede kurulan uygarlıklar, göçte gelen toplulukların getirdiği yeni açılımlar, ilimizin mutfak kültüründeki çeşitliliği ve zenginliği arttırmıştır. Osmaniye’mizin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle Çukurova’nın mutfağının genel karakteristik özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Osmaniye mutfağı içerisinde aynı zamanda Akdeniz mutfağının özelliklerini yansıtabilecek düzeyde bir beslenme şeklinin de var olduğu bir gerçektir. Osmaniye tarihi dokusu, zengin, yöresel lezzetleriyle ülkemizdeki önemli gastronomi şehirlerarasında yer almaktadır. Toyga çorbası aynı zamanda kültürel miras listesi içerisine de girmiş bulunmaktadır. Osmaniye mutfak kültürü ve yöresel ürünlerimizin gerek ilimizde gerekse yurtiçinde kutlanılması yerel ve ulusal arenada ses getirecektir" dedi.