Yerel Haberler
Osmaniye
Bölge halkının ilgi odağı olan terkedilmiş tank, yıllardır gizemini koruyor
22 Haziran 2024 Cumartesi - 11:58 Bölge halkının ilgi odağı olan terkedilmiş tank, yıllardır gizemini koruyor Osmaniye’nin Gebeli Mahallesi’nde dağlık alanda bulunan ve neden orada olduğu bilinmeyen tank, vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Osmaniye’nin en eski mahallelerinden biri olan Gebeli Mahallesi’nde dağlık alanda bulunan ve mahalle sakinlerinin cezalı olarak adlandırdığı tankın niye ve ne zamandan beri orada bulunduğu konusunda net bilgisi olan yok. Daha önceden askeriyenin atış alanı olarak kullanılan bölgede bulunan tank, askeriyenin taşınmasının ardından orada atıl bırakılmış durumda. Neden orada olduğu konusunda bilgi bulunmayan tank, fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşların ilgi odağı oldu. "Tankımız çocukluğumuzdan bu yana burada" Çocukluğunda tankın etrafından oyun oynadıklarını söyleyen Gebeli Mahalle Muhtarı Bülent Güzel (46), "Bu tankımız çocukluğumuzdan bu yana burada. Hatırladığım bu atalarımız, dedelerimiz cezalı olduğunu söylediler. Çocukluğumuz hep burada geçti. Tankın içinde oynadık, büyüdük, oyun oynamaya buraya gelirdik. Bu tank da oldubitti buradaydı cezalı olduğunu söylediler. İlk gördüğümüzde daha sıfır gibiydi, her şey vardı. İçine giriyorduk, koltukları vardı ama böyle çürüdü mü, kestiler mi ne oldu bilmiyorum. Eskilerden duyup insanlar geliyor buraya, sırf bu tankı görmeye fotoğraf çektirmeye doğanın içinde zaten burası" diye konuştu. Tankı merak ettiği için fotoğraf çektirmeye geldiğini söyleyen Emrah Baş, "Gebeli Mahallesi’nde bir cezalı tank olduğunu duydum merak ettim buraya bakmaya fotoğraf çektirmeye geldim. Mahalle büyüklerimize sordum cezalı olduğunu söylüyorlar. Eskiden daha güzel bir tank olduğunu söylediler. İçinin ful olduğunu ama şimdi biraz böyle yıpranmış, sanırım kesilmiş, çalınmış. Tabii eski zamandaki gibi iyi kalsaydı daha güzel bir görüntü olurdu. Bir anı olarak bakmaya, fotoğraf çekmeye geldik. Doğanın içerisinde güzel bize iyi oldu" dedi
Depremde babasını kaybeden Nuri Yönet: ’Gidecek baba ocağımız kalmadı’’
16 Haziran 2024 Pazar - 11:42 Depremde babasını kaybeden Nuri Yönet: ’Gidecek baba ocağımız kalmadı’’ Osmaniye’de asrın felaketinde babasını ve annesini kaybeden Nuri Yönet, Kurban Bayram’ının Babalar Günü’ne denk gelmesiyle acısının ikiye katlandığını söyledi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Osmaniye’de bin 10 kişi hayatını kaybetti. Osmaniye Esenevler Mahallesi’nde yaşayan Yönet ailesi depreme 52 kişinin hayatını kaybettiği, 9 katlı Yonca Sitesinde B bloğunda yakalandı. Asrın felaketinde yan yatan binada Nuri Yönet, babası Ayhan Yönet (60) ve annesi Aynur Yönet (53) kaybetti. Nuri Yönet, bayramla aynı güne denk gelen Babalar Günü’nde babası ve annesinin mezarını ziyaret etti. Gidecek baba ocağının ve öpecek elin kalmadığını söyleyen Nuri Yönet, ’’Biz Osmaniye’de Kurban Bayramı ile birlikte hüznü ve neşeyi bir arada yaşıyoruz. Bayramın neşesi bizde babalar gününün hüznüyle birleşiyor. Geçen yıl 6 Şubat depreminde Osmaniye’de anne babamı kaybettim maalesef Kurban Bayramı’yla birlikte Babalar Günü’nde denk gelmesi bizim acımızı ikiye katlıyor. Bizim acımız herkesin anlayabileceği bir acı değil biz medyadan, sosyal medyadan, televizyonlardan, başka yerlerde deprem olduğu zaman Allah rahmet eylesin deyip bu duyguları yaşamadan kanal değiştiriyorduk. Lakin bu acı başka bir acıymış onu öğrendik. Her ikisini kaybetmemiz daha da büyük bir acıya sebebiyet veriyor. Bayrama denk gelen bu şekilde özel günlerde acımızı tarif etmemiz daha da zor oluyor. Baba ocağını kaybettik, gidilecek bir baba evimiz kalmadı. Öpülecek bir babamız annemizin eli kalmadı. Bu bizim acımızı daha da çok arttırıyor. Osmaniye bir deprem bölgesi biz bu acımızı her an her yerde halen yaşıyoruz. Bu özel günlerde de acımız ikiye katlanıyor" dedi.
Osmaniye’de şehitler ile depremde hayatını kaybedenlerin kabri ziyaret edildi
15 Haziran 2024 Cumartesi - 13:30 Osmaniye’de şehitler ile depremde hayatını kaybedenlerin kabri ziyaret edildi Osmaniye’de Kurban Bayramı nedeniyle şehitler ile depremde hayatını kaybedenlerin kabirleri ziyaret edilip dua edildi ve karanfil bırakıldı. Osmaniye kent merkezinde Kurban Bayramı öncesinde Belediye Asri Mezarlığı ziyaret edildi. Mezarlıktaki şehitlik ziyaretine Vali Erdinç Yılmaz, Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, Belediye Başkanı İbrahim Çenet, 12’nci Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Albay Hakan Kocabaş, İl Emniyet Müdürü Mehmet Sarıbuva, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları katıldı. Programda Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından İl müftülüğü tarafından şehitler için dua edildi. Daha sonra Vali Yılmaz, Başkan Çenet ve protokol mensupları ziyaret ettikleri şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Şehit yakınlarının bayramlarını kutlayan protokol üyeleri şehitlere Allah’tan rahmet dileyip, taziyelerini iletti. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Osmaniye’de, Kurban Bayramı arifesinde depremde hayatını kaybedenlerin mezarları da ziyaret edildi. Şehitlik ziyaretlerinin ardından protokol üyeleri, deprem şehitlerinin kabirlerine gitti. Okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duaların arından, protokol üyeleri, depremde hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfil bıraktı.
Hobi olarak başladığı bıçak bileme işi engelli vatandaşın mesleği oldu
15 Haziran 2024 Cumartesi - 12:20 Hobi olarak başladığı bıçak bileme işi engelli vatandaşın mesleği oldu Osmaniye’de hobi olarak başladığı bıçak bileme işine 25 yıldır devam eden fiziksel engelli Hüseyin Köksal(55), ekmek fiyatına bıçak biliyor. Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde 1 buçuk yaşında geçirdiği çocuk felci hastalığından dolayı belden aşağısı tutmayan Hüseyin Köksal hobi olarak başladığı bıçak bileme işine komşularının talebi üzerine mesleğe dönüştürdü. İlçenin tek bıçak bileme ustası olan Köksal, ekmek fiyatına bıçak bileyerek oğlunu üniversitede okutuyor. Hobi olarak başladığı işin bir anda mesleği olduğunu söyleyen Hüseyin Köksal, "Bir buçuk yaşında çocuk felci geçirdim, belden aşağım tutmuyor ama normal bir insan gibi sadece yürüyemiyorum. Bütün işlerimi kendim yapıyorum okul hayatım, eğitimim hepsini aldım, el işlerimi geliştirdim. 6 Şubat depremlerinde evimiz yıkıldı bahçemize kurduğumuz konteynır da yaşıyoruz. Çok şükür, canımız sağ diyoruz yani şükrediyoruz. TOKİ’ye yazıldık işte, ev bekliyoruz. Bıçak işine de amatör olarak başladım evde yapıyordum kendim kendime, bazı el işlerim var, onlarla uğraşıyordum. Baktım komşularına falan talep var, ben de bu talebi boş çevirmedim yani bu işi mesleğe dönüştürdüm. Mesleğe dönüştürdüğüm de baktım talep daha da arttı, çarşıda bir yer açtım işlerim gelişti. Toprakkale, Osmaniye, Ceyhan’a kadar mesela ilçeler, köyler, kasabalar bana geliyor. Günlük yaklaşık bin 500 bıçak yapıyorum, artı bıçak satıyorum. Bütün malzemelerimiz var onları satıyor bu şekilde geçimimi sağlıyorum. Kazandığım parayı da oğlum var, üniversitede son sınıf Allah izin verirse bitirecek bu sene gelirimi onun eğitim hayatına harcıyorum" diye konuştu. "Ekmek fiyatına bıçak biliyorum" "Bıçakları yıllık piyasada ekmek parası neyse bıçakları o fiyata biliyorum. Bu sene ekmek 10 lira bıçak bilemede 10 lira ekmek fiyatını geçmez kesinlikle parası olur olmaz fark etmiyor her şekilde insanlarımızın ihtiyacını karşılıyorum. Kurbanlığı olanla olmayanları burada birbirine denk getirip onlara da yardım ediyoruz. Kesmeyenlerin isimlerini alıp kesenlere iletiyoruz. Burada insanlara destek oluyoruz burada sadece bıçakçılık yapmıyoruz" dedi.