Yerel Haberler
Osmaniye
Hobi olarak başladığı bıçak bileme işi engelli vatandaşın mesleği oldu
15 Haziran 2024 Cumartesi - 12:19 Hobi olarak başladığı bıçak bileme işi engelli vatandaşın mesleği oldu Osmaniye’de hobi olarak başladığı bıçak bileme işine 25 yıldır devam eden fiziksel engelli Hüseyin Köksal(55), ekmek fiyatına bıçak biliyor. Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde 1 buçuk yaşında geçirdiği çocuk felci hastalığından dolayı belden aşağısı tutmayan Hüseyin Köksal hobi olarak başladığı bıçak bileme işine komşularının talebi üzerine mesleğe dönüştürdü. İlçenin tek bıçak bileme ustası olan Köksal, ekmek fiyatına bıçak bileyerek oğlunu üniversitede okutuyor. Hobi olarak başladığı işin bir anda mesleği olduğunu söyleyen Hüseyin Köksal," Bir buçuk yaşında çocuk felci geçirdim, belden aşağım tutmuyor ama normal bir insan gibi sadece yürüyemiyorum. Bütün işlerimi kendim yapıyorum okul hayatım, eğitimim hepsini aldım, el işlerimi geliştirdim. 6 Şubat depremlerinde evimiz yıkıldı bahçemize kurduğumuz konteynır da yaşıyoruz. Çok şükür, canımız sağ diyoruz yani şükrediyoruz. TOKİ’ye yazıldık işte, ev bekliyoruz. Bıçak işine de amatör olarak başladım evde yapıyordum kendim kendime, bazı el işlerim var, onlarla uğraşıyordum. Baktım komşularına falan talep var, ben de bu talebi boş çevirmedim yani bu işi mesleğe dönüştürdüm. Mesleğe dönüştürdüğüm de baktım talep daha da arttı, çarşıda bir yer açtım işlerim gelişti. Toprakkale, Osmaniye, Ceyhan’a kadar mesela ilçeler, köyler, kasabalar bana geliyor. Günlük yaklaşık bin 500 bıçak yapıyorum, artı bıçak satıyorum. Bütün malzemelerimiz var onları satıyor bu şekilde geçimimi sağlıyorum. Kazandığım parayı da oğlum var, üniversitede son sınıf Allah izin verirse bitirecek bu sene gelirimi onun eğitim hayatına harcıyorum. " diye konuştu. -"Ekmek fiyatına bıçak biliyorum" "Bıçakları yıllık piyasada ekmek parası neyse bıçakları o fiyata biliyorum. Bu sene ekmek 10 lira bıçak bilemede 10 lira ekmek fiyatını geçmez kesinlikle parası olur olmaz fark etmiyor her şekilde insanlarımızın ihtiyacını karşılıyorum. Kurbanlığı olanla olmayanları burada birbirine denk getirip onlara da yardım ediyoruz. Kesmeyenlerin isimlerini alıp kesenlere iletiyoruz. Burada insanlara destek oluyoruz burada sadece bıçakçılık yapmıyoruz." Dedi. (MSL-VK-
Depremde hasar gören 534 yıllık cami ibadete açıldı
14 Haziran 2024 Cuma - 15:53 Depremde hasar gören 534 yıllık cami ibadete açıldı Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde depremde hasar gören tarihi Ağcabey Camii’nin restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından törenle ibadete açıldı. Bahçe ilçesi Atatürk Meydanı’ndaki miladi 1489-1490 yılları içinde Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edildiği değerlendirilen camii, kitabesine göre de miladi 1809 yılında Ağcabey tarafından yenilenmişti. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören ve ziyarete kapatılan cami Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyon çalışmalarını başlatılan. Hasarlı kısımları onarılan, yıkılan minaresi, duvarları ve ahşap kısımları aslına uygun yapılan Ağcabey Camii cuma namazı ile ibadete açıldı. Osmaniye’nin simgelerinden olan Ağcabey Camii’nin aslına uygun onarıldığını söyleyen Vali Erdinç Yılmaz, "Asrın felaketi olan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde hasar gören Ağcabey Cami’miz bugün itibariyle açılacak. Çok tarihi, çok kıymetli bir camimizin daha önce de defalarca Hemşerimiz, büyüğümüz Devlet Bahçeli Bey tarafından onarımı yapıldı. Ağcabey Camii’miz, Osmaniye’mizin simgelerinden bu camimizin de aslına uygun olarak onarılıp hizmete girmesi hepimiz açısından çok önemli oldu. Ben bu anlamda Kültür Bakanlığımıza, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, Vakıflar Genel Müdürümüze kaymakamımıza, belediye başkanımıza destek olan bu inşaatının bir an evvel bitmesinde destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bahçe’miz bütün hizmetlerin en güzeline layık, güzel bir ilçemiz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli beyin dedeleri tarafından yaptırılan tarihin en güzel eserlerinden biri olan bu camimiz, Bahçe’mize çok yakışıyor ve ben de böyle bir açılışta böyle bir hizmette az da olsa bulunduğum için çok mutluyum bir kez daha bahçemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. Açılışta konuşan Adana Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "6 Şubat Kahramanmaraş depreminde hasar gören ve bölgenin en önemli Türk İslam eserlerinden bir olan Ağcabey Camii deprem sonrası ihalesi yapılan ilk restorasyon çalışması olmuştur. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği konusunda uzman bilim heyetinin öncülüğünde Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarının denetiminde en son teknoloji ve malzemeler kullanılarak 24 saat esasına göre ve iklim şartlarına rağmen çalışmak suretiyle restorasyon tamamlanmıştır. Ben protokol mensuplarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.
Osmaniye’de kadınların el emeği göz nuru ürünleri sergilendi
14 Haziran 2024 Cuma - 09:09 Osmaniye’de kadınların el emeği göz nuru ürünleri sergilendi Osmaniye Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi (OBEM) tarafından yılsonu sergisi açıldı. Sergide Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden kurs hocaları unutulmadı. Osmaniye Belediyesi ve Yahya Mazlum Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde kadınların meslek edinmesi ve ev ekonomilerine katkı sağlamaları amaçlı hizmet veren OBEM’in kursiyerleri tarafından üretilen eserler bir arada topladı. Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi bahçesinde açılan sergide el emeği göz nuru ürünler stantlarda yerini alarak vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden kurs hocaları Hande Nur Bakır ve Kaan Bahadır Hurma adına köşe açıldı. Açılan kurslarda amaçlarının ev hanımlarına meslek edinmesini sağlamak olduğunu söyleyen Osmaniye Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nin Yöneticisi Murat Tıraş, "Biz kurslarımızda ev hanımlarına yönelik, çocuklara yönelik onlara hobi, meslek edindirmeyi amaçlıyoruz. 6 Şubat depremlerinde maalesef 2 kurs öğretmenimizi Hande Nur Bakır ve Kaan Bahadır Hurma hocalarımızı kaybettik. Bu sergide de öncelikle onları anmak istedik. Kurslarımızda genel olarak giyim, el sanatları, müzik, resim, ana bahşişler adı altında sosyal ve kültür etkinlikleri kurs merkezlerine devam ettirmek amaçlıyoruz. Osmaniye’deki ev hanımlarımızı kurslarımıza katılımlarını bekliyoruz" diye konuştu. Kadınların aile bütçesine katkı sağlamaları ve hobi edinmesi için kurslara beklediklerini söyleyen Usta Öğretici Hürü Dadaş, "Halk eğitimi OBEM işbirliğinde düzenlenmiş olan kurslarda eğitim veriyoruz. Geleneksel el sanatlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Kadınların aile bütçesine katkı sağlamaları için hem hobi olarak, evde boş vakit geçirmektense böyle bir şeylerle uğraşıp, büyük kilimler dokunmaktansa elimizde hediyelik eşya olarak maskotlar, kemerler, çantalar yapmaya çalışıyoruz. Kadınlarımızın kurslara katılmalarını istiyorum. Katılsınlar, güzel vakit geçirsinler istiyoruz" dedi.
Osmaniye’de Emekli Ofisi ve İrtibat Bürosunun açılışı yapıldı
13 Haziran 2024 Perşembe - 14:22 Osmaniye’de Emekli Ofisi ve İrtibat Bürosunun açılışı yapıldı Osmaniye’de emeklilere verilecek hizmet kalitesini arttırmak amacıyla Konteyner Kentte oluşturulan Emekli Ofisi ve İrtibat Bürosunun açılışı yapıldı. Karaçay konteyner kentte yapılan açılışa Vali Erdinç Yılmaz, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Açılışta konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, “2024 yılının Cumhurbaşkanımız tarafından Emekliler Yılı ilan edilmesi nedeniyle bizler de emeklilerle ilgili projelerimizi bir bir hayata geçirmeye bugün itibariyle başlamış bulunuyoruz. Öncelikle emeklilerle ilgili çalışma yapacağımız bu merkezimizi açıyoruz. 41 kurumumuzla birlikte yapacağımız bu çalışmaların, emeklilerimizin ekonomik, sosyal hayatlarının iyileştirilmesi anlamında az da olsa faydalı olabilmek amacıyla çıktığımız bu yolda bu kurumumuzu, emeklilerimiz ile ilgili çok güzel çalışmalar yapacağı inancıyla, bugün açıyoruz. Osmaniye’mize, emeklilerimize hayırlı uğurlu olsun “dedi. Vali Yılmaz, açılışın ardından Emekli Ofisi ve İrtibat Bürosunu gezerek yapılacak çalışmalar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mücahit Çelik’ten bilgi aldı. İl Müdürü Çelik, açılışı yapılan Emekli Ofisi ve İrtibat Bürosu’nda, 2 büro bulunduğunu, bu bürolardan birinde konteyner kentte yaşayan vatandaşların sağlık aktivasyonlarını yapacaklarını ve danışma merkezi olarak kullanılacağını söyledi. Diğer ofis olan Emekliler Ofisi’nin ise emekliler için Osmaniye Valiliği himayesinde 41 kurumun katılımıyla yapılacak olan yaklaşık 800 projenin izleme ve değerlendirmesinin yapılacağını belirten Çelik, ofisin ayrıca emeklilerin ulaşamadıkları kurumlar ile ilgili olarak sorunları çözebilecekleri, bilgi alabilecekleri bir ofis olarak tasarlandığını söyledi. Emekli vatandaşlar için yapılacak olan projeler hakkında da bilgi veren İl Müdürü Çelik, çeşitli sosyal faaliyetlerin planlanmasının yanı sıra, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odaları ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Osmaniye’deki alışveriş merkezlerinde emekli vatandaşlara yüzde 10, yüzde 20, yüzde 30 ve hatta bazı yerlerde yüzde 40 gibi indirimler uygulanması konusunda çalışma yapıldığını kaydetti. Türkiye Emekliler Derneği Osmaniye Şube Başkanı Aziz Yahşi ve Emekli Memur-Sen Başkanı İrfan Karip ile de bir süre sohbet eden Vali Yılmaz, “Emeklilerimizin taleplerinin hangi konularda yoğunlaştığı ve emeklilerimizin önerileri bizim için çok önemli. Bize bu anlamda çok katkı sağlayacağınızı düşünüyorum. Çıktığımız bu hayırlı, kutlu yolda yapacağımız projelerle, emeklilerimize az da olsa dokunabilirsek ne mutlu bize" dedi.
Osmaniye’de ormanlık alanlara girişler yasaklandı
13 Haziran 2024 Perşembe - 13:23 Osmaniye’de ormanlık alanlara girişler yasaklandı Osmaniye’de, yangınların önüne geçmek amacıyla ormanlara giriş ve çıkışlar, ikinci bir emre kadar yasaklandı. Osmaniye Valiliği’nden yapılan açıklamada Karacalar A tipi mesire yeri, Olukbaşı A tipi mesire yeri, Kent Ormanı (Ergenekon), Çiftmazı Tabiat Parkı idare ve ziyaretçi merkezi (Park Orman), Zorkun Şenlik Tepesi C tipi mesire yeri, Karanlıkdere C tipi mesire yeri, Çiftmazı Tabiat Parkı, Sumbas Dögenli C tipi mesire yeri, Savrun Kokar C tipi mesire yeri, Kadirli Taputepesi B tipi mesire yeri ve Karatepe Aslantaş Milli Parkı alanları dışındaki Osmaniye il sınırları içinde bulunan tüm ormanlara giriş çıkışlar, orman yangını riskleri dolayısıyla yasaklandığı belirtildi. Valilikten yapılan duyuruda şöyle denildi: “Orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, orman girişleri belirtilen sahalar dışında 15 Haziran 31 Ekim tarihleri arasında yasaklanmıştır. Belirtilen sahalar dışında, çevresinde ve içinde geçen yollarda, orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasaklanmıştır. Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atik malzemeler, inşaat atıkları ve hafriyatı, cam türü atıklar ve benzerlerinin bırakılması yasaktır. Orman Yasanının 31 ve 32’inci maddesi kapsamında Köyler-Mahaller başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyle - mahaller de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır. Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlardan yangına sebebiyet verebilecek sigara, şişe, cam, çöp gibi malzemelerin atılması ve bırakılması yasaktır. Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması yasaklanmıştır. Turizm ve Sportif Faaliyetler’ de bulunan işletmeler ve vatandaşlar, uyarılara riayet etmeleri, gerekli tüm önlemleri almaları ve Mülki amirin izni, ilgili Orman İşletme Müdürlüğünün bilgilendirilmesi şartıyla girişlerin yasaklandığı alanlarda faaliyette bulunabileceklerdir. Kritik hava hallerinde gerekirse ek yasaklama getirilebilecektir”.
Hayalini kurduğu bahçeli iş yerine konteyner çarşıda kavuştu
13 Haziran 2024 Perşembe - 10:43 Hayalini kurduğu bahçeli iş yerine konteyner çarşıda kavuştu Osmaniye’de 3 çocuk annesi Sevcan Bağrıaçık, hayalindeki bahçeli iş yerine Rahime Hatun Meydan’ında bulunan konteyner çarşıda kavuştu. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’de esnafın yeniden ekonomik hayata katılabilmesi için ise Rahime Hatun Meydanı’na kurulan konteyner çarşıda yöresel yemekler yaparak geçimini sağlayan Sevcan Bağrıaçık hayalindeki bahçeli işyerine konteyner çarşıda kavuştu. Daha önce Cumhuriyet Mahallesinde bulunan işyeri depremde yıkılan Bağrıaçık, Rahime Hatun Konteyner çarşıda yerleştiği konteynerin arkasında atıl vaziyetteki alanı yetkilerden izin alarak çiçek bahçesine çevirdi. Bahçeli iş yerinin uzun zamandır hayalini kurduğunu belirten Sevcan Bağrıaçık, "Daha önce Cumhuriyet Mahallesi’nde bir iş yerim vardı. Deprem hepimiz yaşadık, Allah bir daha göstermesin, depremden iş yerimi kaybettim. Sonra konteyner başvurusunda bulundum burası çıktı. Şimdi burada Osmaniye’nin ev yemeklerini, kömbesini, ıspanaklı, etli kömbesi yöresel ev yemeklerini yapıyorum. Sayın valimden arka bahçeyi kullanmak için izin istedim. Valimizde sağ olsun izin verdi. 8 aydan beri kendi imkanlarımla burayı bahçe haline getirdim. İşte masalarımızı, sandalyelerimizi koyduk. Gelen müşterilerimizi arka tarafta ağırlıyoruz ve çok güzel oldu, çok mutluyum. Bu benim hayalimdi. Sayın Valime tekrardan çok çok teşekkür ederim. Daha önceki dükkanım da böyle bir imkanım yoktu küçük bir dükkandı, hep otururken derdim ya arka tarafta bir bahçem olsa diye. Bir geldim burada böyle bir yer var burası harabe gibiydi ama şu anda herkes cennet gibi yapmışsın, helal olsun, kadın ele değmiş diyorlar çok güzel tepkiler alıyorum ve çok mutluyum" dedi.