Yerel Haberler
Osmaniye
Depremzede kadınlar, Osmanlı sanatını günümüze uyarlayarak gelecek nesillere aktarıyor
01 Temmuz 2024 Pazartesi - 11:50 Depremzede kadınlar, Osmanlı sanatını günümüze uyarlayarak gelecek nesillere aktarıyor Osmaniye’de unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından olan "sim sırma", kadınlar tarafından günümüze uyarlanarak geleceğe taşınıyor. Osmaniye Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursta usta öğretici Hatice Bahar ve öğrencileri, geçmişi Osmanlı’ya dayanan saraylarda, sultanların giydiği kıyafetlerde ve kullandıkları eşyalarda örnekleri görülen "sim sırma" sanatını günümüze uyarlayarak gelecek nesillere aktarıyor. Eskiden evlilik hazırlığı yapan genç kızlar için hazırlanan ve çeyizlerde kullanılan "sim sırma" sanatı, şimdilerde ayakkabı, tepsi içi, çanta, abajur, şapka, gözlük kılıfı gibi aksesuar ve ev dekorasyonu alanında yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Unutulmaya yüz tutmuş "sim sırma" sanatını açtıkları kursta gün yüzüne çıkardıklarını söyleyen Osmaniye Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Hatice Bahar, "Maraş işi dediğimiz ’sim sırma’, Osmanlı döneminde Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Beyliği’nde yaşayan Sitti Mükrime Hatun’un sarayımıza gelin gelmesiyle başlayan güzel bir serüvendir. Kahramanmaraş’tan çıktı ama daha sonra tüm Türkiye’mize yayıldı ve bu mesleğimiz günümüzde unutulmak üzere olan kıymetli bir dekoratif el sanatlarımız aslında. Ben de bu mesleği Osmaniye Gençlik Vakfı’nda, öğretiyorum gelen öğrencilerimize, ’sim sırma’ dekoratif el sanat olarak başladı ama alanın yelpazesi geniş. Birçok alanda kullanılabiliyor ayakkabı, çanta, abajur, şapka, bot, terlik, tepsi içi, gözlük kılıfı aksesuar ve ev dekorasyonu alanında da geniş olan bir yelpazeye sahip. Bilindiği üzere Osmanlı saraylarında padişahların kıyafetlerine kaftan olarak ince ince dokunup işlenen bir meslek. Pazarlayacak alanımız şu anda yok bizim yaptığımız ürünleri satışını yaptığımız zaman bizim için çok daha iyi olur. Gelen öğrencilerimizin de öğrendiği işi hem mesleğe dökmek hem de yaptıkları işten para kazanmak hepimiz için cazip ve güzel olur" dedi.
Osmaniye Valilik Kompleksi ve kız öğrenci yurdu güneşten elektrik üretecek
27 Haziran 2024 Perşembe - 13:36 Osmaniye Valilik Kompleksi ve kız öğrenci yurdu güneşten elektrik üretecek Osmaniye Valilik Kompleksi ve Osmaniye Kız Öğrenci Yurdu’na kurulacak güneş enerjisi santrali (GES) ile elektrik üretilecek. Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan ile birlikte Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) Projesi çerçevesinde enerji verimliliği çalışmaları yapılan Valilik Kompleksi ve Osmaniye Kız Öğrenci Yurdu’nda incelemelerde bulundu. İlk olarak Osmaniye Kız Öğrenci Yurdu’nu ziyaret eden Vali Yılmaz’a Osmaniye’de enerji verimliliği projesinin uygulandığı binalarda yapılan çalışmalar hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Esra Turan Tombak tarafından sunum yapılarak bilgi verildi. Sunumda bina yalıtım uygulaması ve pencere revizyonu, ısıtma-soğutma sistemleri renovasyon uygulamaları, kazanların yenilenmesi, solar termal kollektör sisteminin iyileştirilmesi, aydınlatma seviyelerine uygun led armatörlerle değiştirilmesi, fotovoltaik panel kurulması, bina otomasyon sistemi ve enerji yönetim sisteminin kurulması hakkında detaylı bilgi sunuldu. Daha sonra yurt binasında ve valilik binası otoparkında kurulan güneş enerjisi sisteminde incelemelerde bulunan Vali Erdinç Yılmaz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Hem Valiliğimizin çatısında hem otoparkında ayrıca Kız Öğrenci Yurdumuzun çatısında güneş enerjisi sistemi kuruldu. Hem Valiliğimizde hem de Kız Öğrenci Yurdumuzda elektriğin yüzde 65’ini ücretsiz sağlamış oluyoruz, bu enerjinin sağlanmış olması ciddi anlamda bize tasarruf ve katkı sağlamaktadır. Ayrıca yapılan çalışma hem otoparkımızda çok estetik bir görüntü arz ediyor, araçlarımızın dolu, yağmur ve güneşten korunması anlamında otoparkımızı çok güzelleştirdi. Ayrıca çatılarımıza yerleştirildi. Böyle güzel bir çalışmayı Osmaniye’mize kazandıran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, Bakanlığımız personellerine, Sayın Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyoruz. Bu çalışmadan çok memnun olduk. Temiz bir enerji. İlimiz açısından kıymetli. Güneşin bol olduğu Çukurova’dayız ve güneşten de azami bir şekilde yararlanmış oluyoruz” dedi.
Osmaniye’de koruyucu aileler şenliği düzenlendi
27 Haziran 2024 Perşembe - 13:30 Osmaniye’de koruyucu aileler şenliği düzenlendi Osmaniye Valiliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan Koruyucu Aile Şenliğinde, koruyucu aileler ve çocukları ile bir araya geldi. Osmaniye Polisevinde düzenlenen program Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve Eşi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halit Gülten, İl Emniyet Müdürü Mehmet Sarıbuva, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Ali Kılıçkeser, koruyucu aileler ve çocukları katıldı. Ailelerin, düzenlenen programa evlatlarıyla birlikte katılımlarından dolayı mutlu olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde koruyucu aile programı ülkemiz genelinde uygulanmakta. Sizler böyle bir sevgiyle bu evlatlarımızı yetiştirerek ülkemize, milletimize, geleceğimize çok önemli hizmetler yapıyorsunuz. Osmaniye’miz bu anlamda en iyi illerden biri, çünkü Osmaniye’mizin merhametli, yufka yürekli anneleri, babaları, insanı bu konuda da hamdolsun öncülük etmektedir. Kıymetli evlatlarımızın huzur, mutluluk, sağlık içinde büyümelerini, sevginizi, merhametinizi hiç esirgemeyeceğinizi biliyorum, sizin sevginizle yetişmeleri dileklerimle Koruyucu Aile Gününüzü kutluyor, evlatlarımızın gözlerinden öpüyorum" dedi. Vali Erdinç Yılmaz’ın konuşmasının ardından çocuk etkinlikleri yapıldı. Hazırlanan etkinliklerde çocuklar gönüllerince eğlendi.
Kavurucu sıcağa çözüm 259 yıllık doğal klima
26 Haziran 2024 Çarşamba - 10:11 Kavurucu sıcağa çözüm 259 yıllık doğal klima Osmaniye’de 259 yıllık olduğu tahmin edilen ve mahallenin sembolü haline gelen anıt çınar ağacı, bunaltıcı yaz günlerinde doğal klima etkisi oluşturuyor. Osmaniye’nin en eski mahallelerinden olan Gebeli Mahallesinde bulunan çınar ağacı mahallenin sembolü konumunda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 2020 yılında tescillenerek anıt ağaç olarak koruma altına alınan 259 yaşındaki çınar ağacı, mahalle sakinlerinin oturup çay içip sohbet ettiği 259 yıllık çınar ağacı bunaltıcı yaz günlerinde doğal klima etkisi görüyor. Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde vatandaşlar, asırlık çınar ağacının gölgesinde serinliyor. Çınara ağacını zamanında dedelerinin diktiğini söyleyen Hasan Kaytan(59), “Mahallemiz Osmaniye’nin en eski mahallesinden biri, çınarı dedemin babası dikmiş. Burası köy meydanı olduğu için hayvan bağlamak için 2 tane kazıp dikiyorlar, bir tanesi ışkınlanıyor, çınar oluyor. Kök kısmı 500 metre ileride 2 tane çınar ağacı çıktı, dar geliyor, taşları kırıyor. Şimdi Osmaniye 50 derece, buraya çıkıyorsun 25 derece serin o yüzden şanslıyız mahalleli olarak’’ diye konuştu. Sıcak yaz aylarında ağacın altında rahat rahat oturduklarını söyleyen Hasan Dincel,“ Mahallenin, köyün kurucularından dedelerimizin diktiği çınarın altında her gün serinliyoruz. Şehir merkezine göre bulunduğumuz nokta hava sıcaklığı yüzde 50 farklıdır. Bu konuda rahatız, ben 68 yaşındayım. Aşağı yukarı 53 yıldır bu çınarın altında rahatça serinliyoruz’’ dedi.
4 metrekare kulübe 64 yıldır ekmek kapısı
24 Haziran 2024 Pazartesi - 12:00 4 metrekare kulübe 64 yıldır ekmek kapısı Osmaniye’de ayakkabı tamirciliği yapan Sezai Avşar (74), 64 yıldır kendi yaptığı 4 metrekare ahşap kulübede mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Osmaniye’de kendi yaptığı 4 metrekare ahşap kulübede 64 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Sezai Avşar, mesleğini sürdürerek evinin geçimini sağlıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören kulübesini tamir ettikten sonra mesleğine devam eden Avşar, şimdiki gençlerin bu mesleği beğenmediği için mesleğin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğunu söyledi. Depremde zarar gören kulübesini tamir ettikten sonra 9 yaşında başladığı mesleğe yeniden döndüğünü söyleyen Sezai Avşar, “ Okuyamadım, bir ayakkabıcı yanına girdim, çıraklık yapmaya başladım. O gündür bugündür ayakkabıcılık yapıyorum. 64 yıldır çalışıyorum, evimi buradan geçindiriyorum. Hiçbir zaman içimde küçümsemedim işimi 2 çocuğum var, biri kızım, bir oğlum var. Oğlumu da okuttum burayla, Allah’a şükürler olsun boğazımızdan haram para geçmedi. Depremde dükkanım yıkılan binanın altında kaldı. Dükkanıma 2 ay yaklaşamadım binanın yan tarafındaydı duvar üstüne yıkıldı. Sonra geldim duvarın altından makinelerimi falan çıkardım. Makinem parçalandı onu kaynattırdım. Kollu makinem parçalanıştı yeniden aldım rahatım şimdi. Bu kulübe 4 metrekare depremde parçalandı, yeniden yaptım. Ekmek param buradan geçimim burası benim’’ diye konuştu. "Çırak yetiştirmek istiyoruz ama bu işi beğenen yok" Yıllardır aynı yerde mesleğini yaptığını söyleyen Sezai Avşar, “Ben yıllardır buradayım, başka yere gitmedim, müşterileri buraya geliyor. Hem pahalı yapmıyorum işi ucuz yapıyorum. Bazılarına para alıyorum, ufak tefek işlerden para almıyorum. Müşteri her zaman benimdir ama bu işi beğenen yok. Osmaniye ayakkabı tamircilerin hepsi öldükten sonra tamirci kalmaz. Hepsi toplasan 6 kişi zaten, yetiştirmek istiyoruz ama buraya beğenen yok" dedi.