ÇEVRE - 26 Haziran 2024 Çarşamba 10:11

Kavurucu sıcağa çözüm 259 yıllık doğal klima

A
A
A
Kavurucu sıcağa çözüm 259 yıllık doğal klima

Osmaniye’de 259 yıllık olduğu tahmin edilen ve mahallenin sembolü haline gelen anıt çınar ağacı, bunaltıcı yaz günlerinde doğal klima etkisi oluşturuyor.



Osmaniye’nin en eski mahallelerinden olan Gebeli Mahallesinde bulunan çınar ağacı mahallenin sembolü konumunda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 2020 yılında tescillenerek anıt ağaç olarak koruma altına alınan 259 yaşındaki çınar ağacı, mahalle sakinlerinin oturup çay içip sohbet ettiği 259 yıllık çınar ağacı bunaltıcı yaz günlerinde doğal klima etkisi görüyor. Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde vatandaşlar, asırlık çınar ağacının gölgesinde serinliyor.




Çınara ağacını zamanında dedelerinin diktiğini söyleyen Hasan Kaytan(59), “Mahallemiz Osmaniye’nin en eski mahallesinden biri, çınarı dedemin babası dikmiş. Burası köy meydanı olduğu için hayvan bağlamak için 2 tane kazıp dikiyorlar, bir tanesi ışkınlanıyor, çınar oluyor. Kök kısmı 500 metre ileride 2 tane çınar ağacı çıktı, dar geliyor, taşları kırıyor. Şimdi Osmaniye 50 derece, buraya çıkıyorsun 25 derece serin o yüzden şanslıyız mahalleli olarak’’ diye konuştu.



Sıcak yaz aylarında ağacın altında rahat rahat oturduklarını söyleyen Hasan Dincel,“ Mahallenin, köyün kurucularından dedelerimizin diktiği çınarın altında her gün serinliyoruz. Şehir merkezine göre bulunduğumuz nokta hava sıcaklığı yüzde 50 farklıdır. Bu konuda rahatız, ben 68 yaşındayım. Aşağı yukarı 53 yıldır bu çınarın altında rahatça serinliyoruz’’ dedi.



Kavurucu sıcağa çözüm 259 yıllık doğal klima

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da soykırımın 1’inci yılında Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıların 1. yılında Filistin’e destek vermek için Levent Metro İstasyonu’dan İsrail Konsolosluğuna yürüyüş düzenlendi. Gazze’de yaşanan soykırımın 1. yılında Filistin’e destek vermek için ‘Filistin Özgürlük Platformu’ üyeleri, Levent Metro İstasyonu’ndan İsrail Konsolosluğu’na yürüyüş gerçekleştirdi. Filistin bayrakları ve flamalarla konsolosluğa yürüyüş yapan grup, “Nehirden denize özgür Filistin”, “Katil İsrail, katil ABD”, “Yıkılsın siyonist İsrail”, “Yaşasın küresel intifada” sloganları attı. Filistin Özgürlük Platformu adına basın açıklaması yapan Yasemen Çoban, “Bir yıl hem acı ve yıkım dolu hem de ilham verici bir direniş dönemi oldu. Bu bir yılda 76 yıldır Filistin’de gerçekten nelerin yaşandığını bir kez daha gördük. Bir süredir İsrail’in bir işgal devleti olarak soykırıma odaklanmış korsan bir yapılanma olduğu unutulmuştu. Siyonist propaganda hegemonya kurmuş ve iki devletli çözümün bir çözüm olduğu ve buna da Filistin’de direniş örgütlerinin karşı çıktığını hakim bir fikir haline getirmişti. Oysa biz yıllardır Filistin’le dayanışma örgütleyenler biliyoruz ki İsrail söz konusu olduğunda giriş cümlesi, bu devletin soykırımcı bir işgal devleti olduğu olmalıdır. Bu gerçek bir daha asla unutulmamalıdır. İsrail’in emperyalist ülkeler tarafından desteklenen yerleşimci sömürgeci mantığı son bir yılın her bir ayında, gününde ve saatinde daha da görünür hale geldi. The Independent gazetesi bugüne, 7 Ekim’e özel bir manşet attı ve şöyle yazdı: 1 sene içinde: 41 bin 870 insan öldürüldü. Ölenlerin 11 binden fazlası çocuk, 6 binden fazlası kadın. 36 hastaneden 31’i hasarlı, 70 bini ev 164 bin bina yıkıldı. Tıbbi müdahale gereken hasta 12 bin. Rejimin apartheidçi karakteri konusundaki netliğimiz Filistin halkını imha eden terör politikalarına karşı tam bir yıldır aralıksız ses çıkartmamızı da sağladı. İsrail 1948’den bu yana etnik temizlik, sürgün ve cinayet yoluyla apartheid politikaları uyguluyor ve emperyalizmin bölgedeki uç karakolu gibi çalıştı. Son bir yıldır bu şiddeti yoğunlaştırmış durumda” dedi. Basın açıklamasının ardından eylem son buldu.
Muş Muş’ta 7 Ekim’in 1. yılı protesto edildi Muş’ta 7 Ekim’de başlayan İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının 1. yılı protesto edildi. Muş’ta sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin kurduğu Mescid-i Aksa Platformu tarafından Kent Meydanı’nda düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunması ile başladı. Platform adına toplanan kalabalığa seslenen Mahsun Eminoğlu, Gazze’ye saldırıların birinci yıl dönümü olduğu için toplandıklarını belirterek, “Kur’an-ı Kerim bütün tarihlerin ve zamanın kitabıdır, herkese hitap ediyor. Bizim savaşımız, mitinglere, etkinliklere katılmaktır ve boykot yapmaktır. Buda bizim savaşımızdır. Eğer bunu yapmazsak Cenab-ı Allah bunun hesabını bizden soracaktır. Bizim savaşımız mitingdir. Eğer boykot yapmazsak boykot bizim cihadımızdır, eğer boykot yapmazsak demek ki cihattan kaçıyoruz. Bunun da vebali ağır olacaktır. Değerli kardeşlerimiz boykotu daha gerçekleştiremedik. Hala marketlerde İsrail ürünü satılmaktadır maalesef. Bunu üzülerek görüyoruz. Bu da Gazze’nin davasına, Hamas’ın mücadelesine ihanettir. İsrail malını almak, satmak onlara yardımcı olmaktır, onlara destektir. Zulme destek zulümdür. Katliama destek, katliama ortak olmak demektir" dedi. Konuşmanın ardından vatandaşlar ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla Kent Meydanı’ndaki slogan atarak İstasyon Caddesi’ndeki İmamı Şafi Camisi’ne kadar yürüdü. Burada dua edilmesinin ardından kalabalık sesiz bir şekilde dağıldı. (İG-