GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 10:07

Türkiye’nin en büyük termik santralinde enerji üretimi durdu

A
A
A

Çelikler Holding Afşin-Elbistan Linyitleri kül döküm sahasında meydana gelen göçük nedeniyle EÜAŞ Afşin-Elbistan B Termik Santralinde enerji üretimi en az 6 ay süreyle durdu.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan ve Çelikler Holding bünyesindeki Afşin Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü’nde yaklaşık 15 gün önce meydana gelen göçüğün faturası ağır oldu. Göçük sonrası Elektrik Üretim A.Ş’nin (EÜAŞ) işlettiği Afşin-Elbistan B Termik Santralinde, kömür arzının karşılanamaması nedeniyle enerji üretimi en az 6 ay süreyle durduruldu.

6 Şubat depremlerinin ardından hızlı bir revizyona giren EÜAŞ Afşin-Elbistan B Termik Santrali kısa sürede enerji üretimine başlayıp yüksek verimlilikle enerji üretmeye başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Çelikler Holding bünyesindeki Afşin-Elbistan Linyitlerinde yaşanan göçük sonrası kömür ve kül döküm hatlarında yaşanan sorun nedeniyle kamunun işlettiği B termik santrali en az 6 ay süreyle enerji üretemeyecek. Üretilemeyen enerjiden dolayı kamunun zararı milyarlarca lira olacak.

Afşin-Elbistan B Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşılamak için açılan ve özel şirketin işlettiği Çöllolar Kömür İşletmesi 2011 yılı Şubat ayında yaşan ve 11 kişinin toprak altında kaldığı göçük sonrası hala açılamadı. Uzun süren yargı süreci sonrasında yaklaşık iki yıl önce Türkiye Taş Kömürüne (TKİ) devredilen Çöllolar Kömür İşletmesinde yeni ocak açma çalışmaları devam ediyor.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Doruk Sağlık Grubu, spora desteğini sürdürüyor 11. Eker I Run Koşusu’nun ana sponsoru Doruk Sağlık Grubu, koşuya yönetim kurulu üyeleri, doktor ve çalışanlarından oluşan 40 kişilik bir ekiple katıldı. Eker tarafından düzenlenen ve her yaş grubundan 5 bin sporcunun katıldığı ’Eker I Run Koşusu’na bu sene de destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade eden Doruk Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Yavuz Namlı, “Bursa ve bölgesine çeyrek asırdır sağlık hizmeti verirken, Bursa’nın önemli bir markası olarak sosyal sorumluklarımızı da yerine getiriyoruz. Sportif faaliyetler de sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda bir taraftan sporcularımızın yanında olurken diğer yandan 40 kişilik bir ekiple yarışlarda biz de yerimizi aldık” dedi. Namlı, ayrıca bu tür etkinliklerle hem yerel değerlere sahip çıkmanın hem de toplumla olan bağları güçlendirmenin önemine vurgu yaptı. Organizasyonda, Doruk Sağlık Grubu tarafından 5 kilometre koşusunda ilk üç dereceye giren koşuculara Doruk Nilüfer Hastanesi’nde 3. kattaki DOSPA Termal Merkezinden Spa paketi hediye edilirken, hediye çeklerini Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy ile Doruk Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yusuf Berk Güray takdim etti. Doruk Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yusuf Berk Güray, "Doruk Sağlık Grubu olarak sağlığa ve spora verdiğimiz destekle ön plana çıkmaya devam ediyoruz. DOSPA Termal Merkezimizde sunduğumuz imkanlarla sporcuların hem fiziksel hem de mental olarak sağlıklı kalmasına katkıda bulunmak bizim için büyük önem taşıyor. Sağlık sadece tedaviyle sınırlı değil, sağlıklı yaşamı destekleyen her türlü faaliyeti de kapsamaktadır. Bu nedenle, spora olan desteğimizi sosyal sorumluluğumuz olarak görüyor ve toplumun sağlıklı bir geleceğe sahip olması adına katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Doruk Sağlık Grubu Dijital Medya Direktörü Halit Oğuz Türe, meme kanseri farkındalığına dikkat çekmek amacıyla bu yıl koşuya katıldıklarını belirterek, "Toplumun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek ve bu vesileyle sağlıklı yaşam alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, bizim en önemli hedeflerimizden biri" diye konuştu. Doruk Sağlık Grubu Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü M. Burak Dağkılıç ise, "Bursa’nın önemli bir sağlık kuruluşu olarak, yine Bursa’nın köklü markalarından biri olan Eker ile böyle bir etkinlikte yer almak bizim için büyük bir anlam taşıyor" dedi. Programa, Doruk Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Mustafa Esgin ile Dr. Atilla Güray da katıldı.
Karabük İsrail’in Gazze işgali Karabük’te protesto edildi İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarılar ile işlediği insanlık suçu Karabük’te protesto edildi. AK Parti İl Başkanlığı tarafından Kemal Güneş Caddesi’nde düzenlenen programda, Gazze’de binlerce insanı katleden İsrail protesto edildi. Programa belediye başkanları, AK Parti İl Başkanlığı teşkilatı üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Grup üyeleri ellerinde "Çocuk katili İsrail", "Anne olmak hiç bu kadar zor olmamıştı", "Gazze’de anne olmak" ve "daha kaç annenin yüreği yanacak" yazılı pankartlar ile yaşananlara tepki gösterdi. AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt gazetecilere yaptığı konuşmada, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırılar ile Filistinli savunmasız sivilleri hedef aldığını, uluslararası hukuku hiçe sayarak büyük bir insanlık suçuna imza attığını ifade etti. Salt, uluslararası hiçbir kurumun bu insani dışı durumun durdurulması için hiçbir girişimde bulunmadığını söyledi. İsrail’in Orta Doğu’da tüm bölgenin istikrarını tehdit eden bir yapı olduğunu belirten Salt, “7 Ekim’i, meselenin sanki sıfır noktasıymış gibi ele alan bir yaklaşımı kesinlikle kabul etmiyoruz. 7 Ekim esasında İsrail katliam ve soykırım makinasının hız ve şiddetinin daha da artmasıdır. Bir yılın içinde 17 binden fazla çocuk, 11 binden fazla kadın olmak üzere 42 binden fazla masum Filistinli sivil İsrail’in acımasız ve insanlık dışı saldırılarında şehit düştü. Hiçbir şey 7 Ekim’de başlamadı! Süre giden soykırıma 7 Ekim sebep olmadı. 77 yıllık bir işgal, zulüm ve katliam tarihinden bahsediyoruz. Topraklarından edilmiş; hakları ve malları gasp edilmiş, öldürülmüş, katliama uğramış milyonlardan bahsediyoruz” dedi. “İsrail, kurulduğu günden bu yana, Batı’nın çifte standardını, iki yüzlülüğünü ve ikircikli tavrını gösteren bir örnek olmuştu” diyen Salt, “7 Ekim’den bu yana da acizlik, zayıflık ve sefaletini de göstermiş oldu. Bugün bu katliama ses çıkarmayan hiçbir devletin kendini ciddi bir devlet olarak görme hakkı yoktur. Yine bugün bu soykırıma itiraz edemeyen hiçbir ülkenin insanlığa söyleyecek tek bir sözü kalmamıştır. İsrail 1930’ların Nazi Almanya’sından farksızdır. Tıpkı Nazi Almanya’sı gibi soykırımcı, saplantılı ve ırkçı bir ideolojiye sahiptir. Yine tıpkı Nazi Almanya’sı gibi saldırgan, şımarık, küstah davranışlar sergilemektedir. İsrail bugün Ortadoğu’da etrafına bulaşan ve tüm bölgenin düzen ve istikrarını tehdit eden bir yapıdır. Nazi Almanya’sının durdurulmamasının dünyanın başına açtığı dertleri tarihten biliyoruz. Bugün de İsrail durdurulmadığı takdirde tüm bölgeyi ateşe atana kadar devam edecektir. Bu nedenle tüm gücümüzle haykırıyoruz. İsrail durdurulmalıdır. Netanyahu hesap vermelidir” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından program sona erdi.
İstanbul Ticaret Bakanlığı denetimleri sıklaştırdı: Fırınlar ve marketler mercek altında İSTANBUL (İHA) – Fırınlarda gramaj, fiyat ve etiket denetimleri sıklaştı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada ekmeğe haksız fiyat artışına izin verilmeyeceği bildirildi. İstanbul’da 36 ekiple 26 ilçede gramaj, fiyat ve etiket denetimi başlatıldı. Hafta sonuna kadar tüm fırınların denetimi tamamlanmış olacak. Yapılan kontrollerin ardından eksiklik tespit edilen iş yerlerinde cezai işlemler uygulanıyor, güvenli gıdaya erişim için gerekli kontroller yapılıyor. İncelemelerde etiket bulunmayan her ürün grubu için 2 bin 200 lira, fahiş fiyat olduğu belirlenen uygulamalar için de 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verildi. Öte yandan Ticaret Bakanlığı da ekmek fiyatlarına ilişkin duyuru yayınladı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Halkımızın temel gıdası olan ekmek konusunda herhangi bir haksız kazanç veya fırsatçılığa müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizmek isteriz" denildi. Yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın temel gıda maddesi olan ekmeğin fiyatı üzerinde yapılacak spekülatif fiyat hareketleri toplumun genel refahını doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, piyasaya arz edilen ekmeklerin fiyat tarifeleri, Ticaret Odaları ve Esnaf Odaları tarafından yürürlüğe konulmaktadır. Fiyat tarifeleri, ekmeğin azami satış fiyatı üzerinden belirlenmekte olup, belirlenen bu tarifelerin üzerinde yapılan fiyatlandırmalar konusunda şikayetler alındığı zaman gerekli denetlemeler Ticaret Bakanlığı denetleme ekipleri tarafından hemen yapılmaktadır. Fahiş fiyat uygulamaları olarak tespit edilen denetim sonuçları, Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ’Haksız Fiyat Artışı’ olarak değerlendirilmekte, ve gerekli idari para cezaları uygulamaya konulmaktadır. Bu çerçevede, İstanbul başta olmak üzere 81 ilimizde ekmek fiyat tarifesini aşan uygulamalar neticesinde, ekmek satışını yapan işyerlerine 100.000 TL’den 1.000.000 TL’ye varan tutarlarda idari para cezaları uygulanmaktadır. Bu doğrultuda, halkımızın temel gıdası olan ekmek konusunda herhangi bir haksız kazanç veya fırsatçılığa müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizmek isteriz. Ticaret Bakanlığı olarak, çalışmalarımızı titizlikle yürütmekte ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbiri almaktayız" ifadelerine yer verildi.