Yerel Haberler
Ordu
25 Kasım 2024 Pazartesi - 18:37 Ordu’da kar nedeniyle mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı Ordu’da avlanmak için yaylaya giden ve kar yağışı nedeniyle mahsur kalan 4 vatandaşlar, Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan arama çalışmalarının ardından sağ olarak bulundu. 23 Kasım’da akşam saatlerinde Mesudiye ilçesi Horu Obası’na çıkan Murat Günay (40), Ferhat Günay (33), Barış Aslantaş (34) ve Hüdaverdi Aslantaş (43), yoğun kar nedeniyle burada mahsur kaldı. 24 Kasım tarihi öğlen saatlerinde mahsur kaldıklarına dair ihbarda bulunan vatandaşlar, kurtarılmak için yardım istedi. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi, iş makineleri, jandarma ve araçlar sevk edildi. Olumsuz hava şartları altında bölgede yapılan aram çalışmaları 2 gün boyunca devam etti. Bugün de devam eden arama ve kurtarma çalışmalarının ardından 4 şahıs, Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Mesudiye ilçesi Armutkolu Yaylası’nda sağ olarak bulundu. Ordu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Mesudiye ilçesi Yeşilce Mahallesi Horu Obası’na avlanmak amacıyla gelen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Murat Günay, Ferhat Günay, Barış Aslantaş ve Hüdaverdi Aslantaş isimli şahısların bulunmasına yönelik çalışmalar 25 Kasım 2024 günü devam edilmiştir. Yapılan aramalar sonucunda saat 17.30 sıralarında 4 şahıs Mesudiye ilçesi Armutkolu Yaylası’nda sağ olarak bulunmuştur" denildi.
25 Kasım 2024 Pazartesi - 15:33 Ordu’da halk ekmek fabrikası açılıyor Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in seçim vaatlerinden biri olan ‘Halk Ekmek Üretim Tesisi’ açılıyor. Günlük 27 bin ekmeğin üretileceği tesiste, 12 satış noktası ile hizmet verilmeye başlanılacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin halkın ekmeğe piyasa değerinin altındaki fiyat ile ulaşmalarını sağlamak amacıyla Altınordu ilçesi Kumbaşı Mahallesi’nde kurulan Halk Ekmek Üretim Tesisi, 2 Aralık Pazartesi günü faaliyetine başlıyor. 12 satış noktası ile 27 bin ekmek vatandaşlarla buluşturulacak Faaliyetine başladığı andan itibaren günlük 27 bin ekmeğin üretileceği tesis, tam kapasite ile çalıştığında bu sayı 50 bine kadar çıkarılabilecek. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar belirlenen 12 satış noktasında ucuza ekmeği temin edebilecekler. Hafta içi ve cumartesi günleri satışın yapılacağı ekmekler, 08.00-12.00 saatleri ile 13.00-17.00 saatleri arasında satış noktalarından alınabilecek. “Ucuz ekmeği vatandaşlarımızın sofralarını ulaştıracağız” Açılış için gün sayan Halk Ekmek Üretim Tesisi’nde inceleme gerçekleştirerek açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, tesiste üretilecek piyasa değerinin altındaki fiyat ile ekmeği vatandaşlarla buluşturacaklarını söyledi. Genel Sekreter Yardımcısı Bilkay şöyle konuştu: “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in bir projesini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ucuz ekmeğin satışının yapılacağı tesisimizi hizmete açıyoruz. Burada hijyenik şartlarda, el değmeden ekmeklerimizin üretimini yağacağız. Burada üretilen ekmeklerimiz, belirlediğimiz büfelerde satışını yaparak vatandaşlarımızın sofralarını ulaştıracağız. Üretim kapasitemiz tek vardiya ile 27 bin olurken, tam kapasite ile 50 bin ekmek üretimi yapılacak. Yeni tesisimiz şehrimize şimdiden hayırlı olsun.”
Ordu’ya 5 alanda ’Başarılı Örnekler Sergisi’ birinciliği
18 Ekim 2024 Cuma - 13:45 Ordu’ya 5 alanda ’Başarılı Örnekler Sergisi’ birinciliği Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ’Başarılı Örnekler Sergisi’ kapsamında Ordu’nun Korgan ilçesi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, 186 okul arasında dereceye girerek 5 alandaki sanatsal sergileriyle birinci oldu. İmam hatip okulları arasında yürütülen sergi kapsamında Korgan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ’Sanat ve Kültür Evi’ projesiyle, ülke genelinde projeye katılan 186 okul arasında dereceye girerek ödül almaya hak kazandı. “Projemiz Türkiye’deki 186 başarılı proje arasında birinci seçildi” Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün ’Eğitimde Başarılı Örnekler’ projesine ’Kültür ve Sanat Evi’ projesi olarak 186 başarılı proje arasından birinci olduklarını söyleyen Korgan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ercan Düzücü, “Biz sanat atölyemizi 1,5 yıl önce açtık. Özellikle atölyelerimiz yatılı olarak eğitim gören 120 kız öğrencimize de hizmet vermektedir. Yine atölyemizden diğer okullarımızda bulunan öğrencilerimizde faydalanabilir. Bizler bu çalışmalarımızı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün ’Eğitimde Başarılı Örnekler’ projesine ’Kültür ve Sanat Evi’ projesi adıyla bildirdik. Atölyemizde saz, keman, piyano, çini, kaligrafi, hat, ahşap yakma, resim kursları tamamen ücretsiz olarak verilmektedir. Öğrencilerimizin de çok hoşuna gitti. Yatılı öğrencilerin hem lise eğitimi almaları, hem de bir sanat alanında uzmanlaşıyor olmaları okul olarak bizleri de mutlu ediyor. Projemizi Türkiye’deki 186 başarılı proje arasında birinci seçerek ödüllendirdiler. İlk başlayan öğrencilerin ustalık belgesi almaları için 250 saatlik eğitimleri kaldı ve onlar da bu yılın sonunda belgelerini alacaklar. Yine buradan başarıyla belgelerini alan öğrencilerimiz halk eğitim merkezi müdürlüklerinde, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları’nda (ORMEK) ya da gençlik merkezlerinde kurs verebilecekler. Burada hedefimiz öğrencilerimize hem lise diploması, hem de yanında bir sanat alanında ustalık ve usta öğreticilik belgesi vermektir. Atölyemizin amacı öğrencilerin hem güzel vakit geçirmelerini sağlamak, hem de yetenekleri doğrultusunda müzik ve el sanatları eğitimi almalarına öncülük etmektir. Önümüzdeki günlerde bir amacımız daha var. Oda 750 saatlik eğitimi tamamlayan öğrencilere Fatsa Mesleki Çıraklık Eğitim Merkezi tarafından ustalık ve usta öğreticilik belgesi verdirmektir” dedi.
Tirmit çeşitlerine talep arttı
17 Ekim 2024 Perşembe - 12:58 Tirmit çeşitlerine talep arttı Ordu’nun yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen ve yöresel bir ürün olan tirmit mantarları tezgahları süslüyor. Bahçelerde kullanılan kimyasal ilaçlar nedeniyle tirmit az yetişse de bu aylarda turşusunu yapmak isteyenler talebi arttırdı. Yüksek rakımlı bölgelerde ve bol yağış alan yerlerde yetişen tirmit, Ordu’da sofraların vazgeçilmez yöresel ürünleri arasındaki yerini koruyor. Yağışların ardından oluşan ve hasat edilen mantar türü, kilogramı 250 liradan satılıyor. Kavurması, turşusu, mıhlaması yapılarak tüketilen, kendine has kokusu ve lezzetiyle insanların oldukça ilgisini çeken tirmit, tezgahlarda tavuk, fındık ve dağ çeşitleriyle satışa sunuluyor. Yağışlı havaların ardından fiyat düştü Geçen haftalarda kilogramı 350 liradan satılan tavuk ve fındık tirmiti, Ordu’da etkili olan yağışlı havanın ardından bollaşınca fiyatı 250 liraya düştü. Tirmit satıcıları, bahçelerde kullanılan kimyasal ilaçlar nedeniyle tirmitin geçen yıllara göre az yetiştiğini, bu nedenle fiyatların bir nebze de olsa yüksek olduğunu söyledi. Altınordu ilçesinde satışı yapan kadınlar, yüksek kesimlerde zor şartlar altında toplanan tirmitin, insanlar tarafından oldukça fazla talep edildiğini söylediler. Özellikle bu aylarda insanların turşu yapmak için fazladan tirmit aldığını ve ifade eden kadınlar, “Tirmitler bölgede en çok kavurma olarak tüketiliyor. İnsanlar alıp, turşusunu kuruyor ve dondurucularda muhafaza ediyor. Yazın daha çok gurbetçiler fazla talep gösteriyor. Şuanda tirmitte turşu zamanı talep fazla” dediler.
Meşhur ’Ordu tostu’ lezzetini bu ekmekten alıyor
16 Ekim 2024 Çarşamba - 16:23 Meşhur ’Ordu tostu’ lezzetini bu ekmekten alıyor Ordu’nun fındıktan sonraki simgesi haline gelen tost ekmeği, 5 saatte hazırlanıyor, fırında ise odun ve fındık kabuğu ateşi kullanılıyor. Yapımı, 1958’li yıllara kadar uzanan ’Ordu tostu’, Ordu’da yaşayanlar kadar farklı illerden ve yurt dışından gelen vatandaşlar tarafından da seviliyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, 1958 yılında Kemal ve Zeki Yamaner tarafından yapılmaya başlanan Ordu tostu için bir süre önce ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün’ başlığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu. Kurum, yaptığı değerlendirmeler sonucu Ordu tostunu coğrafi işaret olarak tescilledi. Coğrafi işaretle kentin marka değerlerinden biri haline gelen ve adını daha da duyuran Ordu tostu, il dışından da talep almaya başladı. 1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor Tostun içerisinde kullanılan ezme sucuk ve kaşar peyniri kadar ekmeği de önem arz ediyor. Hamurunda maya, su ve tuz bulunan, katkı maddesi olmadan 5 saatte hazırlanan ekmek, odun ve fındık kabuğundan hazırlanan fırında yaklaşık 2 saatte pişiriliyor. Hamuru 2 kilo 250 gram olarak yapımına başlanan ekmek, pişirildikten ve kenarları alındıktan sonra 1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor. “Yapım aşaması 5 saat sürüyor, işçiliği diğer ekmeklere göre farklı” Yaklaşık 20 yıldır Ordu tostu ekmeği üretimi yapan fırının işletmecisi Zafer Koç, “Ekmeği Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu ekmeğin farkı, odun ateşinde ve fındık kabuğu ateşi ile pişiyor. İçerisine un, su, tuz ve maya haricinde başka bir madde girmiyor. Fermantasyonu, ustalığı, işlenmesi, bekleme süresi ve lezzeti diğer ekmeklere göre daha farklı. Bu ekmeğin hamur halinden fırında çıkması yani yapım aşaması 5 saati buluyor. Ağır gramajlı bir ekmek olduğu için bekleme süresi ve dinlendirme süresi farklı. Fırında da yaklaşık 2 saatte piştiği için içerisinde nem ve su da kalmıyor, böylece sağlıklı oluyor. Yapımı ve ustalığı zor, biraz meşakkatli bir iş. Bu ekmeğin tarihi 1960’lı yıllara kadar uzanıyor” dedi. “Ekmek, farklı iller ve yurt dışından da talep görüyor” Ekmeği kargo ile farklı illere gönderdiklerini ancak kente gelen turist ve gurbetçilerin de satın aldığını aktaran Koç, “İyi bir tost ekmeğinin iç kısmı sıkı ve gözeneksiz olmalı ki içerisine konulan malzemeler dışarıya akmamalı, bunun yanı sıra iyi pişirilmiş olmalı” ifadelerine yer verdi. “Uzun süre saklıyoruz” Ufuk Kaya isimli müşteri, ekmeğin lezzetinin güzel olduğunu belirterek, “Ben şehir merkezinde yaşıyorum ancak bu ekmeği almak için özellikle fırına geliyorum. Çok uzun süre muhafaza edebiliyoruz, kendi poşetinde buzdolabında saklıyoruz, tadı güzel, çocuklar da seviyor” şeklinde konuştu. “Tostun özelliği ekmek ve ezme sucuk” Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenen Ordu tostunu 50 yılı aşkın süredir yapan Engin Atabeyoğlu, “Ordu tostu ilimize özel Coğrafi İşaret Belgeli, benim tostum ise tescilli. Bu tostun ekmeği özel, Türkiye’de bir tek Ordu’da çıkartılıyor. Sucuğu ezme olarak kullanılıyor, kaşar peyniri Sivas’tan taze olarak geliyor” diye konuştu.
Meşhur ’Ordu tostu’ lezzetini bu ekmekten alıyor
16 Ekim 2024 Çarşamba - 16:10 Meşhur ’Ordu tostu’ lezzetini bu ekmekten alıyor Ordu’nun fındıktan sonraki simgesi haline gelen tost ekmeği, 5 saatte hazırlanıyor, fırında ise odun ve fındık kabuğu ateşi kullanılıyor. Yapımı, 1958’li yıllara kadar uzanan Ordu Tostu için, Ordu’da yaşayanlar kadar farklı illerden ve yurt dışından gelen vatandaşlar tarafından da seviliyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, 1958 yılında Kemal ve Zeki Yamaner tarafından yapılmaya başlanan Ordu tostu için bir süre önce ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün’ başlığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu. Kurum, yaptığı değerlendirmeler sonucu Ordu tostunu coğrafi işaret olarak tescilledi. Coğrafi işaretle kentin marka değerlerinden biri haline gelen ve adını daha da duyuran Ordu tostu, il dışından da talep almaya başladı. 1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor Tostun içerisinde kullanılan ezme sucuk ve kaşar peyniri kadar ekmeği de önem arz ediyor. hamurunda maya, su ve tuz bulunan, katkı maddesi olmadan 5 saatte hazırlanan ekmek, odun ve fındık kabuğundan hazırlanan fırında yaklaşık 2 saatte pişiriliyor. Hamuru 2 kilo 250 gram olarak yapımına başlanan ekmek, pişirildikten ve kenarları alındıktan sonra 1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor. “Yapım aşaması 5 saat sürüyor, işçiliği diğer ekmeklere göre farklı” Yaklaşık 20 yıldır Ordu tostu ekmeği üretimi yapan fırının işletmecisi Zafer Koç, “Ekmeği Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu ekmeğin farkı, odun ateşinde ve fındık kabuğu ateşi ile pişiyor. İçerisinde un, su, tuz ve maya haricinde başka bir madde girmiyor. Fermantasyonu, ustalığı, işlenmesi, bekleme süresi ve lezzeti diğer ekmeklere göre daha farklı. Bu ekmeğin hamur halinden fırında çıkması yani yapım aşaması 5 saati buluyor. Ağır gramajlı bir ekmek olduğu için bekleme süresi ve dinlendirme süresi farklı. Fırında da yaklaşık 2 saatte piştiği için içerisinde nem ve su da kalmıyor, böylece sağlıklı oluyor. Yapımı ve ustalığı zor, biraz meşakkatli bir iş. Bu ekmeğin tarihi 1960’lı yıllara kadar uzanıyor” dedi. “Ekmek, farklı iller ve yurt dışından da talep görüyor” Ekmeği kargo ile farklı illere gönderdiklerini ancak kente gelen turist ve gurbetçilerin de satın aldığını aktaran Koç, “İyi bir tost ekmeğinin iç kısmı sıkı ve gözeneksiz olmalı ki içerisine konulan malzemeler dışarıya akmamalı, bunun yanı sıra iyi pişirilmiş olmalı” ifadelerine yer verdi. “Uzun süre saklıyoruz” Ufuk Kaya isimli müşteri, ekmeğin lezzetinin güzel olduğunu belirterek, “Ben şehir merkezinde yaşıyorum ancak bu ekmeği almak için özellikle fırına geliyorum. Çok uzun süre muhafaza edebiliyoruz, kendi poşetinde buzdolabında saklıyoruz, tadı güzel, çocuklar da seviyor” şeklinde konuştu. “Tostun özelliği ekmek ve ezme sucuk” Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenen Ordu tostunu 50 yılı aşkın süredir yapan Engin Atabeyoğlu, “Ordu Tostu ilimize özel Coğrafi İşaret Belgeli, benim tostum ise tescilli. Bu tostun ekmeği özel, Türkiye’de bir tek Ordu’da çıkartılıyor. Sucuğu ezme olarak kullanılıyor, kaşar peyniri Sivas’tan taze olarak geliyor” diye konuştu.
Öğrencilerden gerçeği aratmayan deprem ve yangın tatbikatı
15 Ekim 2024 Salı - 17:30 Öğrencilerden gerçeği aratmayan deprem ve yangın tatbikatı Ordu’nun Aybastı ilçesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı sivil savunma uzmanları eşliğinde deprem ve yangın tatbikatları gerçekleştirildi. Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne bağlı pansiyonunda öğrencilerin ve personelin acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla gerçeğini aratmayan tatbikat düzenlendi. Tatbikatta ilk olarak öğrencilere deprem ve yangın anında yapılması gerekenler anlatıldı. Siren sesinin duyulmasıyla öğrencilerin, binayı kısa süre içerisinde izdihama yol açmadan boşaltmaları sağlandı. Deprem, yangın tatbikatı esnasında binadan çıkamayan bazı öğrenciler ise arkadaşlarının yardımıyla kurtarıldı. “Gerçekleştirilen tatbikatlar öğrencilerimiz açısından önem taşıyor” Tatbikatı değerlendiren Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İdris Arpacı, “Okulumuz pansiyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz sivil savunma uzmanları eşliğinde deprem ve yangın tatbikatları başarıyla gerçekleştirdik. Okulumuzda yapılan tatbikatlar, öğrencilerin ve personelin acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla düzenlendi. Bu eğitimler sırasında, yangın anında tahliye, deprem sırasında güvenli alanlara yönlendirilme ve olabilecek tehlikelere karşı alınacak önlemler detaylı bir şekilde uygulamalı olarak gösterildi. Gerçekleştirilen tatbikatlar, öğrencilerin bilinçlenmesi ve afet anında nasıl davranacaklarını öğrenmeleri açısından büyük önem taşıyor. İlçemiz genelinde gerçekleştirilen bu çalışmalar, gelecekte yaşanabilecek acil durumlarda can güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli adımlar arasında yer alıyor” dedi. Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki düzenlenen etkinlikte doğal afetler konusuna da dikkat çekildi.
Başarılı polisler ödüllendirildi
15 Ekim 2024 Salı - 16:23 Başarılı polisler ödüllendirildi Ordu Valisi Muammer Erol, hakkında yakalama kararı çıkarılan şahsı 1 dakika içinde yakalayan polis memurlarını başarı belgesi vererek ödüllendirdi. Sakarya Ağır Ceza İlamat Masasınca kasten yaralama suçundan dolayı 8 Ekim 2024 günü saat 17.42’de 26 yıl 9 ay 21 gün hapis cezası ile aranma kaydı girilen O.H. adlı şüpheli, aynı gün 1 dakika sonra saat 17.43’te, Ordu İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce Gülyalı ilçesinde yapılan yol uygulamasında yakalanarak cezaevine teslim edildi. Vali Muammer Erol, Gülyalı ilçesinde yol uygulamasında hakkında 26 yıl 9 ay 21 gün hapis cezası bulunan şahsın 1 dakika içerisinde yakalanması dolayısıyla Polis Memurları Osman Özdemir ile Niyazi Furkan Çelik’i başarı belgesi ile ödüllendirdi. Gülyalı İlçe Emniyet Müdürlüğü emrinde görevli polis memurları Osman Özdemir ile Niyazi Furkan Çelik’i tebrik eden Vali Muammer Erol, Başarı Belgelerini takdim ederek, “Mesai mefhumu gözetmeksizin fedakarca hizmet veren emniyet mensuplarımızı tebrik ediyorum. 26 yıl 9 ay 21 gün hapis cezası ile aranma kaydı girilen şahsı aynı gün 1 dakika sonra yakalayarak adalete teslim eden polis memuru arkadaşlarımızı bir kez daha kutluyor, meslek yaşamlarında başarılarının devamını diliyorum” dedi. Valilik Makamında gerçekleştirilen törende İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Petek ile Asayiş Şube Müdür Vekili Emniyet Amiri Ethem Çakır da hazır bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla polis memurları Osman Özdemir ile Niyazi Furkan Çelik’i başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etmişti.