GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 16:10

Meşhur ’Ordu tostu’ lezzetini bu ekmekten alıyor

A
A
A
Meşhur ’Ordu tostu’ lezzetini bu ekmekten alıyor

Ordu’nun fındıktan sonraki simgesi haline gelen tost ekmeği, 5 saatte hazırlanıyor, fırında ise odun ve fındık kabuğu ateşi kullanılıyor.


Yapımı, 1958’li yıllara kadar uzanan Ordu Tostu için, Ordu’da yaşayanlar kadar farklı illerden ve yurt dışından gelen vatandaşlar tarafından da seviliyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, 1958 yılında Kemal ve Zeki Yamaner tarafından yapılmaya başlanan Ordu tostu için bir süre önce ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün’ başlığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu. Kurum, yaptığı değerlendirmeler sonucu Ordu tostunu coğrafi işaret olarak tescilledi. Coğrafi işaretle kentin marka değerlerinden biri haline gelen ve adını daha da duyuran Ordu tostu, il dışından da talep almaya başladı.


1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor


Tostun içerisinde kullanılan ezme sucuk ve kaşar peyniri kadar ekmeği de önem arz ediyor. hamurunda maya, su ve tuz bulunan, katkı maddesi olmadan 5 saatte hazırlanan ekmek, odun ve fındık kabuğundan hazırlanan fırında yaklaşık 2 saatte pişiriliyor. Hamuru 2 kilo 250 gram olarak yapımına başlanan ekmek, pişirildikten ve kenarları alındıktan sonra 1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor.


“Yapım aşaması 5 saat sürüyor, işçiliği diğer ekmeklere göre farklı”


Yaklaşık 20 yıldır Ordu tostu ekmeği üretimi yapan fırının işletmecisi Zafer Koç, “Ekmeği Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu ekmeğin farkı, odun ateşinde ve fındık kabuğu ateşi ile pişiyor. İçerisinde un, su, tuz ve maya haricinde başka bir madde girmiyor. Fermantasyonu, ustalığı, işlenmesi, bekleme süresi ve lezzeti diğer ekmeklere göre daha farklı. Bu ekmeğin hamur halinden fırında çıkması yani yapım aşaması 5 saati buluyor. Ağır gramajlı bir ekmek olduğu için bekleme süresi ve dinlendirme süresi farklı. Fırında da yaklaşık 2 saatte piştiği için içerisinde nem ve su da kalmıyor, böylece sağlıklı oluyor. Yapımı ve ustalığı zor, biraz meşakkatli bir iş. Bu ekmeğin tarihi 1960’lı yıllara kadar uzanıyor” dedi.


“Ekmek, farklı iller ve yurt dışından da talep görüyor”


Ekmeği kargo ile farklı illere gönderdiklerini ancak kente gelen turist ve gurbetçilerin de satın aldığını aktaran Koç, “İyi bir tost ekmeğinin iç kısmı sıkı ve gözeneksiz olmalı ki içerisine konulan malzemeler dışarıya akmamalı, bunun yanı sıra iyi pişirilmiş olmalı” ifadelerine yer verdi.


“Uzun süre saklıyoruz”


Ufuk Kaya isimli müşteri, ekmeğin lezzetinin güzel olduğunu belirterek, “Ben şehir merkezinde yaşıyorum ancak bu ekmeği almak için özellikle fırına geliyorum. Çok uzun süre muhafaza edebiliyoruz, kendi poşetinde buzdolabında saklıyoruz, tadı güzel, çocuklar da seviyor” şeklinde konuştu.


“Tostun özelliği ekmek ve ezme sucuk”


Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenen Ordu tostunu 50 yılı aşkın süredir yapan Engin Atabeyoğlu, “Ordu Tostu ilimize özel Coğrafi İşaret Belgeli, benim tostum ise tescilli. Bu tostun ekmeği özel, Türkiye’de bir tek Ordu’da çıkartılıyor. Sucuğu ezme olarak kullanılıyor, kaşar peyniri Sivas’tan taze olarak geliyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır FK - Amed SF maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında oynanan Iğdır FK – Amed SF maçının ardından teknik dorektörlwr mücadeleyi değerlendirdi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Iğdır FK, sahasında Amed Sportif Faaliyetler ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, lider takım ile arayı kapatabilecekleri bir maç olduğunu belirterek, "Maçın önem değeri haftanın son maçı olması ve dünkü maçların sonuçları bakımından bizim için çok değerliydi. Yukarıyla puan farkımızı çok rahat kapatabileceğimiz bir maçtı. İşte futbol böyle, rakip size fırsatı verdi mi maçı öldürmeniz gerekiyor, öldürmediniz mi rakip canlı kalıyor, bu fırsatlar gelmese anlayabileceğim” dedi. Yalçın Koşukavak: "Geçiş hücumlarında problem yaşıyoruz" Geçiş hücumlarında problem yaşadıklarını söyleyen Koşukavak, “İlk yarı itibarıyla çok net 3-0 devreyi bitirebileceğimiz bir maçtı. Rakip bize geçiş hücumundan çok fırsat verdi. Geçiş hücumlarında haftalardır buna benzer problemler yaşıyoruz, maçı öldürmediğimiz için rakip sürekli canlı kalıyor" ifadelerini kullandı. "Anlam veremediğim durum var" Bazı kişilerin Iğdır FK’nın gol yemesini istediğini dile getiren Koşukavak, "Çok üzülüyorum. Sonuçta biz Iğdır şehrine hizmet ediyoruz, profesyoneliz, benim anlam veremediğim bir durum var, kulübenin arkasında uzun zamandır var. Bu takım 20 transferle yeni kurulmuş, bir alt ligden çıkmış, bugünkü rakibiniz sizden çok daha fazla maliyetle bir kadro kurmuş, ligde şu anda kırmızı alanda, siz beşinci sıradasınız, ben anlamlandıramıyorum. Arkadaki arkadaşlar Iğdır FK’nın gol yemesini bekliyor” dedi. Servet Çetin; "Takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağız" Amed SF Teknik Direktörü Servet Çetin ise kazanmak için geldiklerini söyleyerek; “Aslında biz buraya kazanmak için geldik, beraberliği hiç düşünmedik. Maçın başından sonuna kadar sürekli oynayan taraf olduk, topa hakim olmaya çalıştık. Bence 2 haftadır da bunu iyi gösteriyoruz. Gol bölgelerinde sıkıntılarımız var, oraya kadar getiriyoruz topu hem sonuçlandırma hem de son paslarda sıkıntılarımız var, bunu geliştirmemiz gerekiyor. İnşallah devre arasına kadar o bölgelere de biraz takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. "Kazanmaya çalışan ekip olacağız" Oyuncularını tebrik eden Çetin, “Bugün 1-0 mağlup duruma düştük, oynamaya devam ettik, 1-1’i yakaladıktan sonra da golü düşündük. Tamamen yaslanıp da 1 puan alalım gayesinde olmadık olmayız da. Çünkü biz içeride, dışarıda oynayan, kazanmaya çalışan ekip olacağız. İnşallah bu oyunumuzun üstüne koyacağız. Çok kısa süredir çalışıyoruz ama oyuncu arkadaşlarımızı gerçekten çok tebrik ediyorum” diye konuştu.