Yerel Haberler
Nevşehir
En İyi Poster seçildi 22 Kasım 2024 Cuma - 11:58:18 Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ın 35. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde (XXXI. Balkan Clinical Laboratory Federation) sunulan çalışması ’En İyi Poster’ ödülü aldı. Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ın ’Adalimumab ve Anti-Adalimumab Tanısı için AuNP’ler İçeren Yerinde (Point-of-Care) Dikey Akış Test Sistemi Geliştirilmesi’ başlıklı çalışması, Antalya’da düzenlenen ve biyokimya alanında dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olan 35. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde, 438 adet bildiri içerisinden kongre bilimsel komitesi tarafından yapılan değerlendirme ile ’En İyi Poster’ ödülüne layık görüldü. Çalışmada doktorların hasta başında kolaylıkla biyolojik ilaçların kan seviyelerini belirleyebileceği test sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak; "Çalışmada; biyolojik ilaçlardan olan Adalimumab (ADL) tedavisi alan ve ilaca karşı antikor gelişmesi neticesinde bir süre sonra tedaviye yanıt vermeyen hastalara yönelik, altın nanopartiküller (AuNP’ler) kullanarak; hızlı, düşük maliyetli ve hasta başında kolaylıkla kullanılabilen test sistemi (Point-Of Care Test) geliştirdik" dedi. NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ödüle layık görülen inovatif çalışmasından dolayı Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ı tebrik ederek başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
21 Kasım 2024 Perşembe - 13:46 Turistler Kapadokya’da mantı doldurdu, tandırda ekmek pişirdi Binlerce kilometre uzaktan gelen turistler Nevşehir’de önce mantı doldurdu, sonrasında yöresel ekmek yaptı. Fas’tan Kapadokya bölgesine gezmeye gelen Karouay ailesi, Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan Hereni Kadın Kooperatifi’nde önce hamur yoğurarak mantı doldurdu, daha sonra da tandırda yöresel ekmek pişirdi. Türk kültürünü ve Türk mutfağını çok merak ettiğini söyleyen 31 yaşındaki Faslı turist Rabii Karouay, bu merakını gidermek için eşi Lamyae Karafay ile Kapadokya’da mutfağa girdi. Rabii Karouay yaptığı açıklamada, "Fas’tan geliyorum. Ailem ile birlikte bu yerel yemekleri tecrübe etmek istedik. Türk yemekleri çok zengin. Burada da bunu deneyimlemek istedik. Tandır ocağında ilk defa ekmek yapıyoruz. Hayatımız boyunca bunu bir daha deneyimleyebilir miyiz bilmiyorum. Buradaki yerel insanlardan bunu öğrenmek bizim için unutamayacağımız bir tecrübe oldu" şeklinde konuştu. Hereni Kadın Kooperatifi Başkanı Raşide Gök de yaptığı açıklamada, "Kooperatifimizde yöresel ürünler üretiyoruz. Belirli dönemlerde de yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Onlarla birlikte yemek yapıyoruz. Yaptığımız yemekleri de kendilerine tekrar ikram ediyoruz. Çoğunlukla Ortahisar’a özel ekmek yapıyoruz, dolma mantı yapıyoruz. Tatlı olarak da aside, dolaz, köftür kavurması gibi yöresel tatlılar yapıyoruz. Kendi yaptıkları yemekleri kendileri tekrar yiyince bundan çok memnun kalıyorlar. Gelen yabancı turistler Türk yemeklerini ve bizlerin neler yediğini çok merak ediyorlar” dedi.
Güzel atlar diyarında at çiftlikleri bir bir kapanıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 13:32 Güzel atlar diyarında at çiftlikleri bir bir kapanıyor Pers dilinde ’güzel atlar ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya’da yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği at turlarına getirilen standartlara işletmeciler tepki gösterdi. İşletmeciler usul ve esasları yerine getiremeyen çiftliklerin kapandığını ya da çok yüksek miktarlarda ceza ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Türkiye’nin gözde turizm destinasyonlarından Kapadokya’da sportif ve turizm amaçlı balon ve ATV turlarından sonra at biniciliğinin usul ve esasları Kapadokya Alan Başkanlığınca yeniden belirlendi. Atların yaşam alanı başta olmak üzere kayıt altına alınması, tur liderlerinin sertifikalı olması, atın ve binicilerin sigortalanması, tur güzergâhları ve atların yaşları gibi birçok konuda standart getirildi. Getirilen standartların bazılarının bölgede uygulanabilir olmadığını savunan at çiftliği sahipleri, bir araya gelerek Kapadokya Atçılık Kültür Derneğini kurdu. Derneğin Başkanı Murat Çiftçi, “Kapadokya Alan Başkanlığının yayınlamış olduğu usul ve esasların bazı maddeleri bölgedeki at çiftliklerinin hem ekonomik hem de teknik olarak yerine getirebileceği maddeler değil. Bir at için 300 metrekare alan istiyor. Kapadokya bölgesinde yaklaşık 600 civarında at var. Bunu göze aldığımızda 180 bin metrekare alan yapıyor. Göreme’de böyle bir alan mevcut değil. Daha işe başlarken bu maddeyi uygulayamıyoruz” diye konuştu. Çiftçi, mevcuttaki birçok çiftlikte yapı kayıt belgesinin bulunduğunu ancak alınan bu yapı kayıt belgelerinin Kapadokya Alan Başkanlığı’nca tanınmadığını söyledi. Bazı çiftliklere çok astronomik rakamlarda cezalar yazıldığını söyleyen Çiftçi, “Kapadokya’daki atçılık neredeyse bitmek üzere. Cezaları ödeyemiyoruz. Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından yayınlanan usul ve esasların tekrar gözden geçirilip yeniden uygulanabilir hale getirilerek, güzel atlar diyarı Kapadokya’da atçılığı tekrar yaşatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. At çiftliği sahibi Rahmi Özgür de, yeni usul ve esaslara göre düzenleme yaparken çok zorlandıklarını belirterek, “Biz çiftliğimizi yaparken kurum görüşlerinde çok zorlandık. Uzun bir süreç olmasına rağmen başardık. Kapadokya bölgesinde atın ön planda olması gerekiyor. Maalesef bölgede ATV ve cipler daha ön planda. Bu nedenle yayınlanan usul ve esasların yeniden gözden geçirilip iyileştirilmesini istiyoruz. Gelen turistler Kapadokya bölgesinin ‘güzel atlar ülkesi’ olduğunu bilerek geliyorlar” dedi.
KÜN’de Teknofest bilgilendirme konferansı düzenlendi
13 Kasım 2024 Çarşamba - 13:22 KÜN’de Teknofest bilgilendirme konferansı düzenlendi Kapadokya Üniversitesi (KÜN), gençleri teknoloji ve inovasyon dünyasıyla buluşturmak amacıyla Teknofest Bilgilendirme Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Konferansta, T3 Vakfı’nın projeleri, Deneyap Türkiye, Teknofest yarışmaları ve gençlere yönelik fırsatlar ele alındı. T3 Vakfı Nevşehir İl Sorumlusu Melike Saraç ve T3 Vakfı Eğitmen Mentör Bursiyeri Furkan Durmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, öğrencilere ve teknoloji meraklılarına büyük bir ilham kaynağı oldu. Konferansta, özellikle T3 Vakfı’nın gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak için yaptığı projeler ve Deneyap Türkiye ile sağlanan fırsatlar anlatıldı. Furkan Durmaz, Teknofest yarışmalarına dair önemli bilgiler paylaşarak, yarışmalara katılmanın gençler için nasıl bir öğrenme ve gelişim süreci sunduğunu vurguladı. Ayrıca, Teknofest’te 5 kez finale kalarak önemli başarılar elde eden Durmaz, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı ve gençlere rekabetçi dünyada nasıl başarılı olabileceklerine dair ipuçları verdi. Konferansın bir diğer önemli konusu ise, Deneyap Takımlar Dönemi Mentörlük Başvuruları oldu. Melike Saraç, Deneyap Türkiye projesi kapsamında mentörlük başvurularının nasıl yapılacağı hakkında katılımcılara bilgiler verdi ve projelere katılan gençlerin gelişim sürecine nasıl katkı sağlandığına değindi. T3 Vakfı’nın organizasyonlarına katılım sağlayan öğrenciler, Take Off İstanbul gibi önemli teknoloji etkinliklerinden nasıl faydalanabileceklerini ve girişimcilik dünyasına nasıl adım atabileceklerini de öğrenme fırsatı buldular.
Kapadokya’ya ilgi artmaya devam ediyor
12 Kasım 2024 Salı - 09:22 Kapadokya’ya ilgi artmaya devam ediyor UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya bölgesini 10 ayda yaklaşık 4 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Tarihi ve kültürel değerleri, yer altı ve yer üstü oluşumları, birbirinden ilginç peri bacaları ve vadileriyle her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Kapadokya’daki müze ve ören yerlerini yılın 10 ayında 3 milyon 846 bin 703 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Türkiye’de en çok ziyaret edilen ilk 10 müze ve örün yerleri arasında yer alan Göreme Açık Hava Müzesini yılın ilk 10 ayında 991 bin 120 yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, Zelve Acık Hava Müzesini 839 bin 981, Kaymaklı yer altı şehrini ise 606 bin 820 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Nevşehir Valisi Ali Fidan yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin kültür ve inanç turizmi açısından en önemli turizm destinasyonu olan Kapadokya bölgemizde turizm hareketliliği devam ediyor. İlk 10 aylık verilere baktığımızda yaklaşık 4 milyon yerli ve yabancı misafirin ilimizi ve Kapadokya bölgesini ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu turizmde geçtiğimiz yıl yakalanan olumlu ivmenin devam ettiğini gösteriyor” dedi. Bölgede en çok ziyaret edilen ören yerinin Göreme Açık Hava Müzesi olduğunu söyleyen Vali Fidan, “Kapadokya bölgesinde, Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze ve ören yerleri bulunmakta. Bu yılki ilk 10 aylık veriye baktığımızda en çok ziyaret edilen müze ve ören yeri Göreme Açık Hava Müzesi olduğunu görüyoruz. İkinci sırada Zelve Ören Yeri ve üçüncü sırada da Kaymaklı yer altı şehrinin geldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Kapadokya bölgesinde turizm hareketliliğinin yılın 12 ayında devam ettiğinin altını çizen Nevşehir Valisi Ali Fidan, "Biz özellikle pik sezonun dışında, kongre turizminin artması için gayret gösteriyoruz. Görüyoruz ki bölgemize ve ilimize olan ilgi her geçen gün devam etmekte" dedi. Nevşehir Valisi Ali Fidan yerli ve yabancı misafirleri yılbaşında da Kapadokya’ya davet etti.
Vali ağaç diken gazetecileri fotoğrafladı
11 Kasım 2024 Pazartesi - 13:02 Vali ağaç diken gazetecileri fotoğrafladı Milli Ağaçlandırma Günü nedeniyle, çevre bilincini artırmak ve doğal yaşamı korumak amacıyla Nevşehir’de düzenlenen ağaç dikim etkinliğinde 20 bin fidan toprakla buluştu. Etkinlikte Nevşehir Valisi Ali Fidan ağaç diken gazetecileri fotoğrafladı. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü nedeniyle Nevşehir Merkeze bağlı Sulusaray Kasabasında ağaç dikim etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, protokol üyeleri, daire müdürleri, öğrenciler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. Alana ağaç dikimi yapan Nevşehir Valisi Ali Fidan gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün Milli Ağaçlandırma Günü faaliyetleri çerçevesinde ‘Geleceğe nefes, insanlığa nefes’ teması ile fidanları toprakla buluşturduk. Öncelikle bugün diktiğimiz fidanların ve bu fidanlardan oluşacak ormanlarımızın ilimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Biliyoruz, inanıyoruz ki toprakla buluşturduğumuz her bir fidan daha sağlıklı, daha güzel, daha yeşil bir çevre demek. Bu kampanyalar Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 2019 yılından beri ağaçlandırma faaliyetleri yürüyor. Ülkemizde ve diğer illerimizde milyonlarca ağaç toprakla buluştu. Ülkemizde de son beş yıl içinde 200 bin ağacı bu kampanya kapsamında toprakla buluşturduk. Bugün de 5 bin ağaç dikimi gerçekleştirdik. Aynı zaman da 15 bin ağaç da vatandaşlarımıza dağıtılacak. İnşallah her birimiz bu dağıtılacak fidanlar la birlikte kendi evimizden, bahçemizden başlayarak başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere daha yeşil bir il olmasını arzu ediyoruz. Tabi bu kampanyanın diğer bir yönü daha var. Özellikle başta çocuklarımız, gençlerimiz olmak üzere ağaç sevgisini, orman sevgisini çevre bilincini geliştirme amacı taşıyor. İnşallah bu etkinlikler kapsamında daha yeşil, daha güzel bir ülkemiz olacak. Gelecek nesillere daha sağlıklı, daha yeşil, daha güzel bir ülke bırakmış olacağız. Böyle güzel, faydalı ve önemli bir projeyi himaye eden cumhurbaşkanımıza ve bu projede emeği geçen Orman Teşkilatımız başta olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Nevşehir Valisi Ali Fidan daha sonra ağaç dikimi yapan gazetecileri görüntüledi. Gazetecilerin fotoğraf makinesini alan Vali Fidan ağaç diken gazetecilerin fotoğraflarını çekti.
Güzel atlar diyarında, ‘at festivali’ yapılacak
10 Kasım 2024 Pazar - 10:39 Güzel atlar diyarında, ‘at festivali’ yapılacak Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde, 15-17 Kasım tarihleri arasında bu yıl ilk defa düzenlenecek olan At Festivali, yüzlerce at ile at severleri bir araya getirecek. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcılarla, Ürgüp’ün eşsiz doğal manzaraları eşliğinde atlı safari turları, Endurance yarışları, at müzesi ve tanınmış ressamların eserlerinden oluşan sergi açılışları, paneller ve Türkiye Jokey Kulübü Pony Club’ın katılımıyla atçılık dünyasında bir ilki gerçekleştirecek. Ayrıca at konusunda edebiyat ve kültür çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Donna Landry ve Prof. Dr. Gerald Maclean gibi isimlerin katılımı da etkinliğe farklı bir boyut katacak. ‘Evliya Çelebi Rotası’ ve İngiliz atlarının atasının Türk atları olduğu ile ilgili ‘Türk Atlarının Tarihi ve Gelişimi’ panelleriyle atseverleri bilgilendirecek. Ürgüp At Festivali’ne yerli ve yabancı önemli isimlerle, dünya çapında tanınan Yassine Cavalier ve Elena Kvasova gibi ünlü atlı fenomenler de katılacak. Ürgüp Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilecek festival, bölgenin kültürel zenginliğini tanıtmayı, Kapadokya’nın eşsiz güzellikleri arasında unutulmaz anlar yaşatmayı hedefliyor. Festival süresince düzenlenecek çeşitli yarışmalar, gösteriler ve çocuklar için düzenlenen etkinlikler ile hem yerli hem de yabancı her yaştan ziyaretçi festivalin tadını çıkaracak. Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul; "Ürgüp, sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin kültürel mirasıyla da ön plana çıkan bir şehir. Atçılık, bu mirasın önemli bir parçası. İlk kez düzenleyeceğimiz Ürgüp At Festivali ile hem bu kültürel mirası yaşatmak hem de şehrimizi turizm açısından daha da zenginleştirmek istiyoruz. Festivalimizde at yarışları, gösteriler, uluslararası paneller ve daha birçok etkinlik yer alacak. Tüm at severleri ve doğa tutkunlarını Ürgüp’e bekliyoruz” dedi.
Malezyalılar Türk Kooperatifleri örnek aldı
10 Kasım 2024 Pazar - 09:06 Malezyalılar Türk Kooperatifleri örnek aldı Malezya’dan gelen kooperatif yöneticileri, Kapadokya bölgesinde bulunan kooperatif yöneticileri ile görüşerek fikir alışverişinde bulundu. Nevşehir’in Göreme beldesinde 1987 yılında kurulan Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi ile Malezya’da kurulu bulunan hizmet, tüketici ve kredi kooperatifleri arasında yakın işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı. Bu çerçevede Malezya’dan gelen kooperatif yöneticileri, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz ve yönetim kurulu üyeleri ile fikir alışverişinde bulundu. Göreme beldesi turizmcileri ile yakın bir işbirliği ile kooperatifin daha dinamik bir güç oluşturması anlamında çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Başkan Durmaz, Malezya’da Hizmet, Tüketici ve Kredi Kooperatiflerinden oluşan 15 yöneticiye, birikimlerini paylaşma imkanı da bulduklarını ifade etti. Durmaz, Malezya’ya ile bu alanda daha yakın ilişkiler içerisinde olmayı arzu ettiklerini belirterek, Malezyalı meslektaşları ile sürdürülebilir ekonomik ve turizm alalında işbirliği kurmayı hedeflediklerini söyledi. Durmaz, Şubat ayı içerisinde de Japonya’daki kooperatifçilerle de Göreme beldesinde bir araya gelerek, yakın işbirliğinin daha da geliştirilmesi üzerine görüşmeler yapacaklarını dile getirdi. Malezya Kooperatifçi Grubuna başkanlık yapan Prof Dr Abdül Razak Chık, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifinin işleyişini daha yakından görmek için böyle bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, ilk kez ziyaret ettikleri Kapadokya bölgesinde kooperatifçiliğin bu denli yaygın olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.
Malezyalılar Türk Kooperatifleri örnek aldı
10 Kasım 2024 Pazar - 09:04 Malezyalılar Türk Kooperatifleri örnek aldı Malezya’dan gelen kooperatif yöneticileri, Kapadokya bölgesinde bulunan kooperatif yöneticileri ile görüşerek fikir alışverişinde bulundu. Nevşehir’in Göreme beldesinde 1987 yılında kurulan Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi ile Malezya’da kurulu bulunan hizmet, tüketici ve kredi kooperatifleri arasında yakın işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı. Bu çerçevede Malezya’dan gelen kooperatif yöneticileri, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz ve yönetim kurulu üyeleri ile fikir alışverişinde bulundu. Göreme beldesi turizmcileri ile yakın bir işbirliği ile kooperatifin daha dinamik bir güç oluşturması anlamında çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Başkan Durmaz, Malezya’da Hizmet, Tüketici ve Kredi Kooperatiflerinden oluşan 15 yöneticiye, birikimlerini paylaşma imkanı da bulduklarını ifade etti. Durmaz, Malezya’ya ile bu alanda daha yakın ilişkiler içerisinde olmayı arzu ettiklerini belirterek, Malezyalı meslektaşları ile sürdürülebilir ekonomik ve turizm alalında işbirliği kurmayı hedeflediklerini söyledi. Durmaz, Şubat ayı içerisinde de Japonya’daki kooperatifçilerle de Göreme beldesinde bir araya gelerek, yakın işbirliğinin daha da geliştirilmesi üzerine görüşmeler yapacaklarını dile getirdi. Malezya Kooperatifçi Grubuna başkanlık yapan Prof Dr Abdül Razak Chık, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifinin işleyişini daha yakından görmek için böyle bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, ilk kez ziyaret ettikleri Kapadokya bölgesinde kooperatifçiliğin bu denli yaygın olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. (AÇ-
Kapadokya’da 2 bin 200 yıllık parmak izi bulundu
09 Kasım 2024 Cumartesi - 10:37 Kapadokya’da 2 bin 200 yıllık parmak izi bulundu Kapadokya bölgesinde ilk defa yapılan bilimsel ’tümülüs’ kazısında bulunan mezar odasında kullanılan sıvalarda milattan önce 200 yılına ait olduğu belirlenen 2 bin 200 yıllık parmak izlerine rastlandı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Karayazı tümülüsünde bilimsel kazı çalışmaları yapıldı. 2023 yılında başlanılan kazı çalışmaları bu yıl da devam etti. Yapılan bilimsel kazı çalışmalarında 2 bin 200 yıllık mezar odası bulundu. Nevşehir Müze Müdürü Gökhan Maskar, başlatılan tümülüs kazısının Kapadokya bölgesinde yapılan ilk bilimsel kazı olduğunu söyleyerek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında Karayazı tümülüsünde çalışmalara başladık. Bu çalışma bölgede yapılan ilk bilimsel tümülüs kazısı niteliğini taşımakta. Yapılan kazı çalışmasında bir mezar odası ile karşılaştık. Söz konusu yapı kare ve piramidal forma bir yapı. Yapının dış cephesinin sıvalı olduğunu fark ettik. Burada ayrıca günümüzden 2 bin 200 yıl önce bu sıvayı yapan ustanın parmak izlerini tespit ettik” dedi. Bulunan mezar odasının geç Helenistik erken Roma dönemine ait olduğunu söyleyen Maskar, "Mezar Antik Çağ’da tahrip edilmiş. Yaptığımız çalışmalar 2025 yılında da devam edecek. Özellikle yapılacak çevre düzenleme projesi ile Kapadokya’nın kültürel mirasını farklı bir noktada Nevşehir’e kazandırmış olacağız. Yapmış olduğumuz bu çalışma bölgede yapılan ilk bilimsel Tümülüs kazısı olması açışından çok önemli. Çalışmalarda söz konusu mezarın ikinci kez kullanıldığını da tespit ettik. Bu olay Tümülüslerde görülen nadir örneklerden birisi” dedi.
Hamburg Türk Basın Birliği üyeleri Kapadokya’da
08 Kasım 2024 Cuma - 10:00 Hamburg Türk Basın Birliği üyeleri Kapadokya’da Hamburg Türk Basın Birliği’nin (HTBB) Türkiye’ye düzenlediği geleneksel basın ve kültür gezileri Kapadokya ile devam etti. Hamburg Türk Basın Birliği Başkan yardımcısı Ali Akdemir ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet Kapadokya bölgesinde gezi ve incelemelerde bulundu. Daha önceki yıllarda da İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Urfa ve Samsun gibi illere düzenlenen basın gezileriyle dikkat çeken HTBB, bu ziyaretler aracılığıyla hem üyelerinin bilgi ve deneyimlerini artırmayı hem de Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel ve toplumsal bağları güçlendirmeyi hedefliyor. İlk gezisini 2015 yılında İstanbul’a düzenleyen HTBB, o tarihten bu yana toplamda yedi basın gezisi organize etti. Sonuncusu ise geçtiğimiz yıl Samsun’a gerçekleştirilmişti. Hamburg Türk Basın Birliği Başkan Yardımcısı Gazeteci Ali Akdemir yaptığı açıklamada, "Hamburg Gazeteciler Birliği olarak Türkiye’ye gerçekleştirdiğimiz 8. Gazimizi yapıyoruz. Bu tür gezileri bilgimizi, görgümüzü artırmak, bu bölgelerin tanıtımını Avrupa’da yapmak ayrıca kendi meslektaşlarımız ile tanışmak, kaynaşmak için yapıyoruz. 14 yıl önce Kuzey Almanya’da kurulan bir derneğiz. Bu tür faaliyetlerimize önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici de, "Almanya’dan gelen meslektaşlarımızı bölgede ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. Hamburg Türk Basın Birliği üyeleri Kapadokya gezisinin ardından Aksaray ve Yozgat illerinde de bir takım gezi ve incelemelerde bulunacak.
Tokalı Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor
06 Kasım 2024 Çarşamba - 13:43 Tokalı Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor Kapadokya bölgesinin önemli destinasyonları arasında yer alan, Tokalı Kilisesi’nde restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor. Göreme Açık Hava Müzesi girişinde bulunan, 10. yüzyılın sonu ile 11. yüzyılın başına tarihlendirilen Tokalı Kilisesi’nde duvar resimlerindeki zayıf boyaların sağlamlaştırılması yapılırken, boşluk oluşan kayaçlarda da sağlamlaştırılma işlemi yapılıyor. Kilise içerisindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Nevşehir Müze Müdürü Gökhan Maskar, “Kilise 1985 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine girmiş bir alan. Bu kilise ayrıca bölgede kaya oyma kiliselerden de bir tanesi. Kilisede Hazreti İsa’nın hayatı ve İncil‘den sahneler bulunuyor. Kiliseyi önemli kılan hususlardan bir tanesi de burada mavi renkli olan Lapis Lazuli taşının kullanılmış olması. Bu taş döneminde Afganistan’dan ithal ederek getirilmiş bir taş. Dönem dönem genişlemiş bir kilise. 2011 yılından bu yana Nevşehir Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında, İtalya’nın Tuscia Üniversitesi’nden bilimsel heyet ve Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Müdürlüğündeki uzmanlarca burada restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılıyor. Çalışmalarda uzman ekip tarafından zayıf boyaların sağlamlaştırılması ve boya tabakalarındaki tozuma işlemi yapılırken, boşluk oluşan kayaçlarda da doğal bir şekilde sağlamlaştırılma yapılmakta” dedi. Kilisenin kuzey cephesinde yapılan çalışmaların tamamlandığını söyleyen Maskar, şu anda çalışmaların güney duvarında devam ettiğini de sözlerine ekledi.