KÜLTÜR SANAT - 06 Kasım 2024 Çarşamba 13:43

Tokalı Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor

A
A
A
Tokalı Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor

Kapadokya bölgesinin önemli destinasyonları arasında yer alan, Tokalı Kilisesi’nde restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.


Göreme Açık Hava Müzesi girişinde bulunan, 10. yüzyılın sonu ile 11. yüzyılın başına tarihlendirilen Tokalı Kilisesi’nde duvar resimlerindeki zayıf boyaların sağlamlaştırılması yapılırken, boşluk oluşan kayaçlarda da sağlamlaştırılma işlemi yapılıyor.


Kilise içerisindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Nevşehir Müze Müdürü Gökhan Maskar, “Kilise 1985 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine girmiş bir alan. Bu kilise ayrıca bölgede kaya oyma kiliselerden de bir tanesi. Kilisede Hazreti İsa’nın hayatı ve İncil‘den sahneler bulunuyor. Kiliseyi önemli kılan hususlardan bir tanesi de burada mavi renkli olan Lapis Lazuli taşının kullanılmış olması. Bu taş döneminde Afganistan’dan ithal ederek getirilmiş bir taş. Dönem dönem genişlemiş bir kilise. 2011 yılından bu yana Nevşehir Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında, İtalya’nın Tuscia Üniversitesi’nden bilimsel heyet ve Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Müdürlüğündeki uzmanlarca burada restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılıyor. Çalışmalarda uzman ekip tarafından zayıf boyaların sağlamlaştırılması ve boya tabakalarındaki tozuma işlemi yapılırken, boşluk oluşan kayaçlarda da doğal bir şekilde sağlamlaştırılma yapılmakta” dedi.


Kilisenin kuzey cephesinde yapılan çalışmaların tamamlandığını söyleyen Maskar, şu anda çalışmaların güney duvarında devam ettiğini de sözlerine ekledi.



Tokalı Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta "5. Lakerda Festivali" hazırlığı: 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Sinop’ta geleneksel hale gelen "Lakerda Festivali"nin 5’incisi bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yardımcısı Çobanoğlu, Lakerda Festivali geleneğinin bu yıl da 14-17 Kasım tarihleri arasında Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini açıkladı. "3 bin yıllık bir geçmişe sahip" Çobanoğlu yaptığı basın açıklamasında, festivalin tarihsel kökenine de değinerek, "Sinop doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 1000’lere varan tarihsel bir denizcilik ve balıkçılık mirasına sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile balık gastronomisi turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır. Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, antik dönemlerde pitoslarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanmasından esinlenerek 2016 yılında harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3000 yıllık bir geçmişe sahip ve balıkçılık kültürünün bir parçası olan ‘lakerda’ üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktı. Tabii ki bunun yanı sıra deniz ürünleri gastronomisinin geliştirilmesi ve denizciliğin ve balıkçılığın hayatımız daha fazla girmesinin yolunu açmayı hedeflemiştik” dedi. Festival kapsamında düzenlenen lakerda yapma yarışmasının ödüllerini açıklayan Çobanoğlu, "Birincilik ödülümüz 40 bin lira, ikincilik ödülümüz 25 bin lira, üçüncülük ödülümüz 15 bin lira olacak” şeklinde konuştu. Tüm vatandaşları davet etti Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise 14-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Lakerda Festivali’ne tüm Sinopluları ve Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşları davet etti. Başkan Gürbüz, Sinop’un her mevsimde güzellikler sunduğunu, özellikle sonbaharda farklı bir cazibeye sahip olduğunu vurguladı. Başkan Gürbüz, festivalin Sinop’un gastronomik değerlerinin tanıtılmasında büyük rol oynayacağını belirterek, "Özellikle sonbaharı tercih eden gezginlerimize, misafirlerimize ve yerli yabancı turistlerimize 14-17 Kasım tarihlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu yıl, deniz ürünlerinin tanıtılacağı ve işlenmiş deniz ürünlerinin gastronomisinden Sinop’un pay alacağı iddialı bir festivale ev sahipliği yapacağız. Ben tekrar tüm Sinopluları ve ülkemizdeki vatandaşlarımızı Sinop’a, festivalimize katılmaya, festivalimizin güzelliklerini tatmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Malatya Şehit Koray Seçkin İlkokulu’nda bilim şenliği coşkusu Malatya Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla, İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencileri öğrencilere bilimi sevdirdi. Şehit Koray Seçkin İlkokulu’nda düzenlenen Bilim Şenliği büyük bir ilgiyle gerçekleştirildi. İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü’nün katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, üniversite öğrencileri ve akademik kadro, ilkokul öğrencilerine bilimi eğlenceli bir şekilde tanıttı. Etkinlik kapsamında, öğrenciler kimya laboratuvarlarında yapılan deneyleri izleme fırsatı buldu. Kimyasal reaksiyonların nasıl gerçekleştiği ve bilimsel süreçlerin temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi oldular. Ayrıca, çeşitli atölye çalışmalarıyla farklı kimyasal maddelerin etkileşimlerini gözlemleyerek, günlük yaşamlarında karşılaştıkları bilimsel olayları daha iyi anlama şansı yakaladılar. Şehit Koray Seçkin İlkokulu Müdürü Şükrü Deveceloğlu, etkinliğe katkı sağlayan Malatya Eğitim Vakfı ve İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Seçkin’e teşekkürlerini ileterek, “Bu tür etkinlikler, öğrencilerimizin bilimsel düşünme becerilerini geliştirmelerine büyük katkı sağlıyor. Bilimle tanışan öğrencilerimizin yarının bilim insanları olma yolunda önemli bir adım attıklarını görmek mutluluk verici” dedi. Etkinlik, öğrencilere bilimi keşfetme fırsatı sunarken, gelecekteki bilim insanları için önemli bir başlangıç oldu.