Yerel Haberler
Nevşehir
En İyi Poster seçildi 22 Kasım 2024 Cuma - 11:58:18 Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ın 35. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde (XXXI. Balkan Clinical Laboratory Federation) sunulan çalışması ’En İyi Poster’ ödülü aldı. Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ın ’Adalimumab ve Anti-Adalimumab Tanısı için AuNP’ler İçeren Yerinde (Point-of-Care) Dikey Akış Test Sistemi Geliştirilmesi’ başlıklı çalışması, Antalya’da düzenlenen ve biyokimya alanında dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olan 35. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde, 438 adet bildiri içerisinden kongre bilimsel komitesi tarafından yapılan değerlendirme ile ’En İyi Poster’ ödülüne layık görüldü. Çalışmada doktorların hasta başında kolaylıkla biyolojik ilaçların kan seviyelerini belirleyebileceği test sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak; "Çalışmada; biyolojik ilaçlardan olan Adalimumab (ADL) tedavisi alan ve ilaca karşı antikor gelişmesi neticesinde bir süre sonra tedaviye yanıt vermeyen hastalara yönelik, altın nanopartiküller (AuNP’ler) kullanarak; hızlı, düşük maliyetli ve hasta başında kolaylıkla kullanılabilen test sistemi (Point-Of Care Test) geliştirdik" dedi. NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ödüle layık görülen inovatif çalışmasından dolayı Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ı tebrik ederek başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
21 Kasım 2024 Perşembe - 13:46 Turistler Kapadokya’da mantı doldurdu, tandırda ekmek pişirdi Binlerce kilometre uzaktan gelen turistler Nevşehir’de önce mantı doldurdu, sonrasında yöresel ekmek yaptı. Fas’tan Kapadokya bölgesine gezmeye gelen Karouay ailesi, Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan Hereni Kadın Kooperatifi’nde önce hamur yoğurarak mantı doldurdu, daha sonra da tandırda yöresel ekmek pişirdi. Türk kültürünü ve Türk mutfağını çok merak ettiğini söyleyen 31 yaşındaki Faslı turist Rabii Karouay, bu merakını gidermek için eşi Lamyae Karafay ile Kapadokya’da mutfağa girdi. Rabii Karouay yaptığı açıklamada, "Fas’tan geliyorum. Ailem ile birlikte bu yerel yemekleri tecrübe etmek istedik. Türk yemekleri çok zengin. Burada da bunu deneyimlemek istedik. Tandır ocağında ilk defa ekmek yapıyoruz. Hayatımız boyunca bunu bir daha deneyimleyebilir miyiz bilmiyorum. Buradaki yerel insanlardan bunu öğrenmek bizim için unutamayacağımız bir tecrübe oldu" şeklinde konuştu. Hereni Kadın Kooperatifi Başkanı Raşide Gök de yaptığı açıklamada, "Kooperatifimizde yöresel ürünler üretiyoruz. Belirli dönemlerde de yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Onlarla birlikte yemek yapıyoruz. Yaptığımız yemekleri de kendilerine tekrar ikram ediyoruz. Çoğunlukla Ortahisar’a özel ekmek yapıyoruz, dolma mantı yapıyoruz. Tatlı olarak da aside, dolaz, köftür kavurması gibi yöresel tatlılar yapıyoruz. Kendi yaptıkları yemekleri kendileri tekrar yiyince bundan çok memnun kalıyorlar. Gelen yabancı turistler Türk yemeklerini ve bizlerin neler yediğini çok merak ediyorlar” dedi.
Plein Air KÜN’de başladı
05 Kasım 2024 Salı - 14:51 Plein Air KÜN’de başladı Türkiye’deki doğal ve kültürel mirasın sanatsal yorumlarla zenginleştirilmesi ve yeni sanatsal perspektiflerin geliştirilmesi amacıyla uluslararası İlya Repin Sanat Akademisi’nden sanatçıların katıldığı ‘Kapadokya Plein Air’ başladı. Sanat eğitimi ve pratikleri için bir model sunarak, sanatın doğrudan gözlem ve deneyim yoluyla nasıl geliştirilebileceğini ve çeşitlendirilebileceğini göstermeyi amaçlayan, sanatçıların farklı kültürel ve sanatsal yaklaşımlarını bir araya getirerek, kültürel çeşitliliğin ve karşılıklı etkileşimin sanatsal üretim üzerindeki etkilerinin araştırılacağı Plein Air (Açık Hava Ressamlığı) etkinlikleri Kapadokya Üniversitesi (KÜN)’nde başladı. Sanatçıların yeni yorumlar geliştirerek Kapadokya’nın farklı mekânlarını ve kültürel öğelerini plein air yöntemiyle resmedeceği, öğrenciler ve sanatçılar arasında kültürel ve sanatsal bilgi alışverişinin güçlendirilmeye çalışılacağı etkinlikler 9 Kasım Cumartesi gününe kadar devam edecek. KÜN Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve Sanat Topluluğu’ndaki gönüllü öğrencilerin, sanatçıların mentorlukları altında uygulamalı sanat eğitimi alacağı proje sonucunda 10 Kasım Pazar günü düzenlenecek sergi aracılığıyla yerel ve uluslararası sanatseverlere bölgenin yeni bir bakış açısıyla tanıtılması sağlanacak.
Atıl durumdaki tarihi bina ‘köy konağı’ olarak restore edildi
05 Kasım 2024 Salı - 14:50 Atıl durumdaki tarihi bina ‘köy konağı’ olarak restore edildi Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bulunan tarihi eski okul binası, köy konağı olarak restore edildi. Konak çevre düzenlemesinin ardından hizmete sunulacak. Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Bahçeli köyünde tarihi Rumlara dayanan ve köyde bulunan eski bir cami ve eski bir çeşmeye ait kitabelerden öğrenildiği üzere 19 ve 20’inci yüzyıllarda Türklerin yerleştiği köyde bulunan atıl durumdaki okul binası, Nevşehir İl Özel İdaresinin çalışmasıyla yeniden hayat buldu. 1930 yılında ilkokul olarak yapılan, 1979-1980 yıllarında ortaokul olarak kullanılmaya başlanan bina 1993 yılında kapanmıştı. 31 yıl atıl kalan tarihi bina, vatandaşların talebi üzerine Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından köy konağı olarak restore edildi. Restorasyon çalışmalarının ardından binanın çevre düzenlemesi için çalışma başlatıldı. 2023 yılında restorasyon çalışmasına başlanan bina için 2 milyon 922 bin 452 lira harcama yapıldı. Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Çam, beraberinde İl Genel Meclis Başkanı Serkan Naci Feralan ve Bahçeli Muhtarı Kadir Korkmaz ile birlikte restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen ve çevre düzenlemesi yapılan binada incelemede bulundu. İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Levent Ak ve çalışmaları yapan firma yetkilisinden bilgi alan Çam, konağın kısa sürede bitirileceğini söyledi. Köy muhtarı ve vatandaşların talebi üzerine eski okul binasının köy konağı olarak restore edildiğini aktaran Çam; "Tarihi bir binamızı kurtararak vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Çalışmalarda son aşamaya geldik. Yıkılmaya yüz tutmuş bir binayı yeniden hayata döndürmek hem bizi hem de köyde yaşayan vatandaşlarımızı mutlu etti. İl Özel İdaresi olarak vatandaşlarımıza her alanda hizmet götürmeye devam edeceğiz" dedi. Meclis Başkanı Feralan da, atıl durumda bulunan tarihi bir binayı restore ederek yeniden kullanıma kazandıran İl Özel İdaresine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Yapay zeka depremleri önceden algılayabilecek
05 Kasım 2024 Salı - 14:28 Yapay zeka depremleri önceden algılayabilecek Kapadokya Üniversitesi Yapay Zeka Komisyon Başkanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu; çok yakın bir zamanda depremlerin önceden belirlenmesi için yapay zekanın büyük rol oynayacağını söyledi. Gökçeoğlu, “Kuzey Anadolu üzerindeki Erzincan-Bingöl ile Marmara, Bursa ve Ege’deki bazı fayları dönüşüm periyotlarını doldurmuş durumda. Anadolu deyimiyle yeni ve büyük depremlerin eli kulağında” dedi. Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk defa yapılan ’Yapay Zeka Buluşmaları’nda, yapay zekanın gelecekte neler yapabileceğinin tartışıldığını söyleyen Kapadokya Üniversitesi Yapay Zeka Komisyon Başkanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, “Nasıl ki hava durumunu çok güzel tahmin edebiliyoruz, hangi saatte yağmur yağacak rüzgâr nereden nasıl esecek gibi çok değişkenlik içeren karmaşık modellemeler gerektirdi. Bu karmaşık modellemeler de yapay zeka algoritmaları ile başarmanız mümkün. Türkiye’de çok kapsamlı bir çalışma var. Faylar üzerinde çok çalışmalar var. Üniversitelerden AFAD’dan ve MTA’dan oluşan araştırmacıların bulunduğu 23 ayrı ekip Türkiye’nin arazilerinde şu anda çalışıyor. Bu veriler toplandıktan sonra bunların bir kısmı bildiğimiz klasik konvansiyonel yöntemlerle değerlendirildiği gibi, bir kısmı da yapay zeka algoritmaları ile denenecek. Çok hızlı sonuca gideceğimizi düşünüyorum” dedi. Önümüzdeki günlerde veya yıllarda Türkiye’yi bekleyen büyük bir depremin olduğuna dikkat çeken Gökçeoğlu, "Şu anda halihazırda kuzey Anadolu üzerindeki Erzincan - Bingöl arası, bununla beraber Marmara, Bursa ve Ege. Ege’deki bazı yerler artık bilindiği kadarıyla dönüşüm periyodunu doldurmuş durumda. Hani Anadolu deyimiyle eli kulağında dediğiniz depremlerimiz var. Bunların her biri yedinin üzerinde olacak depremler. Allah korusun Allah saklasın diyoruz. Tabii ki olmasın diyoruz” şeklinde konuştu. Gökçeoğlu, "Yapay zeka şu anda nerede sıvılaşma olacak, nerede yapılarda hasar olacak bunu söylüyor. Ayrıca yine yapay zeka modelleri bize bir şey daha söylüyor, deprem olduğu andan itibaren nerelere hemen yardımların ulaştırılması gerekiyor. Nereler yıkıldı, hangi yollarda hasar var. Oraya en yakın nasıl ulaşırsın, hangi yolu takip etmen gerekiyor, hangi ulaşım aracıyla gitmen gerekiyor bunları söylüyor. Dolayısıyla bunu insan eliyle yönetmek çok zor. İşte yakın zamanda yaşadık. Bunlar çok karmaşık problemler. Dolayısıyla bu problemlerin çözümünü de yapay zekâlar artık kullanılmıyor ve bize çok şey söylüyor” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka depremleri önceden algılayabilecek
05 Kasım 2024 Salı - 14:20 Yapay zeka depremleri önceden algılayabilecek Kapadokya Üniversitesi Yapay Zeka Komisyon Başkanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu; çok yakın bir zamanda depremlerin önceden belirlenmesi için yapay zekanın büyük rol oynayacağını söyledi. Gökçeoğlu; “Kuzey Anadolu üzerindeki Erzincan-Bingöl ile Marmara, Bursa ve Ege’deki bazı fayları dönüşüm periyotlarını doldurmuş durumda. Anadolu deyimiyle yeni ve büyük depremlerin eli kulağında” dedi. Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk defa yapılan ’Yapay zeka’ buluşmalarında, yapay zekanın gelecekte neler yapabileceğinin tartışıldığını söyleyen Kapadokya Üniversitesi Yapay Zeka Komisyon Başkanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu; “Nasıl ki hava durumunu çok güzel tahmin edebiliyoruz, hangi saatte yağmur yağacak rüzgâr nereden nasıl esecek gibi çok değişkenlik içeren karmaşık modellemeler gerektirdi. Bu karmaşık modellemeler de yapay zeka algoritmaları ile başarmanız mümkün. Türkiye’de çok kapsamlı bir çalışma var. Faylar üzerinde çok çalışmalar var. Üniversitelerden AFAD’tan ve MTA’dan oluşan araştırmacıların bulunduğu 23 ayrı ekip Türkiye’nin arazilerinde şu anda çalışıyor. Bu veriler toplandıktan sonra bunların bir kısmı bildiğimiz klasik konvansiyonel yöntemlerle değerlendirildiği gibi, bir kısmı da yapay zeka algoritmaları ile denenecek. Çok hızlı sonuca gideceğimizi düşünüyorum” dedi. Önümüzdeki günlerde veya yıllarda Türkiye’yi bekleyen büyük bir depremin olduğuna dikkat çeken Gökçeoğlu; “Şu anda hali hazırda kuzey Anadolu üzerindeki Erzincan - Bingöl arası, bununla beraber Marmara, Bursa ve Ege. Ege’deki bazı yerler artık bilindiği kadarıyla dönüşüm periyotunu doldurmuş durumda. Hani Anadolu deyimiyle eli kulağında dediğiniz depremlerimiz var. Bunların her biri yedinin üzerinde olacak depremler. Allah korusun Allah saklasın diyoruz. Tabii ki olmasın diyoruz” şeklinde konuştu. Gökçeoğlu; “Yapay zeka şu anda nerede sıvılaşma olacak, nerede yapılarda hasar olacak bunu söylüyor. Ayrıca yine yapay zeka modelleri bize bir şey daha söylüyor, deprem olduğu andan itibaren nerelere hemen yardımların ulaştırılması gerekiyor. Nereler yıkıldı, hangi yollarda hasar var. Oraya en yakın nasıl ulaşırsın, hangi yolu takip etmen gerekiyor, hangi ulaşım aracıyla gitmen gerekiyor bunları söylüyor. Dolayısıyla bunu insan eliyle yönetmek çok zor. İşte yakın zamanda yaşadık. Bunlar çok karmaşık problemler. Dolayısıyla bu problemlerin çözümünü de yapay zekâlar artık kullanılmıyor ve bize çok şey söylüyor” ifadelerini kullandı.
Resimlerini tuale değil, duvara çiziyor
04 Kasım 2024 Pazartesi - 09:48 Resimlerini tuale değil, duvara çiziyor Kapadokya’ya gelen yerli ve yabancı turistlere konaklama hizmeti sunulan kaya oyma otellerin ve restoranların sanatsal anlamda da zengin görsele kavuşması için çalışmalar yapan Ressam Serap Lokmacı, taş duvarlara resim çizerek güzelleştiriyor. 15 yıldır resim çizen ve resim eğitmenliği de yapan Lokmacı, tecrübesini ve yeteneğini bölgede bulunan otel ve restoranların iç ve dış duvarlarına aktarıyor. Çalışmalarında özellikle Kapadokya bölgesindeki kiliselerde bulunan duvar resimlerinde kullanılan tempera tekniğini kullanan Lokmacı, yaptığı çalışmaları gelecek nesillere de aktarmayı hedefliyor. Ressam Serap Lokmacı, "15 yıldır profesyonel anlamda resim yapıyorum ve aynı zamanda resim eğitmeniyim. Tual üzerine resim yapmak daha içe dönük bir çalışma süreci. Duvar resimlerinde insanlar ile doğrudan bağlantı kuruyorsunuz. Sanat sadece sergi salonlarında değil, herkesin görebileceği, hissedebileceği yerde olmalı. Özellikle otellerdeki kaya duvarlar üzerine çalışıyorum. Bu çalışma da toplum tarafından çok dikkat çekiyor. Çalışmalarımda tempera tekniğini kullanıyorum. Tempera tekniği Rönesans döneminde kullanılan çok eski bir teknik. Boyayın içinde reçine, yumurta sarısı ve bir takım yağlar bulunuyor. Daha mat bir görünüm sağlıyor ve daha dayanıklı oluyor. Duvara yaptığım tempera tekniği tahmini 200-300 yıl dayanıklılığını koruyabilir” dedi.
Bakan Tekin, Liberal Düşünce Kongresi’ne katıldı
02 Kasım 2024 Cumartesi - 13:23 Bakan Tekin, Liberal Düşünce Kongresi’ne katıldı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liberal Düşünce Topluluğunca (LDT) Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde düzenlenen 2024 Liberal Düşünce Kongresi’ne katıldı. Ürgüp’te Liberal Düşünce Topluluğu tarafından 2024 Liberal Düşünce Kongresi düzenlendi. Kongrenin ilk gününe katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, programda sunum eşliğinde Millî Eğitim Bakanlığının çalışmalarını anlattı. Millî Eğitim istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tekin, eğitimin 1 milyon 200 bin dolayında öğretmen, 18 milyon öğrenci ve 75 bin eğitim kurumu ile çok büyük bir camia olduğunu ifade etti. Konuşmasında son 22 yılda eğitimde gelinen aşamaya ilişkin verileri paylaşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; 2002 yılında 36 olan sınıf başına düşen öğrenci sayısının 23’e, ortaöğretimde ise 22’ye gerilediğini; benzer şekilde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da önemli ölçüde azaltıldığını ifade etti. Türkiye’nin eğitim öğretime ilişkin fiziki altyapı itibarıyla OECD ortalamalarını yakaladığını ifade eden Bakan Tekin, eğitimin her alanında yaşanan değişime ve gelişime işaret etti. Bakan Tekin, eğitimde müfredattan ders kitaplarının içeriklerine ve sınav uygulamalarına kadar pek çok alanda özgürlükçü bakış açısı ile attıkları adımlara ilişkin de değerlendirmeler yaptı.
Sıcak hava balonları lösemili çocuklar için uçtu
02 Kasım 2024 Cumartesi - 09:12 Sıcak hava balonları lösemili çocuklar için uçtu Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle farkındalık oluşturmak için, Kapadokya’da havalanan sıcak hava balonlarına LÖSEV pankartları asıldı. Sıcak hava balon pilotu Ahmet Başyiğit; "Bilindiği üzere 2-8 Kasım tarihleri Lösemili çocuklar için farkındalık haftası olarak kutlanmaktadır. Kapadokya’dan 2 Kasım itibariyle lösemili çocuklar için uçmaya başlıyoruz. Bu hafta içerisinde çeşitli etkinliklerimizi Türkiye genelinde lösemili çocuklarımıza farkındalık oluşturmak amacıyla etkinliklerimize devam ediyoruz. Bizler bugün lösemili çocuklarımız için uçuyoruz" dedi. LÖSEV Kayseri Halkla İlişkiler Sorumlusu Murat Gündoğan; "LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı olarak, 26 yıldır tüm Türkiye genelinde vakfımıza kayıtlı 95 bini aşkın lösemi ve kanser tedavisi gören çocuklarımız ile ailelerine her türlü maddi manevi desteği sağlayarak çocuklarımızı hayata bağlıyoruz. Ülkemizde her yıl Kasım ayının ilk haftası LÖSEV’ in öncülüğünde 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası olarak anılmaktadır. Sizleri 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında çocuklarımızın fiziki ve sosyal hayatlarında yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek ve onlara destek olmak amacı ile hafta boyunca ’LÖSEVdeHerÇocukKahraman’ diyerek kamuoyunda ses getirecek etkinlikler düzenleyip sesimizi duyurmamıza aracı olmaya davet ediyoruz. 2- 8 Kasım tarihlerinde ülke genelinde çocukluk çağı Lösemi hastalığının rengi olan ’Turuncu’ renk ön planda olacaktır" dedi. Merkeze bağlı Göreme beldesinden havalanan sıcak hava balonları; yaklaşık 45 dakika havada kalarak hem görsel şölen oluşturdu, hem de astıkları pankartlar ile lösemi için farkındalık oluşturdu.