Yerel Haberler
Nevşehir
23 Kasım 2024 Cumartesi - 13:23 İtfaiye aracı üzerine çizdiği resmi 21 günde tamamladı Nevşehir’de yaşayan Ressam Serap Lokmacı, itfaiye aracı üzerinde çizdiği resmini 21 günde tamamladı. Kapadokya bölgesinin önemli destinasyonları arasında yer alan Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki meydanda bulunan 3 katlı binanın dış cephesine itfaiye aracının üzerinde peribacası ve doğa resmi çizen Ressam Serap Lokmacı, sanatını zirveye taşıdığını söyledi. 3 katlı binanın ikince ve üçüncü katlarının 72 metrekare olan dış cephesine, çizdiği resimlerin daha çok kişi tarafından görüleceğini söyleyen Ressam Serap Lokmacı; “15 yıldır profesyonel olarak ressamım. Bu bölgede yaşadığım için benim de bölgeye bir katkım olsun istedim. 21 gün geceleri çalışarak buradaki resmimi tamamladım. Resim bittiğinde ortaya çok güzel bir duvar resmi çıktı. Bu çalışmayı izleyen çok sayıda kişi oldu. Hatta kağıt kalemini getiren çocuklar oldu. Buda beni çok mutlu etti" dedi. Duvar resmini planlarken önce eskizini yaparak ön bir çalışma yaptık. Zemin çok yüksek olduğu için mecburen itfaiye aracında çalışmak durumunda kaldım. İlk zamanlar çok korkuyordum, gün geçtikçe alıştım. Yükseklik benim için bir korku değil, meydan okuma diyebilirim. Yüksek alanlarda çalışmak, eserlerimi daha çok insanlara ulaştırma imkanı sağlıyor. Buda beni çok heyecanlandırıyor. Buna satanı zirvelerde yaşamak diyebiliriz” şeklinde konuştu.
22 Kasım 2024 Cuma - 11:58 En İyi Poster seçildi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ın 35. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde (XXXI. Balkan Clinical Laboratory Federation) sunulan çalışması ’En İyi Poster’ ödülü aldı. Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ın ’Adalimumab ve Anti-Adalimumab Tanısı için AuNP’ler İçeren Yerinde (Point-of-Care) Dikey Akış Test Sistemi Geliştirilmesi’ başlıklı çalışması, Antalya’da düzenlenen ve biyokimya alanında dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olan 35. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde, 438 adet bildiri içerisinden kongre bilimsel komitesi tarafından yapılan değerlendirme ile ’En İyi Poster’ ödülüne layık görüldü. Çalışmada doktorların hasta başında kolaylıkla biyolojik ilaçların kan seviyelerini belirleyebileceği test sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak; "Çalışmada; biyolojik ilaçlardan olan Adalimumab (ADL) tedavisi alan ve ilaca karşı antikor gelişmesi neticesinde bir süre sonra tedaviye yanıt vermeyen hastalara yönelik, altın nanopartiküller (AuNP’ler) kullanarak; hızlı, düşük maliyetli ve hasta başında kolaylıkla kullanılabilen test sistemi (Point-Of Care Test) geliştirdik" dedi. NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ödüle layık görülen inovatif çalışmasından dolayı Doç. Dr. Cevahir Altınkaynak’ı tebrik ederek başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
Kapadokya turizmine ara eleman yetiştirecek
16 Eylül 2024 Pazartesi - 17:01 Kapadokya turizmine ara eleman yetiştirecek Nevşehir’de hayırsever iş insanı Ahmet Yiğitoğlu tarafından yapımı üstlenilen Ahmet Yiğitoğlu Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesinin temeli düzenlenen tören ile atıldı. Törene hayırsever iş insanı Ahmet Yiğitoğlu ile birlikte Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Temel atma töreninde konuşan İş İnsanı Ahmet Yiğitoğlu “Temelini atacağımız bu turizm lisemiz Türk turizmine ve bölgeye büyük katkı sağlayacağı inancındayım. 300 öğrenci kapasiteli okulumuzda, ön büro, resepsiyon, servis, mutfak, bilgisayar, eğitim atölyeleri ve fen labaratuvarı yer alacak. Ayrıca kütüphane, destek eğitim ve güzel sanatlar birimleri yer alacak. Okulumuzda, restoran çok amaçlı salon ve sosyal eğitim üniteleri yer alacak” dedi. Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş’de konuşmasında son dönemde beldeye kazandırdıkları hizmetlere bir yenisini daha eklemenin mutluğu içinde olduğunu söyledi. Nevşehir Valisi Ali Fidan’da yaptığı konuşmasında “Birazdan ilk harcını döküp temelini atacağımız 12 sınıf ve 4 atölyeli ‘Ahmet Yiğitoğlu Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi’ gençlerimize turizm ve otelcilik sektöründe kaliteli eğitim imkanları sunarak istihdam imkanlarını artıracaktır. Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir’imize ve Kapadokya Bölgesine böyle anlamlı bir eserin kazandırılmasına vesile olan hayırsever iş adamı Yiğitoğlu ailemize gönülden teşekkür ediyor ve kutluyorum” dedi.
Prof. Dr. Kazancı: “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor
14 Eylül 2024 Cumartesi - 13:53 Prof. Dr. Kazancı: “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor Peribacalarının korunması ve risklerinin önlenmesine yönelik müdahale yöntemleri toplantısına katılmak üzere Nevşehir’e gelen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor. Belki yapılan çalışmalar üç beş yıl gidebilir. Ama uzun zamanda bu mümkün değil. Bunun için uygulanacak bütün koruma sistemlerinin yenilenebilir ve tamir edilebilir bir düzeyde olması lazım” dedi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Kapadokya Alan Başkanlığı ve iş birliği ile peribacalarının korunması ve risklerin önlenmesine yönelik müdahale yöntemleriyle ilgili olarak “İstişare ve Değerlendirme Toplantısı bu gün yapılan saha incelemesi ile sona erdi. Göreme Arkeopark Projesinin ve Göreme Açık Hava Müzesinde mevcutta bulunan keeping uygulamalarını yerinde inceleyen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Kapadokya bölgesini doğanın oluşturduğunu ve bu oluşum sürecinin halen devem ettiğini söyledi. Doğaya yapılan müdahaleleri doğanın kabul etmediğini söyleyen Kazancı “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor. Belki yapılan çalışmalar üç beş yıl gidebilir. Ama uzun zamanda bu mümkün değil. Bunun için uygulanacak bütün koruma sistemlerinin yenilenebilir ve tamir edilebilir bir düzeyde olması lazım” dedi. Heyet daha sonra Paşa bağları çevre düzenleme projesini ve şapka düşmesi riskini taşıyan peribacasını yerinde inceledi. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, şapkası düşmek üzere olan peribacasına da her hangi bir müdahale yapılması gerektiğini söyledi. Düşme anında diğer peribacalarına ve ziyaretçilere zarar verilmemesi adına çevresinde bir takım tedbirler alınabileceğini söyleyen Kazancı, “burada yapılan uygulamaları ve ziyaretçi geçişine kapanan alanın neden kapandığını bir yazılı metin ile burada anlatabiliriz” dedi. Saha incelemesi sonrasında açıklama yapan Kapadokya Alan Başkan Vekili Birol İnceciköz de “Heyet ağırlıklı görüş olarak, bunun bir doğal oluşum olduğunu, doğası gereği peribacalarının zamanla oluştuğu ve bir süre sonrada oluşumunu tamamlayarak şapkalarının düşeceği ve yok olacaklarını ifade ettiler. Burası ziyaretçi alan bir yer. Ziyaretçileri etkilemeyecek şekilde, şapkanın düşme ihtimalini göz önüne de alarak, bir takım tedbirler alınması gerektiğini ve şapkanın doğal yollarla düşmesinin daha doğru olacağını ifade ettiler. Bu durumu sonuç beyannamesine de aldık” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nizamettin Kazancı: “Önce üzerinde yaşadığımız dünyayı korumalıyız”
13 Eylül 2024 Cuma - 16:20 Prof. Dr. Nizamettin Kazancı: “Önce üzerinde yaşadığımız dünyayı korumalıyız” UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, “Çevre kirliliğinin hat safhaya çıktığı bu zaman da, önce üzerinde yaşadığımız dünyayı korumalıyız. UNESCO şu anda geldiği noktada taşıyla, toprağıyla, kültürüyle, böceği-ağacıyla tüm yerküreyi yaşanır halde tutabilmek için bir formülün farkına vardı” dedi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Kapadokya Alan Başkanlığı iş birliği ile peribacalarının korunması ve risklerin önlenmesine yönelik müdahale yöntemleriyle ilgili olarak “İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Kapadokya Alan başkanlığında yapılan toplantıya UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Kapadokya Alan Başkanı Vekili Birol İnceciköz, resmi kurum yetkilileri, akademisyenler ve uzmanlar, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı UNESCO Sözleşmesinin giriş maddesinde “barış insanların zihninde doğdu ve insanların zihninde gelişecektir” mealinde bir cümleyle başladığına vurgu yaptı. Kazancı “UNESCO bu anlayışını 1945’ten 1970‘lere kadar sürdürdü. Barışı sağlamak için çabaladı. Bunun için bilimi, iletişimi, kültürü kullandı. Ama hedef barışı sağlamaktı. Ancak 1970‘lere geldiğinde bakıldı ki; barış için kullandığı çevre aşırı derecede sanayileşti. Dolayısıyla çevre kirliliğinin hat safhaya çıktığı zaman, önce üzerinde yaşadığımız dünyayı korumalıyız. UNESCO şu anda geldiği noktada taşıyla, toprağıyla, kültürüyle, böceği-ağacıyla tüm yerküreyi yaşanır halde tutabilmek için bir formülün farkına vardı” ifadelerini kullandı. Kapadokya bölgesinin doğal kültürel sosyolojik arkeolojik bir bölge olduğunu söyleyen Kapadokya Alan Başkan Vekili Birol İnceciköz’de yaptığı konuşmada “Kapadokya bölgesini korumak, gelecek nesilleri aktarmak, mümkünse geliştirmek ve mevcuttaki tüm sektörler tarafından kullanılmasını sağlamalıyız. Özellikle Paşabağlarında şapkası düşmek üzere olan bir peribacası var. O peribacasına mutlaka ama mutlaka müdahale etmemiz gerekiyor. Şu ana kadar yapılan tek şey çevresine güvenlik önlemi almak oldu. Bu şapka elbette iklimin etkisiyle ve coğrafyanın da etkisiyle bir süre sonra belki de düşecek. Düştükten sonra konuşmanın bir anlamı kalmayacak” dedi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Kapadokya Alan Başkanlığı iş birliği ile peribacalarının korunması ve risklerin önlenmesine yönelik müdahale yöntemleriyle ilgili olarak “İstişare ve Değerlendirme Toplantısı yarın da saha incelemeleri ile devam edecek.
Bin metre yükseklikten 50 metre derinliği tarayabilen dronun test uçuşu başarı ile gerçekleşti
12 Eylül 2024 Perşembe - 18:29 Bin metre yükseklikten 50 metre derinliği tarayabilen dronun test uçuşu başarı ile gerçekleşti Yerli ve milli imkanlar ile üretilen Proton Elic BNR Kop-50 tipi dron, yerden bin metre yüksekte uçarak, yerin 50 metre altına kadar arama ve tarama yapabilecek. Proton Elic BNR Kop-50 tipi dron, Nevşehir’in Göreme beldesinde test uçuşunu başarı ile gerçekleştirdi. Dronun test uçuşunda aynı zamanda Kapadokya bölgesinin bir bölümü de havadan taranmış oldu. Dron üreten firmanın yönetim kurulu başkanı Remzi Başbuğ yaptığı açıklamada, “Dron üretimi dünyanın birçok yerinde yapılmaktadır. Fakat ülkemizde yerli ve milli dron üretimi bugüne kadar gerçekleşmemiştir. Biz bunu bir ilk olarak gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de, hatta dünyada tek olarak havadan yer altı görüntüleme, arama, tarama faaliyetlerinde kullanılabilen dron olarak Nevşehir’de ve Avanos’taki fabrikamızda gerçekleşecektir. Öncelikle cihazımızın üzerinde bulunan görüntüleme aparatı yerli ve millidir. Manyetik radar ve termal sensörler vardır. Bugün burada yerli ve milli ürettiğimiz dron ve havadan yer altı yönetimi cihazımızın sunumu ve testini hep birlikte gerçekleştireceğiz. Daha sonraki hedefimiz ise iki ila dört kişiyi taşıyan dronlar üretip, başta turizme, emniyet güçlerine, kolluk güçlerine ve birçok alanda kullanılmak üzere tahsis etmiş olacağız. Cihazımızın imkan ve kabiliyetleri yer altında gömülü bulunan oda, tünel, boşluk, sığınaklar, gömülü metal veya metal olmayan ametaller, ormanlık alanda kayıp şahıslar veya terör amaçlı şahısların tespitinde kullanmaktadır. Yer altı görüntüleme özelliğinin yanı sıra yangın söndürme faaliyetlerinde yangın bombası dediğimiz su bombaları atabilmekte veya fırlatabilmektedir. Diğer yandan tarım sulama alanlarında veya tarım alanlarındaki analiz ve ölçümlerde de dronumuz kullanılabilmektedir. Kargo ve taşımacılık hususunda da şu andaki imkânlarla 50 kilogramı taşıyabilir ve yavaş bir şekilde hedefe götürüp bırakabilmektedir” ifadelerini kullandı.