KÜLTÜR SANAT - 14 Eylül 2024 Cumartesi 13:53

Prof. Dr. Kazancı: “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor

A
A
A
Prof. Dr. Kazancı: “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor

Peribacalarının korunması ve risklerinin önlenmesine yönelik müdahale yöntemleri toplantısına katılmak üzere Nevşehir’e gelen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor. Belki yapılan çalışmalar üç beş yıl gidebilir. Ama uzun zamanda bu mümkün değil. Bunun için uygulanacak bütün koruma sistemlerinin yenilenebilir ve tamir edilebilir bir düzeyde olması lazım” dedi.


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Kapadokya Alan Başkanlığı ve iş birliği ile peribacalarının korunması ve risklerin önlenmesine yönelik müdahale yöntemleriyle ilgili olarak “İstişare ve Değerlendirme Toplantısı bu gün yapılan saha incelemesi ile sona erdi.


Göreme Arkeopark Projesinin ve Göreme Açık Hava Müzesinde mevcutta bulunan keeping uygulamalarını yerinde inceleyen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Kapadokya bölgesini doğanın oluşturduğunu ve bu oluşum sürecinin halen devem ettiğini söyledi.


Doğaya yapılan müdahaleleri doğanın kabul etmediğini söyleyen Kazancı “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor. Belki yapılan çalışmalar üç beş yıl gidebilir. Ama uzun zamanda bu mümkün değil. Bunun için uygulanacak bütün koruma sistemlerinin yenilenebilir ve tamir edilebilir bir düzeyde olması lazım” dedi.


Heyet daha sonra Paşa bağları çevre düzenleme projesini ve şapka düşmesi riskini taşıyan peribacasını yerinde inceledi.


UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, şapkası düşmek üzere olan peribacasına da her hangi bir müdahale yapılması gerektiğini söyledi. Düşme anında diğer peribacalarına ve ziyaretçilere zarar verilmemesi adına çevresinde bir takım tedbirler alınabileceğini söyleyen Kazancı, “burada yapılan uygulamaları ve ziyaretçi geçişine kapanan alanın neden kapandığını bir yazılı metin ile burada anlatabiliriz” dedi.


Saha incelemesi sonrasında açıklama yapan Kapadokya Alan Başkan Vekili Birol İnceciköz de “Heyet ağırlıklı görüş olarak, bunun bir doğal oluşum olduğunu, doğası gereği peribacalarının zamanla oluştuğu ve bir süre sonrada oluşumunu tamamlayarak şapkalarının düşeceği ve yok olacaklarını ifade ettiler. Burası ziyaretçi alan bir yer. Ziyaretçileri etkilemeyecek şekilde, şapkanın düşme ihtimalini göz önüne de alarak, bir takım tedbirler alınması gerektiğini ve şapkanın doğal yollarla düşmesinin daha doğru olacağını ifade ettiler. Bu durumu sonuç beyannamesine de aldık” ifadelerini kullandı.



Prof. Dr. Kazancı: “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kağıthane Belediyesi Sadabad Spor Sahası’nı yenileyerek hizmete açtı Kağıthane Belediyesi, ilçenin spor altyapısını güçlendirmek ve bölgedeki spor aktivitelerini artırmak amacıyla yenilenen Sadabad Spor Sahası’nın açılışını gerçekleştirdi. Kağıthane Belediyesi, ilçenin spor altyapısını güçlendirmek ve bölgedeki spor aktivitelerini artırmak amacıyla yenilenen Sadabad Spor Sahası’nın açılışını gerçekleştirdi. Yenileme çalışmaları kapsamında, halı sahanın drenaj sistemi tamamen yenilendi ve halı ile çelik karkasları baştan aşağı değiştirilerek sahanın kullanım ömrü uzatıldı. Tesisin çevre düzenlemesi de titizlikle gerçekleştirilirken, saha etrafındaki direkler yenilendi ve çevre düzenlemesi tamamlandı. Sadabad Spor Sahası’nda yapılan yenileme çalışmalarının bir diğer önemli aşamasında ise 283 adet tribün koltuğu monte edildi. Ayrıca, sahada iki yedek oyuncu kabini ve bir sağlıkçı kabini de inşa edilerek, profesyonel ve amatör maçların daha düzenli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli altyapı sağlandı. Sadabad Spor Sahası, Aslantepe Spor Kulübü, Günyamaç Spor Kulübü, Talatpaşa Spor Kulübü ve Fatih Sultan Mehmet Spor Kulübü gibi önemli takımlar tarafından kullanılacak. “Sporun birleştirici gücüne inanarak, bu tür yatırımları artırmayı sürdüreceğiz” Açılış programında konuşan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, “Kağıthane Belediyesi olarak, sporun ve sağlıklı yaşamın önemini her zaman vurguluyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Sadabad Spor Saha’mız Kağıthane’nin spor altyapısını güçlendirecek ve sporcularımıza en iyi imkanları sunacaktır. Sporun birleştirici gücüne inanarak, bu tür yatırımları artırmayı sürdüreceğiz. Umarım bu modern tesis, sporun yaygınlaşmasına ve genç yeteneklerin gelişimine katkıda bulunur” dedi.
Ankara Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca BM Genel Kurulu öncesi New York’ta “Stratcom Public Forum” düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından New York’ta BM Genel Kurulu öncesinde “Stratcom Public Forum” düzenlenecek. İletişim Başkanlığınca her yıl düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (Stratcom Summit) etkinliği çerçevesinde yurt dışında gerçekleştirilecek ilk forum olma özelliğini taşıyan Stratcom Public Forum’da kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşlarından stratejik iletişim uzmanları ve alanın önde gelen akademisyenleri bir araya gelecek. 20 Eylül tarihinde "Küresel Belirsizlikler Çağında Stratejik İletişim” temasıyla düzenlenecek forumda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Birleşmiş Milletler Küresel İletişim Başkanı Melissa Fleming video mesaj yoluyla açılış konuşmalarını gerçekleştirecek. Forumda “Krizlerle Mücadelede Uluslararası İş Birliği ve İletişim” başlığıyla düzenlenecek ilk panelde, kriz durumlarında uluslararası koordinasyon ve iletişimin rolü ve dijitalleşme ve yapay zekanın kriz iletişimi süreçlerine etkileri ele alınacak. İkinci panelde ise “Küresel Barış İnşasında Stratejik İletişimin Rolü” başlığıyla stratejik iletişimin küresel belirsizlikler çağında küresel barışa katkısı tartışılacak. Forumda stratejik iletişimde güncel araştırmalar, kriz yönetimi yaklaşımları ve deneyim paylaşımlarını içeren oturumlarla küresel belirsizliklere karşı stratejik iletişimin rolünü derinlemesine değerlendirilecek ve küresel barış ve istikrarın tesisine nasıl katkıda bulunacağı tartışılacak. Stratcom Youth, Stratcom Afet İletişim Forumu, Stratcom Hackathon gibi yan etkinlikleriyle Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (Stratcom Summit), stratejik iletişim alanında küresel bir etkileşim merkezi ve öncü bir platform olma özelliği taşıyor. Stratcom Public Forum, küresel belirsizliklerle mücadelede stratejik iletişimin ve bu kapsamda uluslararası iş birliğinin önemine dikkati çekmeyi amaçlıyor.
Muş Bulanık’ta yangın tatbikatı gerçeği aratmadı Muş’un Bulanık Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen yangın tatbikatı gerçeği aratmadı. Bulanık Devlet Hastanesinde yangın söndürme, mahsur kalan hastaları kurtarma, yaralıları bir başka sağlık kuruluşuna sevk etme gibi pratiklerin kazanılması, personel ve donanımların gözden geçirilmesi amacıyla tatbikat yapıldı. Acil servisteki temsili yangın üzerine harekete geçen ilk yardım ekibi, itfaiye ekibinden yardım isteyerek ilk müdahaleyi yaptı. Senaryo gereği yangın alanına gelen itfaiye ekipleri, alevleri kısa sürede söndürdü. İtfaiye ekipleri itfaiye merdiveni ile 2. katta mahsur kalan hastaları ise kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti. Basın mensuplarına açıklamada bulunan Bulanık Devlet Hastanesi Mali Hizmetler Müdürü İsmet Özsubaşı, tatbikatta hastaların mağdur olmaması için tüm önlemlerin alındığını belirterek, "2024 yılı başında ‘Hastane Acil ve Afet Planı’ gereğince hazırlanması ve gerekli eğitimlerin ve tatbikatların yapılması zorunlu olduğu için, hastanemizce hazırlanan plan gereğince masa başı tatbikatı gerekli katılımcılarla birlikte yaptık. Bugün de saat 10.00’da sahada hastane bahçesinde sizlerinde izlemiş olduğu tatbikat gerçekleştirilmiştir. Bu tatbikatın amacı; görev verdiğimiz yangın söndürme ekibi, kurtarma ekibi, koruma ekibi ve ilk yardım ekibi personellerinin ne kadar bu tatbikata hazır oldukları belirlenmiştir. Bu amaçla bugün hastanemizde bir tatbikat yaptık. Gerçeğini yaşamayı istemeyiz, ama olabilecek bir yangında eksiklik ve aksaklıkları görmek açısından da önemli bir tatbikattır. Tatbikatta emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.
Gaziantep GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor Gastronomi alanında UNESCO’nun Şehirler Ağı’nda yer alan Gaziantep’te düzenlenen ve yoğun bir ilgi gören GastroAntep Kültür Yolu Festivali, ziyaretçi akınına uğruyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali büyük coşku ve heyecanla devam ediyor. Gaziantep’in güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için 14-22 Eylül tarihleri arasında Festivaller Parkı’nda düzenlenen festival, yurt içinden ve yurt dışından kente gelen ziyaretçilerden yoğun bir ilgi görürken, ziyaretçiler festivalde kentin birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarını yeme fırsatı buluyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla 13 Eylül’de tarihi Hışva Han’da düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısı ve 14 Eylül’de de tarihi Gaziantep Kalesi’nde şarkılar eşliğinde başlayan, otobüs, nostaljik araçlar ve motorların da yer aldığı kortej yürüyüşü ile Festivaller Parkı’nda startı verilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali heyecanı sürüyor. Gaziantep’in tescilli lezzetlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde yiyecek ve içecek işletmeleri de kurdukları stantlarda ziyaretçilerini ağırlıyor. Zengin içeriğe sahip dolu dolu etkinlikleriyle devam eden festivale gelen ziyaretçiler, Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından olan, baklavası, katmeri, beyranı, kebabı ve Antep fıstığı gibi birçok farklı lezzetiyle dünya çapında gastronomi merkezleri arasında yer alan Gaziantep’in lezzetlerini tadıyor. Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması, marka değerine katkı sağlanması ve yerel piyasanın canlandırılmasının hedeflendiği festivalde ziyaretçiler, düzenlenen etkinlerde de keyif dolu vakit geçiriyor. Festival alanındaki onlarca stanttan gökyüzüne metrelerce kebap dumanı yükselirken, 9 günde rekor miktarda et tüketilmesi bekleniyor. Festivale katılan işletmeler hünerlerini sergilerken, mangallardan yükselen dumanlar festival alanını kapladı. Gaziantep’in lezzetlerini vatandaşla buluşturan yiyecek ve içecek işletmeleri festivale olan ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getiriyorlar. Kentin dünyaca ünlü baklavasından kebabına, beyranından katmerine, Antep fıstığından kurutmalık sebzeler gibi yüzlerce yöresel lezzetini ziyaretçilerle buluşturduklarını belirten işletme sahipleri, bu tarz festivallerin esnafa çok katkısının olduğuna dikkat çekiyor. GastroAntep Kültür Yolu Festivali’ne yoğun bir ilginin olduğunu belirten kebapçı Enes Demir, festivale gelen ziyaretçilerin, Avrupa Birliği’nin (AB) tescil ettiği Antep baklavasından kebap çeşitlerine onlarca yöresel lezzeti tatma fırsatı bulduğunu belirterek, “Herkes festivale geliyor. Çünkü bu festivalde şenlik, heyecan, yiyecek ve içecek var. Gaziantep’in lezzetleri bu festivalde yer alıyor. Bu festival Antep sofrasıdır” dedi. Gaziantep’in yanı sıra çevre illerden de festivale gelen ziyaretçilerin olduğunu bildiren Nuri Demir ise, “Festival çok yoğun ve dolu dolu geçiyor. Biz de bundan dolayı çok mutluyuz. Akşamları festival alanı kebaptan dolayı duman altında kalıyor. Her türlü kebap çeşidimiz var. Herkesi festivale bekleriz” ifadelerini kullandı. Dondurma ve tatlı çeşitleri satışı yapan Harun Adam, “Festivala olan ilginin heyecanı bizi de sardı. İnanın günlerdir durmadan çalışıyoruz ama hiç yorgun değiliz. Festival dolu dolu geçiyor. Yurt içinden ve yurt dışından misafirlerimiz Gaziantep’in orijinal lezzetlerini tatmaya geliyor. Biz de kaliteli ürünlerimizi misafirlerinizle paylaşıyoruz. Festival beklentimizi yüksek bir şekilde karşılıyor” şeklinde konuştu. Festivale gelen ziyaretçilerin Gaziantep’in birbirinden güzel lezzetlerinin tadına bakma fırsatı bulduğunu belirten Burcu Erzene, “Evet, Gaziantep’te kebap zamanı ve festival zamanı. Gaziantep deyince zaten akla gelen kebaptır, lahmacundur ve baklavadır. Şehir içinden ve şehir dışından gelen misafirlerimizi festivalde ağlıyoruz. Festivalimiz 9 gün boyunca devam edecek, herkesi festivale bekleriz” diye konuştu.