Yerel Haberler
Muş
Muşspor’da tek hedef galibiyet
25 Ocak 2024 Perşembe - 18:07 Muşspor’da tek hedef galibiyet TFF 3. Lig sergilediği performansla adından söz ettiren Muşspor, ligin ikinci yarısında yaptığı transferlerle gözünü şampiyonluğa dikti. TFF 3. Lig 4. Grup’ta aldığı sonuçlarla yoluna emin adımlarla ilerleyen Muşspor, bu hafta sonu oynayacağı Adana 1954 FK maçı hazırlıklarına başladı. 1071 Spor Kompleksinde bulunan antrenman sahasında çalışmalara başlayan Muşspor’da, teknik heyet ve futbolcuların moralinin iyi olduğu gözlendi. Tek hedeflerinin şampiyonluk olduğunu söyleyen futbolculardan Mahzun Çapkan, hafta sonu oynayacakları Adana 1954 FK maçı hazırlıklarına başladıklarını belirterek, “Ligin ikinci yarısında maalesef mağlubiyetle başladık. Ama o maçı geride bırakıp bizim için çok önemli olan Adana 1954 F.K maçına odaklandık. Önümüzdeki 13 maçta ne kadar puan toplayabilirsek toplarız. Hedefimiz öncelikle şampiyonluk. Şampiyon olamasak bile ikinci olup finallere kalmak istiyoruz. Çok iyi hazırlanıyoruz. İnşallah hayırlısı olur” dedi. Tüm şehri maça davet eden takım kaptanlarından Efe Karaoğlu ise şampiyonluğa oynayacak bir takım kurulduğunu belirterek, “İkinci devre istemediğimiz bir mağlubiyetle başladık. İstediğimiz oyunu sahaya yansıtamadık o yüzden yani istediğimiz arzuladığımız galibiyeti alamadan ilk maçta mağlubiyetle ayrıldık. Önümüzde final niteliğinde Adana FK maçı var. Geçen hafta aldığımız mağlubiyeti kesinlikle telafi etmek için Adana maçına yüzde yüz galibiyet parolasıyla hazırlanıyoruz. Kendi seyircimiz önünde de taraftarımızın da desteğiyle inşallah galibiyetle ayrılacağız yani çalışmalarımız o yönde. İnanıyoruz, birbirimize güveniyoruz, sahada mücadele edeceğiz, savaşacağız ve bu maçı da kazanacağız. İlk haftadan itibaren gerçekten bizim her zaman yanımızda oldular arkamızda durdular. Bu şekilde onlardan devam etmelerini istiyoruz çünkü burada gerçekten iyi bir birliktelik iyi bir takım var. Biz birinci olamasak bile bu sene bu şehri finalde şampiyon yapacağız. Taraftarımız bu hafta da son ana kadar bize destek vereceklerini zaten biliyoruz. Tüm şehri maça davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Yardımcısı Yılmaz projeleri uzayda test edilecek Muşlu öğrencilerle bir araya geldi
24 Ocak 2024 Çarşamba - 14:39 Bakan Yardımcısı Yılmaz projeleri uzayda test edilecek Muşlu öğrencilerle bir araya geldi Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, "Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET)” isimli projeleri uzayda Türk astronot Alper Gezeravcı tarafından test edilecek olan Muşlu öğrencilerle bir araya geldi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzayda yapacağı 13 deney arasında projeleri yer alan Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile bir araya geldi. Bakan Yardımcısı Yılmaz, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bir araya geldiği Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl isimli öğrenciler ve proje yürütücüsü Birsen Geçer’i tebrik ederek, yeni projeler beklediklerini ifade etti. Öğrenciler ve proje yürütücüsü Geçer, "Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET)" projesi hakkında Yılmaz’a bilgi verdi. Bakan Yardımcısı Yılmaz, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin hazırladığı projenin uzayda test edileceğini belirterek, "Proje, özellikle Türkiye Uzay Ajansı tarafından uzayda denenecek projeler arasında seçilmiş. 2 yıldır bu projeyi hazırlayan çocuklarımız, bu deneyin nasıl gerçekleştirileceğine dair ilk astronotumuz Alper Gezeravcı ile Türkiye Uzay Ajansı’nda çalışmalar yaptılar. Sonrasında uzayda bunun nasıl gerçekleştirileceği üzerine istişareler yaptılar. Bugün de bu deney uzayda gerçekleştirilecek. Çocuklarımızın bu projesi, uzayda gerçekleştirilecek 13 deney arasında yer almakta. İnanıyorum ki bu yavrularımız Türkiye’mizin yüzyılını inşa edecek. Cumhurbaşkanımızın bize göstermiş olduğu bu vizyonda, Türkiye yüzyılında bilimsel çalışmalarla bize ufuk açacaklar, yol gösterecekler. Ülkemiz adına, geleceğimiz adına, insanlık adına çok umutluyuz. Bu yavrularımız gelecekle ilgili umutlarımızı daha çok arttırıyorlar" dedi. Proje yürütücüsü Birsen Geçer ise bugün uzayda kendi deneylerinin test edileceğini belirterek, “Birkaç gün önce çok tarihi bir an yaşadık. İlk astronotumuz uzaya gönderildi. Şu anda deneyleri yapmaya başladı. Bugün bizim deneyimizin sırasıdır. PRANET deneyi bugün uygulanacak. Bundan dolayı çok heyecanlıyız ve merak içerisindeyiz. Yaklaşık 2 yıldır bu deney üzerinde çalışmalar yürütüyorduk ve bugün artık Alper Gezeravcı tarafından deneyimizin Uluslararası Uzay İstasyonu’nda testi gerçekleştirilecek. Bundan dolayı meraklıyız. Aynı zamanda çok heyecanlıyız. Yaklaşık 24 saat sonra ilk verilerimizi de elde etmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı. Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Bakan Yardımcısı Yılmaz’a teşekkür etti. Ziyarette Muş Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Nihat Özdemir ve şube müdürleri de hazır bulundu.
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
24 Ocak 2024 Çarşamba - 13:20 Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı binası önündeki eylemini sürdürüyor. Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutarak Muş İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan aileler, olumsuz hava şartlarına rağmen kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. HDP İl Başkanlığı önünde toplanan aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Her çarşamba parti önünde bir araya gelen anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları için çağrıda bulundu. Oğlunun 10 yıl önce kandırılarak dağa götürüldüğünü dile getiren Halit Altun ise “10 yıldır HDP ve PKK oğlumu götürmüş. 5 yıla yakın bir zamandır HDP önünde evlatlarımızın nöbetini tutmaya başladık. Biz bunlardan çocuklarımızı istiyoruz. Yani çocuğumu bana göstermediler. Biz çocuklarımızı bunlardan istiyoruz. Çocuklarımızın sahipsiz olduğunu sanmasınlar. Hepsinin bir sahibi var. Çocuklarımızı bir an önce bize teslim etsinler. Buradan HDP’ye sesleniyorum, biz çocuklarımızı size mal etmeyiz, bunun bilincinde olun. Bütün dünya bizi duysun, biz HDP’den çocuklarımızı istiyoruz. Onlardan başka bir şey istemiyoruz. Biz sizi değil, çocuklarımızı istiyoruz. Çocuklarımızı götürdünüz, biz onların peşinden geliyoruz, bize çocuklarımızı dahi göstermiyorsunuz. Siz böyle mi devlet kuracaksınız? Allah sizi kahretsin” dedi. 8 yıldır oğlundan herhangi bir haber alamadığını söyleyen acılı anne Ayten Koçhan da, “2 yıldır eylemime devam ediyorum ve devam edeceğim. Sen gelene kadar buradan ayrılmıyorum. Kar, kış, soğuk demeden eylemimize devam ediyoruz. PKK’dan, HDP’den çocuğumu istiyorum. Oğlum gel teslim ol. Yılanın başı HDP’dir, biz çocuklarımızı istiyoruz. Artık yeter, çocuklarımızı versinler. Biz evlatlarımızı istiyoruz, başka bir şeyin peşinde değiliz. Biz evlat hasretine dayanamıyoruz. Dağların başında, mağaralarda devlet mi kurulur? Gelin teslim olun” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet’in 100. yılında 100 kız öğrenciye burs
24 Ocak 2024 Çarşamba - 10:09 Cumhuriyet’in 100. yılında 100 kız öğrenciye burs Sosyal medyada yaklaşık 20 bin üyesi bulunan Dünya Varto Gımgım sayfası yönetim kurulu üyelerinin almış olduğu “Vartolu üniversite öğrencileri geleceğimizdir. Kızlarımız göz nurumuzdur” projesi çerçevesinde hayırseverlerin desteğiyle Cumhuriyet’in 100. yılında 90’ı Vartolu olmak üzere 100 üniversiteli kız öğrenciye burs verildi. Dünya Varto Gımgım sayfası yönetim kurulunun almış olduğu kararla kız öğrenciler sevindirildi. “Vartolu üniversite öğrencilerimiz geleceğimizdir. Kız öğrencilerimiz göz nurumuzdur” projesi ile hayırsever vatandaşların katkısıyla 90’ı Varto nüfusuna kayıtlı 100 kız öğrenciye Cumhuriyet’in 100. yılı anısına 500 TL burs verildi. Almanya’da bulunan iş adamı Deniz Özvural’ın 50 öğrenciye burs katkısının ardından cesaret alıp hayırseverlerin desteğiyle “Vartolu üniversite öğrencilerimiz geleceğimizdir. Kız öğrencilerimiz göz nurumuzdur” projesini başlattıklarını söyleyen Dünya Varto Gımgım Sayfası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Urulu (Weşan Teşan Show), “Özellikle bize bu konuda katkı sunan tüm hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Öğrencilerimizin eğitim öğretimine ne kadar katkı sunarsak bizim için mutluluk vericidir. Özellikle kız çocukları bu konuda önceliğimizdir. Kızlara daha çok önem vermek istiyoruz. Öğrencilerden de bir isteğimiz var, Varto için özellikle derslerine çalışıp başarı elde etmelerini istiyoruz. İlk etapta Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle de 100 kız öğrencimize aylık 500 TL burs veriyoruz. Kendilerine hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Muş’ta göç etmeyen 34 toy kuşu görüntülendi
23 Ocak 2024 Salı - 18:06 Muş’ta göç etmeyen 34 toy kuşu görüntülendi Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri, göç etmeyerek Muş’ta kalan 34 toy kuşunu görüntüledi. DKMP 14. Bölge Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, müdürlüğün sorumluluk alanında kuş türlerinin tespitine yönelik yapılan çalışmaların devam ettiği belirtildi. Yeni yılın ilk günlerinde yapılan araştırmalarda Muş’ta 34 toy kuşunun kayıt altına alındığına yer verilen paylaşımda, "Toy kuşuna yönelik koruma kontrol çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Bu kadar sayıda toy kuşunun görülmesi gelecek yıllar için umut vericidir. Muş il sınırları içerisinde uzun zamandan bu yana sulak alanlar ve kuş türleri üzerine araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalarımız aynı zamanda algı çalışmasını da kapsıyor ki doğaya olan ilgi ve korumanın gelişmesidir. Türkiye’de en çok toy kuşunun görüldüğü ve yaşadığı yer Muş Ovası’dır. Muş, Bulanık ve Malazgirt ovaları toy kuşlarının tercih ettiği yerlerdir. Görüş alanının geniş olduğu, kendilerini güvende hissedebilecekleri yerleri tercih ederler. Kısa süreliğine göç ederler esasta yerli bir türdür. Kar yağışıyla orantılı göçlerini ayarlıyorlar, bu yıl kar yağışı olmadığı için toy kuşlarının göç etmeyen gruplarının olduğunu da görüyoruz. Belli zamanlarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte sahaya çıkıyoruz. Muş’ta bine yakın toy kuşu var. Muş coğrafyasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla bu hafta 34 tane toy kuşunun görüntülerinin alındığı bilgisini de aldık. Bu bizim için sevindirici bir haber, bu türlerin bu mevsimde gitmemiş olmalarının en önemli sebebi kar yağışının olmayışına bağlıdır” denildi.
Muş’ta nükleer tıp polikliniği açıldı
22 Ocak 2024 Pazartesi - 18:05 Muş’ta nükleer tıp polikliniği açıldı Muş Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan nükleer tıp polikliniği hasta kabulüne başladı. Muş Devlet Hastanesinde kurulan nükleer tıp polikliniğinde hastalık tanısı, tedavinin yönlendirilmesi ve takibiyle hastaların çevre illere olan bağımlılığı azalırken, polikliniğin hizmete girmesiyle Muş’ta önemli bir eksiklik de giderildi. Poliklinikte günde en az 10 hastaya çekim yapılarak Gamma kamera cihazı ile kalp, tiroid ve böbrek gibi organların çalışma durumunu, anatomisini, fizyolojisini ve patolojisini göstermek için görüntüleme yapılarak hastalık tanısı, tedavinin yönlendirilmesi ve hasta takibi yapılıyor. Poliklinikte ayrıca tiroid sintigrafi, kalp sintigrafi, böbrek sintigrafi ve tüm vücut kemik sintigrafi çekimleri de yapılıyor. Polikliniğin açılmasıyla hastaların çevre illere olan bağımlılığı azalırken, çevre illerden ise hasta kabulü arttı. Nükleer tıp polikliniğinin hasta kabulüne başladığını söyleyen Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ömer Başer, hastalarının artık çevre illere gitmeden tedavi olabileceklerini ifade ederek, “Nükleer tıp birimi hastanemizde yeni kurulan bir birim. Yaklaşık 2 aydır hasta almaya başladık. Daha öncesinde bu hastalarımız çevre illere gitmek durumunda kalıyordu. Bu da hastalar için ciddi anlamda sıkıntılı bir durumdu. Yaklaşık 2 aydır bu hizmete başladığımız için artık vatandaşlarımız şehir dışına gitmek zorunda kalmıyorlar. Hizmetleri ve tedavileri burada alabiliyorlar, hatta ilimize yakın Bingöl ve Bitlis gibi çevre illerden de biz hasta kabulüne başladık. Orada da şu an bu hizmet olmadığı için oradaki vatandaşlara hizmet veriyoruz. Muş halkına daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Muş Devlet Hastanesinde görevli Nükleer Tıp Uzamanı Doktor Seyfullah Karadoğan da, “Hasta almaya başladık. Bizim cihazımız Gamma kamera cihazı, şu an Türkiye’de aktif cihaz içerisindeki en yeni cihazlardan biridir. Burada sintigrafi dediğimiz hastaların organlarını gösteren ama diğer görüntülemelerden farklı olarak hastaya damar yolundan radyoaktif maddeyi verdiğimizde, sonrasında her istediğimiz organ için farklı bir görüntüleme yaptığımız bir yöntemdir. Şu an biz kalp ve tiroid hastalarına çekimler yapmaya başladık. Kemik hastalarımıza sintigrafi çekimler yapmaya başladık. Onunla beraber çevre illerden hasta alımına başladık. Son birkaç ay önceye kadar bu hastaları diğer hastanelere sevk ediyorduk. Hastalar Van, Elazığ ve Erzurum’a gidiyordu. Artık tiroid ve tiroid kanseri hastaları il dışına gitmek durumunda kalmıyor. Nükleer tıp polikliniğini açtıktan sonra o hastaları takip ediyorum” şeklinde konuştu.