Yerel Haberler
Muş
28 Kasım 2024 Perşembe - 10:57 Küçükbaş hayvanların kar üzerindeki zorlu yolculuğu Muş’ta erken yağan kara hazırlıksız yakalanan besiciler 4 saat süren zorlu yolculuğun ardından köylerine döndü. Muş’ta besicilerin zorlu kış mesaisi geçen yıla göre erken başladı. Merkeze 44 kilometre mesafedeki Karabey köyündeki besiciler Kamiş mezrasında karla kaplı 9 kilometrelik yolu 4 saatlik zorlu yolculuk sonunda tamamlayarak köylerine döndü. Kar yağışına hazırlıksız yakalandıklarını söyleyen besici Adem Demir, "Kar yağışından dolayı köye iniyoruz. Samandan tasarruf etmek için bu vakitlere kadar mezrada duruyoruz. Mezradan köye iniyoruz. İlkbahar mevsimine kadar hayvanları köyde ahırda besleyeceğiz. Kar bu yıl erken yağdı, saman biter diye tedirginiz” dedi. İlkbahar mevsiminde çıktıkları mezradan döndüklerini ifade eden Abuzer Güngör, “İlkbahar mevsiminde hayvanlarımızı mezraya getiriyoruz. Yazın ve sonbahar mevsiminde hayvanlarımızı burada besliyoruz. Kışın gelmesiyle köye iniyoruz. Sabah mezradan çıktık, köye geldik. Yaklaşık 9 kilometrelik bir yol ve 4 saatte köye vardık. Artık hayvanları köyde ahırda besleyeceğiz. Burada bahara kadar hayvanlara saman ve arpa vereceğiz” şeklinde konuştu. Yaz aylarında meraları değerlendirmek için mezraya geldiklerini söyleyen Enes Yalçın da, "Nisan ve mayıs aylarında başladığımız yolculuğumuzun bugün dönüş aşamasındayız. Yazın meraları değerlendirmek adına geldiğimiz mezrada yem sıkıntısı meydana geldiği için artık hayvanları köye getirdik. Erken saatlerinde çıktığımız yolculuğumuzu an itibariyle bitirdik" ifadelerini kullandı.
27 Kasım 2024 Çarşamba - 13:17 Evlat nöbetindeki baba: “Yahudilere askerlik yapmayın” Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığını belirten aileler, DEM Parti İl Başkanlığı önündeki eylemlerini soğuk havaya rağmen sürdürüyor. Oğluna seslenerek teslim olmasını isteyen Halit Altun, "Oğlum Muhsin eğer sağsan ve sesimi duyuyorsan çık gel. O insanların sana faydası yok. Gidip de o Yahudilere askerlik yapmayın" dedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren Muşlu aileler, her hafta çarşamba günü yaptıkları eylemlerini bu hafta da kararlılıkla sürdürdü. Evlatlarının fotoğrafını ellerinden düşürmeyen anne ve babalar, "Evlat nöbetindeyiz" ve "Artık yeter. Yakamızdan düşün" yazılı pankartlar açarak DEM Parti ve terör örgütü PKK’ya tepki gösterdi. Baba Halit Altun, terör örgütü PKK’nın çocuğunu kaçırdığını ifade ederek, "5 yıldır biz bunların (DEM Parti) kapısına geliyoruz. Çocuklarımızı onlardan istiyoruz. Size sesleniyoruz, seslerimizi duyun ve çocuklarımızı getirin. Çocuklarımızı getirmediğiniz müddetçe eyleme devam edeceğiz. Demeyin ki öylesine gelip gidiyorlar. Biz çocuklarımızın arkasındayız. Oğlum Muhsin eğer sağsan ve sesimi duyuyorsan çık gel. O insanların sana faydası yok. Kendi memleketine, kendi yuvana, kendi anne ve babana ve kendi ocağına dön. Gidip de o Yahudilere askerlik yapmayın. Bunun bilincinde olun. Hepinize sesleniyorum, dönün gelin, o toprağın faydası yok. Sizi kandırmışlar götürmüşler, gelin yuvanıza. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
Muş’ta öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verildi
19 Mart 2024 Salı - 14:01 Muş’ta öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verildi Muş’ta öğrencilere yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen gıda güvenliği eğitimi verildi. Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, okullarda “Gıda Güvenliği, Gıda Kayıpları ve İsraf Eğitimi” düzenledi. Öğrencilerin, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri ve bilinçli gıda tüketicileri olmaları hedeflenerek düzenlenen eğitimler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yapılacak. Eğitimlerde; gıda güvenilirliği, beslenme alışkanlıkları, israfın önlenmesi, kişisel hijyen ve gıda etiket bilgileri gibi konular ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, günlük hayatta karşılaşabilecekleri gıda güvenliği sorunlarına nasıl müdahale edecekleri konusunda da bilgiler veriliyor. Eğitimlerle ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bakanlığımız 2018-2023 Stratejik Planı’nda yer alan "Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek" hedefi doğrultusunda 2018 yılından bu yana bakanlığımızca il ve ilçe müdürlükleri tarafından eğitimler yürütülmekte olup yeni planda da 2024 yılı sonuna kadar eğitimlere devam edilecektir. Bu kapsamda ilimizde ilköğretim/ortaöğretimde öğrenim gören öğrencilere yönelik “Gıda Güvenilirliği ve Gıdanı Koru" temalı eğitimlerimiz il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü ile koordineli bir şekilde devam ediyor. Öğrencilerin de aktif katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, bilinçli gıda tüketicisi olmanın sorumluluk ve farkındalıkları anlatılarak, gıda maddeleri satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar, beslenme alışkanlıkları, israf, kişisel temizlik, el yıkama şekli, tüketilen ürünlerinin etiket bilgileri gibi konuların üzerinde duruldu. Ayrıca Alo 174 Gıda Hattı’nın ne işe yaradığı, nasıl kullanılması gerektiği ve gıda güvenliği için önemi konusunda bilgiler verildi” denildi.
Malazgirt’te şehit aileleri ve gaziler iftar yemeğinde bir araya geldi
19 Mart 2024 Salı - 09:24 Malazgirt’te şehit aileleri ve gaziler iftar yemeğinde bir araya geldi MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği verdi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram’ın da katıldığı iftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajı verildi. Malazgirt Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği verildi. Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında şehit aileleri onuruna verilen iftar yemeğinde bir araya geldiklerini belirterek, “Allah birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin. Her zaman söylüyoruz ve her daimde söylemeye devam edeceğiz, şehitler ve gazilerimiz bizim Türk halkının en önemli değerlerindendir. Milli beraberlik ve kardeşlik duygularımızın bütünleştiği bu önemli ve anlamlı Ramazan ayında hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi. Şehit aileleri ve gaziler onuruna verilen iftar yemeğine Kaymakam Göksu Bayram, Belediye Başkanı Cengiz Altın, Jandarma Komutanı Binbaşı Kamil İncebacak, Malazgirt Müftüsü Memet Hakkı Ayhan, Emniyet Müdürü Serhan Türk, kurum amirleri, şehit yakınları, gaziler ve kurum amirleri katıldı. Program sonunda şehit aileleri ve gazilere çeşitli hediyeler takdim edildi.
Şehit yakınları ve gaziler iftar yemeğinde bir araya geldi
18 Mart 2024 Pazartesi - 20:58 Şehit yakınları ve gaziler iftar yemeğinde bir araya geldi Muş’ta 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle şehit yakınları ve gaziler iftar programında bir araya geldi. Muş Valiliği tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle şehit yakınları ve gaziler için iftar programı düzenlendi. Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen programda iftarın ardından İl Müftüsü İbrahim Halil Demir tarafından dua edildi. Programda konuşan Muş Valisi Avni Çakır, “Bundan 109 sene önce Çanakkale’de bu aziz millet Türk’üyle, Kürt’üyle, Çerkez’iyle, Arap’ıyla yan yana, kol kola bayrak için, vatan için mücadele ettiğini tarihe muhteşem bir destan olarak yazdı. Bu destan aslında bundan 900 sene önce Malazgirt’te yazıldı. Bu topraklarda yaşayan insanların kol kola, omuz omuza vermiş olduğu mücadeleyi biliyoruz. Şehit annesi, şehit babası, şehit kardeşi, şehit evladı, gazi annesi, gazi babası unvanlarını büyük bir gururla taşıyorsunuz. Devletimiz, her kademesiyle, tüm kurum ve kuruluşlarıyla sizlerin emrindeyiz. Allah sizlerden razı olsun. Bu vatan için, bu bayrak için, bu birlik ve beraberlik için evlatlarınızı şehit verdiniz” dedi. İftar yemeğine İl Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Ali Osman Sağlam, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kırtay, kurum amirleri, gaziler ve şehit aileleri katıldı.
Muş’ta 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi
18 Mart 2024 Pazartesi - 15:03 Muş’ta 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi Muş’ta 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi. Muş’ta çelenk sunma, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla devam etti. Törende Muş Valisi Avni Çakır, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam ve protokol üyeleri şehitliklere karanfil bıraktı. Muş TOBB Sosyal Bilimler Lisesi tarafından öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen " 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” programı, şiirlerin okunması ve oratoryo gösterisiyle devam etti. Burada konuşan Vali Çakır, Çanakkale Zaferi’nin Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesindeki kritik bir dönem olduğunu vurgulayarak, "1915 yılında yedi düvelin birleştiği ve ülkemizi işgal planları içerisinde olan düşman ordusu, Çanakkale önlerine geldi. O gün tarihte eşine az rastlanılan bir kahramanlık destanı yazıldı. Dünyanın en güçlü deniz kuvvetlerine karşı muhteşem bir zafer kazandı. Çanakkale aslında içinde barındırdığı ruhaniyetiyle önemli bir şehir. Bizlere düşen bu vatanı korumak, yüceltmek, bizden sonra güçlü birlik ve beraberliğin en üst seviyede olacak şekilde teslim etmektir" dedi. Törene Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, vali yardımcıları, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi ve tatbikatı düzenlendi
18 Mart 2024 Pazartesi - 14:44 Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi ve tatbikatı düzenlendi Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, 2 bin rakımlı karla kaplı Şenyayla bölgesinde farklı meslek gruplarındaki 50 gönüllüye çığ eğitimi verdi. Merkeze 50 kilometre uzaklıktaki karla kaplı 2 bin rakımlı Şenyaya bölgesinde 50 gönüllüye, teorik ve uygulamalı olarak çığda arama kurtarma eğitimi verildi. Gönüllülere, çığ altında kalan kişileri kurtarma, ilk yardım uygulamaları ve çığ altında kalan birinin nasıl bulunacağı gibi pratik bilgiler de verildi. Ayrıca, çığ tehlikesi altındaki bölgelerde nasıl güvenli bir şekilde hareket edileceği ve gerekli önlemlerin neler olduğu da vurgulandı. Eğitim, teorik bilgilerin ardından pratik uygulamalarla desteklendi. Gönüllülere, çığ durumunda doğru hareket etme becerilerini kazanmaları için çeşitli arama kurtarma eğitimleri verildi. Bu uygulamalar, katılımcıların çığ altında kalanları kurtarma ve acil durumlarda etkili bir şekilde müdahale etme konusunda daha hazırlıklı olmalarını sağladı. AFAD Eğitim Uzmanı Erkan Bayrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, afetlerin ilk 72 saati içerisinde doğru müdahalelerin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu süreçte doğru davranışların kazandırılmasının amaçlandığını belirterek, "50 AFAD gönüllünün katılımıyla 2 bin rakımlı Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde ekipler, kar yapısını, karda rasat almayı, karda arama yöntemlerini, çığa maruz kalan kişinin kurtarılması ve çığ alanında geçiş yöntemlerini öğrendiler. Eğitim sonrasında tatbikat yapılarak kursiyerin çığ karşısında doğru davranışları tespit edilecektir. Bu kapsamda müdürlüğümüzün eğitim ve tatbikatları devam edecektir. Müdürlüğümüzde 5 bin 336 kayıtlı temel afet gönüllüsü var. Destek afet gönüllüsü sayımız ise 193 kişidir. Bu gönüllülerimiz afet ve acil durumlar için göreve hazırdır. Hepinize afetsiz günler dileriz" dedi. Gönüllülük sisteminin başlangıcından bu yana AFAD destek ve gönüllüsü olarak faaliyetlere katıldığını belirten Muhammet Burak Güler de, "Çığ eğitimi faaliyeti kapsamında Şenyayla bölgesindeyiz. Genel olarak her yıl çığ ile ilgili eğitimlerimiz ve tatbikatlar oluyor. Kalabalık bir grup olarak buraya geldik. Eğitim kapsamında öncelikle rasat alma ile karın yüksekliğini belirterek çığ tehlikesinin olup olmadığını öğrettiler. Arama kurtarma faaliyetinde alıcı ve verici cihazların eğitimini aldık. Bizlere çığ altında kalan birini bulmak için uygulamalı sonda eğitimi verildi. Bu eğitimler çok faydalı" ifadelerini kullandı. Kar motoru kullanmayı öğrenen gönüllüler, senaryo gereği çığ altında kalan kişileri bulmak için sondalama ile arama da yaptı.