EĞİTİM - 18 Mart 2024 Pazartesi 14:44

Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi ve tatbikatı düzenlendi

A
A
A
Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi ve tatbikatı düzenlendi

Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, 2 bin rakımlı karla kaplı Şenyayla bölgesinde farklı meslek gruplarındaki 50 gönüllüye çığ eğitimi verdi.


Merkeze 50 kilometre uzaklıktaki karla kaplı 2 bin rakımlı Şenyaya bölgesinde 50 gönüllüye, teorik ve uygulamalı olarak çığda arama kurtarma eğitimi verildi. Gönüllülere, çığ altında kalan kişileri kurtarma, ilk yardım uygulamaları ve çığ altında kalan birinin nasıl bulunacağı gibi pratik bilgiler de verildi. Ayrıca, çığ tehlikesi altındaki bölgelerde nasıl güvenli bir şekilde hareket edileceği ve gerekli önlemlerin neler olduğu da vurgulandı.


Eğitim, teorik bilgilerin ardından pratik uygulamalarla desteklendi. Gönüllülere, çığ durumunda doğru hareket etme becerilerini kazanmaları için çeşitli arama kurtarma eğitimleri verildi. Bu uygulamalar, katılımcıların çığ altında kalanları kurtarma ve acil durumlarda etkili bir şekilde müdahale etme konusunda daha hazırlıklı olmalarını sağladı.


AFAD Eğitim Uzmanı Erkan Bayrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, afetlerin ilk 72 saati içerisinde doğru müdahalelerin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu süreçte doğru davranışların kazandırılmasının amaçlandığını belirterek, "50 AFAD gönüllünün katılımıyla 2 bin rakımlı Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde ekipler, kar yapısını, karda rasat almayı, karda arama yöntemlerini, çığa maruz kalan kişinin kurtarılması ve çığ alanında geçiş yöntemlerini öğrendiler. Eğitim sonrasında tatbikat yapılarak kursiyerin çığ karşısında doğru davranışları tespit edilecektir. Bu kapsamda müdürlüğümüzün eğitim ve tatbikatları devam edecektir. Müdürlüğümüzde 5 bin 336 kayıtlı temel afet gönüllüsü var. Destek afet gönüllüsü sayımız ise 193 kişidir. Bu gönüllülerimiz afet ve acil durumlar için göreve hazırdır. Hepinize afetsiz günler dileriz" dedi.


Gönüllülük sisteminin başlangıcından bu yana AFAD destek ve gönüllüsü olarak faaliyetlere katıldığını belirten Muhammet Burak Güler de, "Çığ eğitimi faaliyeti kapsamında Şenyayla bölgesindeyiz. Genel olarak her yıl çığ ile ilgili eğitimlerimiz ve tatbikatlar oluyor. Kalabalık bir grup olarak buraya geldik. Eğitim kapsamında öncelikle rasat alma ile karın yüksekliğini belirterek çığ tehlikesinin olup olmadığını öğrettiler. Arama kurtarma faaliyetinde alıcı ve verici cihazların eğitimini aldık. Bizlere çığ altında kalan birini bulmak için uygulamalı sonda eğitimi verildi. Bu eğitimler çok faydalı" ifadelerini kullandı.


Kar motoru kullanmayı öğrenen gönüllüler, senaryo gereği çığ altında kalan kişileri bulmak için sondalama ile arama da yaptı.



Şenyayla bölgesinde çığ eğitimi ve tatbikatı düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de genç kızın hayatını kaybettiği feci kaza kamerada İzmir’in Balçova ilçesinde, kavşaktan yolun karşısına geçmek isterken belediye otobüsünün altında kalan 24 yaşındaki hasta bakıcı Gizem Soylu’nun hayatını kaybettiği kaza anı, araç içi kamerası tarafından görüntülendi. Belediye otobüsü şoförü kadın hakkında, ’Taksirle adam öldürme suçu’ndan 6 yıla kadar hapis istenirken, olayla ilgili savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, sürücünün kaza öncesi ışıklardan başlamak üzere telefonla ilgilendiğinin gözlemlendiği detayına yer verildi. Kaza 6 Kasım Çarşamba akşamı saat 19.00 sıralarında İnciraltı Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre ESHOT sürücüsü kadın A.A.(45) idaresindeki belediye otobüsü, kavşaktan dönerken yolun karşısına geçmek isteyen Gizem Soylu’ya (24) çarparak altına aldı. Korkunç kazanın ardından durum 112 Acil Çağrı Merkezine bildirildi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ağır yaralandığı belirlenen Soylu, ambulansla Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Genç kız burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hasta bakıcı olduğu öğrenilen Gizem Soylu’nun cenazesi, yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Otobüs şoförü A.A., polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Kaza anı kamerada Genç kızın hayatını kaybettiği kaza anının araç içi kamera kaydı da ortaya çıktı. Kaza anında otobüsün önüne çıkan Gizem Soylu’ya otobüsün çarptığı, ön camların kırıldığı ve sürücü A.A.’nın çığlık attığı anlar görüntüde yer aldı. "Frene bastım ancak otobüs hemen durmadı" Kazanın ardından gözaltına alınan ve sevk edildiği mahkemece tutuklanan A.A.’nın ifadesi de ortaya çıktı. Sürücü A.A.’nın ifadesinde, "Lambalarda durduktan sonra yeşil ışık yandığında sağıma soluma bakarak geçmeye devam ettim. Lambayı geçer geçmez dönerken, kişi önüme fırladı. Hemen frene bastım ancak otobüs hemen durmadı. Kaza meydana geldi. Kaza anından önce telefonumla oynamadım. Telefonuma bakarken, ışıklarda bekliyordum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, serbest bırakılmayı talep ederim" dediği öğrenildi. 6 yıla kadar hapis istendi Trafik kazası tespit tutanağına göre şoför A.A., 2918 sayılı yasanın 52/1-A maddesi gereği ’Araçların kavşaklara yaklaşırken hızını azaltmaması’ndan ve 68/1-B maddesi gereği ’Yaya yolu ve okul geçitleri bulunan alanlardaki geçitlerde yayalar için ışıklı işaretler olmasına rağmen bu işaretleri görmezden gelme’den kusurlu bulundu. Savcılık şüphelinin kaza öncesi ışıklardan başlamak üzere telefonla ilgilendiğinin gözlemlenmesi, kusur durumunun şüpheli aleyhine ağırlaşarak değişme ihtimalinin bulunduğuna da iddianamede yer verdi. Otobüs şoförü Alev Aytar hakkında, ’Taksirle adam öldürme suçu’ndan, 6 yıla kadar hapis istenirken, mahkeme iddianameyi kabul etti.
Kayseri Kar balığa yaradı Kayseri’de Su Ürünleri Mühendisi olarak görev yapan Ali Akçakaya, kar yağmasının balığı olumlu şekilde etkilediğini söyleyerek, “Mevsim normalleşince balıklarda normalleşti” dedi. 2024 yılında keyifli bir balık sezonunun geçtiğini dile getiren Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, kar yağışının balığı olumlu yönde etkilediğini söyledi. Havaların soğuk olmasının balığın kalitesini artırdığını söyleyen Akçakaya, “Uzun zamandan beri böyle beklenmedik bir yağış vardı. Buna da tabi ki mevsim normalleri diyebiliriz. Mevsim normalleşince balıklarda normalleşti. Bu sene güzel keyifli bir balık sezonu geçiyor. Palamut bolluğu hala devam ediyor. Palamutta keyifli zamanlar yaşandı. Hala da yaşanmaya devam ediyor. Güzel, lezzetli ve fiyatları makul. Diğer ürünlere, diğer gıda ürünlerine bakacak olursak, şu anda fiyatlar normal seyrinde. Kışın kendini göstermesiyle beraber balıklar tabi ki biraz daha etkilendi. İyi bir şekilde etkilendi. Balığın lezzetini, yağlılığını etkiledi. Boylarıyla, her şeyiyle kıvamına geldi. Ülkemizde genellikle çıkan balıklardan hamsi, istavrit, çinekop, sarıkanat, palamut, barbun ve mezgit balığı gibi balıklar kış dönemlerin de çok daha yoğun bir şekilde çıkıyor. Şu anda da en lezzetli zamanı. Mevsim şartları da balığın lezzetini etkiliyor. Havaların soğuk olması balığın kalitesini artırıyor” ifadelerini kullandı. Vatandaşların balığa olan ilgisi çok yoğun. Vatandaşların balığa olan ilgisinin yoğun olduğunu ancak başka ülkelere göre az balık tüketildiğini belirten Akçakaya, “Hala 9 buçuk, 10 kilo arasında bir tüketimimiz var. Yani başka ülkelerdeki tüketime baktığımız zaman ‘biz hiç balık yemiyoruz’ diyebilirim. Fiyatlar günlük değişiklik gösteriyor. Bazen yükselebiliyor. Bazen de düşebiliyor. Bunun sebebi de balıkların çok yoğun olarak tutulmasıyla, az tutulması arasında arz-talep dengesine göre değişiyor. Vatandaşlarımız balığın fiyatının artmasını ya da düşmesinin satıcılardan kaynaklandığını düşünüyorlar. Ancak bu durum ondan kaynaklanmıyor. Bugün 100 kilo balık çıktığı zaman oluyor. Bin-2 bin kasa balık çıktığı da oluyor. Tabi buna göre de fiyatlar değişikli gösteriyor. Hamsi 150 TL ile 250 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tam bir rakam söyleyemiyorum. Çünkü balığı boyu, kalitesi fiyatını etkiliyor. Palamut balığında da aynı şekilde. Boyuna göre fiyatlar değişiyor. 90 TL’den başlayan palamut balıkları 175 TL’ye kadar çıkabiliyor. Vatandaşlara tavsiyem; doğru balık, kaliteli balık, mevsiminde balık en lezzetli balık” şeklinde konuştu.
Giresun Giresun’da fındık verimini artıracak eğitim düzenlendi Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi tarafından fındık üreticilerine yönelik budama eğitimi tamamlandı. Tarım arazilerinin yüzde 78’inde fındık yetiştiriciliği yapılan Giresun’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, verimliliği artırmak amacıyla budama eğitimi düzenledi. Düzenlenen eğitim sonunda 19 üretici sertifika aldı. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Giresun Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen 40 saatlik eğitim sonunda 19 üretici sertifika almaya hak kazandı. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Fındık verimini artıran en büyük işlemlerin başında budama gelmektedir. Budamayı, gübreleme, zirai mücadele ve doğru kurutma yaparak fındığımızda aflatoksin oluşumunu önlemektir. Üreticilerimiz ile yaptığımız yayım çalışmalarında en çok budama ile ilgili talepler gelerek kurs açılması ile ilgili talep oluşmuştur.Talep doğrultusunda açtığımız kursa, 21 üretici başvuruda bulunurken, 19 üretici başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı. Fındık Yetiştiriciliğinde Genç Çiftçilere Yönelik Budama Eğitim ve Yayım Projesi, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde uygulamalı olarak sonlandırıldı.Eğitime, 19 üreticinin yanı sıra, ildeki fındık üreticilerine hizmet veren 25 tarım danışmanı da katıldı. Bu eğitim sayesinde, tarım danışmanları aracılığıyla bin 500 üreticiye dolaylı olarak ulaşılması hedefleniyor” denildi.