Yerel Haberler
Muş
Mülteci çocuklar için pedal çeviren gönüllülere Muş’ta sıcak karşılama
30 Ocak 2024 Salı - 11:20 Mülteci çocuklar için pedal çeviren gönüllülere Muş’ta sıcak karşılama İngiltere’den Hindistan’a gitmek üzere 15 Eylül’de mülteci çocuklara dikkat çekmek amacıyla yola çıkan Tom Sutton ve Ben Tidy, 5 bin kilometrelik yolculuklarının ardından Muş’a ulaştı. İngiltere’den mülteci çocukların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve yardım toplamak amacıyla pedal çevirerek Hindistan’a gitme kararı alan Tom ve Ben, etkileyici bir yolculuğun ardından Muş’a ulaştı. 5 ay boyunca pedal çevirerek yaklaşık 5 bin kilometrelik mesafeyi kat eden gönüllüler, konakladıkları Muş’ta halk tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Muş’ta gerçekleştirdikleri konaklama sırasında Tom ve arkadaşı, mülteci çocuklar için farkındalık oluşturmayı ve yardımseverlik bilincini artırmayı amaçladıklarını anlattı. Muşluların ilgisi ve desteğiyle güçlenen bu anlamlı girişim, uluslararası dayanışma ve yardımlaşma mesajlarını ön plana çıkararak toplumsal duyarlılığı arttırdı. Çay ocağında bulunan sobanın etrafında vatandaşlarla anlaşmaya çalışan gönüllü arkadaşlar, limonlu çay ikramını geri çevirmedi. Limonlu çayı çok beğendiklerini el işaretleri ile anlatan gönüllüler, bir gün dinlendikten sonra tekrar yola koyulacaklar. Tom Sutton, mülteci çocuklar için 15 Eylül’de İngiltere’den Hindistan’a doğru yolla çıktıklarını söyledi. Gönüllülere kahvede çay ısmarlayan vatandaşlardan Fevzi Bingöl ise “İngiltere’den iki gönüllü, mülteci çocuklar için yola çıkmış. İngiltere’den Hindistan’a kadar mülteci çocuklar için pedal çeviren bu iki arkadaş Muş’ta konakladı. Biz de onları misafir ederek limonlu çay ikram ettik. Bu arkadaşları buradan Hindistan’a hoşlukla yolcu etmek istiyoruz” dedi.
Hasköy-Mutki yolu ulaşıma açıldı
29 Ocak 2024 Pazartesi - 19:45 Hasköy-Mutki yolu ulaşıma açıldı Muş’un Hasköy ilçesi ile Bitlis’in Mutki ilçesini birbirine bağlayan güzergahta kar ve tipi nedeniyle sürekli kapanan yol, ekiplerin özverili çalışmaları sonucu yeniden ulaşıma açıldı. Muş’ta yaklaşık bir haftadır etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan Hasköy-Mutki yolu, Karayolları 113. Şube Şefliği karla mücadele ekibi tarafından yapılan çalışma sonucu ulaşıma açıldı. Hasköy-Mutki yolunun yeniden ulaşıma açılması, bölgede yaşayan vatandaşlar için büyük bir rahatlama sağladı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle sürekli olarak kapanan bu önemli güzergâhın açılması, acil durumlara müdahale edilmesi açısından hayati bir önem taşıyor. Ekiplerin titiz çalışmaları sayesinde bölge halkı günlük yaşamlarını daha kolay sürdürebilecek. Bölgedeki kar yağışının ardından 3 günden beri karla mücadele çalışmasına devam ettiklerini belirten Karayolları 113. Şube Şefliği Yol Sorumlusu İdris Karakan, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolun sürekli ulaşıma kapandığını söyledi. İş Makinası Operatörü Hasan Elhan ise, “Etkili olan fırtınadan dolayı bazen burada mesafe 2 metreye kadar düşüyor. Kar kalınlığı yer yer 2-3 metreye ulaştı. Sürekli fırtınadan dolayı açtığımız yol hemen ulaşıma kapanıyor. Bu açıdan zor şartlarda çalışıyoruz. 7/24 esasına göre buradayız, yolu sürekli açık tutmak için gayret gösteriyoruz. Vatandaşımızın mağdur olmaması için devletimizin verdiği imkânlar dâhilinde hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Muş Valisi Çakır hain saldırıda yaralanan askerleri ziyaret etti
29 Ocak 2024 Pazartesi - 19:17 Muş Valisi Çakır hain saldırıda yaralanan askerleri ziyaret etti Muş Valisi Avni Çakır, Irak’ın kuzeyinde bölücü terör örgütü mensupları ile girdikleri çatışmada yaralanan Muşlu askerleri evlerinde ziyaret etti. Muş Valisi Avni Çakır, 12 Ocak tarihinde Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Harekâtı bölgesinde PKK terör örgütünün hain saldırısı sonucu yaralanan ve Ankara’daki tedavilerinin ardından Hasköy ilçesi ve Sungu beldesindeki baba ocaklarına dönen Piyade Sözleşmeli Er Ahmet Kadan ve Piyade Sözleşmeli Er İsmail Taş’ı evlerinde ziyaret etti. Aile efratları ile sohbet ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Çakır, böylesine kahraman evlatlar yetiştirdikleri için ailelere teşekkür edip, şehitler için dua etti. Kahraman gazilerin büyük kahramanlık örneği sergilediklerini ifade eden Vali Çakır, “Bundan 3 hafta kadar önce Pençe Kilit Harekâtı bölgesindeki üs bölgesine yapılan hain saldırıda yaralanan 2 kahraman Mehmetçiğimiz de Muş ilimizin nüfusuna kayıtlıydı. Hem Ahmet’in hem de İsmail’in ağzından da o gece yaşananları ve oradaki kahramanlarımızın nasıl bir karşı destan yazdıklarını da dinlemiş olduk. Çok zorlu şartlarda bu vatanın, bu milletin birliği, bütünlüğü noktasında büyük bir adanmışlık ruhuyla görev yapıyorlar. Orada sırf ülkemizin, milletimizin birliği ve beraberliğinin daim olması için büyük kahramanlık örneği gösterdiler. Devletimiz adına gazilerimizin ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Babasına da kahraman evladıyla aziz milletimizin ne kadar gurur duyduğunu anlattık. Kahraman askerlerimiz kısa sürede görevlerine bıraktığı yerden devam etmek istediklerini ifade ettiler. Ben tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, kahraman gazilerimize de geçmiş olsun diyorum. Ülkemizin sınırları içerisinde terör faaliyetleri neredeyse yok denecek seviyesine girdi. Yani bataklığı kurutmadan mücadelenizi de tam nihayete erdiremiyorsunuz. Bizim hudutlarımızın güvenliği sınırın dibindeki yuvarlanmış terör gruplarının dağıtılmasıyla olur. Devletimiz bu konuda bir irade gösterdi. Bu noktada çok büyük fedakârlıklar yapılıyor. Bunların faydasını zaten ülke içerisinde büyük oranda hissettik” şeklinde konuştu. Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Harekâtı bölgesinde PKK terör örgütünün hain saldırısı sonucu yaralanan Piyade Sözleşmeli Er İsmail Taş, tedavisinin tamamlanması ile görevine dönmek istediğini belirterek, “Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Harekâtı operasyonunda yaralandım. Şu an tedavime evde devam ediyorum. Devletimizin desteğini her zaman yanımızda hissettik. Şehit arkadaşlarıma rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Tedavimi tamamladıktan sonra tekrar görevimin başına döneceğim” dedi. Ziyarete Hasköy Kaymakam Vekili Ahmed Çelik, Muş İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Kasım Ermiş, Muş Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kırtay, Hasköy İlçe Müftüsü Rıdvan Çelik ve askeri erkan katıldı.
Bulanık’ta kar temizleme çalışması
29 Ocak 2024 Pazartesi - 12:31 Bulanık’ta kar temizleme çalışması Muş’un Bulanık Belediyesi, ana ve ara yollardaki kar temizleme ve taşıma çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. İlçede bir haftadan beri etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. İlçede karın yağmasıyla birlikte karla mücadele çalışmalarını kesintisiz sürdüren belediye ekipleri, vatandaşların mağdur olmaması için gece gündüz çalışıyor. Her kar yağışı sonrası caddelerde toplanan tonlarca kar kütleleri de kamyonlarla ilçe dışına taşınıyor. Gece gündüz cadde ve sokaklardaki çalışmaları takip eden Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, vatandaşların mağdur olmaması için gerekli hizmeti sunmanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Bu yıl kış mevsiminin geçmiş yıllara oranla çok çetin geçtiğini vurgulayan Ocak, "Yaklaşık on gündür kenti etkisi altına alan kar yağışı ile birlikte tüm ekiplerimizi seferber ettik. Karla mücadele çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Yoğun kar yağışının ardından başlatmış olduğumuz çalışmalarla sürekli yolları açıyoruz. Ancak hafta sonu aralıksız yağan kar yağışı ile birlikte tüm bölgelerde yeni bir çalışma başlattık. Öncelikle ana güzergahların temizlenmesi için ekiplerimizi yönlendirdik. Şu anda mahalleler dahil olmak üzere tüm yollarımızı açtık. Şimdi çarşı merkezinde biriken tonlarca karı kamyonlarla şehir dışına taşıyoruz" dedi. Yol kenarlarında park edilen araçların çalışmaları engellediğini söyleyen Ocak, "Karla mücadele çalışmalarımız sırasında yaşadığımız en büyük sorunlardan biri de yol kenarlarında rastgele park edilmiş araçlardır. Vatandaşların araçlarını kaldırmaları gerektir. Bir bölgede çalışma başlatmadan önce zabıta ekiplerimizi o yolda gerekli tedbiri alması için yönlendiriyoruz. Tuzlama çalışmalarına da devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Muş’ta sağlık çalışanları yolu kapanan köylerdeki hastalar için seferber oldu
28 Ocak 2024 Pazar - 21:40 Muş’ta sağlık çalışanları yolu kapanan köylerdeki hastalar için seferber oldu Muş’un Varto ilçesinde etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeniyle yolları kapanan köylerdeki iki hasta için sağlık ve İl Özel İdaresi ekipleri seferber oldu. Varto ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle köyde mahsur kalan hastalar için ekipler seferber oldu. Uzun süren çalışmaların ardından köye ulaşan ekipler, ilk müdahalenin ardından hastaları Varto Devlet Hastanesine ulaştırdı. Varto ilçesine bağlı Karaköy köyünde epilepsi hastası olan Cihan Aktaş’ın (17) nöbetleri artınca yakınları 112’yi aradı. İlçeye 40 kilometre mesafedeki köye hareket eden sağlık ekipleri, yoğun tipi ve kar yağışından dolayı zor anlar yaşadı. Ekipler, 3 saatlik çalışmanın ardından hastayı Varto Devlet Hastanesine ulaştırdı. Hasta, nöbetlerinin devam etmesi nedeniyle Muş Devlet Hastanesine sevk edildi. Burada yapılan müdahaleler sonucunda nöbetleri kontrol altına alan doktorlar, tedbir amaçlı hastayı yoğun bakıma aldılar. Varto ilçesine bağlı Haksever köyünde ateşi yükselen 6 yaşındaki çocuğun ailesi, 112’yi arayarak yardım istedi. Zorlu şartlarda pajero ambulansla bölgeye giden ekipler, uzun uğraşlar sonucunda hastaya ulaştı. Zorlu hava şartları ve ulaşımın güçlüğüne rağmen sağlık ekipleri, çocuğa gerekli sağlık hizmetini sağlamak için büyük çaba harcadı. Ateşi 39.2 olan hasta çocuk, ilk müdahalesi yapılarak Varto Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldı.
Muşlular maç iptalini önlemek için küreklerle stadyumu temizledi
28 Ocak 2024 Pazar - 10:32 Muşlular maç iptalini önlemek için küreklerle stadyumu temizledi Muş’ta etkili olan yoğun kar yağışı sebebiyle kar altında kalan stadyumu maça hazır hale getirmek için bir araya gelen taraftarlar, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personelleri ve 1984 Muşspor çalışanlarıyla ellerine kürekleri alarak sahayı kardan temizledi. Muş’ta etkili olan yoğun kar yağışı, Şehir Stadyumu’nda düzenlenmesi planlanan 1984 Muşspor ve Adana 1954 FK maçının iptal edilme tehlikesi oluşturdu. Ancak, bir grup taraftar, maçın iptal edilmemesi için kolları sıvadı. Şehir Stadyumu’nda gerçekleşen kar temizleme çalışması, taraftarların ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının özverili çabalarıyla yapıldı. Şehirde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan stadyum, spor tutkunlarının işbirliği sayesinde tekrar açıldı. Ekipler, kar temizleme çalışmalarını titizlikle sürdürerek stadyumu spor faaliyetlerine hazır hale getirdi. Zorlu hava şartlarına rağmen samimi bir dayanışma örneği sergileyen ekip, stadyumu yeniden sporseverlere açmanın mutluluğunu yaşadı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, saha zemininin ve çimlerin zarar görmemesi için insan gücüne ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze bağlı bu stadyumdayız. Muşsporumuzun Adanaspor’la maçı var. Stadyumu hazır hale getirmek için karla mücadelede bulunuyoruz. İki gün önce Muş’ta etkili olan kar yağışı sonrası stadyumu temizlememize rağmen zemin tekrar karla kaplandı. Şu an kar kalınlığı 50 santimetreyi buldu. Bu nedenle biz ağır tonajlı araçları sahaya sokmayarak zemine zarar vermeden iş gücüne müracaat ettik. Taraftarlarımızla ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımızla yoğun bir mesai harcıyoruz. Burada inşallah sahayı maça yetiştirerek sağlıklı bir şekilde maç yapılmasını sağlayacağız” dedi. Muş 1984 Sporun taraftarları olarak sahada kar temizleme çalışması yürüttüklerini belirten Osman Bozkurt da, “Muş’ta çok şiddetli bir kar yağışı var. Muşsporumuzun çok önemli bir maçı olduğunu duyduk. Taraftar gurubu olarak hep beraber sahamızı tertemiz yapıp daha güzel bir zeminde futbol oynanabilmesi için elimizden gelen her çabayı gösteriyoruz. İnşallah müsabakayı kazanırız” ifadelerini kullandı.