ÇEVRE - 25 Mart 2024 Pazartesi 14:38

Muş’ta tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü

A
A
A
Muş’ta tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü

Muş’un yüksek kesimlerinde bir haftadır devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü.


Muş’ta ilkbahar mevsimi gelmesine rağmen yüksek kesimlerde bir haftadır devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Köyde geçimini hayvancılıkla sağlayan besiciler, kar üzerinde hayvanlarına günde iki kez yem vererek besliyor. Merkeze 50 kilometre mesafedeki Bin 800 rakımlı Yukarıyongalı köyünde kar kalınlığı 1 metreye ulaşırken tek katlı evler ve ahırlar ise kar altında kaldı. Köy sakinleri, ev ve ahırlarının önünde biriken karları küreklerle temizledi.


Günde iki kez, sabah ve öğle olmak üzere hayvanlarına yem verdiklerini söyleyen besicilerden Eyüp Omur, uzun süren kış mevsiminden dolayı hayvan yemlerinin tükendiğini ifade ederek, “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır atasözünü şu an yaşıyoruz. 1 haftadır köyümüzde etkili olan kar yağışı her yeri beyaza bürüdü. Hava birden çok soğudu. Muş Ovası’nda hayvanlar dışarıda otlatılırken biz burada kar üzerinde hayvanlarımızı besliyoruz. Kar yağışından dolayı hayvanlarımızı kar üzerinde beslemeye devam ediyoruz. Samanlarımız bitmiş durumda. Kış mevsiminin uzun sürmesinden dolayı yem fiyatlarında artmış var. Son kar yağışı ile birlikte tek katlı evlerimiz tamamen kara gömüldü. Çatı ile yer bir oldu. Yazın merdivenle çıktığım çatıya yürüyerek çıktım” dedi.


Tek katlı evlerinin kar altında kaldığını söyleyen vatandaşlardan Halil Omur ise bahar mevsimini beklerken kış mevsiminin geri geldiğini ifade ederek, “Mart ayında etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Mart ayında baharı beklerken kış geri geldi. Köyümüzde yaklaşık 1 metre kar yağdı. Tek katlı evlerimiz tamamen kar altında kaldı” ifadelerini kullandı.



Muş’ta tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yeni yuvasına kavuşan depremzede kadının buruk hikayesi Gaziantep’te depremde oğlunu, gelinini ve 3 torununu kaybeden 65 yaşındaki Fatma Aslan, depremden 6 saat sonra enkazdan çıkan torunu ve oğluyla depremzedeler için yapılan yeni evinde hayata tutunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Atalar Mahallesi’nde büyük yıkıma neden olmuş, 400 ev yıkılmış ve 65 kişi hayatını kaybetmişti. Depremzedeler için yapılan yeni köy evleri, sağlam yapıları ve konforlarıyla dikkat çekerken, evlerine kavuşan depremzedelerin yarım kalan hikayeleri yürek burktu. Yeni evine kavuşan 65 yaşındaki Fatma Aslan, depremde oğlunu, gelinini ve üç torununu kaybettiğini anlattı. Aslan, depremden 6 saat sonra çıkan 6 yaşındaki kız torunu ve oğluyla hayata tutunuyor. “Devletimiz bize her zaman yardım etti ve hala da ediyor” Aslan, depremden sonra çok destek gördüğünü söyleyerek, “Depremden 6 saat sonra hayatta kalan tek torunum ve oğlumla birlikte hayatıma devam ediyorum. Devletimiz bize her zaman yardım etti ve hala da ediyor. Devletimiz sayesinde bu güzel evlere kavuştuk. Artık bu soğukta ısınma imkânı bulabiliyoruz. Konteynerde zor günler geçirdik. Keşke çocuklarım yaşasaydı, çadırda oturmaya razıydım” dedi. “Kardeşlerimin ağzında toprak vardı” Aslan, torununun enkazdan kurtulurken söylediklerini anlatarak, “Torunum, ‘Annemi ve babamı çağırdım, benimle gelmediler. Kardeşlerimin ağzında toprak vardı. Sonra kepçe sesini duyunca korkup dışarı çıktım’ dedi. Onu enkazdan çıkarınca kaybettik ama daha sonra hastanede bulduk” şeklinde konuştu. “Torunum konteynerde çok korkuyordu” Torununun konteynerde yaşadığı korkuları anlatan Aslan, “Torunum konteynerde çok korkuyordu. En ufak bir seste ‘Deprem oluyor, kaçalım’ diyordu. Çok şükür şimdi evimize kavuştuk. Evimiz çok güzel. Allah devletimizden razı olsun. Sıcak bir yuvamız var” diye konuştu.